СРПСКИ АНАЛИТИЧАР ОТКРИВА: Путин је зауставио Макроново решење за Косово

SRPSKI ANALITIČAR OTKRIVA: Putin je zaustavio Makronovo rešenje za Kosovo

9 februara 2021

I pored angažovanja francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove nove teze o inovativnom rešenju formule za Kosovo, jasan stav je nakon toga izneo ruski predsednik Vladimir Putin koji je ponovio da je prava adresa za rešavanje tog pitanja Savet bezbednosti i Rezolucija 1244, kaže publicista Siniša Ljepojević.Makron za inovaciju, Putin za SB UN

Francuska je, podseća naš sagovornik, prva evropska zemlja koja je priznala nezavisno Kosovo te je malo verovatno da je nakon dve decenije promenila osnovni stav.

Ljepojević kaže da mu se čini da je to saopštenje o inovativnom rešenju zapravo medijska formula kojim se pokazuje da se za rešenjem i dalje traga.

Ipak, utisak našeg sagovornika je da to nije glavni cilj posete predsednika Srbije Parizu, već da su ekonomske teme preovladale kao što su novi krediti i učešće francuskih kompanija u budućoj izgradnji metroa u Beogradu.

„Francuska ne želi da javnost više zna o tome da država daje kredite drugim zemljama, jer je i ona sama u veoma teškoj finansijskoj situaciji i vrši snažan pritisak na celu EU da se uspostavi stalni fond da joj se pomogne. Zbog toga mislim da je priča o inovativnom rešenju za KiM više u funkciji Makrona nego političkog vrha Srbije, jer on koristeći krizu EU i vakuum vlasti u Nemačkoj nastoji da sebe predstavi kao lidera Evropske unije, a kako je Kosovo jedan od otvorenih problema onda i on mora da se pozicionira u tom delu“, rekao je Ljepojević u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.

Inovativno rešenje nema perspektivu

Da inovativno rešenje nema neku dugotrajnu perspektivu, Ljepojević vidi i u potezu koji je usledio nakon susreta predsednika Srbije i Francuske. Naime, Vučić se samo nakon dva dana posle posete Parizu čuo sa ruskim predsednikom. Vladimir Putin je ponovio stari stav da je baza Savet bezbednosti i Rezolucija 1244, pri čemu nije spominjao nikakvo inovativno rešenje.

Kosovo je, međutim, prema Ljepojevićevom mišljenju, problem koji muči EU, a Makron koristi priliku da peuzme lidersku funkciju u Evropi s obzirom na to da Nemačku na jesen čekaju izbori.

„Pored toga, Makron nastoji da se ponudi kao portparol američke politike i glavni partner nove vašingtonske administracije. Ali, postavlja se pitanje šta će da bude od te njegove ambicije? Ja baš nisam siguran“, naglasio je naš sagovornik.

Amerika prepušta Evropi kosovski problem

Na pitanje, da li bi nova američka administracija bila spremna da podrži Makronov plan za Kosovo, Ljepojević kaže da je uveren da će Bela kuća operativno, dnevno prepustiti ceo ovaj prostor EU i da će biti samo neki kontrolor.

„Prepustiće kontrolu svojim evropskim partnerima ili, iskreno rečeno, evropskim podizvođačima radova, a ne kreatorima. Zabrinjava međutim to što se uopšte ne uvažava realnost koja je nastala u minulih deset godina, a to je pre svega jedno političko i ekonomsko urušavanje Kosova kao koncepta nezavisne države. Albanci na Kosovu pokušavaju da se zadrže u žiži javnosti tako što ponovo oživljavaju ideju velike Albanije, ali je realnost takva da je njihova politička scena potpuno razbijena, ekonomija ne postoji, a narod odlazi“, kaže Siniša Ljepojević.Rusija se, sa druge strane, dodaje on, uvek zalagala za poštovanje procedure ma gde kriza u svetu bila, smatraju da se jedino pridržavanjem minimuma normi može sačuvati svetska bezbednost i otvoriti mogućnost rešavanja problema.

Nema stolice za Kosovo

Međutim, medijski se, prema mišljenju našeg sagovornika, plasira ideja o stolici Kosova u Ujedinjenim nacijama ali se zaboravlja da postoji Rezolucija 1244 koja je trajna i koja bi morala prvo da bude ukinuta odlukom SB UN da bi došla nova i ozvaničila to rešenje.

„Ne postoji mogućnost da Kosovo postane članica Saveta bezbednosti, jer osim Rusije i Kine kao stalnih članica ima i onih drugih koje su protiv takvog predloga. To je pored inovativnog rešenja zapravo još jedna manipulacija kupovine vremena“, rekao je Ljepojević.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Prvog dana priznanja dana 18 februara 2008 Kosovo je priznato od evropskih zemalja: Velika Britanija, Francuska i Albanija, i od neevropskih zemalja: Avganistan, Kostarika, Senegal, Turska, SAD.

 2. Gagi says:

  Ko bi drugi mogao da brine o Srbima osim Rusa. UVEK je tako bilo u proslosti. Da nije bilo Nikolja Romanova, nikada se nasa vojska i Srpska Vlada ne bi vratili iz Grcke na ovaj prostor. Da nema brace Rusa i naseg Svetog Save, mi kao narod ne bi postojali. Nas narod je kroz istoriju platio ogromnu cenu da bi postojao i zadrzao svoje ime,nisam siguran da cemo u ovim danasnjim okolnostima to uspeti. Previse je neradnika i prodanih dusa koji nemaju nacionalni motiv, u "nasoj" drzavi javno i bez ikakvih sankcija deluju strane agenture kroz neke organizacije na mobilisanju protivnika ovog naseg namucenog i iskasapljenog naroda. Podlogu za sve to je vec odavno omogucio vrhovni komunisticki guru Tito sa laznom i neupotrebljivom ideologijom, cilj je bio da se Srbi "skrenu" sa svoje istorijske sustine. Nazalost, danas njegove kalfe koji su vec postali ugledni majstori, turpijaju i testerisu Srpski narod diveci se svom majstoru od koga su naucili zanat. Svi ti "majstori" se danas "ubise" da sacuvaju svoju radnju koja im donosi prihod, naravno, sva pomocna sredstva za svoju "proizvodnju" moraju da "uvezu" sa zapada.

 3. I Love persida says:

  Pa eto, bog uzeo, pa bog dao, imamo i mi konja za trku i pušku za megdan. Imamo dr. Kona koji je za srbiju nešto kao jednojajčani blizanac bilija gejtsa koji bi da tera do poslednjeg srbina samo da on ima da plaća dažbine za svoju vilu u BG na vodi, a imamo i Putina u čijim je rukama svaka puška ubojita. Putin je prihvatio da igra belosvetsku igru samo da bi izvukao neko krajnje dobro iz sveg zla koji je zadesio svet. Znam da mi persida ne veruje ali cmokić za nju.

 4. uddu says:

  Putin je svemoćan.Skoro da je kao korona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *