СРПСКИ АНАЛИТИЧАР ШОКИРАО: Путин је показао слабости у Јерменији и Сирији – његов кредибилитет је ДУБОКО НАРУШЕН

SRPSKI ANALITIČAR ŠOKIRAO: Putin je pokazao slabosti u Jermeniji i Siriji – njegov kredibilitet je DUBOKO NARUŠEN

6 maja 2018

“Od ukrajinske krize 2013-2014. godine, mnogim posmatračima ruske scene je bilo jasno da Putin nije bio veliki strateg koji dobro planira svoje poteze ispred svojih protivnika… U najboljem slučaju, on je menadžer koji u ravnoteži održava različite snage unutar strukture vlasti u Moskvi, a ne državnik.“

Desetine hiljada Jermenaca se usredsredilo na prestonicu Jerevan u sredu ujutru, blokirajući puteve i vladine zgrade u znak protesta zbog opiranja vladajuće stranke da vlast u zemlji preda opozicionom lideru Nikoli Pašinjanu.

Demonstranti su rekli da će ostati na ulicama koliko god bude bilo potrebno da se sruši vladajuća Republikanska stranka i da se Pašinjan postavi za premijera. Očigledno je delovalo: Do kraja dana, Pašinjan je najavio da će sve stranke podržati njegovu kandidaturu za vlast, i pozvao na okončanje protesta. “Problem je praktično rešen,“ rekao je on publici na mitingu u Jerevanu. “Sve parlamentarne frakcije kažu da će podržati moju kandidaturu.“

Operacija promene režima u Jermeniji je na svakom koraku bila obojena revolucija iz udžbenika, isprobana i testirana u Beogradu (2000), Tbilisiju (2003) i naročito u Kijevu (2004, ponovljeno 2014), analizira Srđa Trifković za Russiainsider.

Međutim, postoji značajna razlika. Za razliku od Srbije, Gruzije ili Ukrajine, Jermenija je zvanični saveznik Ruske Federacije, član Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koju vodi Moskva, i Evroazijske ekonomske unije (EAEC) – dva stuba pretpostavljene geopolitičke strategije predsednika Vladimira Putina.

Značajno je i to da u Jermeniji postoji i velika ruska vojna baza u Gjumriju, koja je zakupljena do 2044. godine, koju je sadašnji ministar odbrane Vigen Sargasijan prošle godine opisao kao “vitalnu komponentu sistema nacionalne bezbednosti naše zemlje.“

Jermenija je ponovo deža vi.“Zamislite ljude iz svih slojeva života – studente, nastavnike, radnike , umetnike, novinare, sveštenike, vojnike – kako se smeše, smeju i grle jedni druge,“ odušvljeno je rekao prijateljski posmatrač. “More zastava ispunjava trg, a taksisti trube svojim sirenama i otvaraju šampanjac. Atmosfera je uzbudljiva i dinamična! To su obični ljudi koji su ustali zarad transparentne i odgovorne vlade. Oni su mobilisani da se bore za uzrok na lokalnom nivou, i na kraju su pobedili pri gotovo nemogućim šansama.“

Nije iznenađujuće to da su “obični ljudi“ koji su intervjuisani za velike zapadne mreže nekako bili mladi, negovani, tečni govornici engleskog jezika. Prvobitno su tražili ostavku nedavno imenovanog premijera Serža Sargasijana, koji je jednu deceniju bio predsednik Jermenije pre nego što je – suprotno ranijim obećanjima – organizovao da pređe na novo mesto, što bi mu omogućilo da zadrži staru vlast.

U prvim danima protesta, činilo se da je Sargasijan očekivao podršku i savete Moskve, a – nakon što to nije dobio – podneo je ostavku 23. aprila uz neobičnu izjavu: “Ulični pokret je protiv mog mandata. Ja ispunjavam vaše zahteve.“ Međutim, njegovo priznavanje poraza više nije zadovoljavalo protestante, koji su svoje zahteve prebacili na direktnu promenu režima, tj. trenutnu predaju vlasti Pašinjanu.

Zahtev teško da je bio u skladu sa tvrdnjom protestanata da duboko poštuju “demokratiju.“ Opisan kao “novinar koji je postao političar,“ Pašinjan ima skromne izborne akreditive. Njegova stranka “Jelk“ (Izlaz) je osvojila samo 8% glasova na parlamentarnim izborima u Jermeniji 2017. godine, čiji legitimitet nije osporen, i trenutno ima samo devet poslanika u nacionalnoj skupštini od 105 sedišta.“Izlaz“ je klasična “prozapadna, proevropska,“ samoproklamovana liberalna stranka, neraskidivo povezana sa čvrstom mrežom NVO koje imaju podršku iz inostranstva. Ona je protiv članstva Jermenije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji i Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, i žestoko je kritikovala ono što se tiče trenutnog prekomernog vladinog oslanjanja na Moskvu.

Scenario je bio poznat u svakom detalju, uključujući nevoljnost (ili nemogućnost) Kremlja da nasluti i utiče na događaje.“ U suštini, Rusija je delovala sa neverovatnim oprezom,“ istakao je jermenski analitičar, koji je rekao da je Rusija ostala nevidljiva. Međutim, nije bilo ničega “neverovatnog“ u vezi sa neaktivnošću Kremlja: Moskva je bila jednako nevoljna ili nesposobna da izvrši uticaj na drugim pozornicama obojenih revolucija, posebno u Ukrajini 2014. godine. Kada je otvoreno rusofobični režim došao na vlast u Kijevu nakon državnog udara u februaru, Putin je samo upozorio na “tragične posledice talasa takozvanih obojenih revolucija.“

Kao što sada vidimo, njegovo upozorenje je bilo čisto retoričko. Četiri godine kasnije, sa odvijanjem istog starog scenarija, on nije učinio ništa da spreči reprizu u Jermeniji – čak iako je njegov cilj bio srušiti zakonitu vladu zemlje (jedne od retkih), koja je ušla u vojni i ekonomski savez sa Ruskom Federacijom.

Putinovi branioci u ruskim medijima i na drugim mestima su požurili sa tvrdnjom da promena u Jerevanu ne bi značila mnogo u geopolitičkom smislu, navodno zato što su njeni uzroci “čisto unutrašnji i svaka buduća vlada bi trebala da se oslanja na rusku zaštitu protiv Turske i/ili Azerbejdžana. Sa istim nemarom, provladini mediji su jedva primetili odluku Kazahstana da odbaci ćirilicu i usvoji latinicu kao nacionalno pismo.

Oni dosledno ignorišu znakove otuđenja Belorusije, gde predsednik Lukašenko tiho pokušava da sebe načini prihvatljivim za Zapad… baš kao što je Milo Đukanović u Crnoj Gori to uspešno učinio u poslednjim danima Miloševićeve vlasti.

(Govoreći o Crnoj Gori, Rusi su mnogo uložili u ovu malu bivšu jugoslovensku republiku početkom 2000-ih godina, i aktivno podržavali njeno odvajanje od Srbije 2006. godine, samo da bi bili nagrađeni nametanjem sankcija od strane Đukanovićevog režima u Podgorici 2014. godine, i njihovim pridruživanjem NATO-u 2017. godine).

Ako i preostale dve neruske članice EAEC-a odu, i pokažu se zloslutni znaci, bukvalno ništa neće preostati. Izgleda da Moskva pokazuje izuzetan stepen samozadovoljstva u oblastima koje Rusija smatra bezbednim u svojoj istorijskoj sferi uticaja, upozorava analitičar za spoljne poslove Džejms Džatras, čak iako Zapad – a posebno SAD – izričito odbijaju takav zadatak:

“Otkriveno je da je nemar koji je Rusija pokazala prema Ukrajini posle 1991. godine ponovljen u Belorusiji, Jermeniji i Kazahstanu. Nakon što se oni “preokrenu,“ šta će Rusija imati osim svoje teritorije? Onda sama Rusija neće biti tretirana sa velikim poštovanjem od strane autora operacija promene režima. Rusija zaista jeste američki neprijatelj broj 1, ukoliko “Amerika“ znači vladajući establišment, koji je potpuno ujedinjen u svojoj rusofobiji.“

Nije slučajnost to da je jermenska operacija usledila odmah nakon što je Rusija pokazala slabost u Siriji, nakon operacije pod lažnom zastavom u Dumi (8. aprila) i bombardovanja meta sirijske vlade od strane SAD, Britanije i Francuske (14. aprila).

Putin je bio neodlučan i slab tokom čitave krize, ne radeći ništa nakon što su njegovi viši oficiri u više navrata upozorili na predstojeće iscenirano nasilje koje je dovelo do zapadnog napada, i ostavio je jedinice vazdušne odbrane Bašara al Asada na njihovim skromnim uređajima.

16.aprila je Putin samo pojačao utisak slabosti kada je rekao da bi još jedan takav napad na njihovog sirijskog saveznika “prouzrokovao haos.“ Predviljivo, to je podstaklo rusofobične hegemoniste u Vašingtonu (i njihove podanike u Londonu) da zahtevaju odlučnu eskalaciju, jer je “Putin trepnuo! a “Rusija se pokazala kao papirni tigar.“

Jedna predvidiva posledica je to da je pomoćnik sekretara za evroazijske poslove Ves Mičel, tokom svoje posete Kijevu u Tbilisiju, pozvao Rusiju da “povuče vojsku iz Gruzije“ (što znači iz Abhazije i Južne Osetije, što je potpuno nemoguć zahtev) i izrazo je podršku kandidaturi Ukrajine i Gruzije za pridruživanje NATO-u.

Na kraju, Rusi mogu biti primorani da odgovore na konstantne provokacije. Cena njihovog trenutnog umirenja će biti radikalno smanjenje prostora za manevrisanje, a time i eksponencijalno veća opasnost od smrtonosne eskalacije. Deo problema je što Rusija jednostavno ne razume meku snagu, njena ekonomija je veličine kao i španska, njen nuklearni arsenal je beskoristan u lokalnim taktikama moći, njene konvencionalne snage nisu impresionirale nikoga, a Putin je previše uplašen da se suprotstavi Zapadu, osim kada stvari prete da prekipe (Gruzija 2008. godine, Krim 2014. godine): “Rusija se ne ponaša kao supersila, jer to i nije.“

Još jedan znak dezorijentacije i izuzetne slabosti u Kremlju su vesti da će bivši ministar finansija Aleksej Kudrin biti vraćen da “popravi ograde sa Zapadom“ kako bi oživeo rusku ekonomiju. Kudrin je u više navrata rekao da ukoliko Rusija ne načini svoj politički sistem više demokratskim i okonča sukob sa Zapadom i SAD, ona neće moći da ostvari ekonomski rast.

Ruski petokolonaši su se oduševili: “Ako se Kudrin pridruži administraciji ili vladi, to bi ukazalo na to da su se složili oko određenog programa promena, uključujući i u spoljnoj politici, jer bez promene u spoljnoj politici, reforme su jednostavno nemoguće u Rusiji,“ rekao je Evgenij Gontmaher.. koji radi sa organizacijom civilnog društva koju je osnovao Kudrin. “To bi bila moćna poruka, jer je Kudrin jedini među glavnim ešalonima sa kojim će pričati na zapadu i prema kom postoji određeno poverenje.“

Stavljanje Kudrina – protivnika dedolarizacije i pristalicu Vašingtonskog konsenzusa – na čelo međunarodne saranje Rusije, bilo bi jednako kao stavljanje Bila Klintona na vlast u školi za devojke. To bi označilo pravi kolaps Putina kao lidera. Uskoro ćemo znati.

U svakom slučaju, ako se iko pitao kakav će pristup Rusiji imati Bolton i Pompeo, sada znamo: oni će igrati vrlo grubu igru sa Putinom, bez obzira na to šta on radi (ili ne radi) i sa bezbrižnom spremnošću da rizikuju eventualni lom.

Poslednje, ali ne i manje važno, u poslednje četiri nedelje je Izrael postupao na način koji je gotovo proračunat da bi se ponizio Putin. “Rusija krivi Izrael za udare na sirijsku bazu,“ izvestili su zapadni mediji 9. aprila, i Rusija je bila u pravu – izraelski avioni jesu bombardovali sirijski objekat T-4 u blizini Homsa, ubivši 14 ljudi, od kojih su njih sedmoro bili Iranci, i pretvorili su bazu u ruševinu.

Izrael nije zvanično izjavio da su njihovi avioni napali bazu u Tijasu, ali su izraelski vojni avioni to potvrdili. Smireno i namerno, vlada u Jerusalimu je stoga okončala svoj dogovor o “ne-konfliktu“ sa Rusijom, o kom su pregovarali Putin i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u septembru 2015. godine. Ovaj sporazum je Izraelu dao odrešene ruke u transportu oružja iz Irana u Hezbolah, i omogućio nastavak izraelskog odvraćana na njihovoj severnoj granici.

Putin je reagovao mirno, bukvalno moleći Netanjahua 12. aprila da se uzdrži od daljih akcija u Siriji. Odgovor Izraela je teško mogao biti oštriji i ofanzivniji. Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je 25. aprila saopštio da će Izrael biti spreman da napadne bilo koji sistem raketne odbrane S-300 u Siriji koji preti izraelskim avionima.

To efektivno znači da je Izrael proglasio svoju spremnost da napadne ruske operativne sisteme ako im se ne odobri slobodnan let. Između ostalog, izraelski avioni su sproveli masovni napad na još jednu sirijsku vojnu bazu u blizini Hame 29. aprila, navodno uništavajući 200 iranskih raketa i ubivši više od 20 vojnih lica. Opet, Rusija nije učinila ništa (verbalne osude i upozorenje više nisu vredni pomena).

Intervencionisti veruju da je sada vreme da se iskoriste Putinove slabosti, isterujući Ruse iz Sirije, ponovo otvarajući ukrajinski front, dovršavajući promenu režima u Jermeniji i podstičući imploziju ostatka ruskih bezbednosnih i ekonomskih saveza. Oni će verovatno sabotirati i Svetsko prvenstvo, koje će se održati Rusiji od 14. juna do 15. jula, ohrabrujući njihove posrednike da sprovedu još jednu operaciju pod lažnom zastavom (za koji će direktno okriviti Moskvu), ili sprovesti teroristički napad na jednom od mesta ovog takmičenja.

Još od kad je druga ukrajinska kriza izbila na zimu 2013-2014. godine, mnogim posmatračima ruske scene je bilo jasno da Putin nije bio veliki strateg koji je planirao svoje poteze ispred svojih protivnika. Nakon 18 godina na vlasti, šokantno je to da on nije bio u stanju da razreši strukturne nedostatke ruske ekonomije, kojom i dalje dominiraju korumpirani oligarsi i globalistički petokolonaši. U najboljem slučaju, on je menadžer koji u ravnoteži održava različite snage unutar strukture vlasti u Moskvi, a ne državnik.

Tokom protekle tri nedelje, njegov kredibilitet je duboko narušen. Neizvesno je da li ga može povratiti.

KOMENTARI61 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Pomislio sam da je tekst pisao Boško Jakšić i iznenadio se kako se propametio i pomislio da su mu Anglosaksonci povećali tarifu...Iznenađen sam promišljanjem Srđe Trifkovića, može očekivati da mu intervju bude objavljen u brirtanskim i USA medijima...

 2. Srdjan says:

  Srdju za predsedika... engleska pudla...

 3. Trifun says:

  U pitanju je KONSOLIDACIJA KRIMA! To je NAJVECE POBJEDA u zadnjih 70 godina Rusije, 100% PORAZ SAD i zapadnih genocidnih hijena, a u Siriji ih je Rusija potukla do kolena. Sada bjeze iz nje glavom bez obzira, taj napad na kante i kalaje oko Damaska koji je trajao 50 minuta...bwhaaaa... je BIO USTVARI MOMENAT koji je pokazao ko je ustvari TREPNUO. Rusija im je poobarala skoro SVE RAKETE, zaprijetila da ce im potopiti sve brodove ako dode i do jedne zrtve medu Rusima i slucajno, i naravno hijene su trepnule. Sto se tice Ukrajine Rusija je izasla kao 100% pobjednik, vratila je Krim sto je za nju bilo najznacajnije sa stanovistva bezbjednosti i geopolitike, ruska podrucja su odbranjena i izvojevali su pobjedu, ukrajinski nacisti se drze u sahu a njihova drzava na koljenima...Sto se tice Jermenije ne znam puno o njoj i vjerujem da je to inicirano spolja sigurno, ali tako je bilo i Ukrajini, naradzansta revolucija pa je Rus opet dosao na vlast i ponisitio sve te prijtnje...Rusija jeste pomalo spora medutim pobjeduje. To o pokusajima da se izmiri sa zapadom preko tog nekog tipa je jedna velika sala, tu nikada nece biti nikakvog izmirenja, rat protiv zapadnih genocidnih hijena ce postati dio zivota, i vodice se dok zapadne hijene ne kolpasiraju pos tezinom pljacki svoje bakstera i oligarhija koje su unistili njihove finansijske sisteme pa moraju da printaju trilione dolara i evra svaki dan kako bi prikazali rast od 2% sto je ustvari sve inflacija, realan rast na zapadu vise NE POSTOJI, srednja klasa gubi standard zivota ubrzano i pretvara se u masu siromaha koji zive na kredite. Dugovi su astronomski NA SVIM NIVOIMA dok Rusija nema dugova, ima realan rast ekonomije, i to pod sankcijama, a prostora za razvoj ima koliko hocete, za razliku od zapada koji je bankrotirao i sada laznim finansijskim manipulacijama i izmisljenim knjigovodstvom prikazuje da je stanje kobajagi normalno, sto je daleko od istine..Bwhaaaa...

  • Zaharije qSerak says:

   Nevjerovatno šta papir moze da podnese.Koje su ovo gluposti napisane da ja vjerujem da ni gos.Trivun ne vjeruje u ovo sto je napisao.Rusija nije u 10prvih ekonomija na Svijetu!!!!! Kalifornija ima 2.7 triliona Dolara,New York 1.6 triliona naspram Rusije koja ima 1.5 triliona.Kada vidimo koliko ima stanovnika Kalifornija koliko New York,a koliko Rusija onda su podaci još vise poražavajući.Nema rata i nema polučenih “do koljena”!”Zaprijetila” to samo igra kod pacijenata,a realnost je nešto drugo.Rusija nema ekonomije ona živi od prodaje sirovina kao recimo Nigerija,Venezuela,Saudijska Arabija i slične Države.Rusija se pohvalila “svojim” autom koji je Italijanski dizajn,Porsche motor.Toliko,ali mislim da nažalost ni ovi Podatci koji su tacni neće biti dovoljni nažalost gos.Trivunu.Mogu reci samo da mi je zao Trivuna. U

   • MANIMAL says:

    Site vie ussa cicajkurinja ste sekade isti }:-).

  • Vladimir says:

   KONSOLIDACIJA KRIMA je najveći poraz Rusije u zadnjih 30-ak godina i najveća pobeda SAD posle Hladnog rata. Rusija je dobila Krim, što je priznalo svega desetak zemalja sveta, a SAD su dobile Ukrajinu sa sve Kijevom Prvom Rusijom. To je kao kad bi Rsui uspeli da od SAD otcepe Virdžiniju.

   • Miraš says:

    Rusiji ne treba još teritorija jer je i ovako najveća zemlja sveta. Ali ko vlada Krimom taj kontroliše Crno more, a crnomorski region je početak južnih granica Rusije. Rusiji ne treba teritorija Ukrajine, ali Krimljani su zbog ranijih neslaganja sa Kijevom odlučili na referendumu da se vrate kući a Rusija je primajući ih nazad dobila važan prostor za odbranu svoje teritorije i svojih južnih granica.

   • Milutin says:

    Pa ta tvoja nacistička amerika je poubijala na hiljade nevinih ljudi u Teksasu kada su proglasili odvajanje sopstvene države. To ti je valjda jasan dokaz ko je nacistička amerika i koga je uopšte ona pobedila. Ukrajina nikad nije očišćena od nacista koji su i izvršili državni udar uz pomoć nacističkih država sa trulog zapada POD RUKOVODSTVOM CIE. Nacistička amerika je poslala snajperiste koji su poubijali na stotine demonstranata koji su bili za opstanak Ukrajine i njenog rukovodstva. KRIM je bez ijednog protesta i ispaljenog metka na referendumu prihvatio da živi u zajednici RUSKE DRŽAVE. E TO JE POBEDA. Kad se raspolaže činjenicama o broju poginulih šta je onda pobeda ŽIVOT ILI SMRT. TO SE NEMOŽE I NESME POREDITIT. A UPRAVO ZBOG TIH UBIJANJA NEVINIH LJUDI ĆE I STRADATI BAŠ TA NACISTIČKA AMERIKA I TE UBICE KOJE I KONTROLIŠU SVE DRŽAVNE INSTITUCIJE U NACISTIČKOJ AMERICI.

   • MANIMAL says:

    Trtimire, jadan li si... :-)

 4. Trifun says:

  Sto se tice meke moci, Rusija uci o tome ubrzano, i popravlja se i na tom polju ubrzano. Kako mozemo da vidimo TUKU ZAPADNE GENOCIDNE HIJENE i na tom polju a dokaz su napadi na Russia Today na zapadu koji pokusavju da ogranice njihov rad, da nisu efikasni u razotkrivanju tih zlikovaca, ne bih proganjali i prijetli. Bwhaaaaaa...Po meni licno treba poboljsati jos rad kroz UN, i recimo na otkrivanje planova za lazni hemijski napad, false flag, treba zakazivati SVAKI PUT HITNE SJEDNICE SAVETA BEZBJEDNOSTI bez oklevanja i praviti od toga VELIKU BUKU SVAKI PUT KROZ UN i tako unaprijed razotkriti preko UN zlikovacke planove. U isto vrijeme trebe preko UN na tim sjednicama OSTRO UPOZORITI da ce Rusija na prijetnje silom u Siriji odgovoriti SILOM, agresivno. Pa nek ramisljaju. Nema nazad.

 5. zlatko says:

  Šta je ovo? Kakav je ovo tekst? Ko mu je autor? O kakvoj slabosti on priča? Sve je nepovezano kao slike iz bunila prenete u verbalni zapis. Jermenija, Izrael, Sirija, sve na jednom mestu, a nikakve veze jedno s drugim, s mozgom i svrhom. Kredibilitet nije neki skriveni talenat, već nešto što se tiče javnosti, što potiče od javnosti i odvija se pred očima sveta. Ako je Putin izgubio kredibilitet, zašto to nije očigledno, zašto je ponovo dobio izbore i konačno zašto ga se zapad toliko plaši, zašto toliko laju protiv njega? Kao što rekoh, autor, ko god da je, rezonuje kao u bunilu.

 6. Trifun says:

  Trece, nije predsjednik Putin predsjednik Ukrajine ili Jermenije, ili Crne Gore. On Rusiju vodi izvanredno, kada je on dosao na celu svi dugovi su otplaceni odmah na startu, ekonomija je porasla 1000% kao i marketi obveznicama, rasturio je oligarhe koji su za Rotshilda i ostale bankstere sa zapada pljackali drzavu, neki su odlezali 10 godina, drugi su pobjegli ili se objesili, rasturio ih je jednom rijecju!! Ti sto su ostali tamo su manji od makovog zrna, poslusni i ne talasaju. Podigao je armiju do novih visina, napravio supersonicno oruzje kojim je Rusija postala glavna vojna sila na svijetu, Kalibre, Iskandare, besumne podmornice, nabolje tenkove na svijetu i po priznanju neprijatelja...spisak sta je sve postigao JE PREDUG....ZA RAZLIKU OD ZAPADA koji je KOLAPSIRAO, vojno, ekonomski i MORALNO. Bwhaaaa...Nema nazad.

 7. Miraš says:

  Srdja Trifković sa ovom kritikom bacio je Putinu rukavicu u lice i sad možda čeka da li će biti poboljšanja. Rusija i dalje neće igrati na meku silu jer se drži principa da svako treba da bude dovoljno svestan i da vodi računa o svojoj državi. Neće da joj ni jedan saveznik bude kamen oko vrata kom će morati da udovoljava i ugadja. Neće ni da se nikom nameće i meša, a moguće je da je to u vezi sa ranijim iskustvom iz perioda zajedničke države SSSR. Ukrajina je posebna priča jer ona vekovima unazad pravi povremeno velike oscilacije, takva je. Jednostavno sada im ne trebaju prevrtljivi, mekani i nepouzdani saveznici. Pogledajte samo naša 4 suseda bivše varšavljanke: Madjarska, Rumunija, Bugarska i Albanija. Sad su te 4 države bitan razlog zašto se mi osećamo okruženi NATO-om. Madjarska nam je godinama zavidela što smo nesvrstani, ali nakon raspada varšavskog pakta nisu išli ka tom ili sličnom cilju, nego odmah opet da se negde brže bolje svrstaju. Mi to zovemo preletačevići ili babe pretrkuše.

  • Trifun says:

   100% tacno! To je sve proizaslo iz iskustva sa SSSR-om. Rusija upozorava, ali ko hoce da se samounisti postajuci njen neprijatelj to je njihov izbor. Pogledajte tu balticke zemlje, oni su najveci antiruski rasisti poslije zapadnih genocidnih hijena, jedna od tih drzava je dozivila bioloski kolaps, nakon prestanka trgovine i saradnje sa Rusijom ekonomja je umrla a preko 50% stanovnistva je otislo iz zemlje!!! HALO! To se sada desava ustaskoj Hrvatskoj koja ce NESTATI (vanredno stanje = priznanje), a desice se i Srbiji 100% ako nas kvislnzi uguraju u taj EU Rajh GARANTUJEM 100%. Nema nazad.

 8. Milojko says:

  Ni jedan analitičar pa makar i srpski se ne može nazvati ozbiljnim ako dovede u pitanje kredibilitet Ruskog predsednika Putina.

  • goran says:

   Milojko, ti izgleda jos uvek pevas onu pesmu "Mi smo Titovi, Tito je nas".

 9. Miraš says:

  Izrael - je mnogo nervozan od prošle godine kada su sa žaljenjem konstatovali da Asad pobedjuje u gradjanskom ratu. Poslednji vazdušni napadi Izraela su u vezi a tim jer od marta svi pretpostavlaju da nakon završetka operacija u Istočnoj Guti snage SAA će pristupiti oslobadjanju dve najjužnije pokrajine Al Qunejtra i Dara. To Izraelcima nikako ne odgovara zbog ranije okupiranog sirijskog Golana koji je sused Al Qunejtre i Dare. S tim je u vezi i montirana afera Skripalj, ne treba potcenjivati i zaboraviti jevrejske veze u V.Britaniji... Nije jasno kako će Ruske vojne snage u Siriji reagovati na veoma moguće napade Izraela na snage SAA prilikom izvodjenja tih operacija. Važnija je priprema, a u protekle dve nedelje imali su vremena da još pojačaju sirijsku PVO, ali da li su to uradili u dovoljnoj meri.

 10. Miraš says:

  Uloga Izraela je veoma perfidna. Iza maske bivših nacističkih žrtava krije se opasan zločinac spreman da pritisne dugme za ispaljivanje raketa na Iran. Važno je primetiti da Izrael niko ne kontroliše u pogledu nuklearnog naoružanja, a odavno su nuklearna sila. Odvratno je da Izrael ima pravo da po tom pitanju kontrolišu druge države. Posebno je odvratno kada ukazuje na bilo koju državu Bliskog istoka jer to nedvosmisleno znači da Izrael želi da bude gospodar svima njima. Dokle ide licemerstvo i montirane laži Izraela govori nova vest. Lior Tarari, aktivista Likud-a, upravo je pokrenuo inicijativu unutar Izraela da predlože Netanjahua za Nobelovu nagradu za mir, a zbog njegovog uspeha na budjenju sveta ukazivanjem na opasnost od nuklearnog Irana. Ujedno je rekao da je svestan da većina izraelskih dobitnika Nobelove nagrade ne podržava premijera politički, ali da iranski nuklearni problem ujedinjuje Izraelce politički. Neko iz izraelske opozicije se već narugao tom predlogu: Ako je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir bez mira i bez pravljenja koraka ka miru, onda može i Netanjahu...

 11. Rale says:

  Tekst kao a je pisala neka pevaljka,i to ne o Putinu,već o ameru....gomila nepovezanih gluposti.

 12. Velika Metla says:

  Ove "junačine"što bi htele da Rusija ratuje umesto njih,a da oni posle uživaju,mogli bi u najmanju ruku da ćute! Ove "junačine"se drže one devize "idemo rat,pa ćemo neki da se vratimo,a neki ćete da poginete"!

 13. padre says:

  Da mi je samo znati, koga je on to šokirao?Analiza mu je kao analiza igre Novaka Đokovića u komentarima!

 14. Kosta says:

  Najbolji analiticki tekst vezan za Putina u poslednjih 10 godina. voleo b ih da neko od ovih komentatora ospori bar jednu rec koja nije tacna.

  • Velika Metla says:

   Kosta,kritikovati a ne davati rešenja,predloge,je,za mene naravno,potpuno neproduktivna stvar! Jeste li vi svesni da u naci-amerikancima imamo jednog ludaka koji ima dosta opasnog oružja u rukama? A kako se s ludakom postupa osim taktiziranjem? Zašto predsednik Jermenije,ili bilo koje druge države koja ima odlične odnose sa Rusijom,a ugrožena je od vlasnika "obojenih revolucija",nije pozvao Rusiju u pomoć,kao Asad što je uradio? Zašto ovaj montirani predsednik Srbije ne pozove Rusiju u pomoć,a ima milion razloga za to? Ja mislim zbog toga što narod nije ni spreman,niti želi,da ratuje!

  • E.Lirsch says:

   Tacno tako. Ja to govorim vec mesecima a Rusofili u top da me metnu... Ko se zadovolji sa KRimom izgubi Ukrainu.... Njemu tamo vrslajju NATO-fasisti i veliki demon iz Vatikana vec decenijama. A on ce da "nauci" meku silu. Nece. Potrosen je i izlizan ko peraci sapun.

  • goran says:

   Kosta, ne očekujte od Srba da imaju ikakve logike, a pogotovo morala. Kada je Srđa Trifković razotkrivao laži o Srebrenici, onda nije bio britanski špijun, već su mu Srbi klicali. Dovoljno je bilo da se osvrne na Putina, pa da ga Srbi odmah razapnu, jer u Srba je uništeno mišljenje, oni žive u vodama grozničavog fetišizma. Sa takvom svešću nema dijaloga. Jedno je ukupna slika o Putinu koju će dati istoričari sa neophodnom vremenskom distancom (i kojom se Trifković ovde i ne bavi), a sasvim drugo analiza nekih konkretnih Putinovih odluka. Na žalost po srpske fanatike i usijane glave, SVE što je ovde Trifković rekao je proverljiva istina. Putin nije izgubio kredibilitet još samo u glavama srpskih fanatika. Ono što je psihološka potreba za črvstom rukom (novim diktatorom) ovim ljudima se ukazuje kao objektivna istorijska istina.

   • Trifun says:

    Bwhaaa...Koji retardirani degenerici!! Kome ce oni te retardirane izlive bijesa moci da prodaju??? Bwhaaaaa...Putin je PREPORODIO RUSIJU. Preporodio. I primakao je blize Srbiji. Geografski i u svakom drugom pogledu. Sada nam je Rusija bliza i od Brisela i Berlina! Dzudista koji zna da koristi agresiju neprijatelja protiv njega samog. Nepobjediva je Rusija, NEPOBJEDIVA. Vojno, ekonomski, moralno, politicki, kulturno, ideoloski. Nema nazad.

    • vindfaker says:

     Bravo “Trifun”!

 15. Ilija Krneta says:

  PUTIN se sam bori u svetu u Siriji protiv alkaide i katulika vatikana putin je u okruzenju i ruska federacija

  • goran says:

   Nisam znao da se Putin u Siriji bori protiv "katulika"?

 16. teoretičar says:

  Putin se umirio da nekako provuče svetsko prvenstvo i to su hijene iskoristile maksimalno. Kratko i jasno, ceo ruski javni sektor je napravio korak nazad da ne iritira previše Zapad. Neće biti puno uspeha, ali Rusi jednostavno neće ni provocirati nove sukobe. Svi ovi događaji su namerno provocirani od strane Zapada jer su svi znali da je Putinu vezana jedna ruka sa svetskim prvenstvom. Ne nadaju se Rusi svetskoj pobedi svoje politike sa ovim prvenstvom, ali i to je deo tihe izgradnje ruske meke moći. Proćiće skrnavo, jer Zapad neće propustiti ni ovu priliku da malo izblamira Rusiju gde god može. Setimo se Olimpijade u Kini kada su napali Gruziju, pa Sočija kada je planula Ukrajina, ili već šta je sve bilo. To su momenti kada Rusi moraju da spuste gard makar na momenat. Ipak, ima Rusija problema, ima i Putin problema i imaju svojih slabosti, ali onaj ko to nije shvatao do danas sada je zaprepašćen kako neki tamo mangup vešto koristi slabosti Rusije i Putina ističući ih kao izuzetno važne. To jesu slabe tačke i Rusi jesu svesni toga ali isto tako znaju da je rešavanje svih problema odjednom i prisilno ustvari put u građanski rat. To je ipak iznad razumevanja bilo kojeg Srbe. Dakle, u gornjem tekstu ima dosta istine, ali ona nije zapostavljena od strane Rusa. Ne može se onakav kolaps potpuno preokrenuti za samo 10 godina. Rusija je ogromna država i sve mora polako. Putin je tek izabran ponovo, čeka se i da svetsko prvenstvo prođe a onda tek možemo ceniti šta će Putin odlučiti i uraditi. Dakle, pauza je taktička. Evo, da vam iznesem još jedan primer takve pauze, koja nema opciju izbegavanja. Sećate se kada je ISIL Amerika munjevito napredovala kroz Siriju? Rusi su mumlali neke suvoparne reči i uglavnom izgledali nemoćni. A onda su krenuli. Tada su Ameri mumlali i izgledali nemoćni. Sada su Ameri opet dočekali svoje dane ofanzive, ali pola Sirije je već slobodno. Neko je napredovao u Siriji a taj neko je Rusija iako sada malo taktizira što nama izgleda kao slabost. Sledeća runda je ispred nas i dogodiće se u drugoj polovini ove godine. I još nešto. Normalno je da Rusija kopa i nogama i rukama da se provuče kroz sankcije, jer one bolu Rusiju još kako. Zato ne treba žuriti sa nekim osudama ali ni sa taktičkim modifikacijama ruske politike pa čak ako te modifikacije aktiviraju i Kudrina malo više. A to što se događaju neke stvari bez kontrole Rusije i njenog mešanja, nije kraj. Ni ukrajina nije dospela daleko iako se Rusija naizgled nije odmah mešala. Sačekajte drugi deo godine da vidimo ko je koliko u pravu. Putin je čovek koji je zabljesnuo i Istok i Zapad i ta svetslost nije došla iz praznog Svemira. Uostalom, sledeće godine su i godine nekih vrlo velikih odluka i događaja kojih se svi pomalo plašimo, ali svi znamo da su tu, upravo pred nama. Da ne gnjavim dalje, svi ste svesni šta se valja po našoj planeti i da se već predugo valja. Neki događaji su neizbežni, mada niko ne može predvideti i koji su to događaji. To je ispred Putina a trenutni problem sa Jermenijom nije na tom nivou.

  • goran says:

   I posle Svetskog prvenstva, Putin nece smeti da se ogradi od vojnih akcija Izraela, nego ce da ih aminuje i pravi se da nista ne zna. Za mene je time izgubio svaki kredibilitet. Izraelski avioni prelecu ruske baze i gadjaju sta im se cefne, a Putin ne samo da vojno ne odgovara, nego cak to i ne pominje, praveci se kao da se nista nije desilo. To je necuveno licemerje.

  • Trifun says:

   KONSOLIDACIJA POBJEDE! Taktiziranje tempa gazenja neprijatelja, kako ih ne bi razdrazivali, malo im popuste, da ne padnu u depresiju momentalno, jer bi mogli pritisnuti dugme samounistanja..sumnjam u to, ali to je OCIGLEDNA TAKTIKA...GAZITI IH KORAK PO KORAK na svim frontovima. Bacili su kamenje na Rusiju i njenu ekonomiju iz staklene zgrade...sacekace ih Rusija. Krim = borba za njega je bila vodena VIJEKOVIMA. Ko njega kontrolise kontrolise sve bitno u ovom dijelu svijeta. To je kao giganstki nosac aviona koji je nepotopiv! Da i fudbalsko prvenstvo, tako hijene napadaju bez trunke fer pleja, u coporu, kad osjete slabost. Ali ta slabost NIJE STVARNA, u pitanju je organizacija takmicenja. Ruska kontraofanziva je najopansija. Tako je uvijek bilo kroz istoriju. A Rusija je danas bliza Srbiji nego Berlin ili Brisel!! Provjerite karte. Nema nazad.

 17. Bogomir says:

  hahahhha Koooonacno da neko saspe istinu u lice patriJotama i pravoslavnim talibanima. Svaki zdrav srpski nacionalista i kao i bilo koji osvescen covek vidi sve ove sramote i bljuvotine crvenog kremaljskog salonskog pauna. Sam putko je naslednik trulog jeljcina, a vise puta je obrazlagao da je protiv nacionalizma i odusevljeno pricao u ruskoj naciji kao miksu gena svih naroda koji zive na teritoriji RF. To je direktan bioloski rat i genocid protiv Rusa! Covek je pola menadzer pola PR crvenih tajkuna i cionista. Ne samo da nije reagovao na ocigledne dogadjaje obojenih revoucija na teritoriji bivse carske Rusije koju popularno jos uvek zovu bivsi SSSR, ne samo da nije obnovio i digao ekonomiju, nego nije ni vojsku obnovio kako to predstavlja. To je slican defetzam kao pojam bivse yugoslavije i balkana kod nas. Sve dolazi iz cionisticke kuhinje, a bele goje gutaju li gutaju. Vojska im je obnovila stare projekte, tj onaj deo koji nisu za novac prodali zapadu, a masovno se igraju modernizacije kanti iz SSSR. Veliku i masovnu armiju nemaju, a jasno je da je i to uslov za efektivnost kao i svi ostali uslovi. Cak je i javno rekao da Rusija vise nece biti super sila! Zato i nemoze reagovatii na vise frontova koje mu zadaju zapadnjaci. Narod mu je jos uvek gladan i bedan i emigrira ko god moze. Jos uvek mu zemlja puna tajkuna od kojih mnogi nisu Rusi! Ono sto je glavno je cinjenica da jos uvek zemlju vodi naprljavijim sistemom liberalnog kapitalizma! Prosecan covek, ispod prosecne inteligencije ni to nije primetio. Nemora on vracati kudrina pored ove ekipe sovjetskih meleza koji efektivno eutanizuju Rusiju sluzeci cionistima i moskovskim zidovima. i za kraj tema koja se ovih dana provlaci je navodna Kudrinoav teorija o zatvaranju Rusije u samu sebe narednih bar 100 godina. hahhahaa neverovatna retardacija, uz ponavljanje cionisticke politike SSSR koja je satrala Ruse i Rusiju. Kao da van NATO zemalja ne postoji svet, pa ako ih NATO nece oni se rasplau i naljute i zatvore da bi brze trulili hahhaha. Kakav je to jad i retardacija, pa muka mi je da gledam te Ruse. Zao mi je tog naroda koji je mentalno unisten prvo grckim ciganskim kvazi pravoslavljem, koje su i sami grci kasnije odbacili, a posle i sovjetskim cionistickim tableticama. Slicno kao kod nas grcko pravoslavlje + yugoslovenske tabletice. Uzas

  • goran says:

   Bogomire rekao si neke vazne stvari, ali kod nas medju citaocima nema analiticara, postoje SAMO NAVIJACI. Ja bih citaocima predlozio da pogledaju fotografiju i biografiju Putinovog zeta jer ce na osnovu toga videti da Putin nije ocistio cionisticku mafiju, vec ju je samo delimicno potkresao kako bi stvorio iluziju radikalne promene. Dakle, jos jednom: proverite ko je bila Putinova majka, kao i ko je njegov danasnji zet. Bice vam mnogo toga jasnije.

   • Bogomir says:

    Vidim ja druze tvoje komentare odavno, ali ne komentarisem uopste nista. Nema smisla pred svinje bacati bisere. Ti navijaci su pravoslavni talibani koji ni pravog pravoslavlja videli nisu, a jos manje su Srbi. Ja pricam o ovim stvarima od 91-ve i posto su me godinama velikopravoslavni talibani pljuvali i napdali, digao sam ruke. Vise me uopste ne zanima sta ce biti sa tim debilima, a jos manje sa Kosovom. Sve kreten do kretena. Ne znaju ni svoju istoriju, niti imaju rasnu ili nacionalnu svest. Nista. Savetujem i tebi da prestanes objasnavati, jer bacas reci u vetar. Oni nisu Srbi, to su "pravoslavni yugosloveni", "balkanci", sta god to bilo, ali eto, to je tako nesto u njihovim tatarsko ciganskim glavudzama. Ne treba se mesati sa njima. Otpad.

    • vindfaker says:

     Ma “mrrrsss” breee!

     • goran says:

      Windfaker se prepoznao u otpadu, a niko ga na to nije terao. Hvala na iskrenosti.

   • Milutin says:

    Ne postoji idealan političar. A kad smo kod toga i kritikujemo Putina a nije tema ovog članka onda prvo moramo poći od sebe i svog dvorišta da bi mogli da uputimo kritike nekome drugoma pod uslovom da taj drugi kritikuje nas što ovde nije slučaj. Kada govorimo o Putinu mi iz SRBIJE DAKLE SRBI UGLAVNOM SE BAVIMO POLITIKOM PUTINA PREMA SRBIJI I SUPROSTAVLJANJU PUTINA GLOBALIZACIJI SVETA. O TOME NEPOSTOJI NI ANALITIČAR A NI POLITIČAR KOJ MOŽE DOKAZATI SUPROTNO. To šta se u Rusiji radi je u svakom slučaju bolje no u SRBIJI. Ja lično nemam iluzija o idealnom Putinu ali mi ko SRBI u ovom momentu nemamo kome drugome da se nadamo i nemamo od koga drugo da dobijemo pomoć. Kao dokaz tome ću vam navesti izjave doktora DUNĐERE, ZATIM BIVŠIH MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA Jovanovića kao i pisanje doktora Čomskog, Henzela, kristofera Bleka, nobelovca Harolda Pintera i mnogo drugih dokazanih stručnjaka koji imaju slične ocene da Putin nije idealan ali da u ovom momentu pored RUSIJE I KINE nema ko da se suprostavi toj kako oni zovu dubokoj državi americi koja je na putu da uništi sve samo radi sticanja bogatstva i globalnog poredka koji podrazumeva samo jednog poglavara. TO PIŠU TI STRUČNI DOKTORI A JA NEMAM RAZLOGFA DA IM NE VERUJEM JER ZA SVE ŠTO NAPIŠU IZNOSE I DOKAZE. IMATE LI VI UČESNICI OVOG FORIUMA KOJI PIŠETE NEKE KONKRETNE DOKAZE ILI TRLA BABA LAN DA JOJ PROĐE DAN. Slično pojedinci pišu i za DODIKA. Nije on dobar ali u ovoj odsudnoj bici za opstanak mi bonjeg nemamo a dokaz za te tvrdnje su upravo neprijatelji koji hoće pošto poto da ga skinu kako bi uništili SRBE. U SRBIJ JE 2010 GODINE NEKI AMERIČKI NACISTA NA KOSOVU IZJAVIO DA NE ŽELI VIŠE DA VIDI RAŠKO PRIZRENSKOG EPISKOPA ARTEMIJA PA JE SPC VEĆ SUTRADAN NA PRITISAK TADAŠNJIH VLASTI SKINULA ARTEMIJA A TO JE ONO ŠTO NIKAKO NIJE SMELA DA URADI NIJEDNA VLAST JER MORAMO DA ZNAMO A TO SU I ČINJENICE DOKLE GOD SE TVOJ NEPRIJATELJ PLAŠI TVOJIH PREDSTAVNIKA KAO NARODA TAKVU LIČNOST MORAŠ DA DRŽIŠ U PRVIM REDOVIMA VLASTI A ONOG KOGA HVALE IMAMO SITUACIJUDA VIDIMO ŠTA DOČEKASMO I GDE SMO.

  • dizeta bm58 says:

   Da u pravu si kao i svi oni sto ne vide dalje od nosa.Zbog toga sto Rusija propada stotine hilada ljudi sa zapada bjezi u Rusiju i prebacuje svoj kapital i posao.Informisi se mudri prijatelju koliko je zapadnjaka-normalnih,vec dobilo propalo rusko drzavljanstvo.Ako bog da i ja cu u "propalu"Rusiju kod Putina "menadzera"a ti ostaj u zapadnom i prozapadnom raju.Odoh da "propadnem".Makar cu biti sa bracom...pa sto mi bog da...

 18. evangelist says:

  Ako je i zamolio Netanjahua za nešto a ovaj nije poslušao to znači da ga više neće moliti. Putina vole i kada je slab, pomoći će mu Kina, Indija, Turska i naravno džej tj. Srbija i Sirija, a bogami i Libija i Irak i Iran, pa ti vidi bato gde će nesvrstane zemlje nego uz Putina. I Afrika i Nova Gvineja, Zeland, Australija i Južna Amerika podržaće velikog cara, niskog rasta. Malog, velikog čoveka Putina.

 19. komita says:

  Provokativan rusofobican tekst nekoga kome je mozak 100% anglo-saksonski. Jak je on analiticar. Samo zakljucak da je Rusija propala u Siriji je, ne samo pogresan, vec cisto zloban jer su cak i amerikanci priznali da su Rusi pobedili u Siriji. Dok se oni nisu pojavili, ISIS je neprikosnoveno vladao i svakodnevo se sirio. Rat je sada de facto gotov. Zahvaljujuci Rusiji. A bio bi i mnogo ranije da se ameri nisu mesali na strani luzera. U Ukrajini su uzeli Krim za dva dana bez ispaljenog metka a zapad se jos do danas nije opasuljio od tog poteza. Istocna Ukrajina ce da dobije neki nezavisan status i da nastavi ulogu bafer zone. Jermenija treba malo da proba na svojoj kozi pro zapadnu demokratiju da bi mogla da ceni savez sa Rusijom. Sve ide po planu i ovakvi tekstovi su jasan znak panike na zapadu.

  • goran says:

   Ako je Trifkovicev mozak "anglo-saksonski", kakav je onda tvoj? Da nije kineski? Ili mozda vranjanski?

   • komita says:

    Tekst nije potpisan pa nisam ni znao o kom "analiticaru" se radi kada sam komentarisao. A ako jeste Trifkovic onda sam dzabe pisao jer je njegov anglo-saksonski stav prilicno poznat i bez da ja to naglasavam. Sve da nije ni rec progovorio: Zavrsio fakultet u Zagrebu a post diplomske studije u Engleskoj. Radi u Americi. No comment.

    • goran says:

     Ma, da, radi u Americi, kao i milioni drugih raseljenih Srba koji izdrazavaju Vuckove glasace da ne pocrkaju od gladi. Sve to more treba poubijati. Jak si logicar i jos veci moralista. Mora da su te pravosalavci ucili.

   • Milutin says:

    Trifkovićev tekst nije analitički već zapažanje od očekivanog dobismo neočekivano. Rat ne traje jednom bitkom a ako pratimo prošlost i sva događanja samo na našoj teritoriji jasno nam je da je taj rat odavno počeo. Najlakši čin je oružje. Pitanje je ko bi tu pobedio a ko dobio. Koliko su ti nacisti poslali daleko svoje plaćenjnike od sopstvene države. Najgore bi prošli sami SIRIKCI DAKLE ONI KOJIMA SU DOŠLI DA POMOGNU DA NE GINU VIŠE. Krim je dobio državnost bez ijednog ispaljenog metka a Ukrajina je dobila državni udar po planu nacističkih ubica iz nacističke amerike istih onih koji su ubijali SRBE I SRBSKU DECU I TO NA HILJADE MRTVIH JER JE CIA DOVELA SVOJE SNAJPERISTE IZ NACISTIČKE AMERIKE DA UBIJAJU DEMINSTRANTE KOJI SU BILI UZ JANUKOVIČA I TAKVUZ UKRAJINU. KOME JE BILO U INTERESU DA SE IZAZOVE RAT U UKRAJINI I KO NAJVIŠE NA SVETU RATUJE DA BI ZARAĐIVAO. NACISTI IZ TRULE NACISTIČKE AMERIKE. PA SA NJIMA NEMA PREGOVORA I RAZGOVAORA NEGIO ANALIZA NJIHOVOG STANJA I MUDRIM POTEZIMA ODUGOVLAČITI PLAN TIH NACISTIČKIH UBICA IOZ NACISTIČKE AMERIKE DA ŠTO PRE UVUČU U RAT RUSIJU. TAJ CILJ IM SE IZJALOVIO UPRAVO ZBOG TIH NEADEKVATNIH ODGOVORA PUTINA O KOJIMA PIŠE TRIFKOVIĆ. NARODNA KAŽE PRED ZORU SE MRZNE A NI NOĆ NIJE PALA.

 20. Vladimir says:

  Da li ne smete u naslovu da stavite jasno ime teskstopisca, nego stavite:"Srpski analiticar..." On je sve,samo nije srpski.Nemam komentar za vas naslov,osim ako intermagazin ne radi za amerikance ??? A ako morate njegove placene tekstove objavljivati,onda mi je sve jasno. Malo sam razocaran u vas. Otprilike, kao sto i Jelena Milic mora non stop gostovati na svakoj TV, a da postoji stara SFRJ,bila bi vec na Golom otoku zbog konstantnih antisrpskih izjava.I siguran sam da ovo necete objaviti...

  • goran says:

   Nije fer da napadas Intermagazin zbog objavljivanja ovog teksta kad je objavljen i na drugim mestima. Srdja Trifkovic je poznati pisac i analiticar vec decenijama. Ne slazem sa sa svim njegovim stavovima, ali je smesno coveka tek tako otpisivati, a o njegovom radu ne znati nista.

  • goran says:

   Srdja Trifkovic je Srbin isto koliko i ti. Ko ti daje za pravo da coveku oduzimas nacionalnost samo zato jer se ne slazes sa njegovim misljenjem?

   • Vladimir says:

    Slažem se u potpunosti da je Srdja samo dao svoje mišljenje. I naravno da je Srbin, tu sam možda malo preterao.Izvinjavam se iskreno zbog toga. Veoma je inteligentan čovek i zadovoljstvo je gledati njegova gostovanja na TV..Stvarno to mislim. Ali, da je preterao u tekstu, preterao je !!! Jer ovakva analiza samo ispadne rusofobična,priznali mi to ili ne, pogotovo od bilo kog Srbina i tako se najčešće poveže sa raznim plaćenim srpskim "advokatima" od strane Zapada koji haraju po našim televizijama i veličaju Nato pakt, pardon ..."Milosrdnog anđela"...Zato je i šteta da ovakav kvalitetan čovek daje takve izjave. Čak i da je u pravu, ovako se daju bespotrebno poeni Zapadu pa i na ovakve tekstove.I na kraju krajeva, NIKO U SVETU NE MOŽE DA PRETPOSTAVI NI BLIZU STRATEGIJU VLADIMIR PUTINA, JER JE ČOVEK POTPUNA MISTERIJA, U NAJPOZITIVNIJEM SMISLU...A KAKO I NE BI BIO, KAD JE BIVŠI ŠEF KGB-a SSSR-a.UVEK NEOČEKIVANI I NEPREDVIDIVI POTEZI I NA KRAJU DOBIJE ŠTA HOĆE ZA RUSKU NACIJU...SVAKA MU ČAST NA TOME !!

   • komita says:

    goran says: Srdja Trifkovic je Srbin isto koliko i ti. Ko ti daje za pravo da coveku oduzimas nacionalnost samo zato jer se ne slazes sa njegovim misljenjem?........... ne znam da li se pravis pametan ili glup? Kada kod nas kazu da nisi Srbin to je isto kao kad amerikanci kazu da nisi Patriota. Drugim recima, ne volis svoju zemlju i svoj narod.... A ovaj clanak je ocigledno napisan da uzdrma poverenje srbskog naroda prema Rusiji. Vise nego ocigledan naruceni clanak pun neistina i malicioznih spekulacija

    • goran says:

     Navedi sta je neistinito i sta je manipulacija, konkretno. Kako mozes da tvrdis da je clanak narucen, imas li dokaze, od koga narucen, u koje svrhe????

     • Filip says:

      E moj Gorane, ti si se izgubio skroz. Tražiš dokaze, a za svaki tvoj komentar i optužbu može da se traži dokaz. Tekst je dobar i realan, ali isto tako, Trifković nikad nije napao cioniste i jevrejske bankare. Jel nam to možda nešto govori, ili je to samo slučajnost, ili se čovek ne bavi tom temom? Imao je Trifković dobrih lupetanja i promašaja u svojim analizama, a kakav je ovaj tekst to će nam pokazati vreme!

      • goran says:

       Ja komentarisem konkretan tekst, a ne pisem osvrt na celokupno delo S. Trifkovica. Pa, jasno je meni da je on pro-cionista, kako bi inace imao toliko medijsko prisustvo. Pre nekoliko godina hteo je da u Kanadi odrzi predavanje o Srebrenici i kanadske vlasti (citaj cionisticke) nisu mu to dozvolile. On je sasuo drvlje i kamenje na muslimane, kao da oni imaju moc da mu sprece ulazak u Kanadu. Veoma podlo od strane Gospodina Trifkovica koji nikada nije rekao nijednu rec o politici Izraela. Sve to stoji, ali jos uvek ne znaci da ovaj njegov tekst nije utemeljen na cinjenicama.

      • goran says:

       Filipe, pises: "Tekst je dobar i realan, ali isto tako, Trifković nikad nije napao cioniste i jevrejske bankare." Po toj logici se moze otpisati i tvoj komentar. Jer ni ti u njemu ne napadas cioniste i jevrejske bankare, vec napadas Srdju Trifkovica?!

     • komita says:

      goran says: 2018/05/08 2:29 AM "Navedi sta je neistinito i sta je manipulacija, konkretno. Kako mozes da tvrdis da je clanak narucen, imas li dokaze, od koga narucen, u koje svrhe????".... Kako znas i ti i Trifkovic koji je Putinov plan za Jermeniju (ili Siriji, Ukrajinu...) da bi zakljucio kako je propao? Poznata je cinjenica da se zapad zaprepascuje na poteze slovenskih naroda, specificno pravoslavnih, jer njihov mozak radi na potpuno razlicitoj talasnoj duzini. Gledaj njihove vesti, ili citaj analize, malo , malo, pa se pitaju "who does it" iliti, "ko to tako radi"?... Drugo, odakle zakljucak da je Rusija propala u Siriji? Rezultati to ne govore a i americki mediji potvrdjuju da su Rusi sa Asadom pobedili... A bio bi red da ti, koji se sa mojim stavom ne slazes, elaboriras (jer Trifkovic nije) kako je to Rusija propala u Siriji?

   • Milutin says:

    Zašto ti uopšte toliko braniš srđu trifkovića kada njemu to nije potrbno. On je svojim delom dokazao ko je i šta je. Ali ti svojim pisanjem i neznanjem pojedinih bitnih dokaza u današnjem spoljnopolitičkom dešavanju Rusije i njenom ratovanju na bliskom istoku ti ne daje za pravo da vređaš ni Ruse ni Putina ali ni SRBE kao pojedince. Kao primer kako se treba pričom boriti za svakog SRBINA IZNEĆU TI ISTINITU IZJAVU NARODNOG HEROJA ONDAŠNJE JUGOSLAVIJE KOMUNISTIČKE A TAJ NARODNI HEROJ JE PROVEO 33 GODINE U ZATVORU U ALBANIJI PO NALOGU KOMUNISTA IZ BEOGRADA. RADI SE O CRVENKU TO MUJE PREZIME. Imao je 7 godina kada je kralj ubijen u Marselju. Kaže došli kod nas kući neki ljudi i sede napolju za panjom. Ja igram krpenjaču a onda će oco reć ostavi tu krpenjači ne igraj više. Prođe malo vremena ja ne igram oni nešto pričaju i ja ponovo počnem šutirati krpenjaču. Onda oco viknu dolazi ovamo. Ja odo do njega a on me udari šamarom. Ja se malo izmaknem i ćutim. Prođe neko vreme ja ga pitam OCO TI ME UDARI. On mi odgovori jašta no te udari. Kralj nam ubijen a ti šutiraš krpenjaču. Ja malo ćutim pa mu kažem ali oco pa ti si govorio da nam kralj nije dobar. Oco kaže Tačno. Kralj nam nije bio dobar ALI JE BIO NAŠ SRBIN A UBIO GA TUĐIN A KO ĆE GA ODBRANITI AKO MI NEĆEMO NESME TUĐIN DA NAM ODREĐUJE KOGA OĆEMO ZA KRALJA A KOGA NEĆEMO. To se dešavalo davnih godina kada je nepismeni seljak razmišljao svojom glavom i učio sina kako da se ponaša i bude patriota svog naroda i svoje države. U pitanju je odnos SRBINAPREMA SRBINU KAKV GOD DA JE ON JE SRBIN I NEMOŽE GA NIKO SA STRANE KRITIKOVATI I NAPADATI JER MU MI SVI SRBI TO NESMEMO I NEĆEMO DOZVOLITI A KAD MI MEĐUSOBNO SEDNEMO I POČNEMO OVAKO DA PIŠEMO MORAMO TO DA RADIMO UZ DUŽNO POŠTOVANJE LIČNOSTI BEZ VREĐANJA LIČNOSTI KOJE NAPIŠUSASVIM DRUGČIJE MIŠLJENJE IZ BILO KOJIH RAZLOGA. Ono što mene kao SRBINA pogađa da smo dozvolili sami sebi da nam je preča politika pojedinca od interesa SVIH SRBA KAO NARODA. Pored toga takvim odnosom gubimo porodicu a cilj onog plana koji se zove cionistički i koji se može pročitati na internetu jeste da se SRBIMA PRVO _""ODUZME" omladina dakle malde generacije, zatim na red dolazi rasturanje porodice što kroz oavka dešavanja u SRBIJI i imamo kao stvarnost i na kraju dolazi do oduzimanja SRBSKE ZEMLJE I TO ONE SRBSKE ZEMLJE ZA KOJU SU NAŠI PRECI ŽIVOTE DALI I NATOPILI JE KRVLJU DA BI NAMA OSTAVILI U NASLEDSTVO DA IMAMO SVOJU SLOBODU I SVOJU ZEMLJU DA BUDEMO SVOJI NA SVOME.

 21. Milos Obilic says:

  Sod 1941 dodana danas Srbi su pobijeni na istoku i evropi i balkanu i opljackani od katulika PUTIN je vratijo rusiju iz nule na noge srbija se jos prodaje i ubija srbska vetra jedini putin moze spasiti srbsku naciju vise nema ko kraj jeee,

 22. harry neron says:

  E rusofili, rusofili, kde vam je mozak. Pa sve vreme je poznata činjenica da je Putin samo i izključivo mekša verzija Vučića u mnogo večoj državi i ništa drugo. Čak imaju i politički nastup za svoju domaču javnost isti. I jedan i drugi su proterivali poslovno uspešne ljude ispred svog razdoblja vladanja, i jedan i drugi obtužuju svet za poteškoče u njihovim državama, i jedan i drugi sve vreme obečavaju jačanje armije i bolji život narodu. I na kraju najbitnije, i jednog i drugog su instalirali na vlast zapadnim idejama nakloni predhodnici, Vučića Tadić a Putina Jelcin. I Srđi Trifkoviću je kao gledaocu sa strane sve to kristalno jasno i nije ništa drugo uradio nego je samo javno saopštio da car go.

  • Milutin says:

   Pa nama SRBIMA je mozak da ne vređamo jedni druge ali se i potpisujemo kao SRBI bez straha i sa puno odgovornosti. Što se Rusa i Rusije tiče činjenice kaži sledeće kad god je bilo pitanje opstanka države SRBA Rusi su pomogli koliko su mogli. Srđu Trifkovića ja mnogo duže znam i pratim njegov rad. Ne sporim ja činjenicu da je Trifković napisao svoje viđenje dešavanja koja je očekivao a nisu se desila. Ali taj isti Trifković je i kada je bili pitanje napada nacističke amerike na SRBIJU prećutao bitne činjenice u tom tadašnjem Njujorku. Ovim tekstom Trifković ne dokazuje nikome ništa ali kao profesor je napiso neko svoje viđenje pa ga je izneo što i inače radi često sa drugim temama. Pitanje dokaza ko je ko i šta je ko nije deo ovog teksta pa me čudi da to stalno ističeš a nema nikakvog dokaza za tako nešto. Kao što sam ti i pre odgovori sad ću ti reći ako si SRBIN potpiši se ko SRBIN bez straha a onda pogledaj izjave doktora DUNĐERA kome je baš to struka i koji predaje diplomatiju i BEZBEDNOST na fakultetima kako u Beogradu tako i van BEOGRADA. Uvek pročitaj više stručnih mišljenja kako bi stekao znanje a i dokaze da bi nešto što napišeš mogao i da odbraniš.

   • harry neron says:

    NIsam srbin ali pratim ovaj sajt i evo vaspitanje mi nariče da moram da pitanje da odgovorim. Nisam siguran da smo se razumeli najtačnije. Moj moto je bio ne štičenje Trifkovića po kome su ovd eneki komentatori usuli drvlje i kamenje nego iznošenje realnih činjenica kakve jesu zato i komparacija suštine vladanja Putina i Vučića što ču ti u odgovoru i nadgraditi. V srbi ste rusima u 90. godinama služili kao probni kunič šta ima zapad u mislima da uradi sa u ono vreme u prafaktore razturenim istokom ( pad berlinskog zida, raspad Varšavskog ugovora, raspad SSSR). i sve što Putin radi u RF posle svoga dolaska na vlast 2000. godine je samo i izključivo kopiranje događaja sa Balkana na svoju teritoriju jer mu sva ta događanja dolaze ko kec na kralja. Baltičko pitanje je rešeno po modelu događanja u Hrvatskoj, ukrajinsko pitanje biče rešeno( to se sada več tačno vidi) po bosanskom( daytonskom) modelu dok se je pitanje Krima rešilo po modelu KiM ( to što je Putin uradio na Krimu bilo je predviđeno sporaazumom iz Rambuea i resolucijom 1244 čiji sastavni dio je i sporazum iz Rambuea.Putin je istu stvar izveo na Krimu i prešao bez ikakvih suštinskih posledica i po njega i po državu koju vodi. Od tu dolazi i podrška Vučiću od strane Putina da zatvori pitanje KiM onako kako je predviđeno sporazumom iz Rambuea, Kumanovskim sporazumom i resolucijom 1244 koja kao integralni dokumenat sadrži oba prije spomenuta sporazuma. I to je sva priča. I to je to ( Sanstefanski mir 2.0). Spominjao si i tog Dunđera, gledao sam nekoliko njegovih intervjua. Ali izvini čovek je teoretičar kojeg u mnogo slučajeva praksa negira ( veruje u stvarnost perpetum mobilea metaforički kazano) i zaluđen zavroslovje i po toj osobnosti veoma sličan mnogim vašim intelektualcima koji misle da ako iamju neku akademsku titulu da su sve znalci ( da se razumeju u sve i da je stvarnost ono što su oni umislili u svojim glavama a ne baš obrnuto; najbitniji zadatak intelektualaca je stručno proučavanje stvarnosti a ne na osnovi u prošlosti anučenih teorija glumiti babe Vange ili Tarabića).

 23. Bungi says:

  Zaista diskutabilan tekst.Oni navodi da je Rusija izgubila rat u Siriji,da živi od izvoza nafte i gasa su lako provjerljive.O ratu u Siriji i tome ko ga dobija a ko gubi neću da trošim riječi.Bilo bi korektno da pisac ovog teksta navede koliko prihoda Rusija ostvaruje od izvoza energenata,koliko od izvoza poljoprivrednih proizvoda a koliko od izvoza oružja.Koliki je njen spoljnotrgovinski dug,kolike devizne rezevre i drugi podaci ,crno na bijelo.Što se tiče konstatacije da Rusija sporo i nepripremljeno reaguje na akcije zapada autor teksta je trebao pogledati Putinovu pres konferenciju kada je predstavio nove tipove oružja poput hipersonične rakete Kindžal.Zapad je više od decenije ubjeđivao svoje stanovništvo da Rusija nije u stanju da proizvede takvo nešto da bi potom njihovi generali priznali da nemaju odbranu protiv takvog oružja.Pa tenk T-14 armata,pa kad je ruski lovac opremljen sredstvima za el.ometanje isključio PVO sistem Idžis na američkom razaraču u Crnom moru a posada se kompletno sasrala i dala otkaz iz mornarice,...Sve su to primjeri iz prakse kako Rusija "sporo reaguje" protiv "brzog i hitrog" zapada.Zaboravih američke marince što se posmrzavaše na vojnoj vježbi u Norveškoj,pa kad zapadoše sa vojnim kamionom Oškoš u Poljskoj pa Poljaci ostadoše u čudu sa kakvim debilima uđoše u vojni savez.Oplakah!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *