Srpska Žandarmerija u tajnosti obišla Kosovsku Mitrovicu (VIDEO)

Srpska Žandarmerija u tajnosti obišla Kosovsku Mitrovicu (VIDEO)

10 maja 2013

znak-zandarmerije-velikaNa iznenađenje svih a u pratnji nekoliko nabildovanih momaka, što u uniformama što u civilu, general policije i Komadant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić obišao je severni deo Kosovske Mitrovice. Pored obezbeđenja u njegovom društvu bili su i Aleksandar Vulin, Direktor Kancelarije za KiM u ostavci kao i još nekoliko političkih aktera.

Na prvi mah u oči je upadalo to što novinara nije bilo nigde na vidiku! Vrlo brzo se ispostavilo i zašto. Dok se Dikić šetao naokolo pozdravljajući i ćaskajući sa iznenađenim prolaznicima (barem onima koji su ga prepoznali) pokušali smo da za portal Novinar.de saznamo šta je cilj njegove posete. Dvojica momaka iz obezbeđenja, vrlo skromno obučenih jer su im se majice gotovo cepale razvlačeći se preko napumpanih mišića, vrlo direktno su su isprečili ispred svog šefa ne dajući civilu ni da se približi sa obrazloženjem da “ovo nije za medije”.

U tom trenutku general Dikić je prišao, ne shvatajući najbolje šta se dešava i dozvolio da bude upitan misleći da razgovara sa još jednim prolaznikom.

S obzirom na to da je prethodna poseta srpske Žandarmerije rezultirala hapšenjem jednog od ovdašnjih Srba Slavoljuba Jovića – Pagija, ločično je bilo pitati “koga ćete danas uhapsiti”? Na ovo je Dikić odgovorio da nisu došli da hapse, niti da su ovde prvi put već vrlo često navraćaju (?!).

Upitan šta se može očekivati od ove posete odgovorio je “mnogo ste očekivali” i dao obećanje za u ubuduće “dobićete… videćete šta”. Hitrim korakom nastavio je dalje i stigavši do barikada pozvao svoje drugare da se “slikaju pored mosta”. Da li su se “slikali” i je li to bilo za Fejsbuk ili šta opet nismo mogli da saznamo jer su momci sa već pomenutim majicama nastavili sa ulogom vernog čuvara.

Uniformisan ali bez oznaka Dikić je sa grupom kasnije otišao na po sok, enrgetski napitak i šta je već ko još pio da bi im se nekoliko minuta kasnije pridružio i Vulin. Čitav trg Braće Milića bio je pretrpan obezbeđenjem, što žandarmima što pripadnicima srpskog (Dačićevog) MUP-a i svako od njih bi reagovao na pojavu bilo kakve kamere ili “naglih pokreta”. Uporno pokušavajući da snima situaciju naš kamerman je na sebe još jednom navukao obezbeđenje dok prolaznici nisu počeli da se okupljaju i bune se protiv novih zabrana. Tada se obezbeđenje umirilo i iskusniji među njima “političkim metodama” smirili su narod. Zatim su još jednom pitali “za koga radim” da bi me pažljivo saslužali a onda krajnje ozbiljni otvoreno sugerisali “nemoj slučajno da ovo bude objavljeno”.

Pitao sam prosto “a čime mi možete zapretiti”? Zaćutali su i spustili poglede. U skladu sa njihovim sugestijama ovo ne objavljujem slučajno već baš namerno.

Osim što se ni jedan novinar nije pojavio svih tih sati trajanja posete i opuštenog pešačenja ulicama severnog dela grada na Ibru, vrlo upadljivo je bilo i ponašanje okupatorskih službi. Niko nije primetio ni jedno vozilo Euleksa, Kfora niti bilo koje druge službe da patrolira tim delom grada. Inače ih bude na svakih 3 do 5 minuta. Sa druge strane mosta italijanski Karabinjeri su grupisali svoja vozila (doduše, retko ali ih s vremena na vreme bude u broju kao i juče). Novost je bila samo njihovo lično naoružanje, automatske puške, koje su držali na gotov’s. Kao da su znali nešto što mi nismo.

Meštani, prolaznici, poneki od političkih predstavnika Srba uopšte nisu znali da će doći do ove posete ali su svi od reda odbili da bilo šta kažu “o njemu”. Bilo je i onih koji se nisu obradovali iznenadnim gostima i posmatrali ih kao nekakve “batinaše”. Neki su ovo, sa ili bez podozrenja, doživeli i kao ubeđivanje naroda da ih Srbija nije ostavila kako bi izdajnički sporazum iz Brisela bio lakše prihvaćen jer “što su došli, da se slikaju”?, prokomentarisao je jedan od prolaznika koji nije imao prilike da vidi da je to nekoliko minuta ranije već obavljeno.

Takve ideje podsticalo je i sasvim uočljivo odobravanje ove posete od strane okupatora kome čak i srpske registarske oznake i majice u nacionalnim bojama smetaju. Bilo je i vedrijih doživljaja pa su se pojedini šalili da je Dikić došao na Kosovo da se skloni kako ga srpska policija ne bi uhapsila zbog optužbi da je umešan u određene kriminalne radnje o čemu su mediji već izveštavali.

Zbog hapšenja tokom prethodne posete srpske Žandarmerije Kosovu i Metohiji, na šta nisu ni jednom izjavom reagovali ni Euleks, ni MZ niti šiptarske tzv. vlasti, brat uhapšenog Slavoljuba Jovića – Pagija i jedan od lokalnih političkih aktera, Nebojša Jović, oseća i lične antipatije prema ovoj jednici srpske policije ali mu je ipak drago kada “srpska vojnička čizma kroči na ovaj deo srpske teritorije”. Tvrdi da je bio obavešten o ovoj poseti “nas malo je znalo da će do posete doći ali nam je naloženo da o tome ne govorimo” kaže Nebojša za naš portal.

Iako je gajio velike simpatije prema srpskim specijalnim jedinicama ipak od 31. oktobra, kada je moj brat Slavoljub uhapšen, ne umirem baš od ljubavi prema njima” Ovo hapšenje spada među najomraženije akcije srpskih vlasti kada je KiM u pitanju. Slavoljub je u pritvoru već sedam meseci i uprkos svim očekivanim dokazima nije pronađen ni jedan detalj koji bi ga povezao ili dokazao makar njegovo prisustvo na mestu događaja, naprotiv dokazi su apsolutno u suprotnosti sa svim navodima iz optužnice koja je protiv njega podignuta. Dan pre isticanja zakonskog roka za produženje pritvora stiglo je svedočenje dvojice navodno povređenih okupatorskih nemačkih vojnika koji su pucali po nenaoružanim Srbima.

I pored nepostojanja dokaza ni u njihovim svedočenjima Slavoljubu je pritvor ipak produžen! Zbog toga on je stupio u štrajk glađu a branilac je njegovoj porodici rekao “ne znam uopšte šta se ovo dešava, ne znam ni šta više da uradim, jedino da vam vratim novac”. Predsedavajući Sudija tvrdi da je Slavoljub uhapšen na teritoriji centralne Srbije nakon redovnog legitimisanja i u zakonski određenoj proceduri “što je laž” tvrdi njegov brat ali i mnogi svedoci koji su bili očevici hapšenja u kome je Žandarmerija koristila vozilo hitne pomoći (?!) a koje je izvedeno u krugu KBC-a u Kosovskoj Mitrovici gde je Slavoljub zaposlen. Na više održanih skupova u ovom gradu Srbi su tražili njegovo oslobađanje.

Inače, Slavoljub Jović – Pagi se tereti da je pucao na okupatorske vojnike tokom njihove blokade mosta u Zvečanu 1. juna prošle godine, kojom su obezbeđivali rušenje srpskih barikada nedaleko odatle kako bi stvorili mogućnost “normalnog” kretanja šiptarskih carinika i uspostavljanja granice sa Srbijom. Tada je nekoliko Srba upucano a da niko nije izazvao bilo kakav incident. Zbog zadobijenih povreda ostali su trajni invalidi. Na civile Srbe pucano je iz automatskog oružja većeg kalibra. Niko od okupatora nije pozvan na odgovornost naprotiv, jedini uhapšeni je upravo Slavoljub Jović.

“Kada je Žandarmerija već tu onda bih izrazio i svoju želju da njihova sledeća lokacija bude u Nemnjinoj, odnosno Vlada Srbije a onda i Andrićev venac” kaže za naš portal Nebojša Jović.

“Dobra volja” Šiptara koju vlast predstavlja kao svetlu budućnost pokazala se i ovg trenutka. Nekoliko šiptarskih mladića sa južne obale Ibra u više navrata je gađalo našeg kamermana koji, nažalost, nije uspeo da na vreme snimi baš sve njihove lepe želje koje su kamenicima, simboličnim položajima prsta ruke kao i raznoraznim predmetima upućivali iz neposredne blizine ali čak i sa preko sto pedeset metara udaljenosti .

Poseta srpske Žandarmerije bila je u njihovom stilu brza i (valjda) efikasna ali to bi mogli samo oni da kažu jer su jedini koji zapravo znaju zašto su došli ovde. Ono što smo mi primetili ličilo je na ponašanje takozvanih desničarskih grupa koje kada se nađu u Kosovskoj Mitrovici neizbežno se “slikaju” pored mosta. Nakon kratkog turističkog obilaska i opuštanja, u u njima prijatnom društvu, svojim službenim džipovima odvezli su se u nepoznatom pravcu.

Prelazak administrativne linije i način na koji je to urađeno u ovom trenutku je nepoznat jer alternativne prelaze čuvaju baš oni – zabranjujući svaki prolazak primoravajući srpski narod na punktove od kojih su napravili granice.

Hoće li i sada ispoštovati tu ideju i ko će ih još jednom, u toku dana, pustiti da prođu u unifomama Žandarmerije zajedno sa bivšim(?) direktorom Vulinom?

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *