ŠREDER: Moje prijateljstvo sa Putinom neću uništiti zbog EU

ŠREDER: Moje prijateljstvo sa Putinom neću uništiti zbog EU

11 maja 2014

3.bildBivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je EU glavni krivac za ukrajinsku krizu, jer je primorala Kijev da bira između budućnosti sa EU ili Rusijom.

„Glavna greška proizašla je iz politike EU u smislu sporazuma o pridruživanju“ koji je Brisel želeo da potpiše sa Ukrajinom, ocenio je Šreder u intervjuu za Velt am zontag (Welt am Sonntag).

„EU je zanemarila činjenicu da je Ukrajina kulturološki duboko podeljena zemlja. Oduvek je stanovništvo na istoku i jugu zemlje bilo okrenuto Rusiji, dok je ono sa zapada više bilo okrenuto EU“, kazao je on.

Šreder je bio nemački premijer do 2005, i dugogodišnji je prijatelj s ruski predsednikom Vladimirom Putinom, a sada je i predsednik konzorcijuma „Severni tok“ kojim se gas iz Rusije doprema u Nemačku.

„Može da se priča o sporazumu o pridruživanju, ali trebalo je to isto učiniti i s Rusijom u isto vreme. Pogrešno je bilo na početku reći da će to biti ili sporazum sa EU ili carinska unija s Rusijom“, dodao je bivši nemački kancelar.

On je priznao da su sve strane počinile greške, ali ipak nije osudio pripajanje Krima Rusiji posle referenduma u martu.

„Pripajanje Krima sada je realnost. Krim je odlučio na referendumu da želi da bude ruski region. I to je primenjeno“, kazao je Šreder.

Ocenio je i da nije „realno“ očekivati da Moskva može da ima uticaj na separatiste u Ukrajini, „samo tako što će reći ‘dosta’ kako bi sve opet bio u redu“.

Bivši kancelar Nemačke je kritikovan zbog zagrljaja s Putinom 28. aprila na rođendanskoj proslavi u Sankt Peterburgu, u vreme kada su nemačke vojne posmatrače iz OEBS-a na istoku Ukrajine otele proruske snage.

„Od kad poznajem Putina, više od 14 godina, tako se pozdravljamo. Neću to promeniti, ni u teškim vremenima“, kazao je Sreder.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *