СРПСKА ВОЈСKА МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ НА KОСОВО! KФОР-у се то НЕ СВИЂА, али…

SRPSKA VOJSKA MOŽE DA SE VRATI NA KOSOVO! KFOR-u se to NE SVIĐA, ali…

28 marta 2019

(foto: mod.gov.rs)

Komandant KFOR-a, italijanski general Lorenco D’Adario pogrešno je protumačio Rezoluciju 1244 SB UN u delu u kom je dozvoljen povratak srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju.

– U Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, u dodatku 2, stav 6, se navodi: „Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi ovavljali sledeće funkcije: vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti, obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima, održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima. Zatim se u napomenama navodi da će „povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti (KFOR) i biće ograničeni na mali dogovoreni broj ( stotine, ne hiljade)“. Dakle, svaki povratak osoblja bi trebalo da bude dogovoren i dozvoljen, i samo u cilju obavljanja četiri navedene funkcije ( veza, obeležavanje/ čišćenje minskih polja i prisustvo na istorijskim lokalitetima i ključnim graničnim prelazima). U skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ne postoji mogućnost slanja 1000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora. Štaviše, sve četiri navedene funkcije bez problema garantuju ili KFOR ili (tzv.) Kosovske bezbednosne organizacije, i takva odluka bi u ovom trenutku bila anti-istorijska – naveo je D’Adario u intervjuu za Jedinstvo.D’Adario tačno citira, ali pogrešno tumači odredbu Rezolucije 1244 SB UN na osnovu koje je srpskim vojnicima i dozvoljeno da se vrate na Kosovo i Metohiju.

Naime, u Rezoluciji 1244 jasno se navodi da će dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja BITI DOZVOLJENO da se vrate u južnu srpsku pokrajinu. Taj povratak bi zaista bio pod nadzorom KFOR, ali se radi samo o načinu na koji će dogovoreno biti sprovedeno. Nikakva odredba ne daje pravo komandantu Kfora da on ustanovljava da li je potreban taj povratak ili ne, a niko ga i ne pita da li pomenute funkcije garantuje KFOR ili lažne albanske formacije (ne)bezbednosti.

– Vlada Srbije bi odmah trebala da podnese zahtev da se do 1.000 srpskih vojnika i policajaca vrate na Kosovo i Metohiju – smatra predsednik SRS Vojislav Šešelj.

On dodaje da i dalje ostaje pri tome da Vlada Srbije treba od Rusije i Kine da traži da pošalje svoje jedinice u kontigent KFOR-a, ali ističe da se radi o odvojenom zahtevu i da on nema veze sa povratkom srpskih vojnika i policajaca u južnu srpsku pokrajinu.

Ipak, nema sumnje da bi prisustvo ruskih i kineskih vojnika značilo dodatnu bezbednost srpskim vojnicima i policajcima, a istu mora da im garantuje KFOR i bez prisustva Rusa i Kineza.

(Srbija Danas)

KOMENTARI6 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Spremte se spremte. El ima neka vojska za Kosovo koja će da ukine ničim izazavane sankcije Srbima na severu. Srba na jugu valjda više nema. A ovu vojsku neka bira naš rezervista Vulin, naka plati pa i mi rezervisti koji nemamo posla da se zaposlimo u vojske. I nek puste onog Legiju na Kosovo, taj ti je za Kosovo tata-mata, dokazao se čovek tamo i te kako. Legija se provukao kroz sve američke linije i došao sa svojim vukovima do prijavnice Bond stila i tražio od dežurnog da ga primi njihov kep na kaficu i razgovor, ovaj amer sa prijavnice samo što nije pao u nesvest a od drhtavice je postao totalno beskoristan.

  • Pomoravlje says:

   Varas se prijatelju ili si samo slabo obavesten, u medijima se provlaci prica da su srbi samo na severu,a istina je da i na jugu jos uvek ima srba koji su ostali i opstali, ja sam konkretno iz kosovskog pomoravlja i mogu ti reci da danas u pomoravlju zivi 15-20 hiljada srba,vecinski u mestima koja su cisto srpska ali se to nigde ne govori.

 2. well says:

  moze, moze, ali u nekom paralelnom universu:)))))))))))))))))))))))

 3. opet ja says:

  Ne da im Vučko.

 4. ljubi sav says:

  Sve je to bilo spremno jos u startu,al`nazalost neodose! Zahvaljujuci tadasnjoj Blumenti koja je bila na vlasti u Srbiji..!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *