Српска не сме постати уточиште џихадиста повратника

Српска не сме постати уточиште џихадиста повратника

23 фебруара 2019

Пише: Александар Павић

Са неподношљивом лакоћом професионалног извршиоца туђих налога, Министар безбедности БиХ у техничком мандату Драган Мектић изјавио је пре неколико дана за Политику да ће „Сарајево одговорити на позив САД да преузме своје држављане заробљене у јединицама Исламске државе – и да им суди”. Без икаквог покушаја објашњења ширег контекста, без постављања питања. Само пука послушност: „Ако се потврди да је реч о држављанима БиХ, ми ћемо их преузети”.

Поређења ради, према истом извештају, „Британски министар унутрашњих послова Саџид Џавид је упозорио да ће блокирати повратак у земљу Британаца који су отишли на Блиски исток и придружили се Исламској држави”.

Наравно, Велика Британија и БиХ се не могу практично ни у чему поредити, а најмање у степену суверености. То нису два света, то су две планете. Но, то не значи да је неопходно само погнути главу и извршавати сваки газдин налог или хир, у тишини, без расветљавања ситуације и потезања одговорности за насталу ситуацију. Али зато је, између осталог, Мектић још увек на тој функцији, иако одавно без легитимитета.

Република Српска нема ама баш никакву одговорност за сиријску катастрофу – ни за избијање грађанског рата 2011, ни за џихадисте који су из разних делова света тамо стигли, па и из БиХ. Српска се родила управо у борби против исламиста, што домаћих, што страних. Ако ико треба да прихвата повратнике и да их судски процесуира о свом трошку – то треба да буде Федерација БиХ, на чијој страни су се борили и домаћи и страни џихадисти, уз логистичку, војну и политичку помоћ оних који су касније закували рат и у Сирији – САД, Велике Британије, Турске, Саудијске Арабије.

ОБАМИНА КРИВИЦА

Доналд Трамп је ту најмање крив. Он је био противник такве врсте америчког уплитања, а и платио је – и још увек плаћа – велику политичку цену за своју решеност да повуче америчку војску из Сирије, улазећи укоштац са вашингтонским јастребовима и војно-индустријским комплексом, па чак и израелским лобијем, с којим иначе има одличне односе. Трамп сада једноставно покушава да реши ствар на најбезболнији начин за себе и своју земљу, не осврћући се на одговорност његовог претходника у Белој кући.

Трампу треба честитати за истрајност по овом питању, али то не значи да треба заборавити себе и своје интересе. А одговорност Трамповог претходника у Белој кући, Барака Обаме, за људску, безбедносну и материјалну несрећу у Сирији је огромна. Да се подсетимо и зашто.

Можда је кључно сведочење против Обаме дошло из уста Трамповог првог саветника за националну безбедност, Мајкла Флина, који, да подсетимо, није саставио ни месец дана на тој функцији пре него што је приморан да одступи зато што се дрзнуо да покуша да успостави добре односе и комуникацију са Русима. Но, неких годину и по дана пре тога, Флин се већ замерио вашингтонској „мочвари” када је у интервјуу за Ал-џазиру сведочио о скандалозној Обаминој подршци сиријским џихадистима. Ево кључног дела његовог интервјуа датог новинару Мехди Хасану:

– Хасан: Ви суштински тврдите да сте тада, радећи за државу, знали да су те групе (радикални исламисти – прим. аут.) присутне, прочитали сте ову анализу, били сте против тога (подршке њима – прим. аут) – и ко Вас није слушао?

– Флин: Мислим да (Обамина) администрација није слушала.

– Хасан: Дакле, администрација је зажмурила на Вашу анализу?

– Флин: Не знам да ли су зажмурили. Мислим да је то била одлука. Мислим да је била свесна одлука.

– Хасан: Свесна одлука да се подржи побуна у којој су учествовали салафисти, Ал Каида и Муслиманска браћа?

– Флин: То је била свесна одлука, да раде оно што су радили…

– Хасан: Током 2012. САД су помагале у координацији пребацивања оружја тим истим групама (салафистима, Муслиманској браћи, Ал Каиди у Ираку). Зашто то нисте зауставили ако сте били забринути успоном тзв. исламских екстремиста?

– Флин: Мрско ми је што морам да кажем да то није мој посао… мој посао је био… да осигурам да тачност наших обавештајних података који су понуђени буде на највишем могућем нивоу.

ЗАПАЊУЈУЋЕ СВЕДОЧЕЊЕ

Анализа коју помиње Хасан је заправо „информативни извештај“ америчке војне службе безбедности (ДИА) – чији је тадашњи шеф био управо Флин – о ситуацији у Сирији, од 12.8.2012. године, специфично овај део:

Општа ситуација:

А. На унутрашњем плану, догађаји се развијају у јасном, верско-секташком правцу.

Б. Салафисти, Муслиманска браћа и Ал Каида-Ирак су главне снаге иза устанка у Сирији.

Ц. Запад, Заливске земље и Турска подржавају опозицију, док Русија, Кина и Иран подржавају режим…

Последице по Ирак…

Ц. У даљем расплету ситуације, постоји могућност успостављања проглашене или непроглашене салафистичке кнежевине у источној Сирији (Хасака и Деирезор), што је управо оно што силе које подржавају опозицију желе, како би изоловале сиријски режим, који се сматра стратешком дубином шиитске експанзије (Ирак и Иран)“.

Ово је, дакле, запањујуће, непосредно сведочење о томе да су западне земље и њихови регионални савезници свесно омогућили стварање ИСИС-овог калифата.

И познати амерички истраживачки новинар Симор Херш писао је о подршци Обамине администрације сиријским терористима, и то на основу извора из самог Пентагона, према чијем сведочењу је ЦИА, по Обамином налогу, од 2012. организовала тајно снабдевање сиријских побуњеника оружјем које је припадало либијској војсци Моамера ел Гадафија, преко Турске.

Има још извора и доказа, али ово је сасвим довољно. Виновници сиријске трагедије су познати. Република Српска није међу њима. Напротив. Међутим, бивајући заробљена у „немогућој држави” БиХ са онима који су и сами не само слали већ и гајили џихадисте, који и сада учествују у прављењу „џамијске руте” преко које треба да се одвија пребацивање терориста на „прву линију фронта” у Европи – Република Српска би сада наводно требало да равноправно дели трошкове и перипетије санирања проблема.

Оних на које су још раније упозоравали њени званичници и стручњаци, укључујући и садашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, који сада, када се БиХ суочава са новим таласом „миграната” међу којима су већ откривени терористи, са правом указује да се БиХ „показала неспособна да брани свој простор”.

Ево још једног, врло јаког разлога, зашто Република Српска мора да се избори за што већу самосталност, најпре у безбедносном смислу. А нека они који су садили тикве са ђаволом сада убирају плодове, о свом трошку.

(Све о Српској)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u