СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПОДИГАО РЕГИОН НА НОГЕ: „У Хрватској и Словенији је и даље мали број заражених и умрлих! Нема логике, то нису тачни подаци!“

SRPSKI EPIDEMIOLOG PODIGAO REGION NA NOGE: „U Hrvatskoj i Sloveniji je i dalje mali broj zaraženih i umrlih! Nema logike, to nisu tačni podaci!“

6 aprila 2020

Srpkinja iz Lugana, koja je početkom marta boravila u Srbiji i zarazila još nekoliko osoba, znala je da je bolesna, a ipak se šetala i viđala se sa prijateljicama, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović, član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19.

– Žena iz Lugana rekla je da je znala da je bila bolesna, sela sa drugaricama u Knezu… Ona nam je poslala kada se vratila u Lugano celu listu koju je dobila od svog lekara, tamo joj je utvrđeno da je ona pozitivna. Šetala se po Nišu, dolazile su neke njene prijateljice iz Beograda, to su one dve koje su bile na Infektivnoj klinici – rekao je Tiodorović.



Podsetimo, prvi zaraženi u Nišu bili su upravo kontakti Srpkinje iz Lugana.

Profesor Tiodorović komentarisao je i zašto kod Slovenaca i Hrvata nije krenuo uzlaznom linijom rast broja obolelih.

– Svako nosi svoj krst za podatke koje objavljuje. Ova kriva nema logike. Evo zašto, Slovenija i Hrvatska imaju bliske kontakte sa Italijom. Nije tačna ilustracija.

– Mi smo bili među poslednjim zemljama da smo dobili zarazu. Slovenija je kasno zatvorila granicu. Švajcarska je daleko razvijenija od nas, ali smo tu po broju stanovnika. Kako se povećavao broj, kod njih je otišao broj slučajeva na 8.000, dok smo mi imali oko 1.000 zaraženih. Testiranje je važna stvar, ali nije najvažnija. Važno je raditi rano otkrivanje bolesnih. Svi znamo od decembra meseca, posebno u januaru, koji su bili podliožni tome.

On je rekao da je dobro istestirati barem 10.000 ljudi.

– Tražimo bezsimptomne, a koje otkrijemo pozitivne da ih sklonimo kako bi smo sklonili opasnost od širenja – rekao je Tiodorović.

KOMENTARI



10 komentara

 1. Zdravko says:

  Kod pametnih ljudi svake nevolje ima manje. Ova bolest je ipak samo grip ako se deda od 81 godinu izlečio bez respiratora, koristeći samo kiseonik šta reći. Živeli!

  • Nik says:

   kako je koristio samo kiseonik

 2. Ramonda Serbika says:

  Pomenuta osoba iz Lugana je kod nas TITULISANA kao DAMA IZ LUGANA - nije mi jasno zbog čega ali predpostavljam da se htelo da se istakne da je pomenuta PLAVOKRVNA.Po Nišu se pričalo da je nekakva operska pevačica.Ako ima dokumenata ili nekih drugih validnih dokaza pomenutu treba SUDITI i OSUDITI po zakonima koje za takve slučajeve propisuje demokratska jevropa.

  • Aleks says:

   U Slovenijo testiraju samo 400-500 osoba dnevno. Evo danas 489 od tih 24 zarazenih da su testirali 2-3 hiljade bilo bi mnogo više. Sto se tiče Srbije 9.5mio stanovnistva a a Slovenija 2mio. A koliko njih se vratilo iz inostranstva nazad u Srbiju. I podatak Slovenci kao imaju mnogo manje zarazenih po statistici od Hrvata a duplo više umrlih osoba što znači da nesto nevalja...Skoro svi staracki domovi su ko karantene doktori zarazili starce samo še čeka iz dana u dan je sve više zaraženih u domovima nikog nepremestaju biče horor za 14dana.

 3. ??? says:

  Jel to znaci da ako ustanovi da je pola Srbije pozitivno na prisustvo korona virusa (testovi za čiju se, inače, valjanost iznose ozbiljne sumnje) onda pola Srbije da se skloni na Sajmiste i druge smeštajne kapacitete?

  • Slobodanka says:

   Testiraju samo odabrane slučajeve. Da li će ukupno testirati 20.000 osoba, dok pola Srbije je više od 3 miliona ljudi. Dnevno testiraju 800-900 osoba. Ako tim tempom nastave za godinu dana testiraće oko 350.000 osoba što je tek dvadeseti deo stanovništva Srbije. Neće toliko dugo ni testirati jer za 2-3 meseca epidemija će i sama prirodno stati ( krajem maja i u junu-julu).

   • Nik says:

    Masovna testiranj mogu imati smisla posle epidemije, da se utvrdi koliko je od nas steklo prirodni imunitet, i do će posle biti parametar za ili protiv vakcinacije

 4. Ranko says:

  Da li tamo ubrzano postavljaju 5g mrežu kojaje u direktnom odnosu sa pogoršasem zdravstvenog stanja? Da li su probani obični testovi na bilo koju vrstu gripa?

 5. Miraš says:

  Ovo je interesantno i privlačno: "Austrija objavila plan izlaska iz izolacije, prvi koraci već 14. aprila" EVROPA 06.04.2020 Kao prva evropska zemlja Austrija je danas objavila „red vožnje“ za izlazak iz lokdauna: od idućeg utorka, 14. aprila, otvaraju se manje trgovine (do 400 metara kvadratnih), a od 1. maja sve ostale, uključujući i šoping-centre. Hoteli i restorani otvaraju se sredinom maja, sportske i kulturne manifestacije ostaju zabranjene do kraja juna, javlja RTS. Škole ostaju u onlajn modusu do sredine maja, na univerzitetima nema predavanja, ali ima ispita krajem juna. Za pozorišta i opere sezona je završena, nova počinje u septembru. Treći dan zaredom Austrija beleži veći broj izlečenih od novozaraženih. U toku je reprezentativna studija kojom se traži odgovor na dilemu koliko je zaraženih bez simptoma, dakle prirodno imunizovanih. Taj broj se za sada procenjuje na blizu 90.000.

 6. kombijakov says:

  Je li neko razume zbog cega je postavljena slika sahovnice uz naslov ovog clanka?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *