СРПСКА АРАБИЈА: Арапи купују куће по Војводини!

SRPSKA ARABIJA: Arapi kupuju kuće po Vojvodini!

2 septembra 2015

prig (3)_620x0Sa juga invazija ojađenih izbeglica iz Sirije, Avganistana i drugih ratom zahvaćenih islamskih zemalja, a na severu Srbije državljani prebogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuju srpske kuće. Nije, međutim, do kraja jasno da li to čine iz turističkih razloga, kako tvrde jedni, ili da bi na vreme gurnuli nogu u vrata za 2017. godinu, kada će stranci nesmetano moći da kupuju obradivu srpsku zemlju što, opet, sumnjaju drugi.

Kako god bilo, izvesno je da je nekolicina državljana UAE, do sada, na periferiji Sombora pazarila ravno deset, a u Prigrevici, jednom od sela susedne apatinske opštine četiri kuće.

– Korektni ljudi, vrlo uglađeni i fini. Ja sam im rekla svoju cenu, oni svoju i konačno se, ne krijem, nađosmo na 31.000 evra – priča penzionerka Dušanka Pilipović u prostranom, pociglanom dvorištu u Ulici Nine Markovića u Prigrevici.

Za pomenuti novac ona je, posle decenije uzaludnih pokušaja, zapravo prodala dve kuće – novu sa potkrovljem zidanu pre otprilike tri decenije i staru, „švapsku“, dobijenu u kolonizaciji posle rata. Da joj sin sa porodicom nije odselio u Kanadu, ne bi to učinila. Sada, zadovoljna, čeka da je novi vlasnici isplate i preuzmu ključeve.

U preostale tri kuće koje su Arapi kupili u Prigrevici, nismo zatekli nikoga. Prema nazaničnim, ali pouzdanim informacijama, relativno nova prizemnica u Ulici kralja Petra otišla je za 21.000, zapuštena nabijača u Vasilja Gaćeše za 9.000, a nova i vrlo lepa spratnica na Apatinskom putu, koja je pripadala Milki Baždar, za 25.000 evra.

– Ona je već dobila novac, kupila stan u Somboru i odselila se. Neki meštani su joj, navodno, pretili da će na kuću baciti bombu ako je proda Arapima, što je, naravno, potpuno suludo. Priča se i da novi vlasnik ima tri žene i osmore dece, ali mi ih još nismo videli – veli, uz molbu da joj ne pominjemo ime, jedna Mikina komšinica.

Reakcije na dolazak Arapa su u Prigrevici podeljene. Dok jedni kažu da je bolje da kuće, ne bi li selo koje lagano podumire ipak oživelo, kupuje bilo ko, drugi u dolasku Arapa vide pomenutu računicu vezanu za kupovinu zemlje, pa čak i opasnost od – islamizacije!

– Obratilo nam se dosta uznemirenih meštana, pa smo od nadležnih ministarstava tražili da nam razjasne po kom osnovu stranci kupuju kuće i koji su razlozi da to čine. Odgovore još čekamo – kaže Stoja Zorojević, sekretar MZ Prigrevica.
Ni oko jednog, ni oko drugog, prema rečima Kristine Kozjak, vlasnice somborske agencije nekretnina „Flat“, nema nikakvih dilema. Zakonski osnov je međudržavni sporazum Srbije i UAE koji građanima obe zemlje omogućava da u onoj drugoj kupuju nekretnine, a motivi isključivo turistički.

– Ovo je za njih naprosto egzotično područje gde avionom stignu za pet i po sati koliko nama, recimo, automobilom treba do Zlatibora. Oni žele da imaju ono što im u Emiratima nedostaje – sopstvene zelene travnjake i voćnjake koje mogu da kupe za relativno mali novac – kaže Kozjakova preko čije agencije su Arapi kupili većinu kuća u Srbiji.

Nogu je, nastavlja ona, u martu ove godine povukao jedan penzionisani vlasnik građevinske firme iz Abu Dabija, inače prijatelj ambasadora UAE u Srbiji, a potom je kuće kupilo i nekoliko njegovih rođaka i prijatelja. Platili su tržišne cene, ne rasipajući se novcem previše.

– Niko od njih, inače, nije iz najbogatijih emiratskih slojeva i nikoga, tu su potpuno izričiti, ne zanima bilo kakav biznis u Srbiji – kaže Kozjakova.

– Žele samo da ovde dođu na mesec-dva i da uživaju!

Uz to, naglašava ona, nemaju veze ni sa firmama iz UAE koje su kupile poljoprivredna dobra u obližnjim Aleksi Šantiću, Sivcu i Sonti. Za razliku od Prigrevice, dolazak Arapa je u Somboru izazvao mnogo manje uznemirenosti. Razlog je, najverovatnije, u tome što su kupili starije salaše u gotovo opustelim prigradskim naseljima Nenadić i Gradina ili novije, ali sasvim usamljene na Bezdanskom putu.

ULJE I GRAFITI PO ZIDOVIMA

NEezadovoljstvo zbog prodaje nekretnina Arapima, najekstremniji Prigrevčani iskazali su tako što su fasadu kuće u Kralja Petra polili mašinskim uljem. Na onoj u Vasilja Gaćeše su, opet, nedavno osvanuli grafiti koji se protive prodaji strancima.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Ana says:

  Hahaha a zašto da ne kupuju? Pa Srbi neće da žive u selima, niko im ništa ne otima, ljudi pošteno platili. Je l' po vašoj logici bolje je da se zatru sela nego da kuće i napuštene salaše kupe stranci? Kada su tačno Srbi postali takvi kreteni, baš me zanima?

 2. Svetislav says:

  Kad arapi i drugi muslimani kupe kuce, oni uvek pricaju iste price da je za odmor, medjutim iza toga se krije veci plan. Dovoljno je da znate (ko zna, ili hoce da zna), kako bosanski muslimani, siptari itd, planiraju prosirenja svojih naselja na stetu vecinskog stanovnistva. Raspitajte se kod prognanih Srba iz bih, Kosmeta pa onda pricajte da to nije tacno, kao sto ova kretenka Ana laze!

 3. Miticus says:

  Mi smo svedoci novog biblijskog egzodusa. Sinovi Avraama dosli u obecanu zemlju Hanaansku (Srbiju), koju im je obecao Bog njihovih otaca, kojima se i Srbi mole, tj, njihovom Bogu ili njihovom sinu, svejedno, ista je to familija. Bog njihovih otaca kazni Srbe njihovom gluposcu, ucinio je da se Srbi zatiru, da postanu mutavi, kaznio ih na taj nacin. Sinovi slovenski, Srbi, primise mudru nauku od njihovog Boga, tj sina: ko ti uzme kosulju, podaj mu i drugu, ko ti uzima zemlju (Kosovo), ti mu daj i ostatak, kako bi Bogu bilo ugodno a Bog je pravedan pa ce raspodeliti kome treba, tj, Bog je obecao Avraamu da ce ga dovesti u obecanu zemlju i da ce se tu namnoziti, kao zvezde na neb i da ce ih taj narod slovenski zdusno prihvatiti. I bog nacini, te sinovima slovenskim dade mudre vladare, koji vladase godinama a ovaj zadnji, resi mudro da ih prihvati, da izgradi prihvatilista sinovima Avraamovim. I nastani Bog sinove Avraamove u zemlji Hanaanskoj (Srbiji). Vavilon, podize zid, to ucini i vladar Misirski, jer oni ne poverovase u reci sina Bozjeg da kosulja treba biti na rasprodaji. Ovo bejase knjiga Postanja prva. Tako su i Palestinci prihvatili Jevreje i jednog dana osvanu im 1948 drzava, kojoj sada ne mogu nista a sami nemaju drzavu. A imali je nekada.

 4. Miticus says:

  Oglas: Odazivam se pozivu nase crkve za pomoc, pa izdajem kucu zajedno sa imovinom, novopridoslim gradjanima sveta. Cena je po dogovoru, ali bi mogli i da zivimo zajedno, jer smo ionako svi pod bozjim krovom isti. Kuca je nova i nalazi se na istoj imovini vec vise od 200 godina unazad. Moji preci su ziveli za to da je ja izdajem drugima, kako bih lepo ziveo od kirije, ali mene zemaljske stvari ne interesuju, mene ceka carstvo nebesko. Sifra: pravi hriscanin

 5. Goran says:

  Sve ce te stare i novo stampane novcanice koje su arapi donijeli uskoro postati bezvrijedan papir . Nebi me zacudilo da se sve tako tempira da izbjeglice pokupuju sve , a onda , eto slucajno krah valute , banke i svega. E onda ce braco Srbi bande da izadu iz podzemlja i eto krvi koliko volis,,,,,,,bas onako kako su Soros i njemu slicni predvidali. Nije slucajno da 80 posto mladih muskaraca medu migrantima,,,,,,kakav zadatak oni imaju !? Zivjela EU i Vuciceva prcija Srbija!!!Kako nam lijep suzivot predvidaju :-) , neznam samo dali cemo svi morati u dzamije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *