СРПСКА ИСТОРИЈА: Ко су Четници?

SRPSKA ISTORIJA: Ko su Četnici?

8 novembra 2016

c-7

Kada u današnje vreme govorimo o četnicima, prva asocijacija na ovaj termin su pripadnici Jugoslovenske vojske u Otadžbini (JVuO) Dragoljuba Draže Mihailovića, učesnici Drugog svetskog rata.

Međutim, malo se zna o izvornom srpskom četništvu nastalom na prelomu 19. i 20. veka zarad odbrane i zaštite srpskog stanovništva u Staroj Srbiji i Makedoniji koje su u to doba još uvek bile pod turskom okupacijom.

Neustrašivi, spretni, viteškog duha, izvorni četnici su daleko od ustaljenog prikaza neuglednih bradatih nasilnika iz partizanskih filmova. Heroji Srpske četničke akcije, balkanskih ratova i Prvog svetskog rata nepravedno gurnuti u zapećak srpske istorije, svakako zaslužuju da se o njihovim podvizima mnogo više zna nego što je to slučaj danas, kako bi jedan od najsvetlijih perioda naše istorije kome ovi junaci pripadaju konačno zauzeo zasluženo mesto u istoriji sveta.

Ko su četnici?

Naslednici hajduka iz junačkih epskih pesama, četnici su bili gerilski borci s kraja 19. i početka 20. veka; pripadnici manjih borbenih jedinica (četa) koje su brojale od 5 do 50 pripadnika.

Predvođeni vojvodama, imali su za cilj oslobođenje južnih srpskih krajeva od turskoga jarma, a nešto kasnije zazimaju ulogu zaštitnika srpskog stanovništva napadanog od strane bugarskih četnika i arnautskih kačaka.

Pored termina četnik, uporedo se kao sinonimi koriste i termini komita (pripadnik revolucionarnog komiteta) i ustaš (ustanik). Jednu od najživopisnijih definicija četnika dao je pisac Stanislav Krakov u svojoj knjizi ”Plamen četništva”, inače i sam pripadnik odreda Vojina Popovića Vuka, jednog od najčuvenijih četničkih vojvoda:

”Šta znamo o četnicima? Da su drugovi slobode, junaštva i samopregorevanja. Slušamo ili legende ili ih vidimo fotografisane svečano sa oružjem po kalendarima. Ali njihov pravi život i dela stoje skriveni od nas vremenom, zaboravom, tajnom. Jer dok su preslavno umirali, moralo se ćutati.

Njihova mlada tela odnosili su virovi ili su nestajala u vatri, padala pod noževima i pod olovnim plamenom. Oni nisu kao vojnici savesno i časno ginuli zato što tako treba, nego samo zato što su oni to sami hteli.

Ponosno su planine našeg Juga skrivale u sebi ljude tako bliske prirodi i bogovima. Rođaci po osećanju sa Kraljevićem Markom i starim hajducima, hlebari, salebdžije, zidari i seljaci, mirni ljudi i tihi, postajali su u šumama smeli, neposredni i oslobađali se svega ličnog i suviše osećajnog.

Komita, hajduk i junak umeo je da bude skoro svaki Srbin sa Juga, ako ne kroz ceo život, a ono uvek u trenucima sudbonosnim po njega, njegovo selo i našu budućnost. ”

KOMENTARI117 komentara

 1. Kosovac says:

  Četnici, to su Srpski heroji, koji su odavno zakoračili u legendu i pojam čovečnosti. Borci protiv turskog, komunističkog i zapadnjačkog šljama.

  • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

   Četnici, u svetu poznati kao veliki lopovi i servanti. "Borci protiv turaka", a nastali neposredno nakon Osmanskog carstva, a pre su bili poznati kao "delije" (psi rata za O.C. i turske sluge); bili sluge nemcima i italijanima ali su ih se partizani naprašili, ali ono baš na njihov način! x')

   • Kosovac says:

    Republikanac, ti ulepšavaš ovaj sajt. Ali uslov je da ti niko ne drma kavez, kao što je sada.

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Opet se kavez drmaaa, haha. Hajde pređi na nešto drugo. Ova fora "drmanje kaveza" više nije zanimljiva.

     • Kosovac says:

      Republikanac,….. Pa dobro, mogao bih i ja kao jedan kolega da te nahranim splačinama, ali ih čuvam za Nenada Čanka, on je to više zaslužio. Može Nenad "gro, gro" da se naljuti i razočara.

      • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

       Čuvaj splačine za "vojvodu" Šešelja. Vidim dobro ste ga uhranili, pa samo "oink oink"-uje. On je, jeb'ga, ipak više zaslužio od bilo koga. Ipak je to četnik (krme)! x^)

       • Kosovac says:

        Republikanac,….. Zar tom Šešelju upropastitelju demokratije i tom fašisti koji lovi Hrvate na bućku, da čuvam splačine, da gladnima uzimam iz usta, a 30% Vojvodine gladuje. Sem onih iz Vrbasa, oni su siti. Naprimer, koliko li te je mojih kolega najelo govnima, iha.

    • Lune says:

     Hm,hmm... pecat.co.rs/kljucevi traze kljucare !

     • Kosovac says:

      Lune,….. Će ga iskašlješ, hm hm, samo se još malo napregni.

      • Lune says:

       Hm,hmm..pljujete ga vi,Arsenik III Carnojevic,popadija koja je pobegla iz Pecke patrijarsije,ti i takvi kao sto si ti, sto ste prodali "svetu srbsku zemlju", a optuzujete Komuniste za vas car. Viste, smrad,obhrvala vas je cena koju su vam Siptari ponudili i isplatili, sa vasim ugovorima i priznanicama da su platili, Siptari dokazuju cije je Kosovo, a vas treba najuriti iz Srbije.

      • Lune says:

       Hm,hmm..kasljes ti Kosovac,al ti ne polazi za "rukom" da stisnes i prdnes !!

   • Bagro crvena says:

    Možda, ali su im unuci(četnički) živi a unuci imaju bar po dvoje dece! Očevi su nas vaspitali da praštamo a ne zaboravimo al džaba, crvena unučad su gora nego preci! Praunuci će dezinfikovati Srbiju od crvene gamadi jer unučad nisu naivna ko očevi!

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Haha, unuci imaju bar po dvoje dece ali zato vas je svake godine sve manje i eto kako unuci "imaju" bar po dvoje dece. Pa pitam se ko li vam rađa tu decu ako ih uopšte imate? Ko će poći za za četničke varvare? Ne pljuj tako drugove partizane! Nisam njihov pristalica ali ih smatram onim pravim.

     • Bagro crvena says:

      Iskreno, trenutno samo kenjamo po internetu, nismo mi oni ludaci što pijani i bradati( ko iz Bulajevićevih filmova o četnicima) se deru pijani ispred nekog skupa ili sramote Ravnu goru kad tamo odu da okreću prasiće i prde! Učimo, čitamo,gledamo i kad nam jednog dana kolektivno pukne film, neće više imati drugova već samo braće!

    • Lune says:

     Hm,hmm..uzeli ste pare od Siptara "i sve im oprostili..?

   • robokap says:

    VRBAS je poznat kao STECIŠTE posleratnih KOLONISTIČKIH LJUBITELJA TITOVOG GOVNETA:PROPIŠALI SU PRAVI VOJVOĐANI od TAKVIH REPUBLIKANACA DOĐOŠA:JEDI GOVNA DOĐOŠU TITOISTIČKI:

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Tito je bio BOG na zemlji! Ti četo kozi met'o možeš samo da ga mrziš, ali on ti je obnovio zemlju koju su četnici i njihovi saveznici u ratu razorili i razrušili! Budi zahvalan barem!

     • robokap says:

      Takva doseljenička govana kad su DOBILI KUĆE POBIJENIH FOLKSDOJČERA su prvo probili tavan ,napravili ognjište i prve zime POGORELI PARKET.Šta ste bre VI POTOMCI MEĐADA I BUKVE ZNALI ŠTA JE KALJAVA PEĆ:Usranko DOĐOŠKI:GOVNARI IMAO SAM ELEKTRIČNU ENERGIJU još 1939 :KAD TSI TI SEDEO PORED SVEĆE:JEBO VAS KO VAS TAKO FGLUPE ;PROSTE I NEDOJEBANE DOVEDE U SRBIJU:UBICE NEVINH SRBIJANACA KOJIMA STE OTELI KUĆE IMANJA;LOKALE:MORE DAJ BOŽE DA MI PRAVI SRBIJANCI DOĐEMO NA VLAST JEDNOG DANA PASVI TAKVI U RODNI KRŠ;ŠUME I VUKOJEBINE ODAKLE VAS DOVEDE TITO:DUPELISCU TITOISTIČKI:

      • Lune says:

       Hm,hmm..sedi di si,kaki si nisi ni za di si, "pravi"je, upravo,dok se ti proseravas, potpisao, da slugeranjcite EU

      • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

       Kao prvo, ja nisam nikakav doseljenik već sa autohton ovde i hvala ti što si mi dokazao da si malouman. Drugo, tih tvojih srbijanaca (turskih kopiladi) će uskoro da nestane a kamoli da neko od vas dođe na vlast! Idi i bre-aj koliko ti je volja turski sine. Treće, sine turski, kada budeš znao više o drugu Titu, onda se javi ovom Vojvođaninu da ti pojasni još koje stvari u vezi njega! Bićeš mu (a i meni na pojašnjenju o Njemu) zahvalan na svemu što je učinio za celu bivšu SFRJ.

      • Lune says:

       Hm,hmm." Mi ", nismo u Kragujevcu,izvodili decu iz topovsih supa,i tovarili u kamione za streljanje,to ste vi radili. A, kada smo vam,postavljali po sumadiji,bandere,za elektrifikaciju,nocu ste ih sekli,za parket,niste ni culi. Nemoj te da pretite,spremite cicvaru,dolazi vam Taci i Haradinaj,pripremite bozu i limunadu...to su " vasa braca po materi", vole da proganjaju Srbe,one bez turskih gena.

     • marinko says:

      to su bili saveznici tvog tite i razorili su veliku srbiju i cetnike koji su imali svoju otadzbinu i brani li je od tite i titinih saveznika dansnjih koji su isti pobili srbe u takozvanoj titinoj jugoslaviji bice vrati koko sto si pozobala vojvodane srbije

      • Lune says:

       Hm,hmm..kucaj i citaj: Najveci sin narda svog bio nam je majka, otac i bog !

    • milovan says:

     Tadasnji kolonisti koji su naseljeni u Vrbas i Lovcenac,Crnogorci su svojevremeno zvali NEMRCIPUSKA. Posto su imali obicaj da se hvale kao veliki borci.

     • Kosovac says:

      milovan,….. Poštovanje, razumeo sam tvoj komentar, ali šta te je koštalo da napišeš ćirilicom, NEMRČIPUŠKA, da mrče nisu pušku ni omrčili. Nisu ni omirisali barut. Pa da te ceo svet razume. Pa da onom republikancu kažemo „muči mrčo“.

      • Lune says:

       Hm,hmm.. nisi ni ti,omrcio pusku, omrcio si Siptarske DM, a ovde se kurcis,cuvas srbstvo i "svetu srbsku zemlju", cetnici bi te za to preklali ko kozu !

    • Lune says:

     Hm,hmm, sedi kec ! popravni ! glaszapadnesrbije.com/337020

     • robokap says:

      Al** si se odma prepozno LUNE.Iz koje VUKOJEBINE te DOVEO Drug TITA u SRBIJU:GOVNARU:

      • Lune says:

       Hm,hmm...prdezu,moji su tu, u Beogradu,pre tebe i Tite !

       • robokap says:

        Usranko nisam iz Beograda ali su moji sa KRAĐORĐEM stvarali SRBIJU.

        • Lune says:

         Hm,hmm..neki dzudza,gedza..?

         • robokap says:

          DŽUDŽE i GEĐE u PETAK SLAVE POBEDU NAD VAMA AUSTRUGARSKIM DUPELISCIMA:LJUBILI STE FRANJU U DUPE I TITA NJEGOVOG FELDVEBELA:GEDŽE I GEGULE VAS OSLOBODILI AUSTRUGARSKOG JARMA:ŠTO SE DUPELISCI SAMI NE OSLOBODISTE:MITLEUROPLJANI:

          • Lune says:

           Hm,hmmm.."mene" je oslobadjao, moj deda po ocu,Licanin iz amerike,preko soluna do banata..znaci i "vac" je oslobadjao !

    • Lune says:

     Hm,hmm...a ti mu, dodjes Sicer ? iz serije salas u malom ritu..?

   • RAVNOGORAC U SRCU says:

    DA IMAS GRAM ZDRAVOG MOZGA POSTIDEO BI SE OVIH NAPISANIH RECIALI NEMAS JER SU TI KOMUNISTI ISPRALI MOZAK PA JE OSTAO NEUPOTREBLJIV ZA ZDRAVO RAZMISLJANJE ! STA MISLIS KAKO SU IZGLEDALI VOJNICI U 19._ om I U POCETKU 20._ og veka , pa sigurno nisu bili partizani - taj olos poznatiji kao " domaci izdajnici" koji je ubijao Srbe po Hitlerovom naredjenju i sprovodio komande onog usranog Austrougarskog kaplara poznatijeg kao Tito a neznate mu ni pravi identitet .Mozes li da pogledas u ogledalo i da se prepoznas kao Srbin ? Verovatno nemozes jer ces u ogledalu videti komunisticki izdanak ispranog mozga .

    • Franz says:

     Da ti imaš miligram pameti a i hrabrosti, pokušao bi pronaći onu lošiju (pravu, istinitu) stranu četničića, šta su sve radili onima koji nisu hteli da pristanu da budu uz njih. Ne samo u Vojvodini, što su mojim radili, ali i u drugim državama bivše Jugoslavije. A i zamoljavam te da ne pišeš loše o Josipu Brozu Titu, koji ti je obnovio državu koju su ti isti četnici srušili do temelja sa svojim nacističkim i fašističkim saveznicima! Pa šta ti fali, de mi iskreno reci? A šta je bio Draža po tebi? Sveti otac? Ili sluga plaćenička? Veruj mi, tebi je više ispran mozak nego bilo kome ovde.

     • Lune says:

      Hm,hmm..sve to znamo, a neko "ceracemo se jos" i "jovo nanovo" kucaj: Najveci sin naroda svog bio nam je majka otac i bog !

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Da ti imaš miligram pameti a i hrabrosti, pokušao bi pronaći onu lošiju (pravu, istinitu) stranu četničića, šta su sve radili onima koji nisu hteli da pristanu da budu uz njih. Ne samo u Vojvodini, što su mojim radili, ali i u drugim državama bivše Jugoslavije. A i zamoljavam te da ne pišeš loše o Josipu Brozu Titu, koji ti je obnovio državu koju su ti isti četnici srušili do temelja sa svojim nacističkim i fašističkim saveznicima! Pa šta ti fali, de mi iskreno reci? A šta je bio Draža po tebi? Sveti otac? Ili sluga plaćenička? Veruj mi, tebi je više ispran mozak nego bilo kome ovde.

    • Lune says:

     Hm,hmm..znamo, pravo ime mu je Karl Marks, a za ovaj prostor nadimak Tita ? ajde,izmisli jos nesto ?

   • Srbija says:

    Pišam ti se po ženinim guzovima! Ti si verovatno potomak izdajnika srpstva. Komunisticko kopile!

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Ma ti znaš nešta!? Informiši se bolje, pa onda nešta reci!

    • Lune says:

     m,hmm...a,posle pisanja,udaris joj jedan dobar lizguz !

   • Zoran says:

    Pa Amerikanci pravili filoveo o njima u toku 2. svetskog rata, ali o partizanima nisu.

   • Goran Gvozdenović says:

    Jesi načitan pa samo tako. Zbog takvih izroda kao što si ti, istina o tim časnim ljudima koji su samo branili svoj narod i čast Srbije, danas ih i bije tako loš glas. Sramoto Srpska!

   • Pera Sydney says:

    Cuti,madjarsko-hrvatski skote ,mora da si unuk nekog komunjare koji neznas od uveta do nosa a uzivas I zivis u Srbiji a ja vas u okolini Sombora dobro znam jer sam sluzio vojni rok u Somboru I uvek ste bili vise za katolicanstvo nego za Pravoslavlje. Pokri se pousima I psssssssst.

   • dinki says:

    Rođače,ajde se vrati ti u Crnu Goru jer po nastupu ličiš na nekog montenegrina,ujedaš ruku koja ti je dala i zemlju i kuću kao kolonistima,stoka vam je bježale iz švapskih štala misleći da je u ljudsku kuću ušla!!!!!Dijeliš zemlju od naroda koji vas je dočekao najbolje što je znao i mogao,gledali su u nas crnogorce kao vitezove zaštitnike vaskolikog srpstva a ti i takvi kao ti hoćete da im podijelite zemlju za koju su milioni njih položili živote.Moja su dva đeda bili četnici i poginuli jedan na Lijevča polju a drugi na Zidanom Mostu ni groba ni mramora kao i mnogi srbi toga nesrećnog vremena.Ali vi ste pobijedili i napisali istoriju a do čega nas je dovela ta vaša istorija i vaše divljaštvo prema svemu što je srpsko vidimo danas.Srbija je vječna dok su joj djeca vjerna,ne u NATO ne razgraničenje sa šiptarčinama,nema braćo saginjanja glave nema predaje nema defetizma neka vam drskost i bezobzirnost ovakvih bude dodatni motiv za borbu.

   • Nebeska Srbija says:

    Vojvodina je u sastavu Srbije slepcu jedan slepacki..Zanima me koliko kosta da budes izdajnik?Koliko te placaju da ljubis dupe tim tvojim izrodima? ZIVELI CETNICI!!!!

 2. punca ... says:

  Četnik je pošten, iskren i borben u borbi protiv EU-NATO fašista kao i njegovi ''hrabri i antifašistički'' prethodnici tokom Drugog svetskog rata!  Živ je Sloba,umro nije, dok je Srba i Srbije. Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.  Sloba je hteo da sačuva sve ono što smo danas lako dali. Slobo neka vam je laka zemlja.

  • Kosovac says:

   punca ... Nisu ti trebali ti navodnici, raspitaj se malo, nemoj ono što te učile komunističke škole da stvaraš zdravo za gotovo………. A Sloba Milošević zvani Sloba Sloboda bi u konačnom bio više slavljen kao četnik nego kao komunista. Ako ne veruješ meni, nađi nekog Hrvata pa ga pitaj.

   • Bagro crvena says:

    Šta je sa tobom? Ko Vulin si! Pet ličnosti imate! Brkaš babe i žabe! Slaba deklarisani ateista, komunjara .. četnik? MASONSKA PROPAGANDA! Vi ste, bre, najgora vrsta Srba, gori od Hrvata! Koje kakva djubreta svrstavate u heroje a ono izdajnici Svetoslavlja! Bog, Kralj i otadžbina- i gde su vam Slobodani i ostali ludaci u tome?

    • Kosovac says:

     Bagro..….. Zar te nije sramota da kralja MASONA uvrstiš između reči Bog i Otadžbina?

   • punca says:

    kosovac, ja ne trebam NIKOGA da PITAM ima vas u Sloveniji .. Arkan je bio 90te .. JJ i TO .. sip'ci.. kosovari u svajcarskoj itd. ....ali ipak...:))) go/vno je go/vno ...

  • Kosovac says:

   Pesma o četničkoj legendi:………. Ne li te je žalba, za tvojata kuća, Jovane bre, vojvodo bre….. Moja mi je kuća, Babuna planina, Družina bre, družina, komiti bre……….Ne li te je žalba, za tvojata ljubav, Vojvodo bre, Babunski bre…… Moja mi je ljubav, puška alijerka, Družina bre, komiti Srbi bre………. Ne li te je žalba, za tvojata sestra, Vojvodo bre, Babunski bre,….. Moja mi je sestra, oštra mi sablja, Družina bre, družina, komiti bre………. Ne li te je žalba, za tvojite deca, Jovane bre, vojvodo bre,….. Moji su mi deca, sitni patroni, Družina bre, komiti, Srbi bre.

   • Lune says:

    Hm,hmmm....ti, Vuk,Seselj, nemate nikakve veze sa Babunskim, vi ste jajare i secikese !

   • Lune says:

    Hm,hmm...ta pesma je nesto drugo,i pre streljanja djaka u Kragujevcu i klanja u selu Vranic, A,od sve pesme,nabtebe se ne odnosi,samo jedno ime. Ti si majmun babun,i nemoj da gadis cetnike,pre Drugog sv rata,u kome su sve usrali.

 3. padre says:

  Ovim svojim gledanjem ne služiš ugledu četnika!Protiv koje zapadnog šljama su se to borili, da ne govorim o komunistima!Da su jim samo komunisti bili problem, s njima bi lako izašli na kraj, jer su se oni brojali stotinama. a ostalo je bio prost narod!

  • Kosovac says:

   padre,….. Ako si mislio na mene, evo da ti kažem: Stvarno se plašim da ću uništiti ugled četnika koje je stvorio Vuk Drašković na Ravnoj Gori.

   • Kosovac says:

    padre,….. Protiv zapadnog šljama su se borili u ovom zadnjem ratu. Izgleda da si to prespavao.

    • Lune says:

     Hm,hmm..mislis na Leskovcane, ojadili su Siptarske i Srpske kuce u Pristini, periferija, i zaravnali buldozerom..?

   • RAVNOGORAC U SRCU says:

    TAKVI CETNICI KAO STO SU VUK DRASKOVIC I SESELJ SU TE I OTERALI SA KOSOVA BUDALO JEDNA A I U PRAVU SU . KO ZNA ODAKLE SI DOSAO NA KOSOVO POSLE RATA KAD VAS JE ONAJ COPAVI HITLEROV SLUGA TITO NASELJAVAO DOLE A PRAVIM SRBIMA ZABRANIO DA SE VRATE NA SVOJA OGNJISTA . IMA BOGA PA VAS JE OTERAO UZ POMOC KOMUNISTICKOG SLJAMA SA ZEMLJE KOJE NISTE BILI DOSTOJNI .

    • Kosovac says:

     RAVNOGORAC U SRCU,….. Čibe, pseto Hrvatsko.

    • Lune says:

     Hm,hmm...kucaj : Odluka o privremenoj zabrani povratka kolonista na Kosovo !

 4. punca ... says:

  Ko je kriv Srbima ako im je draži novac od zemlje njihovih predaka ili otadžbine ? Ko brani Srbinu da rodi troje ili četvoro dece? Apsolutno niko. Što Srbin-komunist -če-tnik može biti vele- izdajnik , to niko ne može. Fuj. Što Srbin-komunist -če-tnik može biti izdajnik , to niko ne može. Fuj. Što Srpkinja - -če-tni-ška sestra može biti ......, to niko ne može. Fuj. Bog je rekao "napuni zemlju i vladaj njome". Ako ne napunimo zemlju, nećemo ni vladati njom, nego ćemo biti proterani. Prosto i jednostavno.

 5. Republika Vojvodina (Vrbas) says:

  Ko su četnici? Pljačkaši, silovatelji, ubice, nemačke i italijanske sluge za vreme rata. Ovo je samo ukratko, ima još mnogo o toj bandi da se piše.

  • Kosovac says:

   Opet ti drmaju kavez.

   • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

    Ti si se druže ono baš uzdrmao.

 6. Catherine says:

  Četnici ne trebaju da budu deo srpske istorije. Tako sami sebe omalovažavamo i sami sebi guramo negativce u istoriju pa se posle čudimo što nas drugi smatraju negativnim narodom. Slažem se da ostanu kao deo naše loše prošlosti.

  • Kosovac says:

   Catherine,….. Sami sebe gurate u negativce, onda se čudite dokle vam se sve zavuklo….. Ako sam bio grub za ovo što Vam se zavuklo, upotrebiću jednu čarobnu pesmu koju je smislio Panonski Govnar, a ona glasi: „Oprosti mi Katrin, što nisam bio fin“.

   • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

    Polako planinski ovčaru, osetićeš ti ko su Panonci, ako još nisi.

  • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

   Znaš šta? Po meni, četnici bi bili idealni za zamenu ovčarskih pasa po planinama, idealni da čuvaju ovce i sa kojima da imaju odnose (nadam se da neće doći do silovanja). Inače Kaćice, svaka ti je na mestu.

   • Kosovac says:

    Ovo je prevršilo svaku meru, opet ti drmaju kavez.

   • RAVNOGORAC U SRCU says:

    CETNICI NIKADA NISU NI SILOVALI BUDALO JEDNA ETO VIDECES KAD TI DODJU U VRBAS CELA ZENSKA DIVIZIJA CE BITI ODUSEVLJENA KAD PROBA CETNICKU KITU A MOZDA SE NADJE I NEKI ULJEZ PA DA I TEBI MALO RASCVETA BULJU I DA TE UVERI DA NISMO SILOVATELJI A NI OVCARSKI PSI . PRAVO DA TI KAZEM I OVCARSKI PSI IMAJU CENU ALI TAKVE BUDALETINE KAO STO SI TI I OSTALA KOMUNISTICKA BAGRA NE VREDE BAS NISTA KAO CRVLJIVA SLJIVA . RADUJ SE NASEM DOLAZKU A PODSETI I SESTRU DA NAS SACEKA .

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Mogao bi da primeniš mala slova pri kucanju. Ti znaš jesu li četnici silovali ili nisu? Mojim starijim precima su veoma dobro poznati četnici, oni "dobri" četnici, sliovatelji i ubice! A ti samo pokušaj doći, to nam još više olakšava da se od vas otcepimo, veoma brzo! A do moja sestra ne želi četnike očima da vidi, a ako vam slučajno padne napamet da uradite ono što su radili vaši, ovaj put ćemo se krvlju obračunati! Nećeš živ izaći, ali nemate vi hrabrosti da dođete bilo gde.

    • Lune says:

     Hm,hmm.. a, ti si probao cetnicku kitu pa znas i reklamiras je..?

     • Kosovac says:

      Lune,….. Tvoja sestra ne može četnike ni očima da vidi, jedino bi se jebala ako joj se stvori romantična atmosfera. Dve romantike, jedno dizanje nogu…….. Potrudi se hm hm će ga iskašlješ garantovano.

      • Lune says:

       Hm,hmm..ona to neradi sa dzukelama,polusvetom,ljudskim sljamom kao ti !

       • Kosovac says:

        Još samo malo, hm, hm, ima da ti izađe na usta garantovano. Potrudite se, vi to možete (za evropsku Srbiju).

        • Lune says:

         Hm,hmm..ili si malouman ili ne obrazovan, u svakom slucaju dzibratore- splacina !

 7. Sorry says:

  Četnici u21.veki VELEIZDAJNICI!!.. višjeg ranga ... 8.11. 1991 je proglašen novi Ustav Srbije !!! 8.11. 2016 MODERAN USTAV evropske Srbije.. GOTOVO JE – POTPISANO! Vojska Srbije postala deo borbenih snaga EU! FUJ, fuj......u21.veku TOTALNA VELE IZDAJA ! Pre : Gotov je , Gotov je .. Sada : Gotovi smo , Gotovi smo . 5. oktobra je ušao fašizam u SRBIJU . Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije. Sloba je hteo da sačuva sve ono što smo danas lako dali/prodali-IZDALI !!!... Živ je Sloba, umro nije, dok je Srba i Srbije.

 8. punca says:

  kosovac.. 90te/Pitali zapadni novinari Mesića šta misli kako će se završiti rat u SFRJ? ODGOVOR je bio; zna se , završiće građanskim ratom u Srbiji, između če-tni-ka i partizana! Prva mora da padne mlada partizanka !!!...zima86 u Sarajevu/ i ta komedija . Četnici u21.veku VELEIZDAJNICI!!.. višjeg ranga ... 8.11. 1991 je proglašen novi Ustav Srbije !!! 8.11. 2016 MODERAN USTAV evropske Srbije.. GOTOVO JE – POTPISANO! Vojska Srbije postala deo borbenih snaga EU! FUJ, fuj......u21.veku TOTALNA VELE IZDAJA !

  • Lune says:

   Hm,hmm..kosovac je, uzeo pare od siptara, sada bi, da neko gine za njeov "patriotizam", a on povrati imovinu !

   • Kosovac says:

    Lune,….. Ako sam uzeo para od Šiptara, uzeo sam za svoju dedovinu, prekrstio sam se i prag poljubio. A od koga si ti uzeo pare u Budimpešti?

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Hehe, uzeo pare od šiptara a ovde se pravi da je nekakvi patriota. Kosovac, pretvori se ti u Kosovara, najbolje bi ti bilo.

     • Kosovac says:

      @ Republika Vojvodina (Vrbas), ….. Republikanac, ima jedna priča o Republici Vojvodini, ali ona ima tužan završetak. Neki zbog tužnog završetka te priče krive jogurt u tetrapaku, ali lažu, sve je to neistina. Ispričaću ti priču, ali mora prvo da daš svoj pristanak napismeno. Nemoj posle mene da krive za tvoju šizofreniju.

    • Lune says:

     Hm,hmm..jajaro siptarikus,ja, nikada nisam bio u Budimpesti,niti uzeo pare..ti fazoni sa klevetama ne pale, uzeli ste veliki novac i glumite pacenike, mentalno ste isto sto i siptari !

     • Kosovac says:

      @ Lune, ….. Ako nisi uzeo pare u Budimpešti, onda si ispušio od tvojih komunjara koji su se na vreme prešaltovali. Pod hitno da se javiš u Biro za ljudska prava. Posle će da te glatko prime u Lazu, besplatno.

  • Kosovac says:

   punca,….. Antagonizam između četnika i partizana je viševekovni antagonizam između plusa i minusa. Na stranu ko je u pravu (ko je pozitivan) ali uzmimo neko istorijsko upoređenje na primer Mađare u Austrougarskoj. Austrija je dominirala, a neki Mađari su uživali u tome, neki Mađari su patili. Oni paćenici Lajoš Košut i njegovi digli su revoluciju, da ako poprave nešto, međutim Austrougarska zove u pomoć koga drugog nego Ruskog cara Aleksandra, sila boga ne moli, i Rus spašava maltene Austriju. Austrija je naravno morala da ga voli kao što mi volimo svoje zetove (jebe ti sestru, a ti moraš da ga voliš). Posle smirivanja situacije sa Mađarima nije primećeno neko veliko osvetničko delovanje kao kod nas ovom prilikom partizanskog protiv četnika. Danas, posle toliko godina nema svrhe da se mi još živi Srbi gložimo oko četnika i partizana. Međutim, istinu moramo objaviti, bez obzira kome se ne sviđa. Proučavanje istorije i dokumentacije, otkrivanje istine očigledno ide na štetu partizana. Pa neka ide, ima puno toga kompromitujućeg i za četnike, ali mogli bi da prestanemo da se vrtimo u krug…….. Istorijski Slobodan Milošević zvani Sloba Sloboda, kao komunista rekao je jednu istorijsku rečenicu Srbima u Kosovom Polju: „Niko ne sme da vas bije“ i ne samo što je rekao, nego je i ušao u masu u kojoj je pendrek radio. Hrvati su vispreno, oštroumno prepoznali Slobu kao Četnika. Zašto? Zato što je branio Srbe. To je bio dovoljan razlog da Slobu Hrvati mrze iz dna duše. A ovi Srbi koji mrze Slobu takođe, (i na ovom portalu) to su Srbi gori od Hrvata.

   • punca says:

    kosovac.../ Baš interesantno i pažljivo -Simpatično, moram priznati. Bravo :)) 24.4.1987 SLOBA ZKS Izgovorio : Niko ne sme da vas bije. Slišalo se je baš do Triglava.. lp'punca iz Slovenije

    • Kosovac says:

     punca,….. Interesantno da nas je isti pristup ka Slobodanu Miloševiću objedinio.

     • punca says:

      kosovac, ... Ali ipak...:))) Svako ima svoje mišljenje , pa i Vi naravno. SLOBO , Slobo srbendo ! Dok je njega bilo dobro se živelo. Neka ti je večna Slava Predsedniče. Nije umro nego su ga ubili u pritvoru............................. SFR-JUGOSLAVIJA JE BILA MASONSKA TVOREVINA KAO "TREĆI BLOK NESVRSTANIH"!!!  I to nije tajna. SVI ZNAMO, da su Srbi bili žrtveno jagnje NATOja .  Svetu se mora reći istina o stradanju Srba, jer je i ćutanje o zločinima - zločin !!!  Svi se slažemo da je ćutanje zločin . Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.  GLOBALNA ZAVJERA : PODELI, ZAVADI PA VLADAJ !!!... Plan Novog svetskog poretka je da se pobiije 5 milijardi ljudi. Postoje mračni ljudi koji misle da treba smanjiti broj stanovnika na Zemlji. To je plan Satane. Sve u svemu, crno nam se piše.

  • punca says:

   Intermagazin vesti /GOTOVO JE – POTPISANO! Vojska Srbije postala deo borbenih snaga EU! FUJ, fuj...... Vucicu izdaj nice svoga naroda!!!! Ba lije te hvale i brane!!!!

   • Lune says:

    Hm,hmm..podmukli cetnici pocetnici u uniformi VS..jajare !

 9. Marko says:

  Vidim ima puno onih koji su zapenili kad su culi naziv ''cetnik''. Tu su prvi ovaj ''repabljik'' hrabri panonski gofnojed sto mu mnogo drmaju kafez,pa ona ljubiteljka sinova tisucljetne povijesti Ketrin sto bi joj pasovao jedan panonsko-tisucljetni,pa zatim razne prekodrinske bagre koje su prvo pobegli na Kosovo a sad su kupili stanove na dedinju i odatle urlicu ''kosovo je srbija''. Da su vas dohvatili ti ''cetnici'' ne bi ste stigli ni da pobegnete na kosovo a kamoli da sad imate vile na dedinju!

  • punca says:

   Vučiću izdaj nice svoga naroda!!!! Ba lije te hvale i brane!!!! Oj Vučiću, ti si naše P A R A N O J A iz dana u dan bedniji mi srbi smo, ti si naše P A R A N O J A 25sata na dan ..2x.. Vučiću izdaj nice svoga naroda!!!! Ba lije te hvale i brane!!!! Ali, ne laže samo Aleksandar Vučić. Laž je u Srbiji dobila oblike najgore srednjovekovne epidemije. Lažu ministri, državni sekretari, predsednici skupštinskih odbora, sudije, tužioci... Prikrivene sankcije koje je predsednik Vlade Aleksandar Vučić uveo Rusima neće moći večno da ostanu tajna. Vlada Srbije će pre ili kasnije morati da prekine ovu dvostruku igru i sa Ruskom federacijom započne korektne odnose, ili da se suoči sa potpunim sunovratom. Pokušaj zavođenja sankcija Rusiji, Evropsku uniju su do sada koštale 90 milijardi dolara, a šteta za Srbiju tokom narednih meseci popeće se na milijardu evra. Ali, bez obzira na to, Vučićeva vlada vrši opstrukcije izvoza u Rusiji tako što je izvozna procedura takva da izvoznici u Rusiju čekaju na neograničeno dugo.

   • Lune says:

    Hm,hmm...pa,Vucic,Toma,Seselj su cetnici i vojvode, pa cak i "precednici"..o cemu ti to ??

  • Kosovac says:

   Marko,….. Nemoj da se ljutiš, ali ovo što si napisao za Kosovo i Dedinje, odaje simptome da te neko vrti, a ne da drma kavez.

   • Marko says:

    a ti bese onaj kosovar jel da? Lune hmkavi te otkrio. Aj sad lepo pokazi svoj sciptarski patriotizam i pomozi svom bratu sciptaru musljiuju.

   • Lune says:

    Hm,hmm..moras dobro da se nategnes i iskasljec, da ti ispadne Muslija za srecan put !

    • Kosovac says:

     Lune, ….. Hmćeš, hmćeš. A nikako da ga iskašlješ. Mora da je to neki virus od koga još ni jedan komunjara nije patio, pa mu se ne zna lek.

 10. Vlada says:

  Partizani da nije bilo Crvene sovjetske armije ne bi videli S od Srbije.... Kako izgledaju te kukavice koji su dizali ustanak gde su ubijali 100 za 1 pa bezali u NDH kod svojih saveznika sa robije sa kojima su potpisivali ugovore o saradnji sad vec svi znaju. Kukavice a njifovi naslednici, Canak,Ceda, Korac, Ivica, Mira Markovic...

 11. ljubisav says:

  Pisati istorijske istine Srbima je gubljenje vremena.Narod koji dozvoljava da ga skoro ceo ovaj zadnji vek vucu po blatu ovdasnje istorije izgubio je spoznaju pravih vrednosti!

 12. Milivoj S. Vukelja says:

  A , što se ne podpišete , jUnačIne , pa se onda razmećite frazama i "znanjem" ?

 13. bogdan says:

  Brate srbine pusti zabe da krekecu kad se budala stidi svoje istorije.

 14. Anonimus says:

  Niste vi ljudi normalni. Pa 90 odsto Srba ne zna ko su gedže regularni vojnici, čestiti, pošteni. 90 odsto Srba ne zna ko je Milivoje Stojanović Brka komandant gvozdenog puka, ali se zato zna ,,ko su četnici.'' Ko su četnici? Četnici su nastali po uzoru na turske bašibozluke(lude glave). Bašibozluci su turski iregularci koji nisu poput nizama imali uniforme I platu, pa su svoje usluge naplaćivali paljenjem, silovanjem I otimačinom. Ona slika zapaljenog sela koju svi stavljaju kao sliku Bitke na Delogradu iz Prvog srpskog ustanka je zapravo slika šta su bašibozluci radili u srpsko turskom ratu. Elem po uzoru na Turke, Srbi, Bugari, Crngogorci, Albanci I Makedonci organizuju sopstvene verzije bašibozluka ili četnika. Kod Albanaca je recimo najčuveniji ženski četnik Šota Galici koja je po zverstvu neprevazidjena. Elem kao što sam rekao I za bašibozluke, četnici su dobrovoljci, oni nisu primali regularnu platu, pa su svoje potrebe podmirivali na brutalan način. U Velikom ratu, četničke jedinice preskaču Savu, Dunav I Drinu I vrše diverzije na tlu Austrije, ubijajući austrijske graničare. Budući da su bili u narodnoj nošnji bez vojnih obeležja, austrijska vrhovna komanda je odlučila ( ili dobila dobar izgovor) da proglasi kako eto ,,srpski civili učestvuju u napadima na austrijsku vojsku I da u kaznenoj ekspediciji treba poklati sve civile, jer se veruje da je ceo narod vojska.'' Dakle pokolji u Mačvi 1914-te su posledica četničkih akcija. U Drugom svetskom ratu četnici su imali neke početne akcije sa NOB-ovcima, dok su kasnije vise delovali protiv njih u saradnji sa Nemcima. Medjutim termin četnik u Drugom svetskom ratu je samo formacijski, njihov zadatak I cilj bio je da deluju kao ,,režimska milicija dinastije Karadjordjević'' da u vreme odsustva Petra II osiguraju da ovaj ne izgubi presto I vlast, jer bi to značilo da četnici u slučaju da kralj gubi krunu gube privilegije koje su imali za vreme njegove vlasti. Takodje mora se I naglasiti da je regularna kraljeva vojska 90 odsto nje pohapšena posle Aprislkog rata I poslata u konc logore. Ostatci te vojske su bili jako mali, tj oni koji su izbegli hapšenje ili nisu ni učestvovali u ratu uopšte. Tako da svi pošteni kraljevi vojnici su bili u logorima. I za kraj smešno je kako današnji neo četnici pravdaju Nemce I racionalziuju njihova dela prikazujući ih kao eto ko da su nekakvi turisti a ne okupatori, kako se eto za četničke akcije u Velikom ratu za koje se oni hvale tipa Toplički ustanak I akcije preko Drine 1914-te zbog kojih su stradali civili četnici veličaju, dok se eto NOB-ovci pljuju zbog svojih akcija, a u suštini mržnja Srba prema Nemcima iz Velikog rata se prenela na Drugi svetski rat, rane su bile još sveže, invalida iz Velikog rata kao I ratnih siročadi je bilo mnogo, tako da svaka akcija protiv Vermahta je bila očekivana kod ogročenog naroda čija god da je bila.

  • Kosovac says:

   @ Anonimus, ….. Ala si se nalupetao, sve vodu muteći. Pa ni oni što su završili partijsku školu SPO, ni akademik Dušan Kovačević, ne bi takve gluposti pričali.

 15. slobo says:

  Cetnici olos I sljam koji su bili na strani okupatora pa malo protiv njih .SLJAM.

 16. Kosovac says:

  @ slobo ….. Kako je moguće da neko sa tako lepim imenom „Slobo“, da ima tako prljava usta?

 17. Makedon Makedonski says:

  Cetnici su formirali da bi srbi okupirali Makedoniju oni su formirani u selo Drenovo kod Kavadarci i prvi cetnici su bili makedonci koji su se prodali za pare srbima onis u se zvali izvesno vreme i ustase ima srpska razglednica izdana u Beogradu vojvoda Pavle sa ustasama na putu za Macedoniju ubijali su makedonce koje su nazivali bugarima jer su se borili u VMRO koji su srbi zvali bugarskom pocinili su mnogo zlocina nad makedonskim narodom za vreme turske okupacije i posle srpske okupacije do 1940 godine ,Srbi ,Bugari,Siptari i Heleni da znate u Makedoniji zive makedonci a ne srbomani bugaromani siptromani i grkomani koje su nazivali prem kojoj crkvi pripadju,al svi su bili genetski makedonci

  • Kosovac says:

   Makedon Makedonski, ….. Kao kec na desetku, kao šlag na tortu, došao si u staru Srbiju iz PM, da brukaš Makedonce, Srbe samo takve….. Pa Srbi su okupirali Makedoniju, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju. A vas nekoliko Makedonaca, šta da radimo sa vama. Pa mi vas premetnusmo neke u Grke, neke u Bugare, neke u Šiptare, ostade malo i Srba. A kada se osvrnusmo, videsmo da ste svi Srbi, samo neki lošeg kvaliteta otpadoše. A kako bi bilo da se nazove taj Srbin lošeg kvaliteta? Pa, Makedon………. A vojvoda Jovan Babunski, Srpski junak iz I svetskog rata, komita i četnik sa planine Babune, peva i kaže: „Komiti, Srbi bre.“.

 18. slobo says:

  ma Tito je legenda I gospodin za vas sugavci svi koji pricate protiv njega .Vi ste obicni misevi koji pokusavaju sada sa izadju iz rupe jer ste ugledali svjetlo pod tom izdajnickom vlascu .Ako nista Tito nije bio izdajnik .

 19. MAKEDONEC says:

  Četnici se Makedonski heroi, a ne Srpski ili Bugarski!! Tie se borele za osloboduvanje na Makedonija od Turcite no i od Srpsko i Bugarsko vlijanie vrz Makedonskoto naselenie ...

  • Kosovac says:

   @ MAKEDONEC, …..Eh, da si znao šta se iza brda valja, ti bi napisao ono pravo: „Četnici se Severomakedonski heroi….. Tie se borele za osloboduvanje na Severnata Makedonija od Turcite no i od Srpsko i Bugarsko vlijanie. So braќata Šiptari, severomakedonskata desna rukata. I so našite golemi evropski prijateli na NATO“. ……………Ponekad je zgodno da se ovako vrati neki film, sa vremenske distance.

 20. Kulak says:

  Da nije bilo četnika,ni jedan jedini Srbin u Dalmaciji ne bi od 1941. do 1945. ostao živ.Sve bi ih hrvati bili poklali.To mi je rekao Srbin iz Benkovca kome je otac bio partizan u 19.sjevernodalmatinskoj udarnoj brigadi u kojoj su 62% boraca bili Srbi iz Dalmacije.I tu tvrdu historijsku činjenicu treba imati na umu kad su četnici u pitanju.

 21. petrovgrad says:

  Prvi četnici su bili Hrvati, a prve ustaše ili ustanici su bili Srbi.Idejni tvorac četništva i četničke ideologije bio je Matija Ban. Po njemu se zove Banovo Brdo u Beogradu.

 22. petrovgrad says:

  Idejni tvorac četnika i četničkog pokreta bio je jedan Srbin rimokatolik iz Dubrovnika odnosno profesor i diplomata Matija Ban, po kome danas Banovo Brdo u Beogradu nosi ime. On je prvi put pisao o potrebi četničkog organizovanja i ratovanja Srba izvan Kneževine Srbije još 1848. upotrebivši pojmove "četnik" i "četovanje" po prvi put. Tri ključne ličnosti su zaslužne za institucionalno oblikovanje četničkog pokreta: lekar dr Milorad Gođevac iz Valjeva, veletrgovac i jedan od najbogatijih Srba svog vremena Luka Ćelović iz Trebinja i general Jovan Atanacković iz Negotina kao predstavnik srpske vojske. Oni su u septembru 1903. u Beogradu osnovali čuvenu "Srpsku revolucionarnu organizaciju", a u njen centralni odbor ušli su još i srpski advokat i doktor prava iz Skoplja Vasa Jovanović, jedan od najčuvenijih političara u srpskoj istoriji Ljubomir Davidović koji je osnovao predratnu Demokratsku stranku, bogati veletrgovac i narodni poslanik u srpskoj skupštini Golub Janić iz Mavrova u Staroj Srbiji i akademik Ljubomir Stojanović iz Užica koji je bio jedan od najučenih ljudi tog vremena.

 23. Pingback: SRPSKA ISTORIJA: Ko su Četnici? – LEPDH

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *