Српски балет на издисају

Srpski balet na izdisaju

9 februara 2017

kul-srpski-balet_620x0

ŠTA će biti sa baletom u Srbiji? Ovo pitanje javnosti postavlja Udruženje baletskih umetnika Srbije, i dodaje da s velikom zabrinutošću i strepnjom posmatra trenutnu situaciju u svojoj profesiji, umesto da osmišljava programe kojima bi trebalo proslaviti veliki jubilej: sto godina postojanja baletske umetnosti na srpskoj kulturnoj sceni.

– Aktuelna zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i pravne regulative odlaska u penziju pogubne su za baletske ansamble u našoj zemlji – navodi se u saopštenju UBUS. – U pozorištima koja zapošljavaju igrače (Narodno pozorište u Beogradu, Srpsko narodno pozorište i Pozorište na Terazijama), čiji ansambli u zbiru ne prelaze brojku od 200 ljudi, situacija je veoma nepovoljna i preti da dođe do kolapsa.

UBUS apeluje na nadležne institucije – Vladu Republike Srbije, Ministarstvo finansija i Ministarstvo rada, da pomognu Ministarstvu kulture i ustanovama kulture da za probleme baletske profesije konačno nađu rešenja.

Bezmalo čitavu deceniju unazad, pozorišta ne zapošljavaju, već honorarno (na osnovu neadekvatnih ugovora koji nisu u skladu sa zakonom) angažuju mlade baletske umetnike kako bi uopšte mogla da izvode repertoar i dela poput „Labudovog jezera“, „Uspavane lepotice“, „Žizele“…

Nagrađivana balerina Teodora Spasić, koja je odigrala tri naslovne uloge, ali već šest godina ostaje u statusu honorarne članice ansambla Baleta Narodnog pozorišta, za „Novosti“ kaže:

– Nijedna predstava ne može da se odigra bez nas honoraraca, koji smo podjednako neophodni i u solističkim rolama i u ansamblima. Premda obavljamo pun obim posla, nismo tretirani kao igrači koji su u stalnom angažmanu, a među kojima mnogi ne mogu da igraju već čekaju da ispune uslove za penziju.

Ovakvo stanje je veoma nepopularno i dovodi do toga da generacije mladih i perspektivnih umetnika posle školovanja napuštaju zemlju, svesni da ovde neće dočekati svoje prilike.


MINISTARSTVO: TRAŽI SE REŠENJE

– SPREMNI smo da iniciramo sve vrste razgovora i konsultacija kako bi se uz puno sadejstvo svih zainteresovanih strana – samih umetnika, strukovnog udruženja, sindikata i svih resornih ministarstava, kreiralo optimalno rešenje kojim bi status baletskih umetnika bio stabilizovan i rešen dugoročno – kažu u Ministarstvu kulture.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *