Srpska pravoslavna crkva sprema čistku

Srpska pravoslavna crkva sprema čistku

21 januara 2014

PatrijarsijaBeogradIz crkvenih krugova plasiraju se i spekulacije o navodnom prinudnom penzionisanju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića i dabrobosanskog Nikolaja Mrđe, te episkopa kanadskog Georgija Đokića i vranjskog Pahomija Gačića.

Mada je zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC tek u maju, predsaborsko “zagrevanje” javnosti počelo je, za razliku od prethodnih godina, mnogo ranije. Pored patrijarhove najave novih sankcija u vezi s monahom Artemijem Radosavljevićem, iz crkvenih krugova plasiraju se i spekulacije o navodnom prinudnom penzionisanju mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića i dabrobosanskog Nikolaja Mrđe, te episkopa kanadskog Georgija Đokića i vranjskog Pahomija Gačića.

Ne isključuje se mogućnost da se ponovo aktivira i svojevremeno obustavljen zahtev za umirovljenje vladike šabačkog Lavrentija Trifunovića.

– Sve ovo tumačim kao najavu da se u episkopatu SPC zavede red. Evidentno je da je u pitanju čistka. Nije nepoznato da su episkopi duboko podeljeni po teološkim i političkim pitanjima. Uz to, ne samo u pomenutim, već i u mnogim drugim episkopijama ima problema, kako etičkih, tako i finansijskih. Ovi pomenuti slučajevi dovoljno su u javnosti poznati i Sabor će o njima, uveren sam, raspravljati u duhu kanona i na osnovu čvrstih dokaza – izjavio je verski analitičar Mirko Đorđević.

Prema saznanjima, po već viđenoj i ustaljenoj crkvenoj praksi, interna sinodska finansijska inspekcija češlja poslovanje Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Mitropolije dabrobosanske.

– Rekao bih da je gotovo u svim episkopijama mnogo nemarnog odnosa prema novcu. A u bivšim jugoslovenskim republikama SPC sa državnim vlastima ima prećutni dogovor i u domenu poslovanja u okvirima sive ekonomije. To je za te države dobar razlog da crkvenu jerarhiju drže u šaci, ali i da vrh SPC po finansijskom osnovu može u svakom trenutku da sankcioniše neposlušne arhijereje – tumači Đorđević.

Kad je reč o vladici Georgiju, on bi 23. januara trebalo da dođe na sednicu Svetog sinoda (crkvene vlade) jer se prema nepotvrđenim informacijama tada očekuje da na dnevnom redu bude i tema za njegovo uklanjanje s trona kanadske episkopije. Kao razlog navodi se, prema pisanju beogradskih medija, njegovo nemoralno ponašanje i odbijanje vernika od crkve.

Međutim, Saboru SPC nije nepoznato da je ovaj vladika još pre nekoliko godina sabraći arhijerejima govorio da će se samovoljno povući sa episkopske katedre kad napuni 65 godina i po kanadskim zakonima stekne uslov za građansku penziju. Govorio je i da će ostati da živi u Kanadi i da je u okviru manastira Svetog Preobraženja, u Miltonu, odavno odredio mesto svog večnog počivališta.

Povodom Georgijevog slučaja oglasilo se i celokupno svešteničko bratstvo SPC u Kanadi, koje otvorenim pismom negira optužbe na vladikin račun i podseća na njegov uspešan tridesetogodišnji rad kao prvog episkopa Eparhije kanadske, koja je zaživela Georgijevim dolaskom u Toronto 1984. godine.

Mada unazad nekoliko godina, pred svako saborsko zasedanje, zidovi zgrada u blizini beogradske Patrijaršije osvanu izlepljeni plakatima na kojima je vladika Georgije u veselom društvu i na kojima je postavljeno pitanje da li dostojan vladičanskog čina, u pismu svešteničkog bratstva Eparhije kanadske navodi se da vladika Georgije “već tri decenije postojano podnosi napade bogootpadnika i bogoboraca”.

Kome smeta vladika Georgije

Vladika Georgije 6. maja navršava 65 godina. Možda njegov zvanični zahtev za umirovljenje nije još stigao do Sinoda, koji ga prosleđuje Saboru na razmatranje, pa ga neki ambiciozni karijeristi podsećaju šta mu valja činiti medijskim forsiranjem kojekakvih afera. Očigledno je da mu pojedina braća arhijereji nisu oprostili što je 2007. stao na stranu onih episkopa, revnitelja, koji su za očuvanje vekovnog načina bogosluženja u SPC, nasuprot tzv. novotarcima-ekumenistima u vladičanskim redovima. Nisu mu zaboravljeni i istupi u korist vladike Artemija jer je javno govorio da je episkop raško-prizrenski uklonjen iz političkih razloga, smatraju upućeni u vrhu SPC.

Artemiju preti trajno isključenje

Najavljene kanonske kaznene mere protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića, kako tumače poznavaoci crkvenog prava, mogle bi da budu lišavanje monaškog čina i vraćanje u red građanskih lica, ili lišavanje monaškog čina s trajnim isključenjem iz SPC.

– Obe kazne su doživotne i izriče ih nadležni episkop. U Artemijevom slučaju problem je što on ne priznaje odluku Svetog arhijerejskog sabora o raščinjenju i vraćanju u red kaluđera. Ni kao monah, posle lišavanja vladičanskog čina, Artemije nije zvanično primljen ni u jednu eparhiju SPC, pa bi o njegovom slučaju trebalo da odlučuju Sabor (crkvena skupština) i patrijarh – pojašnjeno je u teološkim krugovima koji se bave kanonima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *