СРПСКА ИСТОРИЈА: Ко су Четници?

СРПСКА ИСТОРИЈА: Ко су Четници?

8 новембра 2016

c-7

Када у данашње време говоримо о четницима, прва асоцијација на овај термин су припадници Југословенске војске у Отаџбини (ЈВуО) Драгољуба Драже Михаиловића, учесници Другог светског рата.

Међутим, мало се зна о изворном српском четништву насталом на прелому 19. и 20. века зарад одбране и заштите српског становништва у Старој Србији и Македонији које су у то доба још увек биле под турском окупацијом.

Неустрашиви, спретни, витешког духа, изворни четници су далеко од устаљеног приказа неугледних брадатих насилника из партизанских филмова. Хероји Српске четничке акције, балканских ратова и Првог светског рата неправедно гурнути у запећак српске историје, свакако заслужују да се о њиховим подвизима много више зна него што је то случај данас, како би један од најсветлијих периода наше историје коме ови јунаци припадају коначно заузео заслужено место у историји света.

Ко су четници?

Наследници хајдука из јуначких епских песама, четници су били герилски борци с краја 19. и почетка 20. века; припадници мањих борбених јединица (чета) које су бројале од 5 до 50 припадника.

Предвођени војводама, имали су за циљ ослобођење јужних српских крајева од турскога јарма, а нешто касније зазимају улогу заштитника српског становништва нападаног од стране бугарских четника и арнаутских качака.

Поред термина четник, упоредо се као синоними користе и термини комита (припадник револуционарног комитета) и усташ (устаник). Једну од најживописнијих дефиниција четника дао је писац Станислав Краков у својој књизи ”Пламен четништва”, иначе и сам припадник одреда Војина Поповића Вука, једног од најчувенијих четничких војвода:

”Шта знамо о четницима? Да су другови слободе, јунаштва и самопрегоревања. Слушамо или легенде или их видимо фотографисане свечано са оружјем по календарима. Али њихов прави живот и дела стоје скривени од нас временом, заборавом, тајном. Јер док су преславно умирали, морало се ћутати.

Њихова млада тела односили су вирови или су нестајала у ватри, падала под ножевима и под оловним пламеном. Они нису као војници савесно и часно гинули зато што тако треба, него само зато што су они то сами хтели.

Поносно су планине нашег Југа скривале у себи људе тако блиске природи и боговима. Рођаци по осећању са Краљевићем Марком и старим хајдуцима, хлебари, салебџије, зидари и сељаци, мирни људи и тихи, постајали су у шумама смели, непосредни и ослобађали се свега личног и сувише осећајног.

Комита, хајдук и јунак умео је да буде скоро сваки Србин са Југа, ако не кроз цео живот, а оно увек у тренуцима судбоносним по њега, његово село и нашу будућност. ”

KOMENTARI116 коментара

 1. Kosovac says:

  Четници, то су Српски хероји, који су одавно закорачили у легенду и појам човечности. Борци против турског, комунистичког и западњачког шљама.

  • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

   Četnici, u svetu poznati kao veliki lopovi i servanti. "Borci protiv turaka", a nastali neposredno nakon Osmanskog carstva, a pre su bili poznati kao "delije" (psi rata za O.C. i turske sluge); bili sluge nemcima i italijanima ali su ih se partizani naprašili, ali ono baš na njihov način! x')

   • Kosovac says:

    Републиканац, ти улепшаваш овај сајт. Али услов је да ти нико не дрма кавез, као што је сада.

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Opet se kavez drmaaa, haha. Hajde pređi na nešto drugo. Ova fora "drmanje kaveza" više nije zanimljiva.

     • Kosovac says:

      Републиканац,….. Па добро, могао бих и ја као један колега да те нахраним сплачинама, али их чувам за Ненада Чанка, он је то више заслужио. Може Ненад "гро, гро" да се наљути и разочара.

      • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

       Čuvaj splačine za "vojvodu" Šešelja. Vidim dobro ste ga uhranili, pa samo "oink oink"-uje. On je, jeb'ga, ipak više zaslužio od bilo koga. Ipak je to četnik (krme)! x^)

       • Kosovac says:

        Републиканац,….. Зар том Шешељу упропаститељу демократије и том фашисти који лови Хрвате на бућку, да чувам сплачине, да гладнима узимам из уста, а 30% Војводине гладује. Сем оних из Врбаса, они су сити. Например, колико ли те је мојих колега најело говнима, иха.

    • Lune says:

     Hm,hmm... pecat.co.rs/kljucevi traze kljucare !

     • Kosovac says:

      Lune,….. Ће га искашљеш, хм хм, само се још мало напрегни.

      • Lune says:

       Hm,hmm..pljujete ga vi,Arsenik III Carnojevic,popadija koja je pobegla iz Pecke patrijarsije,ti i takvi kao sto si ti, sto ste prodali "svetu srbsku zemlju", a optuzujete Komuniste za vas car. Viste, smrad,obhrvala vas je cena koju su vam Siptari ponudili i isplatili, sa vasim ugovorima i priznanicama da su platili, Siptari dokazuju cije je Kosovo, a vas treba najuriti iz Srbije.

      • Lune says:

       Hm,hmm..kasljes ti Kosovac,al ti ne polazi za "rukom" da stisnes i prdnes !!

   • Bagro crvena says:

    Možda, ali su im unuci(četnički) živi a unuci imaju bar po dvoje dece! Očevi su nas vaspitali da praštamo a ne zaboravimo al džaba, crvena unučad su gora nego preci! Praunuci će dezinfikovati Srbiju od crvene gamadi jer unučad nisu naivna ko očevi!

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Haha, unuci imaju bar po dvoje dece ali zato vas je svake godine sve manje i eto kako unuci "imaju" bar po dvoje dece. Pa pitam se ko li vam rađa tu decu ako ih uopšte imate? Ko će poći za za četničke varvare? Ne pljuj tako drugove partizane! Nisam njihov pristalica ali ih smatram onim pravim.

     • Bagro crvena says:

      Iskreno, trenutno samo kenjamo po internetu, nismo mi oni ludaci što pijani i bradati( ko iz Bulajevićevih filmova o četnicima) se deru pijani ispred nekog skupa ili sramote Ravnu goru kad tamo odu da okreću prasiće i prde! Učimo, čitamo,gledamo i kad nam jednog dana kolektivno pukne film, neće više imati drugova već samo braće!

    • Lune says:

     Hm,hmm..uzeli ste pare od Siptara "i sve im oprostili..?

   • robokap says:

    ВРБАС је познат као СТЕЦИШТЕ послератних КОЛОНИСТИЧКИХ ЉУБИТЕЉА ТИТОВОГ ГОВНЕТА:ПРОПИШАЛИ СУ ПРАВИ ВОЈВОЂАНИ од ТАКВИХ РЕПУБЛИКАНАЦА ДОЂОША:ЈЕДИ ГОВНА ДОЂОШУ ТИТОИСТИЧКИ:

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Tito je bio BOG na zemlji! Ti četo kozi met'o možeš samo da ga mrziš, ali on ti je obnovio zemlju koju su četnici i njihovi saveznici u ratu razorili i razrušili! Budi zahvalan barem!

     • robokap says:

      Таква досељеничка гована кад су ДОБИЛИ КУЋЕ ПОБИЈЕНИХ ФОЛКСДОЈЧЕРА су прво пробили таван ,направили огњиште и прве зиме ПОГОРЕЛИ ПАРКЕТ.Шта сте бре ВИ ПОТОМЦИ МЕЂАДА И БУКВЕ ЗНАЛИ ШТА ЈЕ КАЉАВА ПЕЋ:Усранко ДОЂОШКИ:ГОВНАРИ ИМАО САМ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ још 1939 :КАД ТСИ ТИ СЕДЕО ПОРЕД СВЕЋЕ:ЈЕБО ВАС КО ВАС ТАКО ФГЛУПЕ ;ПРОСТЕ И НЕДОЈЕБАНЕ ДОВЕДЕ У СРБИЈУ:УБИЦЕ НЕВИНХ СРБИЈАНАЦА КОЈИМА СТЕ ОТЕЛИ КУЋЕ ИМАЊА;ЛОКАЛЕ:МОРЕ ДАЈ БОЖЕ ДА МИ ПРАВИ СРБИЈАНЦИ ДОЂЕМО НА ВЛАСТ ЈЕДНОГ ДАНА ПАСВИ ТАКВИ У РОДНИ КРШ;ШУМЕ И ВУКОЈЕБИНЕ ОДАКЛЕ ВАС ДОВЕДЕ ТИТО:ДУПЕЛИСЦУ ТИТОИСТИЧКИ:

      • Lune says:

       Hm,hmm..sedi di si,kaki si nisi ni za di si, "pravi"je, upravo,dok se ti proseravas, potpisao, da slugeranjcite EU

      • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

       Kao prvo, ja nisam nikakav doseljenik već sa autohton ovde i hvala ti što si mi dokazao da si malouman. Drugo, tih tvojih srbijanaca (turskih kopiladi) će uskoro da nestane a kamoli da neko od vas dođe na vlast! Idi i bre-aj koliko ti je volja turski sine. Treće, sine turski, kada budeš znao više o drugu Titu, onda se javi ovom Vojvođaninu da ti pojasni još koje stvari u vezi njega! Bićeš mu (a i meni na pojašnjenju o Njemu) zahvalan na svemu što je učinio za celu bivšu SFRJ.

      • Lune says:

       Hm,hmm." Mi ", nismo u Kragujevcu,izvodili decu iz topovsih supa,i tovarili u kamione za streljanje,to ste vi radili. A, kada smo vam,postavljali po sumadiji,bandere,za elektrifikaciju,nocu ste ih sekli,za parket,niste ni culi. Nemoj te da pretite,spremite cicvaru,dolazi vam Taci i Haradinaj,pripremite bozu i limunadu...to su " vasa braca po materi", vole da proganjaju Srbe,one bez turskih gena.

     • marinko says:

      to su bili saveznici tvog tite i razorili su veliku srbiju i cetnike koji su imali svoju otadzbinu i brani li je od tite i titinih saveznika dansnjih koji su isti pobili srbe u takozvanoj titinoj jugoslaviji bice vrati koko sto si pozobala vojvodane srbije

      • Lune says:

       Hm,hmm..kucaj i citaj: Najveci sin narda svog bio nam je majka, otac i bog !

    • milovan says:

     Tadasnji kolonisti koji su naseljeni u Vrbas i Lovcenac,Crnogorci su svojevremeno zvali NEMRCIPUSKA. Posto su imali obicaj da se hvale kao veliki borci.

     • Kosovac says:

      milovan,….. Поштовање, разумео сам твој коментар, али шта те је коштало да напишеш ћирилицом, НЕМРЧИПУШКА, да мрче нису пушку ни омрчили. Нису ни омирисали барут. Па да те цео свет разуме. Па да оном републиканцу кажемо „мучи мрчо“.

      • Lune says:

       Hm,hmm.. nisi ni ti,omrcio pusku, omrcio si Siptarske DM, a ovde se kurcis,cuvas srbstvo i "svetu srbsku zemlju", cetnici bi te za to preklali ko kozu !

    • Lune says:

     Hm,hmm, sedi kec ! popravni ! glaszapadnesrbije.com/337020

     • robokap says:

      Ал** си се одма препозно ЛУНЕ.Из које ВУКОЈЕБИНЕ те ДОВЕО Друг ТИТА у СРБИЈУ:ГОВНАРУ:

      • Lune says:

       Hm,hmm...prdezu,moji su tu, u Beogradu,pre tebe i Tite !

       • robokap says:

        Усранко нисам из Београда али су моји са КРАЂОРЂЕМ стварали СРБИЈУ.

         • robokap says:

          ЏУЏЕ и ГЕЂЕ у ПЕТАК СЛАВЕ ПОБЕДУ НАД ВАМА АУСТРУГАРСКИМ ДУПЕЛИСЦИМА:ЉУБИЛИ СТЕ ФРАЊУ У ДУПЕ И ТИТА ЊЕГОВОГ ФЕЛДВЕБЕЛА:ГЕЏЕ И ГЕГУЛЕ ВАС ОСЛОБОДИЛИ АУСТРУГАРСКОГ ЈАРМА:ШТО СЕ ДУПЕЛИСЦИ САМИ НЕ ОСЛОБОДИСТЕ:МИТЛЕУРОПЉАНИ:

          • Lune says:

           Hm,hmmm.."mene" je oslobadjao, moj deda po ocu,Licanin iz amerike,preko soluna do banata..znaci i "vac" je oslobadjao !

    • Lune says:

     Hm,hmm...a ti mu, dodjes Sicer ? iz serije salas u malom ritu..?

   • RAVNOGORAC U SRCU says:

    DA IMAS GRAM ZDRAVOG MOZGA POSTIDEO BI SE OVIH NAPISANIH RECIALI NEMAS JER SU TI KOMUNISTI ISPRALI MOZAK PA JE OSTAO NEUPOTREBLJIV ZA ZDRAVO RAZMISLJANJE ! STA MISLIS KAKO SU IZGLEDALI VOJNICI U 19._ om I U POCETKU 20._ og veka , pa sigurno nisu bili partizani - taj olos poznatiji kao " domaci izdajnici" koji je ubijao Srbe po Hitlerovom naredjenju i sprovodio komande onog usranog Austrougarskog kaplara poznatijeg kao Tito a neznate mu ni pravi identitet .Mozes li da pogledas u ogledalo i da se prepoznas kao Srbin ? Verovatno nemozes jer ces u ogledalu videti komunisticki izdanak ispranog mozga .

    • Franz says:

     Da ti imaš miligram pameti a i hrabrosti, pokušao bi pronaći onu lošiju (pravu, istinitu) stranu četničića, šta su sve radili onima koji nisu hteli da pristanu da budu uz njih. Ne samo u Vojvodini, što su mojim radili, ali i u drugim državama bivše Jugoslavije. A i zamoljavam te da ne pišeš loše o Josipu Brozu Titu, koji ti je obnovio državu koju su ti isti četnici srušili do temelja sa svojim nacističkim i fašističkim saveznicima! Pa šta ti fali, de mi iskreno reci? A šta je bio Draža po tebi? Sveti otac? Ili sluga plaćenička? Veruj mi, tebi je više ispran mozak nego bilo kome ovde.

     • Lune says:

      Hm,hmm..sve to znamo, a neko "ceracemo se jos" i "jovo nanovo" kucaj: Najveci sin naroda svog bio nam je majka otac i bog !

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Da ti imaš miligram pameti a i hrabrosti, pokušao bi pronaći onu lošiju (pravu, istinitu) stranu četničića, šta su sve radili onima koji nisu hteli da pristanu da budu uz njih. Ne samo u Vojvodini, što su mojim radili, ali i u drugim državama bivše Jugoslavije. A i zamoljavam te da ne pišeš loše o Josipu Brozu Titu, koji ti je obnovio državu koju su ti isti četnici srušili do temelja sa svojim nacističkim i fašističkim saveznicima! Pa šta ti fali, de mi iskreno reci? A šta je bio Draža po tebi? Sveti otac? Ili sluga plaćenička? Veruj mi, tebi je više ispran mozak nego bilo kome ovde.

    • Lune says:

     Hm,hmm..znamo, pravo ime mu je Karl Marks, a za ovaj prostor nadimak Tita ? ajde,izmisli jos nesto ?

   • Srbija says:

    Pišam ti se po ženinim guzovima! Ti si verovatno potomak izdajnika srpstva. Komunisticko kopile!

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Ma ti znaš nešta!? Informiši se bolje, pa onda nešta reci!

    • Lune says:

     m,hmm...a,posle pisanja,udaris joj jedan dobar lizguz !

   • Zoran says:

    Pa Amerikanci pravili filoveo o njima u toku 2. svetskog rata, ali o partizanima nisu.

   • Goran Gvozdenović says:

    Jesi načitan pa samo tako. Zbog takvih izroda kao što si ti, istina o tim časnim ljudima koji su samo branili svoj narod i čast Srbije, danas ih i bije tako loš glas. Sramoto Srpska!

   • Pera Sydney says:

    Cuti,madjarsko-hrvatski skote ,mora da si unuk nekog komunjare koji neznas od uveta do nosa a uzivas I zivis u Srbiji a ja vas u okolini Sombora dobro znam jer sam sluzio vojni rok u Somboru I uvek ste bili vise za katolicanstvo nego za Pravoslavlje. Pokri se pousima I psssssssst.

   • dinki says:

    Rođače,ajde se vrati ti u Crnu Goru jer po nastupu ličiš na nekog montenegrina,ujedaš ruku koja ti je dala i zemlju i kuću kao kolonistima,stoka vam je bježale iz švapskih štala misleći da je u ljudsku kuću ušla!!!!!Dijeliš zemlju od naroda koji vas je dočekao najbolje što je znao i mogao,gledali su u nas crnogorce kao vitezove zaštitnike vaskolikog srpstva a ti i takvi kao ti hoćete da im podijelite zemlju za koju su milioni njih položili živote.Moja su dva đeda bili četnici i poginuli jedan na Lijevča polju a drugi na Zidanom Mostu ni groba ni mramora kao i mnogi srbi toga nesrećnog vremena.Ali vi ste pobijedili i napisali istoriju a do čega nas je dovela ta vaša istorija i vaše divljaštvo prema svemu što je srpsko vidimo danas.Srbija je vječna dok su joj djeca vjerna,ne u NATO ne razgraničenje sa šiptarčinama,nema braćo saginjanja glave nema predaje nema defetizma neka vam drskost i bezobzirnost ovakvih bude dodatni motiv za borbu.

   • Nebeska Srbija says:

    Vojvodina je u sastavu Srbije slepcu jedan slepacki..Zanima me koliko kosta da budes izdajnik?Koliko te placaju da ljubis dupe tim tvojim izrodima? ZIVELI CETNICI!!!!

 2. punca ... says:

  Četnik je pošten, iskren i borben u borbi protiv EU-NATO fašista kao i njegovi ''hrabri i antifašistički'' prethodnici tokom Drugog svetskog rata!  Živ je Sloba,umro nije, dok je Srba i Srbije. Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.  Sloba je hteo da sačuva sve ono što smo danas lako dali. Slobo neka vam je laka zemlja.

  • Kosovac says:

   punca ... Нису ти требали ти наводници, распитај се мало, немој оно што те училе комунистичке школе да ствараш здраво за готово………. А Слоба Милошевић звани Слоба Слобода би у коначном био више слављен као четник него као комуниста. Ако не верујеш мени, нађи неког Хрвата па га питај.

   • Bagro crvena says:

    Šta je sa tobom? Ko Vulin si! Pet ličnosti imate! Brkaš babe i žabe! Slaba deklarisani ateista, komunjara .. četnik? MASONSKA PROPAGANDA! Vi ste, bre, najgora vrsta Srba, gori od Hrvata! Koje kakva djubreta svrstavate u heroje a ono izdajnici Svetoslavlja! Bog, Kralj i otadžbina- i gde su vam Slobodani i ostali ludaci u tome?

    • Kosovac says:

     Bagro..….. Зар те није срамота да краља МАСОНА уврстиш између речи Бог и Отаџбина?

   • punca says:

    kosovac, ja ne trebam NIKOGA da PITAM ima vas u Sloveniji .. Arkan je bio 90te .. JJ i TO .. sip'ci.. kosovari u svajcarskoj itd. ....ali ipak...:))) go/vno je go/vno ...

  • Kosovac says:

   Песма о четничкој легенди:………. Не ли те је жалба, за твојата кућа, Јоване бре, војводо бре….. Моја ми је кућа, Бабуна планина, Дружина бре, дружина, комити бре……….Не ли те је жалба, за твојата љубав, Војводо бре, Бабунски бре…… Моја ми је љубав, пушка алијерка, Дружина бре, комити Срби бре………. Не ли те је жалба, за твојата сестра, Војводо бре, Бабунски бре,….. Моја ми је сестра, оштра ми сабља, Дружина бре, дружина, комити бре………. Не ли те је жалба, за твојите деца, Јоване бре, војводо бре,….. Моји су ми деца, ситни патрони, Дружина бре, комити, Срби бре.

   • Lune says:

    Hm,hmmm....ti, Vuk,Seselj, nemate nikakve veze sa Babunskim, vi ste jajare i secikese !

   • Lune says:

    Hm,hmm...ta pesma je nesto drugo,i pre streljanja djaka u Kragujevcu i klanja u selu Vranic, A,od sve pesme,nabtebe se ne odnosi,samo jedno ime. Ti si majmun babun,i nemoj da gadis cetnike,pre Drugog sv rata,u kome su sve usrali.

 3. padre says:

  Ovim svojim gledanjem ne služiš ugledu četnika!Protiv koje zapadnog šljama su se to borili, da ne govorim o komunistima!Da su jim samo komunisti bili problem, s njima bi lako izašli na kraj, jer su se oni brojali stotinama. a ostalo je bio prost narod!

  • Kosovac says:

   padre,….. Ако си мислио на мене, ево да ти кажем: Стварно се плашим да ћу уништити углед четника које је створио Вук Драшковић на Равној Гори.

   • Kosovac says:

    padre,….. Против западног шљама су се борили у овом задњем рату. Изгледа да си то преспавао.

    • Lune says:

     Hm,hmm..mislis na Leskovcane, ojadili su Siptarske i Srpske kuce u Pristini, periferija, i zaravnali buldozerom..?

   • RAVNOGORAC U SRCU says:

    TAKVI CETNICI KAO STO SU VUK DRASKOVIC I SESELJ SU TE I OTERALI SA KOSOVA BUDALO JEDNA A I U PRAVU SU . KO ZNA ODAKLE SI DOSAO NA KOSOVO POSLE RATA KAD VAS JE ONAJ COPAVI HITLEROV SLUGA TITO NASELJAVAO DOLE A PRAVIM SRBIMA ZABRANIO DA SE VRATE NA SVOJA OGNJISTA . IMA BOGA PA VAS JE OTERAO UZ POMOC KOMUNISTICKOG SLJAMA SA ZEMLJE KOJE NISTE BILI DOSTOJNI .

    • Kosovac says:

     RAVNOGORAC U SRCU,….. Чибе, псето Хрватско.

    • Lune says:

     Hm,hmm...kucaj : Odluka o privremenoj zabrani povratka kolonista na Kosovo !

 4. punca ... says:

  Ko je kriv Srbima ako im je draži novac od zemlje njihovih predaka ili otadžbine ? Ko brani Srbinu da rodi troje ili četvoro dece? Apsolutno niko. Što Srbin-komunist -če-tnik može biti vele- izdajnik , to niko ne može. Fuj. Što Srbin-komunist -če-tnik može biti izdajnik , to niko ne može. Fuj. Što Srpkinja - -če-tni-ška sestra može biti ......, to niko ne može. Fuj. Bog je rekao "napuni zemlju i vladaj njome". Ako ne napunimo zemlju, nećemo ni vladati njom, nego ćemo biti proterani. Prosto i jednostavno.

 5. Republika Vojvodina (Vrbas) says:

  Ko su četnici? Pljačkaši, silovatelji, ubice, nemačke i italijanske sluge za vreme rata. Ovo je samo ukratko, ima još mnogo o toj bandi da se piše.

  • Kosovac says:

   Опет ти дрмају кавез.

   • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

    Ti si se druže ono baš uzdrmao.

 6. Catherine says:

  Četnici ne trebaju da budu deo srpske istorije. Tako sami sebe omalovažavamo i sami sebi guramo negativce u istoriju pa se posle čudimo što nas drugi smatraju negativnim narodom. Slažem se da ostanu kao deo naše loše prošlosti.

  • Kosovac says:

   Catherine,….. Сами себе гурате у негативце, онда се чудите докле вам се све завукло….. Ако сам био груб за ово што Вам се завукло, употребићу једну чаробну песму коју је смислио Панонски Говнар, а она гласи: „Опрости ми Катрин, што нисам био фин“.

   • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

    Polako planinski ovčaru, osetićeš ti ko su Panonci, ako još nisi.

  • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

   Znaš šta? Po meni, četnici bi bili idealni za zamenu ovčarskih pasa po planinama, idealni da čuvaju ovce i sa kojima da imaju odnose (nadam se da neće doći do silovanja). Inače Kaćice, svaka ti je na mestu.

   • Kosovac says:

    Ово је превршило сваку меру, опет ти дрмају кавез.

   • RAVNOGORAC U SRCU says:

    CETNICI NIKADA NISU NI SILOVALI BUDALO JEDNA ETO VIDECES KAD TI DODJU U VRBAS CELA ZENSKA DIVIZIJA CE BITI ODUSEVLJENA KAD PROBA CETNICKU KITU A MOZDA SE NADJE I NEKI ULJEZ PA DA I TEBI MALO RASCVETA BULJU I DA TE UVERI DA NISMO SILOVATELJI A NI OVCARSKI PSI . PRAVO DA TI KAZEM I OVCARSKI PSI IMAJU CENU ALI TAKVE BUDALETINE KAO STO SI TI I OSTALA KOMUNISTICKA BAGRA NE VREDE BAS NISTA KAO CRVLJIVA SLJIVA . RADUJ SE NASEM DOLAZKU A PODSETI I SESTRU DA NAS SACEKA .

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Mogao bi da primeniš mala slova pri kucanju. Ti znaš jesu li četnici silovali ili nisu? Mojim starijim precima su veoma dobro poznati četnici, oni "dobri" četnici, sliovatelji i ubice! A ti samo pokušaj doći, to nam još više olakšava da se od vas otcepimo, veoma brzo! A do moja sestra ne želi četnike očima da vidi, a ako vam slučajno padne napamet da uradite ono što su radili vaši, ovaj put ćemo se krvlju obračunati! Nećeš živ izaći, ali nemate vi hrabrosti da dođete bilo gde.

    • Lune says:

     Hm,hmm.. a, ti si probao cetnicku kitu pa znas i reklamiras je..?

     • Kosovac says:

      Lune,….. Твоја сестра не може четнике ни очима да види, једино би се јебала ако јој се створи романтична атмосфера. Две романтике, једно дизање ногу…….. Потруди се хм хм ће га искашљеш гарантовано.

      • Lune says:

       Hm,hmm..ona to neradi sa dzukelama,polusvetom,ljudskim sljamom kao ti !

       • Kosovac says:

        Још само мало, хм, хм, има да ти изађе на уста гарантовано. Потрудите се, ви то можете (за европску Србију).

        • Lune says:

         Hm,hmm..ili si malouman ili ne obrazovan, u svakom slucaju dzibratore- splacina !

 7. Sorry says:

  Četnici u21.veki VELEIZDAJNICI!!.. višjeg ranga ... 8.11. 1991 je proglašen novi Ustav Srbije !!! 8.11. 2016 MODERAN USTAV evropske Srbije.. GOTOVO JE – POTPISANO! Vojska Srbije postala deo borbenih snaga EU! FUJ, fuj......u21.veku TOTALNA VELE IZDAJA ! Pre : Gotov je , Gotov je .. Sada : Gotovi smo , Gotovi smo . 5. oktobra je ušao fašizam u SRBIJU . Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije. Sloba je hteo da sačuva sve ono što smo danas lako dali/prodali-IZDALI !!!... Živ je Sloba, umro nije, dok je Srba i Srbije.

 8. punca says:

  kosovac.. 90te/Pitali zapadni novinari Mesića šta misli kako će se završiti rat u SFRJ? ODGOVOR je bio; zna se , završiće građanskim ratom u Srbiji, između če-tni-ka i partizana! Prva mora da padne mlada partizanka !!!...zima86 u Sarajevu/ i ta komedija . Četnici u21.veku VELEIZDAJNICI!!.. višjeg ranga ... 8.11. 1991 je proglašen novi Ustav Srbije !!! 8.11. 2016 MODERAN USTAV evropske Srbije.. GOTOVO JE – POTPISANO! Vojska Srbije postala deo borbenih snaga EU! FUJ, fuj......u21.veku TOTALNA VELE IZDAJA !

  • Lune says:

   Hm,hmm..kosovac je, uzeo pare od siptara, sada bi, da neko gine za njeov "patriotizam", a on povrati imovinu !

   • Kosovac says:

    Lune,….. Ако сам узео пара од Шиптара, узео сам за своју дедовину, прекрстио сам се и праг пољубио. А од кога си ти узео паре у Будимпешти?

    • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

     Hehe, uzeo pare od šiptara a ovde se pravi da je nekakvi patriota. Kosovac, pretvori se ti u Kosovara, najbolje bi ti bilo.

     • Kosovac says:

      @ Republika Vojvodina (Vrbas), ….. Републиканац, има једна прича о Републици Војводини, али она има тужан завршетак. Неки због тужног завршетка те приче криве јогурт у тетрапаку, али лажу, све је то неистина. Испричаћу ти причу, али мора прво да даш свој пристанак написмено. Немој после мене да криве за твоју шизофренију.

    • Lune says:

     Hm,hmm..jajaro siptarikus,ja, nikada nisam bio u Budimpesti,niti uzeo pare..ti fazoni sa klevetama ne pale, uzeli ste veliki novac i glumite pacenike, mentalno ste isto sto i siptari !

     • Kosovac says:

      @ Lune, ….. Ако ниси узео паре у Будимпешти, онда си испушио од твојих комуњара који су се на време прешалтовали. Под хитно да се јавиш у Биро за људска права. После ће да те глатко приме у Лазу, бесплатно.

  • Kosovac says:

   punca,….. Антагонизам између четника и партизана је вишевековни антагонизам између плуса и минуса. На страну ко је у праву (ко је позитиван) али узмимо неко историјско упоређење на пример Мађаре у Аустроугарској. Аустрија је доминирала, а неки Мађари су уживали у томе, неки Мађари су патили. Они паћеници Лајош Кошут и његови дигли су револуцију, да ако поправе нешто, међутим Аустроугарска зове у помоћ кога другог него Руског цара Александра, сила бога не моли, и Рус спашава малтене Аустрију. Аустрија је наравно морала да га воли као што ми волимо своје зетове (јебе ти сестру, а ти мораш да га волиш). После смиривања ситуације са Мађарима није примећено неко велико осветничко деловање као код нас овом приликом партизанског против четника. Данас, после толико година нема сврхе да се ми још живи Срби гложимо око четника и партизана. Међутим, истину морамо објавити, без обзира коме се не свиђа. Проучавање историје и документације, откривање истине очигледно иде на штету партизана. Па нека иде, има пуно тога компромитујућег и за четнике, али могли би да престанемо да се вртимо у круг…….. Историјски Слободан Милошевић звани Слоба Слобода, као комуниста рекао је једну историјску реченицу Србима у Косовом Пољу: „Нико не сме да вас бије“ и не само што је рекао, него је и ушао у масу у којој је пендрек радио. Хрвати су виспрено, оштроумно препознали Слобу као Четника. Зашто? Зато што је бранио Србе. То је био довољан разлог да Слобу Хрвати мрзе из дна душе. А ови Срби који мрзе Слобу такође, (и на овом порталу) то су Срби гори од Хрвата.

   • punca says:

    kosovac.../ Baš interesantno i pažljivo -Simpatično, moram priznati. Bravo :)) 24.4.1987 SLOBA ZKS Izgovorio : Niko ne sme da vas bije. Slišalo se je baš do Triglava.. lp'punca iz Slovenije

    • Kosovac says:

     punca,….. Интересантно да нас је исти приступ ка Слободану Милошевићу објединио.

     • punca says:

      kosovac, ... Ali ipak...:))) Svako ima svoje mišljenje , pa i Vi naravno. SLOBO , Slobo srbendo ! Dok je njega bilo dobro se živelo. Neka ti je večna Slava Predsedniče. Nije umro nego su ga ubili u pritvoru............................. SFR-JUGOSLAVIJA JE BILA MASONSKA TVOREVINA KAO "TREĆI BLOK NESVRSTANIH"!!!  I to nije tajna. SVI ZNAMO, da su Srbi bili žrtveno jagnje NATOja .  Svetu se mora reći istina o stradanju Srba, jer je i ćutanje o zločinima - zločin !!!  Svi se slažemo da je ćutanje zločin . Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.  GLOBALNA ZAVJERA : PODELI, ZAVADI PA VLADAJ !!!... Plan Novog svetskog poretka je da se pobiije 5 milijardi ljudi. Postoje mračni ljudi koji misle da treba smanjiti broj stanovnika na Zemlji. To je plan Satane. Sve u svemu, crno nam se piše.

  • punca says:

   Intermagazin vesti /GOTOVO JE – POTPISANO! Vojska Srbije postala deo borbenih snaga EU! FUJ, fuj...... Vucicu izdaj nice svoga naroda!!!! Ba lije te hvale i brane!!!!

   • Lune says:

    Hm,hmm..podmukli cetnici pocetnici u uniformi VS..jajare !

 9. Marko says:

  Vidim ima puno onih koji su zapenili kad su culi naziv ''cetnik''. Tu su prvi ovaj ''repabljik'' hrabri panonski gofnojed sto mu mnogo drmaju kafez,pa ona ljubiteljka sinova tisucljetne povijesti Ketrin sto bi joj pasovao jedan panonsko-tisucljetni,pa zatim razne prekodrinske bagre koje su prvo pobegli na Kosovo a sad su kupili stanove na dedinju i odatle urlicu ''kosovo je srbija''. Da su vas dohvatili ti ''cetnici'' ne bi ste stigli ni da pobegnete na kosovo a kamoli da sad imate vile na dedinju!

  • punca says:

   Vučiću izdaj nice svoga naroda!!!! Ba lije te hvale i brane!!!! Oj Vučiću, ti si naše P A R A N O J A iz dana u dan bedniji mi srbi smo, ti si naše P A R A N O J A 25sata na dan ..2x.. Vučiću izdaj nice svoga naroda!!!! Ba lije te hvale i brane!!!! Ali, ne laže samo Aleksandar Vučić. Laž je u Srbiji dobila oblike najgore srednjovekovne epidemije. Lažu ministri, državni sekretari, predsednici skupštinskih odbora, sudije, tužioci... Prikrivene sankcije koje je predsednik Vlade Aleksandar Vučić uveo Rusima neće moći večno da ostanu tajna. Vlada Srbije će pre ili kasnije morati da prekine ovu dvostruku igru i sa Ruskom federacijom započne korektne odnose, ili da se suoči sa potpunim sunovratom. Pokušaj zavođenja sankcija Rusiji, Evropsku uniju su do sada koštale 90 milijardi dolara, a šteta za Srbiju tokom narednih meseci popeće se na milijardu evra. Ali, bez obzira na to, Vučićeva vlada vrši opstrukcije izvoza u Rusiji tako što je izvozna procedura takva da izvoznici u Rusiju čekaju na neograničeno dugo.

   • Lune says:

    Hm,hmm...pa,Vucic,Toma,Seselj su cetnici i vojvode, pa cak i "precednici"..o cemu ti to ??

  • Kosovac says:

   Marko,….. Немој да се љутиш, али ово што си написао за Косово и Дедиње, одаје симптоме да те неко врти, а не да дрма кавез.

   • Marko says:

    a ti bese onaj kosovar jel da? Lune hmkavi te otkrio. Aj sad lepo pokazi svoj sciptarski patriotizam i pomozi svom bratu sciptaru musljiuju.

   • Lune says:

    Hm,hmm..moras dobro da se nategnes i iskasljec, da ti ispadne Muslija za srecan put !

    • Kosovac says:

     Lune, ….. Хмћеш, хмћеш. А никако да га искашљеш. Мора да је то неки вирус од кога још ни један комуњара није патио, па му се не зна лек.

 10. Vlada says:

  Partizani da nije bilo Crvene sovjetske armije ne bi videli S od Srbije.... Kako izgledaju te kukavice koji su dizali ustanak gde su ubijali 100 za 1 pa bezali u NDH kod svojih saveznika sa robije sa kojima su potpisivali ugovore o saradnji sad vec svi znaju. Kukavice a njifovi naslednici, Canak,Ceda, Korac, Ivica, Mira Markovic...

 11. ljubisav says:

  Pisati istorijske istine Srbima je gubljenje vremena.Narod koji dozvoljava da ga skoro ceo ovaj zadnji vek vucu po blatu ovdasnje istorije izgubio je spoznaju pravih vrednosti!

 12. bogdan says:

  Brate srbine pusti zabe da krekecu kad se budala stidi svoje istorije.

 13. Anonimus says:

  Niste vi ljudi normalni. Pa 90 odsto Srba ne zna ko su gedže regularni vojnici, čestiti, pošteni. 90 odsto Srba ne zna ko je Milivoje Stojanović Brka komandant gvozdenog puka, ali se zato zna ,,ko su četnici.'' Ko su četnici? Četnici su nastali po uzoru na turske bašibozluke(lude glave). Bašibozluci su turski iregularci koji nisu poput nizama imali uniforme I platu, pa su svoje usluge naplaćivali paljenjem, silovanjem I otimačinom. Ona slika zapaljenog sela koju svi stavljaju kao sliku Bitke na Delogradu iz Prvog srpskog ustanka je zapravo slika šta su bašibozluci radili u srpsko turskom ratu. Elem po uzoru na Turke, Srbi, Bugari, Crngogorci, Albanci I Makedonci organizuju sopstvene verzije bašibozluka ili četnika. Kod Albanaca je recimo najčuveniji ženski četnik Šota Galici koja je po zverstvu neprevazidjena. Elem kao što sam rekao I za bašibozluke, četnici su dobrovoljci, oni nisu primali regularnu platu, pa su svoje potrebe podmirivali na brutalan način. U Velikom ratu, četničke jedinice preskaču Savu, Dunav I Drinu I vrše diverzije na tlu Austrije, ubijajući austrijske graničare. Budući da su bili u narodnoj nošnji bez vojnih obeležja, austrijska vrhovna komanda je odlučila ( ili dobila dobar izgovor) da proglasi kako eto ,,srpski civili učestvuju u napadima na austrijsku vojsku I da u kaznenoj ekspediciji treba poklati sve civile, jer se veruje da je ceo narod vojska.'' Dakle pokolji u Mačvi 1914-te su posledica četničkih akcija. U Drugom svetskom ratu četnici su imali neke početne akcije sa NOB-ovcima, dok su kasnije vise delovali protiv njih u saradnji sa Nemcima. Medjutim termin četnik u Drugom svetskom ratu je samo formacijski, njihov zadatak I cilj bio je da deluju kao ,,režimska milicija dinastije Karadjordjević'' da u vreme odsustva Petra II osiguraju da ovaj ne izgubi presto I vlast, jer bi to značilo da četnici u slučaju da kralj gubi krunu gube privilegije koje su imali za vreme njegove vlasti. Takodje mora se I naglasiti da je regularna kraljeva vojska 90 odsto nje pohapšena posle Aprislkog rata I poslata u konc logore. Ostatci te vojske su bili jako mali, tj oni koji su izbegli hapšenje ili nisu ni učestvovali u ratu uopšte. Tako da svi pošteni kraljevi vojnici su bili u logorima. I za kraj smešno je kako današnji neo četnici pravdaju Nemce I racionalziuju njihova dela prikazujući ih kao eto ko da su nekakvi turisti a ne okupatori, kako se eto za četničke akcije u Velikom ratu za koje se oni hvale tipa Toplički ustanak I akcije preko Drine 1914-te zbog kojih su stradali civili četnici veličaju, dok se eto NOB-ovci pljuju zbog svojih akcija, a u suštini mržnja Srba prema Nemcima iz Velikog rata se prenela na Drugi svetski rat, rane su bile još sveže, invalida iz Velikog rata kao I ratnih siročadi je bilo mnogo, tako da svaka akcija protiv Vermahta je bila očekivana kod ogročenog naroda čija god da je bila.

  • Kosovac says:

   @ Anonimus, ….. Ала си се налупетао, све воду мутећи. Па ни они што су завршили партијску школу СПО, ни академик Душан Ковачевић, не би такве глупости причали.

 14. slobo says:

  Cetnici olos I sljam koji su bili na strani okupatora pa malo protiv njih .SLJAM.

 15. Kosovac says:

  @ slobo ….. Како је могуће да неко са тако лепим именом „Слобо“, да има тако прљава уста?

 16. Makedon Makedonski says:

  Cetnici su formirali da bi srbi okupirali Makedoniju oni su formirani u selo Drenovo kod Kavadarci i prvi cetnici su bili makedonci koji su se prodali za pare srbima onis u se zvali izvesno vreme i ustase ima srpska razglednica izdana u Beogradu vojvoda Pavle sa ustasama na putu za Macedoniju ubijali su makedonce koje su nazivali bugarima jer su se borili u VMRO koji su srbi zvali bugarskom pocinili su mnogo zlocina nad makedonskim narodom za vreme turske okupacije i posle srpske okupacije do 1940 godine ,Srbi ,Bugari,Siptari i Heleni da znate u Makedoniji zive makedonci a ne srbomani bugaromani siptromani i grkomani koje su nazivali prem kojoj crkvi pripadju,al svi su bili genetski makedonci

  • Kosovac says:

   Makedon Makedonski, ….. Као кец на десетку, као шлаг на торту, дошао си у стару Србију из ПМ, да брукаш Македонце, Србе само такве….. Па Срби су окупирали Македонију, Босну, Херцеговину, Црну Гору, Хрватску, Албанију. А вас неколико Македонаца, шта да радимо са вама. Па ми вас преметнусмо неке у Грке, неке у Бугаре, неке у Шиптаре, остаде мало и Срба. А када се осврнусмо, видесмо да сте сви Срби, само неки лошег квалитета отпадоше. А како би било да се назове тај Србин лошег квалитета? Па, Македон………. А војвода Јован Бабунски, Српски јунак из I светског рата, комита и четник са планине Бабуне, пева и каже: „Комити, Срби бре.“.

 17. slobo says:

  ma Tito je legenda I gospodin za vas sugavci svi koji pricate protiv njega .Vi ste obicni misevi koji pokusavaju sada sa izadju iz rupe jer ste ugledali svjetlo pod tom izdajnickom vlascu .Ako nista Tito nije bio izdajnik .

 18. МАКЕДОНЕЦ says:

  Четници се Македонски херои, а не Српски или Бугарски!! Тие се бореле за ослободување на Македонија од Турците но и од Српско и Бугарско влијание врз Македонското население ...

  • Косовац says:

   @ МАКЕДОНЕЦ, …..Ех, да си знао шта се иза брда ваља, ти би написао оно право: „Четници се Северомакедонски херои….. Тие се бореле за ослободување на Северната Македонија од Турците но и од Српско и Бугарско влијание. Со браќата Шиптари, северомакедонската десна руката. И со нашите големи европски пријатели на НАТО“. ……………Понекад је згодно да се овако врати неки филм, са временске дистанце.

 19. Kulak says:

  Da nije bilo četnika,ni jedan jedini Srbin u Dalmaciji ne bi od 1941. do 1945. ostao živ.Sve bi ih hrvati bili poklali.To mi je rekao Srbin iz Benkovca kome je otac bio partizan u 19.sjevernodalmatinskoj udarnoj brigadi u kojoj su 62% boraca bili Srbi iz Dalmacije.I tu tvrdu historijsku činjenicu treba imati na umu kad su četnici u pitanju.

 20. petrovgrad says:

  Prvi četnici su bili Hrvati, a prve ustaše ili ustanici su bili Srbi.Idejni tvorac četništva i četničke ideologije bio je Matija Ban. Po njemu se zove Banovo Brdo u Beogradu.

 21. petrovgrad says:

  Idejni tvorac četnika i četničkog pokreta bio je jedan Srbin rimokatolik iz Dubrovnika odnosno profesor i diplomata Matija Ban, po kome danas Banovo Brdo u Beogradu nosi ime. On je prvi put pisao o potrebi četničkog organizovanja i ratovanja Srba izvan Kneževine Srbije još 1848. upotrebivši pojmove "četnik" i "četovanje" po prvi put. Tri ključne ličnosti su zaslužne za institucionalno oblikovanje četničkog pokreta: lekar dr Milorad Gođevac iz Valjeva, veletrgovac i jedan od najbogatijih Srba svog vremena Luka Ćelović iz Trebinja i general Jovan Atanacković iz Negotina kao predstavnik srpske vojske. Oni su u septembru 1903. u Beogradu osnovali čuvenu "Srpsku revolucionarnu organizaciju", a u njen centralni odbor ušli su još i srpski advokat i doktor prava iz Skoplja Vasa Jovanović, jedan od najčuvenijih političara u srpskoj istoriji Ljubomir Davidović koji je osnovao predratnu Demokratsku stranku, bogati veletrgovac i narodni poslanik u srpskoj skupštini Golub Janić iz Mavrova u Staroj Srbiji i akademik Ljubomir Stojanović iz Užica koji je bio jedan od najučenih ljudi tog vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u