Српска баштина је безбедна

Srpska baština je bezbedna

19 januara 2017

15 bojana breskovic_620x0

SVA kulturna dobra Narodnog muzeja, čija rekonstrukcija, sanacija i adaptacija teku po planu, nalaze se u privremenim depoima dobro obezbeđena, pod svakodnevnim su nadzorom tima stručnjaka i u dobrom su stanju. Ovo je “Novostima” potvrdila direktorka nacionalnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Najvredniji eksponati naše kulturne riznice preneti su u trezor Narodne banke Srbije, dok je uz saglasnost Ministarstva kulture jedan deo artefakata ostao u zgradi na Trgu republike.

– Ekipe kustosa i konzervatora dnevno se staraju o kontroli uslova u privremenim depoima, brinu o temperaturi i vlažnosti na mestima gde se nalaze naše zbirke, a poštuju se i sve profesionalne norme mikroklimatskih uslova za skladištenje umetnina – kaže Borić Breškovićeva. – Tim stručnjaka koji na ovome radi predvodi Gordana Grabež, operativni direktor Narodnog muzeja.

Inače, kada su u pitanju radovi po čijem završetku će srpska kulturna baština moći da se “vrati kući”, naša sagovornica naglašava da je krov muzeja već u potpunosti završen, kao i trećina predviđenih radova na poslovima rekonstrukcije i sanacije.

– Cela vertikala muzeja biće gotova do početka leta – objašnjava Bojana Borić Brešković.

EDGAR DEGA U SANU

BEZ obzira na sve izazove rekonstrukcije, ljubiteljima umetnosti Narodni muzej priprema jednu pravu poslasticu – izložbu posvećenu delima Edgara Dega. Ovu postavku, kako kaže Bojana Borić Brešković, otvoriće tokom leta u Galeriji SANU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *