Српкиња је преживела Јасеновац, али не и „Олују“

Srpkinja je preživela Jasenovac, ali ne i „Oluju“

18 decembra 2016

akcija-oluja-456

Među posmrtnim ostacima 17 ubijenih Srba u Hrvatskoj, koji su pre dva dana identifikovani u Zagrebu, nalaze se i posmrtni ostaci Julke Kostanjček (81), koja je preživela ustaški logor smrti Jasenovac u Drugom svetskom ratu, a ubili su je pripadnici hrvatske vojske tokom akcije „Oluja“ 1995. godine, saopštio je „Veritas“.

Julka Kosanjček, rođena Koljanin iz sela Drljače kod Siska, bila je sama u selu kada su u njega početkom avgusta 1995. godine upali pripadnici hrvatske vojske i ubili je. Sve se dešavalo u okviru vojne akcije „Oluja“, odnosno napada hrvatske vojske na zaštićeno područje UN sektor „Sever“ i „Jug“.

Starica je bila udata za Hrvata Stevu Kostanjčeka, a posle muževljeve smrti živjela je kod kćerke u Drljačama.Osim Kosanjčekove, pre dva dana u Zagrebu se identifikovani i posmrtni ostaci Jove Bursaća, blago mentalno ometenog starca od 84 godine. Bursaća su pripadnici HVO-a ubili u njegovoj kući u rodnom selu Plavno kod Knina, u kome su, uključujući i zaselak Grubori, tokom i nakon „Oluje“ ubili 33 osobe prosečne starosti 68 godina.

Među identifikovanim su i posmrtni ostaci Ilije Šurkalovića (87) ubijenog na Svetog Nikolu 1991. godine u Pakracu, koji se nalazio pod kontrolom hrvatskih vlasti. Identifikovani su i Milan Novković, rođen 1910. godine iz Široke Kule kod Gospića, Milica Grozdanić, rođena 1926. iz Žegara kod Obrovca i Stana Trbojević, rođena 1920. godine iz Slušnice kod Slunja.

Identifikovani su i Stevan Vukšić, rođen 1955. iz Ljeskovca kod Dvora, Zdravko Novaković, rođen 1966. godine iz Veljunske Gline kod Slunja, Nebojša Popović, rođen 1956. godine iz Tomingaja kod Gračaca, Gojko Komazec, rođen 1938. iz Ervenika kod Knina i Velimir Rokvić, rođen 1938. iz Kožlovca kod Benkovca.

Identifikovani su i Nikola Subota, rođen 1945. iz Drniša, Nikola Torbica rođen 1955. iz Tiškovca kod Donjeg Lapca, Predrag Fundurlija rođen 1967. iz Bodegraja kod Okučana, Savo Mijić, rođen 1947. iz Lipika, Dušan Mandić, rođen 1973. iz Tušilovića kod Karlovca i Milan Miljuš, rođen 1940. iz Donjeg Lapca.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *