Srpske opštine neće biti opštine u „Kosovo Republici“

Srpske opštine neće biti opštine u „Kosovo Republici“

22 avgusta 2013

Marko DjuricNama je cilj da na Kosovu i Metohiji uspostavimo snažne lokalne samouprave koje će imati puni demokratski legitimitet koji neće osporavati bilo ko od učesnika u ovom procesu – priznaće ih i privremene institucije u Prištini i međunarodna zajednica, izjavio je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

„Mi imamo pravo stanje koje je jednako na čitavoj našoj teritoriji i mi smo to našim Ustavom i prepoznali predviđajući za Kosovo poseban status. Naša poruka je da sasvim sigurno opštine koje će biti formirane nakon lokalnih izbora neće biti opštine u Republici Kosovo“, rekao je Đurić za Politiku od četvrtka.
On je podsetio da će „izbori biti održani po zakonima koji važe u pokrajini“, naglašavajući da „Srbija neće pristati da učestvuje na izborima na kojima postoji makar ijedno obeležje lažne države Kosovo“ i da se to odnosi „na celu teritoriju Kosova i Metohije“.

„Već na proleće slede parlamentarni izbori u pokrajini, za koje ovi izbori u političkom smislu predstavljaju test i pripremu. Oni će biti, kao i ovi, istorijska šansa da preokrenemo političke tokove potiskivanja Srba sa javne scene na Kosovu. Ukoliko Srbi budu učestvovali na tim izborima i ukoliko EU bude nastavila da pruža podršku procesu sporazumevanja i uključivanja Srba u politički sistem u pokrajini, sasvim sigurno neće moći da bude bilo kakvih nametanja obeležja državnosti“, kazao je Đurić.

Na pitanje da li je moguće pomeranje roka za predavanje lista, koji je 4. septembar, Đurić je rekao da je veoma važno da omogućimo svima koji žele da učestvuju u ovom izbornom procesu da to učine.

„Kod predstavnika međunarodne zajednice videli smo spremnost da u pogledu rokova izađu što je moguće više u susret predstavnicima srpske zajednice. O konkretnim odlukama vezanim za to videćemo u narednim danima“, rekao je on.

„Po okončanju procesa pregovora i po sprovodenju izbora koji će uslediti, sasvim izvesno biće donet ustavni zakon kojim će biti regulisana institucionalna veza između centralnih organa vlasti u Beogradu i opština, odnosno privremenih pokrajinskih institucija u Prištini. Priština to nikada neće videti na taj način, ali ni Srbiju niko ne može da natera da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost“, istakao je Đurić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *