Српска уметност у 10 слика

Srpska umetnost u 10 slika

27 juna 2015

Patrijarh-pecki-Arsenije-II_620x0 32U ZDANJU nekadašnje srpske Preparandije u Sentandreji, varošici nadomak Budimpešte, u 18 časova biće otvorena izložba „Srpska umetnost u deset slika“.

Reč je o platnima iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada i kolekcije „Plavi krug, (s)likovna obnova Danila Vuksanovića“, koje su zajednički realizovali Matičina galerija i Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji.

Izložba „Srpska umetnost u deset slika“ zamišljena je kao popularno-edukativna putujuća izložba. Zastupljeni su radovi nekih od najznačajnijih predstavnika srpske umetnosti novijeg doba: od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića, pa do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića.

Na osnovu originalnih dela izrađeni su digitalni printovi na platnu sa ukrasnim odgovarajućim ramovima i prateći dvojezični katalog izložbe čiji je autor Snežana Mišić, viši kustos Galerije Matice srpske.

Vuksanovićeva izložba pak obuhvata radove u kombinovanoj tehnici u poslednjih godinu dana, koji svojom tematikom na različite likovne načine tretiraju motive i teme vezane za istoriju srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj.

Prvi segment izložbe sastoji se od slika inspirisanih rukopisnim knjigama Gavrila Stefanovića Venclovića.

Drugi segment su portreti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, portret Gavrila Stefanovića Venclovića, zatim simbole sentandrejskih trgovaca, epitafe plemićkih porodica, i zvonik Blagoveštenske crkve u centru Sentandreje.

DVOJEZIČNI KATALOG

IZLOŽBU prati dvojezični (srpsko-mađarski) katalog sa reprodukcijama dela, i tekstovima mr Tijane Palkovljević Bugarski i mr Koste Vukovića. Pokrovitelj izložbe je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *