Српски балет на издисају

Српски балет на издисају

9 фебруара 2017

kul-srpski-balet_620x0

ШТА ће бити са балетом у Србији? Ово питање јавности поставља Удружење балетских уметника Србије, и додаје да с великом забринутошћу и стрепњом посматра тренутну ситуацију у својој професији, уместо да осмишљава програме којима би требало прославити велики јубилеј: сто година постојања балетске уметности на српској културној сцени.

– Актуелна забрана запошљавања у јавном сектору и правне регулативе одласка у пензију погубне су за балетске ансамбле у нашој земљи – наводи се у саопштењу УБУС. – У позориштима која запошљавају играче (Народно позориште у Београду, Српско народно позориште и Позориште на Теразијама), чији ансамбли у збиру не прелазе бројку од 200 људи, ситуација је веома неповољна и прети да дође до колапса.

УБУС апелује на надлежне институције – Владу Републике Србије, Министарство финансија и Министарство рада, да помогну Министарству културе и установама културе да за проблеме балетске професије коначно нађу решења.

Безмало читаву деценију уназад, позоришта не запошљавају, већ хонорарно (на основу неадекватних уговора који нису у складу са законом) ангажују младе балетске уметнике како би уопште могла да изводе репертоар и дела попут „Лабудовог језера“, „Успаване лепотице“, „Жизеле“…

Награђивана балерина Теодора Спасић, која је одиграла три насловне улоге, али већ шест година остаје у статусу хонорарне чланице ансамбла Балета Народног позоришта, за „Новости“ каже:

– Ниједна представа не може да се одигра без нас хонорараца, који смо подједнако неопходни и у солистичким ролама и у ансамблима. Премда обављамо пун обим посла, нисмо третирани као играчи који су у сталном ангажману, а међу којима многи не могу да играју већ чекају да испуне услове за пензију.

Овакво стање је веома непопуларно и доводи до тога да генерације младих и перспективних уметника после школовања напуштају земљу, свесни да овде неће дочекати своје прилике.


МИНИСТАРСТВО: ТРАЖИ СЕ РЕШЕЊЕ

– СПРЕМНИ смо да иницирамо све врсте разговора и консултација како би се уз пуно садејство свих заинтересованих страна – самих уметника, струковног удружења, синдиката и свих ресорних министарстава, креирало оптимално решење којим би статус балетских уметника био стабилизован и решен дугорочно – кажу у Министарству културе.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u