Srpska deca idu u škole nazvane po bošnjačkim i hrvatskim „herojima“

Srpska deca idu u škole nazvane po bošnjačkim i hrvatskim „herojima“

17 septembra 2013

dru-skola_620x0Srpskim đacima u Federaciji BiH zabranjeno je da uče ćirilicu i srpsku istoriju, a nametnuti su im bosanski i hrvatski jezik. Međutim, tu diskriminaciji nije kraj – u pojedinim mestima u ovom entitetu deca srpskih povratnika primorana su da pohađaju nastavu u školama koje su nazive dobile po bošnjačkim i hrvatskim ratnim vojskovođama!

U FBiH više od 11 godina od stupanja na snagu obaveze promene imena škola u skladu s privremenim sporazumom o zadovoljavanju prava dece povratnika, i dalje ima više desetina škola sa spornim nazivima.

Iako su ti nazivi osporeni pred Ustavnim sudom, jer su dodeljeni u čast ličnosti ili događaja iz proteklog rata u BiH ili se sa njima identifikuje samo jedan od tri konstitutivna naroda, federalne vlasti godinama odbijaju da ih uklone.

Među spornim u Kantonu Sarajevo su osnovne škole „Velešićki heroji“, „Porodice efendije Ramića“, „Mirsad Prnjavorac“ i „Izet Šabić“ u Vogošći, te „Hašim Spahić“ u Ilijašu.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole „Lipanjske zore“ u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola „308. slavna brdska“ u Novom Travniku, te osnovne „Jozo Gadžić Čupo“ u Stojkovićima, „Braća Jezerčić“ u Divičanima i „13. rujan“ u Vitezu.

Neizvesno je kada će oni biti promenjeni, a pri tom, nadležni u BiH još ne znaju ni tačan broj škola čiji se nazivi kose sa kriterijumima utvrđenim 2004. godine.

Kada je reč o nazivima škola, samo je u Drvaru pre nekoliko godina promenjen sporni naziv pa se sad zove Osnovna škola „Drvar“.

U ostalim mestima Federacije pojedini nazivi škola nisu u skladu sa Ustavom i zakonom po kojima imena treba da imaju ili neutralan naziv ili karakter etničnosti domaćeg stanovništva.

Prema zvaničnim podacima, u FBiH bilo je 42, a potom je ovaj broj smanjen na 16 škola, i to 15 u Sarajevskom kantonu i jedna škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– Naša deca uče iz udžbenika na bosanskom jeziku. Ne dozvoljavaju uvođenje grupe nacionalnih predmeta za srpske đake, jer ih nema 18 u školi što je uslov da bi dobili predmet srpskog jezika. Škola nikada nije menjala ratni naziv, a mi roditelji smo u celoj priči nemoćni da bilo šta uradimo – kazao je, za „Novosti“, srpski povratnik u Sarajevo Goran Babić.

Osim spornih naziva, brojne škole u FBiH imaju i problematična obeležja, pa su u školama u kantonima gde su Hrvati u većini vidljivi grbovi hrvatskog naroda, a u bošnjačkim kantonima grbovi sa ljiljanima i džamija.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“ da je svaki element srpskog identiteta zatrt u Sarajevu i širom FBiH.

– U Sarajevu, gde je pre rata živelo više od 160.000 Srba, sada ih ima nekoliko hiljada. Zapravo, na prostoru cele Federacije sada ima svega pet odsto od predratnog broja Srba. U ovom entitetu nema ćirilice, srpskog jezika, srpskih spomenika, niti obeležja. Škole godinama nose ratne nazive. Zato se Srbi i danas iseljavaju iz FBiH – tvrdi Jovičić.

On kaže da srpski delegati u parlamentu FBiH nemaju političku snagu da promene sporne nazive škola.

– Uprkos brojnim pokušajima, škole u Sarajevu i danas nose nazive po bošnjačkim vojnicima ili ratnim događajima koje oni veličaju. To je nastavak progona Srba iz ovog grada – rekao je Jovičić.

Čak četiri škole u Srednjobosanskom kantonu su u međuvremenu vratile stare sporne nazive zbog problema sa pečatom.

Radna grupa koju su činili predstavnici Srpske i FBiH nije uspela do kraja da reši ovo pitanje, jer su bošnjačke vlasti, pre svega u Sarajevu, uporno odbijale da promene sporne nazive škola. Članovi ove radne grupe se više i ne sastaju.

Portparol Ministarstva prosvete i kulture RS Branka Rogač kazala je, za „Novosti“, da se u RS u potpunosti primenjuje sporazum o zadovoljavanju prava dece povratnika.

– Jedino je Ministarstvo prosvete i kulture RS podzakonskim aktom propisalo koji su nazivi škola prihvatljivi i koji se školski simboli mogu nalaziti u školskim prostorijama. Ranijih godina uklonjeni su uvredljivi i neprimereni sadržaji iz programa i udžbenika za osnovne i srednje škole – naglasila je ona.

SRPSKA POŠTUJE SPORAZUM

U Srpskoj je u proteklom periodu u 20 osnovnih škola za decu povratnika uvedena nacionalna grupa predmeta i izučava se prema nastavnom planu i programu nekog od kantona iz FBiH. Sporazum je potpisan 2002. godine. Roditelji bošnjačke dece tražili su nedavno da se promeni naziv OŠ „Sveti Sava“ u Dubravama kod Gradiške.

KOMENTARIJedan komentar

  1. saja says:

    ČISTA LAŽ DA DJECA NE UČE ČIRILICU U FBIH, problem su nazivi škola, pa dokle to idemo, treba se fokusirati na kvalitet obrazovanja, a ne na ove glupe stvari, Naziv škole, piše li čirilicu, što više dijete zna mislim da je bogatije, Moje mišljenje, tri osnovna predmeta su bitna, MATEMATIKA, BOSANSKI I STRANI JEZICI, A SVE DRUGO INFORMATIVNOG EDUKATIVNO REKREATIVNOG KARAKTERA, MNOGI OD OVIH RODITELJA SU ZAVRŠAVALI ŠKOLE SA PET KNJIGA I CRNOM MALOM TAŠNOM, I VEOMA SU USPJEŠNI U SVOM ZVANJU DO SADA, A DANAS DJECI TREBA PREVOZNO SREDSTVO PREVESTI TAŠNU DO ŠKOLE KOLIKO JE U NJU NATRPANO, likovno, opštetehnički odgoj, muzičko, fizičko pa pobogu ovo su rekreativno informativni predmeti u osnovnom obrazovanju, a danas ih toliko maltretiraju sa ovim predmetima, da nepričamo o ovim vjerskim predmetima itd. poštovani roditelji više se fokusirajte na kvalitet škole nego na ovo, bitno je da naša djeca budu ljudi, dobro odgojeni (ovo u kući) vaspitani i dobro obrazovani sve drugo neka sebi biraju imat će za to vremena. Ovo danas ubiremo plodove iz Deytona sve su ovo nakaradno davno postavili, da bi se mi gledali i ocjenjivali po imenu i vjerskoj - etničkoj pripadnosti, a ne po drugim itekako vrijednim ljudskim osobinama. Svako malo ubace nam po koju koskicu, pa da se gložimo, BUDIMO MI MI. TO ZNAMO I TO MOŽEMO, A NE NASJEDAJMO NA NEKE GLUPOSTI, MANJE VAŽNE ZA ŽIVOT, NAUČIMO SE ODREDITI ŽIVOTNE PRIORITETE, BAŠ KAO I ODJEĆU KAD OBLAČIMO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *