ŠREDER: Bacali smo bombe na suverenu Srbiju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN

ŠREDER: Bacali smo bombe na suverenu Srbiju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN

28 marta 2014

srU Beogradu će 10. aprila biti održan srpsko-nemački forum, a ovim skupom o saradnji dveju zemalja predsedavaće bivši kancelar Gerhard Šreder i budući premijer Aleksandar Vučić.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder stiže 10. aprila u Beograd, gde će se toga dana održati srpsko-nemački forum – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, nekada visoki zvaničnik Berlina i budući predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić biće predsedavajući skupu na kojem će se pretresati perspektive ekonomske i političke saradnje između dve države. U rad ovog foruma biće neposredno uključena i Ružica Đinđić.

Šrederov dolazak u Srbiju imaće, bez sumnje, i poseban diplomatski prizvuk, pogotovo u kontekstu snažnog pritiska ambasadora zapadnih zemalja na Vučića da se i srpska vlada pridruži sankcijama koje su Rusiji uveli Evropska unija i Vašington.

Bivši kancelar je, naime, već žigosan u domovini, jer je javno stao u odbranu Vladimira Putina, upozorivši na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika zbog krize u Ukrajini.

Ovakav stav „Putinovog najboljeg prijatelja na Zapadu“, koji se sa šefom Kremlja svojevremeno usprotivio odluci američkog predsednika Džordža Buša da izvrši invaziju na Irak, posredno može da se reflektuje i na našu spoljnu politiku.

Jer, i aktuelna nemačka kancelarka Angela Merkel iskazala je otvorene rezerve prema uvođenju ekonomskih sankcija Moskvi, pa bi ovakve poruke iz najjače države EU mogle da smanje i pritisak na Vučića koji se našao u nezavidnoj poziciji, priklešten između čekića i nakovnja, u novom hladnoratovskom nadmudrivanju Istoka i Zapada.

 

SETIO SE NATO BOMBI

Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine:

– Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta i u koga.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    BAŠ JE LEPO KAD PRORADI SAVEST I POČNEŠ RAZMIŠLJATI SVOJOM GLAVOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *