СРПСКА ВЛАСТ МОРА ДА ИСПУНИ УСЛОВ – Срби ће јести ГМО!

SRPSKA VLAST MORA DA ISPUNI USLOV – Srbi će jesti GMO!

31 avgusta 2016

gmo-soja-720 45Genetski modifikovana hrana se ponovo našla u žiži javnosti, pošto je nedavno Aleksandar Vučić tokom izlaganja ekspozea u parlamentu izjavio da se u Srbiji svakog dana jede GMO.

Da je to istina, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić objasnivši da iz uvoza stiže meso životinja tovljenih genetski modifikovanom stočnom hranom i da je važno obeležiti te proizvode da građani znaju šta kupuju.

Ljajić je upozorio da Srbija mora da dozvoli promet GMO ako želi prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), koji je uslov za članstvo u EU, pa se to može rešiti rigoroznim uslovima za trgovce.

Poslanik i poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić smatra da Ljajić „govori u korist GMO“.

– Očito se obećanja moćnicima koji sufinansiraju GM kompanije moraju ispuniti. Ili su nedavni izbori i raspisani zbog procene da se u dve godine neutrošenog mandata nije mogla narodu nametnuti nova etapa porobljavanja od strane GM kompanija i uništenja srpske poljoprivrede – kaže stručnjak koji se zalaže za smenu premijera i ministra zbog javnog priznanja i podrške nezakonitom uvozu i prometu GMO proizvoda.

– Srbija ne pregovara sa Svetskom trgovinskom organizacijom, već bilateralno sa zemljama članicama – tvrdi poslanik i lider Zelenih Srbije Ivan Karić. On ističe da su SAD jedine koje uslovljavaju promet GMO.

– Zvuči neubedljivo da će biti donet rigorozan zakon koji će zaustaviti GMO hranu. Ne poštuje se ni ovaj zakon koji imamo, a kako će tek biti kada ga, kako se najavljuje, liberalizujemo. Pokazuje se i da kod nas nema ni prevencije, ni dovoljno dokaza da upotreba GMO nije opasna. Taj ko bi da ima ovakvu ishranu mora da nas uveri da ne šteti zdravlju, ali ne na osnovu istraživanja američke kompanije Monsanto koja je angažovala sopstvene stručnjake da utvrde da je bezopasna – kaže Karić. On dodaje da ima ozbiljnih indicija o štetnosti GMO za autoimuni sistem i da takva hrana dovodi do sistemskih bolesti i kancera.

Da GMO stiže iz uvoza za „Vesti“ ističe predsednica vojvođanske Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski.

– Zakonom je zabranjen uzgoj GM soje i drugih biljaka. Srbija je bez GM u domaćoj proizvodnji, a dokaz je i što je naše mleko skuplje – kaže ona.

Dodaje i da bi se uvoz ovakve hrane na srpskoj granici zaustavio, ali i proizvodnja, treba zakonom ograničiti šta može, a šta ne da se radi i uvozi.

– Nisam stručnjak za GMO, ali vidim da su genetičari protivnici te ishrane, pa smo i mi u Asocijaciji protiv. Već smo dovoljno jadni sa nekontrolisanom hranom koju imamo u zemlji, a ne znamo ni čime su nas bombardovali, ni šta je u zemlji i oranicama – kaže Bugarski.

Sumnjivo seme i neažurna država

– Zelenima se javljaju građani i zemljoradnici da kažu za parcele na kojima se sadi GMO seme, najčešće u Mačvi, delovima Srema, Banata i Posavine. Bilo je podataka da je nekoliko hiljada hektara GM zasada. Rađeno je na njihovom uništenju, ali je u tom poslu država nedovoljno ažurna. Srbija bi morala da stane iza proizvodnje organskih proizvoda, jer je mnogo kvalitetnija i daleko skuplja, pa je tako soja proizvedena kod nas na velikoj ceni jer nije GMO – ukazuje Ivan Karić.

(Vesti-online)

KOMENTARI4 komentara

 1. kalimero says:

  Vučko svaki dan jede GMO-VNA, pa mu ništa ne fali.

 2. sreda says:

  Daj bre reci srpski da jede govna

 3. kalimero says:

  Na koji srpski misliš, zvanični naziv jezik u Srbiji je "srpskohrvatski". Pitaj akademike, ako mi ne veruješ.

 4. micky says:

  Jesce srbi i govna. I treba. Sve dok glasaju za picoustog akrepa i svinjoglavog. I ako i govana bude dosta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *