Srpska pravoslavna crkva omela Tita da dobije Nobelovu nagradu za mir

Srpska pravoslavna crkva omela Tita da dobije Nobelovu nagradu za mir

8 maja 2013

FoNet-CRKVA-SABORSrpska pravoslavna crkva svojevremeno je odbila da podrži kandidaturu Josipa Broza Tita za Nobelovu nagradu za mir. Zbog toga je doživotni predsednik SFRJ zauvek prekinuo susrete sa crkvenim vrhom.

Ovaj do sada malo poznati detalj iz novije istorije pojasnio je portparol SPC vladika bački Irinej, na jučerašnjoj debati „Država i crkva – sekularna i verska tolerancija”.
Vladika Irinej je otkrio kako je posle kandidature Tita za Nobelovu nagraduu SPC sa određenog mesta došla poruka da država i Tito očekuju podršku SPC toj kandidaturi.

Prema rečima Irineja, tadašnja vlast je bila veoma zainteresovana za tu podršku pa je bila spremna i da štošta obeća Crkvi –čak i izgradnju Hrama Svetog Save.

„Sabor SPC tu temu nije razmatrao na redovnom zasedanju, a rezultat su bili razni pojačani pritisci. Posle toga, Tito se više nikada nije sastao sa vrhom Crkve – kazao je Irinej.

„Uveren sam da je u našem društvu svima jasno – da nema mogućnosti da se izvrši pritisak na Crkvu, niti Crkva može da vrši pritisak na bilo koga. Crkva je tu da svedoči i da se bavi opštim dobrom i ništa više i ništa manje od toga – ocenio je vladika Irinej.
Da ne postoji sukob države i Crkve – već samo različiti stavovi o određenim pitanjima i pokušaji zloupotrebe aktuelne situacije za stvaranje veštačkog sukoba, složili su se i ostali učesnici Tanjugove tribine.

„Nema mesta stvaranju fame o sukobu Crkve i države jer to nije tačno niti je umesno– što su, kazao je, potvrdili i predsednik Srbije Tomislav Nikolići patrijarh Irinej. Crkva je jasno iznela svoj stav o Kosovu, bez pretenzije da sama odlučuje, već odlučuju oni koji su za to izabrani – naglasio jeIrinej. On je istakao da zvanična tela SPC neće učestvovati ni u kakvom organizovanju demonstracija povodom potpisivanja Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, ali da neće ni zabranjivati bilo čije učešće.

Državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović je istakao da država neće dozvoliti zloupotrebu aktuelne situacije za stvaranje veštačkog sukoba između Crkve i države, jer – sukoba nema. Pomoćnik direktora vladine Kancelarije za vere Dragan Novaković slaže se da nema mesta za izvođenje zaključka o nesporazumima i sukobima države i crkve.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Zorica Kuburić ukazala je da odnos Crkve i države određuje i pravac izjašnjavanja ljudi o tome da li su vernici ili ateisti.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *