SRPSKA REALNOST: Praznična trpeza puna samo uz popuste

SRPSKA REALNOST: Praznična trpeza puna samo uz popuste

23 decembra 2013

eko-praaznicna-trpeza_620x0-620x330Uobičajeno uoči dočeka Nove godine trgovci se utrkuju sa akcijskim sniženjima i počekom od čak 300 dana, ne bi li privukli što veći broj potrošača. Najveće popuste, naravno, odobriće dan, dva uoči samog dočeka. Bez obzira za kakav doček se opredelimo, sigurno je da će nam znatno opteretiti ionako prenapregnuti kućni budžet. Većina porodica Novu godinu dočekaće, po tradiciji, u kući, a za takvo slavlje potrebno je skoro pola prosečne zarade, odnosno oko 20.000 dinara.

A, ako je suditi po prosečnim pazarima u našim trgovinama, trpeza većine građana neće biti bogata kao prethodnih godina. Prodavci strepe da će praznična potrošnja, zbog besparice, bar za petinu biti skromnija nego lane. Sve se više, kažu, oseća zabrinutost potrošača, čak i u novogodišnjoj kupovini. Do sada trgovci su se radovali praznicima na kraju i početkom godine, jer obično su im pazari i do 30 odsto veći.

„Jedno je izvesno, ljudi su ozbiljno shvatili situaciju u kojoj smo i većina pazari samo najosnovnije stvari“, ukazuje Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

„Trenutna sniženja po prodavnicama svojevrstan su znak da su prometnici našli odgovarajuću meru, koja im obezbeđuje najpovoljnije mogućnosti za zaradu.“

I mada su ovogodišnje cene u novembru za 1,6 odsto niže nego lani u istom mesecu, ipak loša kupovna moć velikog broja stanovnika ne dozvoljava da se poveća njihova potrošnja. Platežna moć opada svake godine, tako da, ocenjuju stručnjaci, domaćinstva neće moći da za predstojeće praznike izdvoje više novca.

Za predstojeća slavlja, pečenje je glavni izdatak porodica, a kada se tome dodaju troškovi za osnovna jela, razna sveža i dimljena mesa, delikates, kačkavalj, salate, dodatke za tortu ili kolače i piće treba izdvojiti još toliku „gomilu“ para. Gotovo pola prosečne plate je potrebno da se „pregura“ praznik. Za skromniju varijantu kućnog dočeka – bolji ručak, neophodno je najmanje tri do četiri hiljade dinara.

„Bez obzira na besparicu i krizu koju svih ovih dana spominju, pečenje će biti na mnogim trpezama“, priča vlasnik pečenjare u Zemunu.

„Naš narod za praznike najčešće kupuje praseće pečenje, a cena se kreće od 850 do 1.200 dinara za kilogram.“

Trgovine su u ovom delu godine tradicionalno dobro snabdevene svim vrstama svežeg mesa. Mnogi prometnici će na kraju 2013. oboriti cene nekim prehrambenim proizvodima između 10 i 15 odsto, pa čak i više. Za kilogram sveže prasetine sada treba izdvojiti od 400 do 490 dinara, jagnjetina košta do 630, a cena pečenice, zavisno do trgovine košta od 990 do 1.680 dinara. Trgovci kažu da pravi juriš na rafove treba očekivati u ponedeljak i utorak, uoči samog dočeka Nove godine.

Ni ispod jelke, procenjuju trgovci, neće biti toliko poklona kao prethodnih godina. Ovih dana najviše kupaca ima u prodavnicama igračaka, a šta će se naći u paketićima određuje novčanik.

I poklončić košta

Vreme slavlja i sezone poklanjanja dolazi, pa je neizbežna dilema, kako da u raskoraku želje i para, iznenadimo i obradujemo najbliže, iako se „poklonu se u oči ne gleda“. Oni sa plićim džepom odlučiće se za neki CD, knjigu, za najmlađe igračku i slatkiše… pa da nekog obradujete potrebno je izdvojiti minimum od 300 do 1.000 – 1.200 dinara.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *