ŠREDER OTVORIO DUŠU: Rusi krše pravo kao i NATO u Jugoslaviji 1999. godine

ŠREDER OTVORIO DUŠU: Rusi krše pravo kao i NATO u Jugoslaviji 1999. godine

10 marta 2014

schroeder_gerhard_531x349Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da ono što se dešava na Krimu jeste kršenje međunarodnog prava i priznao da je i napad NATO na Srbiju 1999. godine bio, takođe, kršenje međunarodnog prava.

„Ono što se događa na Krimu je kršenje međunarodnog prava“, rekao je Šreder u Hamburgu na jednom skupu nedeljnika „Cajt“, ne želeći pritom da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šreder je, međutim, rekao da je on kao nemački kancelar u jugoslovenskom konfliktu kršio međunarodno pravo.

„Tamo smo mi poslali naše avione…na Srbiju i zajedno sa NATO snagama bombardovali jednu suverenu državu, a da pri tom nije postojala odluka Saveta bezbednosnti UN…“, rekao je Šreder i naglasio da je on zato oprezan sa „podizanjem kažiprsta“ i da se u oba slučaja formalno radi o povredi Povelje UN.

Šreder je pokazao skepsu, kada su u pitanju motivi bivšeg šefa ukrajinske vlade Julije Timošenko i, ukazujući da se ne zna kakve materijalne interese ona ima, upozorio na postoji opasnost da novčana pomoć, za koju se on zalaže, ode pogrešnim kanalima.

U ukrajinskoj krizi Šreder je ponovo kritikovao Evropsku uniju i rekao da vođstvo Evropske komisije nije shvatilo da je Ukrajina jedna kulturološksi podeljena zemlja.

„Pitam se da li je bilo ispravno jednu kulturološki podeljenu zemlju, kao što je Ukrajina, staviti pred alternativu – sporazum o asocijaciji sa EU ili carinska unija sa Rusijom“, rekao je Šreder.

KOMENTARI2 komentara

  1. Antipod says:

    Herr Schreder, kako niste u stanju da se odmah ubijete poslije ovog priznanja, mogli biste makar da se izvinete Srbima za zlo koje ste nanijeli i platite odštetu ili dozvolite Srbiji da vam legalno poruši pola Njemačke, pa da budemo "egal".

  2. velimir says:

    NAPOKON SE JEDAN NACISTIČKI VOĐA SETIO DA JE UBIJAO SRBIJU ALI ON NI DAN DANAS NE ZNA ZAŠTO JE TO URADIO. ONOG TRENUTKA KAD SE BUDU ZAPITALI ZAŠTO I NE BUDU ZNALI ODGOVOR TADA ĆU POVEROVATI DA JE ISKREN. SLEPO SU SLUŠALI VRHOVNOG FIRERA AMERIČKOG ČOBANA KOJI IH JE POVEO KAO OVCE.DANAS JE U SVETU JOŠ UVEK PUNO OVACA KOJI IDU ZA TIM ČOBANOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *