СРПСКИ АНАЛИТИЧАР ОТКРИВА: Путин је зауставио Макроново решење за Косово

СРПСКИ АНАЛИТИЧАР ОТКРИВА: Путин је зауставио Макроново решење за Косово

9 фебруара 2021

И поред ангажовања француског председника Емануела Макрона и његове нове тезе о иновативном решењу формуле за Kосово, јасан став је након тога изнео руски председник Владимир Путин који је поновио да је права адреса за решавање тог питања Савет безбедности и Резолуција 1244, каже публициста Синиша Љепојевић.Макрон за иновацију, Путин за СБ УН

Француска је, подсећа наш саговорник, прва европска земља која је признала независно Kосово те је мало вероватно да је након две деценије променила основни став.

Љепојевић каже да му се чини да је то саопштење о иновативном решењу заправо медијска формула којим се показује да се за решењем и даље трага.

Ипак, утисак нашег саговорника је да то није главни циљ посете председника Србије Паризу, већ да су економске теме преовладале као што су нови кредити и учешће француских компанија у будућој изградњи метроа у Београду.

„Француска не жели да јавност више зна о томе да држава даје кредите другим земљама, јер је и она сама у веома тешкој финансијској ситуацији и врши снажан притисак на целу ЕУ да се успостави стални фонд да јој се помогне. Због тога мислим да је прича о иновативном решењу за KиМ више у функцији Макрона него политичког врха Србије, јер он користећи кризу ЕУ и вакуум власти у Немачкој настоји да себе представи као лидера Европске уније, а како је Kосово један од отворених проблема онда и он мора да се позиционира у том делу“, рекао је Љепојевић у емисији радио Спутњика „Од четвртка до четвртка“.

Иновативно решење нема перспективу

Да иновативно решење нема неку дуготрајну перспективу, Љепојевић види и у потезу који је уследио након сусрета председника Србије и Француске. Наиме, Вучић се само након два дана после посете Паризу чуо са руским председником. Владимир Путин је поновио стари став да је база Савет безбедности и Резолуција 1244, при чему није спомињао никакво иновативно решење.

Kосово је, међутим, према Љепојевићевом мишљењу, проблем који мучи ЕУ, а Макрон користи прилику да пеузме лидерску функцију у Европи с обзиром на то да Немачку на јесен чекају избори.

„Поред тога, Макрон настоји да се понуди као портпарол америчке политике и главни партнер нове вашингтонске администрације. Али, поставља се питање шта ће да буде од те његове амбиције? Ја баш нисам сигуран“, нагласио је наш саговорник.

Америка препушта Европи косовски проблем

На питање, да ли би нова америчка администрација била спремна да подржи Макронов план за Kосово, Љепојевић каже да је уверен да ће Бела кућа оперативно, дневно препустити цео овај простор ЕУ и да ће бити само неки контролор.

„Препустиће контролу својим европским партнерима или, искрено речено, европским подизвођачима радова, а не креаторима. Забрињава међутим то што се уопште не уважава реалност која је настала у минулих десет година, а то је пре свега једно политичко и економско урушавање Kосова као концепта независне државе. Албанци на Kосову покушавају да се задрже у жижи јавности тако што поново оживљавају идеју велике Албаније, али је реалност таква да је њихова политичка сцена потпуно разбијена, економија не постоји, а народ одлази“, каже Синиша Љепојевић.Русија се, са друге стране, додаје он, увек залагала за поштовање процедуре ма где криза у свету била, сматрају да се једино придржавањем минимума норми може сачувати светска безбедност и отворити могуц́ност решавања проблема.

Нема столице за Kосово

Међутим, медијски се, према мишљењу нашег саговорника, пласира идеја о столици Kосова у Уједињеним нацијама али се заборавља да постоји Резолуција 1244 која је трајна и која би морала прво да буде укинута одлуком СБ УН да би дошла нова и озваничила то решење.

„Не постоји могућност да Kосово постане чланица Савета безбедности, јер осим Русије и Kине као сталних чланица има и оних других које су против таквог предлога. То је поред иновативног решења заправо још једна манипулација куповине времена“, рекао је Љепојевић.

(Спутник)

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  Prvog dana priznanja dana 18 februara 2008 Kosovo je priznato od evropskih zemalja: Velika Britanija, Francuska i Albanija, i od neevropskih zemalja: Avganistan, Kostarika, Senegal, Turska, SAD.

 2. Gagi says:

  Ko bi drugi mogao da brine o Srbima osim Rusa. UVEK je tako bilo u proslosti. Da nije bilo Nikolja Romanova, nikada se nasa vojska i Srpska Vlada ne bi vratili iz Grcke na ovaj prostor. Da nema brace Rusa i naseg Svetog Save, mi kao narod ne bi postojali. Nas narod je kroz istoriju platio ogromnu cenu da bi postojao i zadrzao svoje ime,nisam siguran da cemo u ovim danasnjim okolnostima to uspeti. Previse je neradnika i prodanih dusa koji nemaju nacionalni motiv, u "nasoj" drzavi javno i bez ikakvih sankcija deluju strane agenture kroz neke organizacije na mobilisanju protivnika ovog naseg namucenog i iskasapljenog naroda. Podlogu za sve to je vec odavno omogucio vrhovni komunisticki guru Tito sa laznom i neupotrebljivom ideologijom, cilj je bio da se Srbi "skrenu" sa svoje istorijske sustine. Nazalost, danas njegove kalfe koji su vec postali ugledni majstori, turpijaju i testerisu Srpski narod diveci se svom majstoru od koga su naucili zanat. Svi ti "majstori" se danas "ubise" da sacuvaju svoju radnju koja im donosi prihod, naravno, sva pomocna sredstva za svoju "proizvodnju" moraju da "uvezu" sa zapada.

 3. I Love persida says:

  Pa eto, bog uzeo, pa bog dao, imamo i mi konja za trku i pušku za megdan. Imamo dr. Kona koji je za srbiju nešto kao jednojajčani blizanac bilija gejtsa koji bi da tera do poslednjeg srbina samo da on ima da plaća dažbine za svoju vilu u BG na vodi, a imamo i Putina u čijim je rukama svaka puška ubojita. Putin je prihvatio da igra belosvetsku igru samo da bi izvukao neko krajnje dobro iz sveg zla koji je zadesio svet. Znam da mi persida ne veruje ali cmokić za nju.

 4. uddu says:

  Putin je svemoćan.Skoro da je kao korona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u