СРПСКИ АНАЛИТИЧАР ТВРДИ: Русија губи на свим фронтовима док Путин изиграва цара! ЕВО ЧИЊЕНИЦА

SRPSKI ANALITIČAR TVRDI: Rusija gubi na svim frontovima dok Putin izigrava cara! EVO ČINJENICA

21 maja 2018

Meni je više nego jasno, da od proleća 2014- te, od Putinovog neadekvatnog odgovora na Ukrajinsku krizu,  zapravo jedne ozbiljne strategije (u Rusiji) nema (…) Adekvatan odgovor bi bio da se pošalju ruske trupe da zaštite žitelje rusofonih teritorija, od Harkova na severo-istoku pa preko Nikolajeva na jugu, do Odese na jugo-istoku. U skladu sa međunarodnom strategijom „Responsibility and protect“. Ono što je umesto toga urađeno je utešna nagrada za gubitak 500 kilometara strateške dubine, gde je više od polovine stanovništa bilo prorusko.Takođe, desila im se ista stvar 2003. godine u Tbilisiju. Gde je skinut Ševrnadze i gde je došao ludi i neuračunljivi Mihael Sakašvili. Tamo su opet „zaštitili“ Južnu Osetiju i Abhaziju kao jednu četrnaestinu gruzijske teritorije, a izgubljena je Gruzija, koja tada u kontinuitetu želi da uđe u NATO. U Centralnoj Aziji, Rusi gube pozicije pred Kinezima, gde je njihov sever-zapad vektor, koji ide prema Iranu, presečen kineskim, koji ide od Sinkjanga prema Kaspiskom moru i gde su Kinezi daleko proaktivniji i u investicijama i u kulturnom uticaju. Tu  je takođe prisutan i turski uticaj, koji je pre svega zasnovan na „mekoj moći“. On se odnosi na Turkmene, Tadžikistan, Kirgistan, što je i ilustrovano činjenicom da i Kazahstan prelazi sa ćirilice na latinicu.

U Belorusiji se jako „ljulja“ stanje. Odnosi između Moskve i Minska su lošiji nego u bilo kom trenutku nego od raspada Sovjetskog saveza. Netrpljivost između Lukašenka i Putina pretvorila se u vrlo vidljivu labavost i tog saveza. Takođe, odrađuju mu smenu režima po matrici Džina Šarpa u Jerevanu, u Jermeniji, koja je za razliku od Ukrajine i Gruzije, članica Evroazijske ekonomske unije i vojnog saveza ODKB-a.

“Ja sam bio prošlog meseca na Moskovskom ekonomskom forumu gde je vodeći ruski ekonomista Sergej Glaznjev, ponovo lamentirao nad činjenicom da nema državnog investicionog programa. Da oligarsi i dalje imaju kontrolu nad tokovima novca, a da ne investiraju u produktivni sektor. Rusko učešće u svetskoj privredi je bilo 2 posto u vreme raspada SSSR-a, i dalje je 2 posto. Kinesko je poraslo sa 6 posto `92 na 21 posto 2017. godine. To mnogo govori.

U ruskom aparatu moći, imate divergentne krake. Imate definitivno prozapadnjake. To je šefica nacionalne banke rusije Elvira Nabiulina i to je premijer Medvedev, koji je sada upravo imenovan ponovo na svoju poziciju. Tu je onda izvesni Kudrin koji je prozapadnjak od glave do pete, a koji je jedan od Putinovih neformalnih savetnika. Onda imamo tzv. silovike , samo da dodam da je veoma zabrinjavajuće što je Rogozin smenjen sa položaja prvog potpredsednika Vlade, tu je i odlazak Sergeja Ivanova. Sve to ukazuje da je Vladimir Vladimirovič Putin, pre svega jedan menadžer, koji kordinira i usaglašava divergentne krake ruske strukture moći, a ne vidoviti državnik koji svoju dugoročnu viziju ispunjava po fazama. Način na koji Rusija još uvek reaktivno a ne proaktivno nastupa u svom najbližem okruženju ukazaju na nedostatak te vizije.

Istovremeno, mi smo imali izjavu samog Putina, da se on nada da će u direktnom kontaktu sa američkim predsednikom Trampom da spreči dalju trku u naoružanju. To se neće desiti. Ne zato što Tramp tome nije bio sklon tokom predizborne kampanje i što možda i sam potajno ne bi želeo danas, već zato što je kompletna struktura američke moći, udružena u jednom zločinačkom poduhvatu da to spreči. Ako to do sada nije jasno, posle svih kompromisa i ustupaka koje je Tramp učinio, onda kada će biti.

(Srđa Trifković / Arheofutura)

KOMENTARI52 komentara

 1. Rale says:

  Tekst je potpuno na mestu .Rusija je prema Rusima u ukrajini odnosi kao što je Srbija prema Krajini i Srpskoj,maćehinski,a prema Belorusiji kao Srbija danas prema Srpskoj,interesdžijski,što je šizofreno ako se uzme da Rusija nema ni na koga drugog da se osloni sem na Ruse i Beloruse,kao što ni Srbija više nema ninakog da se osloni jer jednim dupetom bi i na prijateljsku i na neprijateljsku stolicu....

  • BLuka says:

   Rale brate,ne branite nas od Srbije a pogotovo ne od Rusije.

   • Rale says:

    Ne branim ja nikog ,se Srpske ako oglasi mobilizaciju,ali činjenice su sve očiglednije...a ako si iz Srpske ,trebalo bi da se sjećaš kako nas je Srbija ,,branila" ili su ti vučićevi popili mozak...

    • goran says:

     Srbija i Rusija ce izdati bosanske Srbe, tako da se na vreme pripremite za novu Oluju. Isto to se sprema Srbima sa Kosova. U Srbiji ce uskoro biti dva milona prognanih Srba i novih milion azilanata. Srbija ce danasnjim njenim stanovnicima biti neprepoznatljiva.

     • padre says:

      Rusija nema nikakvih obaveza prema bosanskim Srbima, niti jim je išta obećala, pa ne znam, kako bi jih mogla izdati!

     • Branko says:

      Nas ne moze da izda Rusija, nego samo mi izdajenmo nju. To je zato jer su kroz istoriju oni uvek pomagali nas i njeni sinovi su ginuli po Srbiji za nas i mi imamo obavezu da budemo verni njoj a ne oni nama. Osim toga nasa elita je stalno izdaje,da je Aleksandar III razocaran jednom izjavio da ceo Balkan nije vredan zivota jednog ruskog vojnika. Uprkos stalnim izdajama nase elite,(da je to tako procitaj u knjizi od Dejana Mirovica "Rusofobija kod srba od 1878-2017"). Zar nije izdaja rusa kada su oni dosli u Pristinu a mi se priklonili NATO i trazili da rusi odu? Zar nije izdaja lagati o neutralnosti i zakljucivati sramni pakt sa NATO a ne zakljuciti takav sa Rusijom? Zar nije izdaja kada smo dali 3 sprat u generalstabu amerima a rusima nismo nista? Zar nije izdaja kada nas oni brane i obucavaju spasavanju od elementarnih nepogoda i dajemo sve privilegije NATO a rusima sipak za onu saku ljudi u Nisu?Zar nije izdaja kada ih molimo da nas brane kada nas zapad bije, a cim prestanu da nas biju odmah se grlimo sa zapadom a na ruse zaboravljamo. Mise ponasamo kao politicke prostitutke i izdajemo nasu bracu ruse a ne oni nas. Cime smo to mi zasluzili da nas oni brane da bi mogli da nas izdaju? Zasto nismo verni kao Asad pa bi nas i branili kao Asada. Mi nismo nista zasluzili od rusa i daju nam mnogo vise nego sto zasluzujemo.Oni nam pomazu,mi ih izdajemo, pa onda jos govorimo kako oni nas izdaju, to je vrhunac drskosti. Nego znas da smo umesto zahvalnosti rusima pokazali sipak pa ocekujemo da se nece tuci za nas i to nazivas izdajom. Mi smo zasluzili da nas za ponasanje nasih politicara posalju u 3 lepe, i oni su predobri i previse strpljivi.

  • Miraš says:

   Rusija je priznala one delove bivših sovjetskih Republika koji su hteli da budu u ruskom svetu. To su Abhazija i Južna Osetija u slučaju Gruzije i Krim u slučaju Ukrajine. Pretpostavljam da će na sličan način kao J. Osetiju i Abhaziju vremenom priznati i Donbas. To će se odvijati sporije jer geopolitika diktira da je na prvom mestu da se uspešno završi rat u Siriji i verovatno da se ispune još neki uslovi. Ne može se danas porediti ovakva Srbija sa Rusijom jer Srbija na prvom mestu i iznad svega drži se EU orijentacije, a to znači da je puno ne interesuje ni šta će biti sa Srpskom.

   • Sančo Pansa says:

    I Rusiji, i Donbasu i Lugansku odgovara status quo. Ujutru bi im Ukrajina dala nezavisnost, ali to ovima ne odgovara, jer bi prekosjutra Kijev ušao u NATO i Rusija bi imala neprijatelja na vratima. A ovako Donbas ka filter spominje konfederaciju i slično, jer dok god je ovako Ukrajina neće moći da postane članica NATO-a i mora se dogovarati sa ostalim oblastima i pokrajinama...Rusija je uzela Perlu Crnog mora - Krim, sada hrani i naoružava saveznike u Ukrajini i polako, pa ko se umori...Putin je razvalio Zapadnjake i nikada se više od ovog nokauta neće oporaviti, a Kineze i njihovu ekonmsku moć da spominjemo a imaju cijelu seriju saveza sa Rusijom!!! Zar ne vidite da ne mogu ni nama više KiM da uzmu, a do 2015. su bili planirali da nam rasture svu Srbiju, samo da ostane Beograd i BGD pašaluk...Međutim, ne daju Rusija i njeni saveznici!!!

    • Miraš says:

     Prognoze su da će se taj sukob sa Kijevom polako pomerati na nove oblasti istočne Ukrajine, na deo Luganska i Donbasa koji su sada pod kontrolom Kijeva, na Harkovsku oblast, itd. Dakle teoretski Rusija može da prizna nezavisnost Donbasa tek kad potencijalne nove oblasti budu pravile novu destabilizaciju tako da Kijev opet ne može da uvede Ukrajinu zvanično u NATO.

    • vindfaker says:

     Odlican komentar, isto stanje je sa Bosnom, Srbima ne odgovara otcepljenje RS, jer ovako kontrolisemo cijelu Bosnu.

  • padre says:

   Kako je to samo njemu od početka bilo sve jasno, divota jedna!Baš šteta što se stvarno ne bavi nečime!Da ga vidim, kao on stavlja u mali đep i Merkelovu i Trampa i Kineze!Približno tako, kao što bi ja stavio u đep Nadala, Federera i ostale, samo da sam na Novakovom mestu!

  • E.Lirsch says:

   AMIN.... Svaka ti se pozlatila.

  • Branko says:

   Clanak je najobicnije lupetanje, i to sto se ti slazes sa njime je zato jer ne podnosis ni Srbiju ni Rusiju. Medjutim ove lazi narod koji izabira Vucica posle 34 godine izdajnicke vkadavine kao premijer moze progutati. Nato i racuna, a mi koji znamo tacnije stanje stvari vidimo da je clanak laz da je pas sa maslom ne bi pojeo.

 2. Miraš says:

  Au, kad bih imao na raspolaganju vojsku kao što ima RF kakve bih sve avanture napravio. - otprilike samo toliko Srdja razmišlja. Već kod prve rečenice Srdja Trifković može da neće da zna ono što treba da zna. Rekao je: "Meni je više nego jasno, da od proleća 2014- te, od Putinovog neadekvatnog odgovora na Ukrajinsku krizu, zapravo jedne ozbiljne strategije (u Rusiji) nema.." Ovo Srdja neće da zna: Rusija neće vršiti vojne operacije u inostranstvu ako narod te države ne želi rusku vojnu prisutnost. Dakle u takvim slučajevima nije dovoljan samo poziv državnog rukovodstva, nego se vrši i sveobuhvatnije anketiranje naroda. Kada je Asad pozvao Rusiju u pomoć tražili su da i Sirijci kao narod budu po tom pitanju anketirani. Dakle i obični gradjani Sirije jesu pokazali da su itekako zainteresovani za dolazak ruske vojske. U oiredjenju sa njima Ukrajinci kao narod jesu u nekom procentu zainteresovani, ali važno je da u većini ne žele rusku vojnu prisutnost u Ukrajini. Dakle Putinov odgovor po pitanju Ukrajine početkom 2014 godine je adekvatan jer Ukrajinci se udaljavaju od Rusije od 1991.godine i sve više su na tom nezavisnom kursu pa kako god da im je.

  • Velika Metla says:

   Miraš,ne radi se ovde o toj izmišljenoj nazovi naciji "ukrajinci",jer takav narod ne postoji,a oni koji sebe smatraju "ukrajincima"nisu Rusi,niti su pravoslavci,nego rimokatolici,nego upravo o Rusima! I ja smatram da,ako su naci-amerikanci poslali svoju vojsku da brane šiptare,kao i na mnogim drugim mestima,koji im ni po čemu nisu bvliski(osim po drogi i novcu koji uzimaju od droge i plaćaju naci-američkoj politikantskoj nazovi eliti),onda Rusija ima neuporedivo veći broj razloga da to isto učini i u Luganjsku i Donbasu! Mada,nadam se da znaju šta rade!

   • Miraš says:

    Ne može se baš tako porediti jer Ukrajina je suverena država, a Kosovo još uvek to nije. Zatim postoji samo jedna država Ukrajina, a Albanci sebi na Kosovu prave drugu državu. Oko 40 miliona Ukrajinaca pa kako god se oni nacionalno osećali i izjašnjavali, oni treba da odlučuju o sudbini te države. Pomenuo je Kijev i Evromajdan, a u Kijevu te 2014 i ranije demonstrirano je i veliko antirusko raspoloženje. Pritom Ukrajina je nezavisna od 1991.godine. Ovaj Trifkovićev zahtev je "pametan" kao da mi 2010 godine i kasnije šaljemo našu vojsku na Zagreb i na Lubljanu, a znamo da većinsko stanovništvo Hrvatske i većinsko stanovništvo Slovenije ni slučajno ne želi tada da vidi vojsku Srbije. Zbog čega slati vojsku u neku sredinu gde ona sigurno neće biti prihvaćena. To vodi u totalni fijasko i vojni i politički. Trifković a i mnogi drugi imaju izgradjen samo jedan stav "Rusija je SILA" i zato uvek treba da koristi tu SILU. Ali nije Rusija sila bez pameti.

    • Velika Metla says:

     Miraš,pa i Srbija je bila tada suverena država,pa je naci-amerika poslala svoju vojsku na teritoriju suverene države,Srbije! Ja mislim da ako Rusi šalju vojsku u Donbas da je šalju kod Rusa,a Srbija ne bi u slučaju slanja vojske u rvacku i kod janeza slala vojsku kod svojeg naroda,kod Srba!

     • Miraš says:

      Ali Donbas je zvanično i formalno ukrajinska teritorija, bez obzira što u njemu živi rusko i prorusko stanovništvo. Po medjunarodnom pravu ulazak ruskih vojnih snaga u Donbas vodio bi se kao agresija na drugu suverenu državu, bez obzira što bi tamo stigli kod svojih Rusa. Medjunarodno pravo na prvo mesto stavlja suverenu državu i čuvanje i poštovanje njenog teritorijalnog integriteta. Sličan problem smo i mi imali počev od 1991 godine kada je Hrvatska medjunarodno priznata i posebno od 1992 kad je postala članica UN. ... Ključno je pitanje kada odredjene etničke manjine unutar suverene države stiču pravo da iskoriste spoljašnje samoopredeljenje tj otcepljenje? Secesija tj. otcepljenje je moguće samo kao krajnja mera preduzeta radi otklanjanja konstantnog i flagrantnog kršenja ljudskih prava ili nepredstavljanja ili nedovoljnog predstavljanja etničkih ili verskih grupa u državnoj vlasti. .. Ali i pored ovakvog tumačenja medjunarodnog prava opet je problem ko to pravo poštuje i naći države u ovakvom nepravednom svetu da ti to pravo na otcepljenje tj. secesiju priznaju. Prva će Amerika staviti veto u UN na takav predlog ako se to ne uklapa u njene ciljeve i interese. Tu počinje velika razlika izmedju Rusije i Srbije, jer Rusija je od nas puno snažnija. Rusija najpre na osnovu svoje vojne sile može praktično na terenu da podrži nezavisnost naprimer Južne Osetije, Zatim Rusija ima veći i razgranatiji privredni sisteme pa je manje pogadjaju sankcije nego Srbiju (setimo se hiperinflacije), i na kraju Ruska vlada može i zvanično da prizna J.Osetiju kao državu uprkos celom nepravednom svetu. Slabiji smo od Rusije i vojno, i ekonomski jer podložniji smo lošem uticaju sankcija i politički smo slabiji. Cinično bi se nasmejali na naše priznanje naprimer RSK i odmah bi nas tresnuli kao muvu. Ali sa Rusijom to tako ne mogu. Imate na internetu malo duži stručni tekst "Istorija prava na samoopredeljenje (R)evolucija prava na samoopredeljenje" Bojan Gavrilović. strana 13 ... Na ovu temu lutaju mnogi naši komentatori pa tvrde IZDAJA, IZDAJE JE, ko je izdao, zašto je izdao, i još kažu nije mogla nama ništa Amerika da nije bilo naše izdaje. Oslanjaju se na šta je rekao Šarinić, pa Šaja, Gaja, Paja i ostali redom. Mi ustvari objektivno nemamo tu snagu koju ima Rusija, Kina, SAD, zato što smo manja država. Mi nismo ni regionalna sila, a ovo su velike sile. Ne možemo mi kopirati velike sile jer medjunarodno pravo za njih može da važi zato što i mogu da ga podrže kao sile, a male države ne mogu na isti način da se izbore za svoja prava. Da u medjunarodnoj areni učestvuju pravedni akteri ovo ne bi bio problem za manje zemlje. Ali realnost je suprotna. Ako bi mi naprimer kopirali velike sile i nastupili kao one to bi se svelo na ono: Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. A naš problem je bio poseban da su velike sile na prvom mestu SAD i Nemačka baš podržavale tu Hrvatsku i radile na štetu svih Srba.

      • Velika Metla says:

       Miraš,nažalost toga međunarodnog prava se ne pridržavaju mnogi,a ponajviše naci-amerika! U ovakvoj nenormalnoj situaciji nije se moguće ni ponašati normalno! Ovakva situacija zahteva da se ne ponašamo normalno,nego shodno situaciji! naravno da Srbija ne može,a i ne treba,da kopira ponašanje velike sile,jer svaka kopija je uvek lošija od originala!

      • 6 Licka says:

       I Kosovo je zvanicno Albanska teritorija priznata od svih glavni faktora.Priznace ga uskoro i Srbija.Tako da Srbijancine nikad Kosovo vise vratiti nece.To im je kazna za izdaju RSK.

       • Ivan says:

        "I Kosovo je zvanicno Albanska teritorija priznata od svih glavni faktora.Priznace ga uskoro i Srbija.Tako da Srbijancine nikad Kosovo vise vratiti nece.To im je kazna za izdaju RSK." .. RSK ste sami izdali digli ste toliku prašinu od bežanja da ni krvati nisu mogli da vas stignu !!! I za tvoju informaciju i dan danas na Kosmetu postoje čitave regije gde su Srbi većina i gde opstaju a od vas u RSK nije ni pepeo ostao ?!! Sada idete tamo samo da bi ste uzimali "putovnice" .. najveća greška je bila što je vama sa zapadne strane Drine dato uopšte pravo da se nazivate Srbima !!! Srbi niste i nikda niste ni bili .. pogledaj austro-ugarske spiskove njihovih poginulih vojnika u 1. Sv. ratu možda nađeš svojeg đeda tamo .. možda ga otresao baš moj ?!! I na kraju Kosmet izdaju oni koji su rođeni po Bugojnu i raznim katunima , još jedan dokaz da vas treba sve vratiti odakle ste došli ..

        • dizeta bm58 says:

         Pogledaj na yu tubu Pad RSK pa ce ti mnogo stosta biti jasnije i manje ces lupetati.Slavis Milosevica Karadzica i Mladica a fakti su da su izdali i prodali RSK.U prvom sv. ratu srbi iz Bosne i Hrvatske su slati na front u Alpama i prema Italiji dok su iz istocne Bosne prelazili u srbsku vojsku.Prebjegao je i moj djed i prosao Cres Kolubaru Albaniju i proboj solunskog fronta.Nebi trebao da vrijedjas brata,mozda je bas njegov djed rame uz rame sa tvoim oslobadjao i Srbiju i Kosovo.A ako ne kapiras da ti je srbin brat,odakle god da je,onda si obican dripac i izrod...

      • padre says:

       Zvanično je to kako za koga!I NDR je bila zvanično priznata država, pa je tadašnja Nemaćka nije baš priznavala!

   • Miraš says:

    Naprimer Južna Osetija se faktički odvojila od Gruzije u ratu 1991-1992 godine, na referendumu iz 2006 godine izjasnili su se 99& za nezavisnost od Gruzije, pa su sukobi izmedju Gruzije i J.Osetije, a i Abhazije ponovljeni početkom 2008 godine i Rusija ih je tada do kraja avgusta priznala. Mereno od početka prvih sukoba nakon 17 godina je priznala J.Osetiju. U Abhaziji su prvi oružani sukobi počeli još 1989 godine a i oni su priznati tek 2008.godine. Sukobi u Donbasu su počeli kasnije 2014.godine, a kada će i Donbas priznati videćemo.

   • Miraš says:

    Rat u Ukrajini je ista vrsta rata koji se vodio u Jugoslaviji, odavde su ga preneli ali tamo su postavili poseban krajnji cilj - da Ukrajina posluži i kao topovsko meso i kao prostor za napad na glavni cilj Rusiju. Pritom važno je bilo da Rusija bude skroz opkoljena i zatvorena, te da izgubi i izlaz na Sredozemno more tj. da Siriju uzmu pod kontrolu. Gradjanski rat u Siriji su pokrenuli ranije 2011 godine, a zatim su računajući da se sve odvija po planu napravili i Evromajdan. Da bi iz Sirije oterali bilo kakvo rusko prisustvo zato je Asad morao da ode to je isto jedan od važnih razloga zašto su napali Siriju. Nije njih briga da li je Asad dobar ili loš predsednik svom narodu, nego da li će slušati Zapad. Ali ako Zapad ne uspe da stavi i Siriju pod svoju kontrolu onda samo jedna mogućnost tj. pokretanje rata iz Ukrajine ka Rusiji onda takav rat nije dovoljan. Rusiju nije dovoljno napasti samo iz Evrope da bi osvojili Rusiju. Zato je rat u Siriji daleko važniji, a sukobe u Ukrajini nastoje da koliko toliko smire i da drže na čekanju.

 3. Miraš says:

  Ruska meka moć postoji, ali ni izbliza u svim onim oblicima koju demonstrira Zapad. Za Rusiju je to problem jer iziskuje značajna sredstva, ali otvara i druge važne dileme. Da li meka moć treba uopšte da bude presudna ili ona služi samo u prilično nezrelim i labilnim sredinama. Umesto našeg svesnog rasudjivanja o veoma važnim pitanjima da li se sme napraviti tek i samo pijačno pogadjanje> Meka moć jedne države će da mi plasira informacije ovako, a meka moć druge države će da mi plasira informacije onako - i mi onda jedino treba da se povodimo spram finoće i privlačnosti tih mekih uticaja. Tako može samo nezrelo društvo da se ponaša. Pravo pitanje je: Kome takvi nezreli narodi- države trebaju. Ruska federacija je po svojoj teritoriji dovoljno velika zemlja i Rusima ne treba ponavljanje iskustva iz sovjetskog perioda da moraju da ugadjaju drugim državnim subjektima i da moraju da ih nose kao kamenje oko vrata pa tako do sopstvenog iscrpljivanja.

  • doktrina soka says:

   Slazem se saMilosom @,A Srda bi preko kolena i da Rusija ne prizna suverene zemlje,napad na Ukrajinu bi bio Objava rata drugoj drzavi,istto je bilo sa Hrvatskom,zato se u Hrvatskoj dogodio gradanski rat a ne rat sa agresorom-Srbijom.To sto neki misle na kaubojski nacin da ne postuju medunarodno pravo i dogovore je njihov problem.Putin zeli dogovor ili zamrzava odnose,Belorusija hoce da uceni Rusiju,z vreme antisankcija prepakiravali su robu sa zapada i prevozili u Rusiju,pa su dobili no,no.satro odvojiti cemo se i na zapad.Shvatite ljudi Rusija je najveca i najbogatija zemlja na svetu i ima organizovanu najacu vojsku na svetu.Ako nisam u pravu sto ih Nato ne napadne,ma malo morgen ce.Putin ima sve vreme sveta,a oligarsi vole svoju rodinu i neka rade.Putin jeste Car svi mu idu na poklonjenje.Ovi drugi koji ima sta da mu zamere mogu samo da mu zavide.Svi su kratke pameti i taj Srda,dali su svi zaboravili Rusiju 90tih,kada je vojska sto je od nje bilo ,mesto carapa motala obojke,a narod prosio po ulici,u Moskvi harale bande,daj setite se tih godina.Zar zapad nije likova"Rusija je na kolenima" vikao je Klinton.Srda je napisao nati ruski pamflet,po necijem diktatu,on nije nikakvi analiticar,ne spaja dogadaje u glavi a i pokazuje neznanje.

  • Ivan says:

   ma ti crnogorac čitaš Putina kao otvorenu knjigu ..prosto da čovek ne poveruje ?!! Još samo Sirijcima da objasniš kako to da im ginu ljudi od izraelskih aviona a jevreji pre napada fino obavestili njihove saveznike Ruse ?! Pa umesto da pričamo o tome zašto Rusi nisu obavestili Sirijce o napadu mi ovde budemo zatrpani od vas "putinoida " raznim teorijama zavera u koje ni vi sami ne verujete !! Pošto se tako dobro razumeš u rusku spoljnu i unutrašnju politiku uzmi malo pa pogledaj šta Kinezi radi u Sibiru , pogledaj šta se radi na Kavkazu pa pogledaj kako Kazahstan izbacuje ćirilicu iz upotrebe i glasa protiv Rusije u SB UN ( Ruska rezolucija o Siriji ) ..ali dok je vas slepaca vladaće i Vučič i Putin dokle oni hoće ..

 4. komita says:

  tipican anglo-saksonski govor da se istera mecka iz rupe da bi je odstrelili. Nerviraju se sto Rusi vesto izbegavaju zamke a ujedno strateski udaraju gde boli. Daleko od toga da je Rusija bez mane ali ovakvi tekstovi su maliciozni i ocigledno pisani po narudzbini.

 5. Leonid23 says:

  Pa Srđo grešiš...ovaj grdno grešiš... Nemoj shvatati lično ali seti se onog famoznog aviona, putničkog, civilnog, Malezijske kompanije, za čije obaranje optužiše Rusiju, pa kada su se počeli pojavljivati dokazi jedan po jedan, tema se "zaboravila" a osumnjičeni Ukrajinski pilot izvršio samoubistvo!? Srđa bi trebao znati šta to znači i prepoznati ko je tu očajan. Ali avaj kada bi to bio kraj, ali nije...reci nam Srđo na čijoj strani se bore SAD, GB i FRA u Siriji? Srđa verovatno zna da su tamo sukobljene Sirijska armija i Teroristi, i da umerena opozicija nisu disidenti koji pucaju na predstavnike demokratske vlasti. Srđa zna da su slični pokreti u SAD i drugim uređenim demokratskim državama ugušeni brutalno vojnom intervencijom. Srđo zašto se Siriji brani isti način delovanja? Da li bi Srđa voleo takvu umerenu opoziciju u zemlji gde je on vlast? Ali to je samo zrno peska u svinjarijama Zapadne koalicije... Nije teško prozreti pozadinu Srđine priče, interes i doktrinu koju propoveda. Mi je zovemo licemerje, i ma kako je Srđa zvao, to ne menja stanje stvari.

 6. padre says:

  Kako je lepo biti glup, ili u prevodu, kako je lako biti analitičar!

 7. toma says:

  Sa respektom prema gospodinu Trifkovicu,ali ovaj clanak je totalna glupost,i cini se kao da je napisan u CIA.Kao prvo Ukrajina,velemajstorski potez Putina koji nije nista uradio da sprijeci puc u ukrajini i tako napravio prihvatljivu situasciju za vracanje Krima i otcjepljenje ruskih republika.Putin naravno vojno i svakako drugacije pomaze Dombas,jer bi u suprotnom ukrajinaci pomognuti zapadnim placanicima i oruzjem vec osvojili Dombas.Gruziju Putin nije spasavao jer svakako ne bi u tome uspio pored svih vodecih politickih partija koje rade za zapad i ameriku.Zato je uzeo teritorije gdje zive Rusi.Gruzij zeli u Nato ali nece nikada u njega uci.Na kaspijskom moru je i pored turskih uticaja situacija pod kontrolom,sve te zemlje odlicno saradjuju sa Rusijom.Kina nece nikada narusiti interese Rusije,jer zna da se samo uz pomoc Rusije i Ruskog oruzja moze odbraniti od Amerike.Sto se tice Putinovih saradnika svi su oni provjereni i pravi su Rusi.Niko ko je prozapadni ili pro americki nema vazne funkcije u Rusiji.To je sigurno.Putin je izjavio da se nada da ce trka u naoruzanju prestati,samo zato sto je pametan covjek koji racionalno razmislja.Za Rusiju trka u naoruzanju nije nikakav problem,sve mogu platiti a i sva oruzja su im puno bolja od americkih.Sve je po starom Putin i Rusija pobijedjuju na svim frontovima,a analiticari idu po tekstove u americku ambasadu.

  • goran says:

   Sta vredi sto je rusko oruzje bolje, kad Putin ne sme da ga upotrebi. Pa, njega Izraelci rokaju svake nedelje, a on se pravi blesav. Putin je odvratni manipulant. Bas kao i lideri Zapada, sve je to ista bagra.

 8. R.Srpska says:

  srđa je zapadni plaćenik, to je dokazao kad je bio referendum za Kataloniju. Samo neka objasni Krim i odlično stanje ruske ekonomije koju sankcije nisu ni dotakle.

  • goran says:

   Daj podatke o odlicnom stanju ruske ekonomije iz ugla prosecnog Rusa. Ja sam sreo mnoge koji su od te uspesne ekonomije pobegli na Zapad.

   • miki says:

    Ajde ti Gorane oladi malo. Destruktivan si i negativan. Za tvoju informaciju ljudi idu i iz Nemacke , Francuske Holandije itd u Ameriku i Kanadu . Ovaj Srdja Trifkovic je manipulator zato se cesto i pojavljuje na tv. Sto se tice Rusije i Belorusije nikad u boljim odnosima . A za ove sto Srbiju ne vole ako su Srbi spakuj se i idi a ako su zle komsije ( ustase, balije i siptari savet : pamet u glavu eventualni sledeci sukob sa vama ce biti u vasem selu i gradu pimer neka vam bude Vukovar.

    • goran says:

     Da li shvatas koliko je tvoj komentar besmislen. Ja kazem da Ruska ekonomija nije nimalo za pohvalu, a ti kazes kako ljudi iz nekih zapadnih zemalja beze u neke druge zapadne zemlje. Da li shvatas koliko si promasio temu? Sigurno je da ima i toga, ali sustina je da Rusi iz ekonomskih razloga beze na Zapad, a jos ne sretoh nekoga ko je sa Zapada pobegao u Rusiju da bi tamo bolje ziveo. Kapisko? Sledeci put razmisli pre nego sto se upustis u razgovor.

 9. Luka says:

  Srpski analitičar 🤮

  • goran says:

   A sta si ti, srpski pljucko?

   • maksa says:

    A, Čiji si ti pljucko Gorane, smaraš čoveče

    • goran says:

     Makso, sastavi tri cele recicenice, pa da te Bog vidi. Ja sam napisao na stotine komentara na razne teme, a ne videh da i ti imas nesto da kazes.

    • goran says:

     Mene Putin plaća, zato sam bez gaća.

  • Milos Milosevic says:

   Srđa Trifković (engl. Srđa Trifković, Srdja Trifković, Serge Trifkovic; Beograd, 19. jul 1954) je srpski i američki publicista, političar i istoričar. Diplomirao je u oblasti međunarodnih odnosa na Saseks univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Doktorirao je iz oblasti istorije na Univerzitetu u Sauthamptonu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dovoljno je .........

 10. Milutin Popovic says:

  ANALOZIRALI VI SvETSKU POLITIKU ILI NE -SVE SE U MEDJUNARODNIM ODNOSIMA KROZ CITAVU ISTORIJU COVECANSTVGA SVODI NA ~IGRICE I SITNA PREPUCAVANJA~ , DOK IZNENADA SVE KOMBINCIJE NE PUKNU PRED NOVOM DOLAZECOM KATASTROFOM KOJE SVET DOZIVLJAVA U CIKLUSIMA.LJUDSKA VRSTA KAO DA JE PROKLETA .JER KAD O TOME RAZMISLJAM, SVE SE SVODI NA ONU NJEGOSEVU fiolosofska misao>~~Svijet je ovaj tirjan tirjaninu, a nekmoli dusi blagorodnoj~

 11. Morača says:

  Zašto je Kina toliko napredovala poslednjih decenija? To je zato što Kina ne mora da uđe u EU.

 12. slobo says:

  Ruska ekonomija u problemima .Ok .Amnericka ekonomija cvjeta (po nekima of vas ) Zasto nikad ne spomenu blizu 20 miliona beskucnika I onih koji spavaju ispod mostova I u metroima I po podzemnim hodnicima tj kanalizaciji u ntako jakoj ekonomiji .Nigdje nema niceg realnog niti istinitog .Svi gledaju americke filmove I sapunice .Imam mnogo prijsyelja u americi I upoznao sam covjeka koji je magistar elektrotehnike a radi u hladnjaci za meso nocnu smjenu 6 dana po 12 sati a zena isto visoko obrazovana radi dnevnu smjenu namjestajuci krevete po hotelima vec godinama .Tako ostavite se filmova .Tesko je nasem covjeku da uspije jer nam ne priznaju skole anisu svi u mogucnosti da ponovo zavrsavaju fakultete

 13. Gojko says:

  Bato ti si na nekim žestokim opijatima a ja lično davno nisam čuo ovakvo lupetanje.Ova priča je u rangu milan tarot

 14. slobo says:

  Jos samo da Goran zauzme svoj stav pa da znamo ko je I sta je I sta nastoji I pokusava da kaze.U mnogim stavarima ga razumijem I mogu da se slozim a u mnogim opet s druge strane budem iznenadjen

 15. Branko says:

  Ovaj lik koji je napisao ovaj članak se ne može nazvati analitičar samo zato jer ga neki medij proglasi analitičarom. Putin je svaki potez odigrao izuzetno mudro, a to što Srđa, jel se tako zove, ne vidi dalje od svog nosa, to je njegov problem.

 16. Ivan says:

  Čovek lepo napiše da je razočarna što Putin vojno nije zaštitio kompletno rusko stanovništvo u ukrajini a "rusofili" drvlje i kamenje na njega ?!! Nije ni čudo što su vam dedovi punili Goli otok .. svi koji volite Putina predlažem da uzmete svoju decu za ruke pa da ih odvedete u Prvomajsk ili Gorlovku pa da na svojoj koži osetite tu " meku rusku moć " ..

 17. mrak says:

  OVO nije covek, nego anglosaksnosko djubre koje nama prodaje maglu! Nismo mi ni slepi, ni gluvi, ni tupi pa da nam ovakvi zapadnjacki placenici "analiziraju" geopoliticku situaciju i sah koji se igra na globalu! Idi ti tamo gde si skolovan i njima drobi ovo! Da znas sta se deasava, da imas SVE cinjenice i poteze koji se vuku, pa ajd', ali ovako k'o slepa koka da kljucas naokolo, idi bre ...

 18. eurob says:

  valjda američki analitičar, ne Srbski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *