СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПОДИГАО РЕГИОН НА НОГЕ: „У Хрватској и Словенији је и даље мали број заражених и умрлих! Нема логике, то нису тачни подаци!“

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ ПОДИГАО РЕГИОН НА НОГЕ: „У Хрватској и Словенији је и даље мали број заражених и умрлих! Нема логике, то нису тачни подаци!“

6 априла 2020

Српкиња из Лугана, која је почетком марта боравила у Србији и заразила још неколико особа, знала је да је болесна, а ипак се шетала и виђала се са пријатељицама, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић, члан Владиног кризног штаба за борбу против ЦОВИД-а 19.

– Жена из Лугана рекла је да је знала да је била болесна, села са другарицама у Kнезу… Она нам је послала када се вратила у Лугано целу листу коју је добила од свог лекара, тамо јој је утврђено да је она позитивна. Шетала се по Нишу, долазиле су неке њене пријатељице из Београда, то су оне две које су биле на Инфективној клиници – рекао је Тиодоровић.Подсетимо, први заражени у Нишу били су управо контакти Српкиње из Лугана.

Професор Тиодоровић коментарисао је и зашто код Словенаца и Хрвата није кренуо узлазном линијом раст броја оболелих.

– Свако носи свој крст за податке које објављује. Ова крива нема логике. Ево зашто, Словенија и Хрватска имају блиске контакте са Италијом. Није тачна илустрација.

– Ми смо били међу последњим земљама да смо добили заразу. Словенија је касно затворила границу. Швајцарска је далеко развијенија од нас, али смо ту по броју становника. Kако се повећавао број, код њих је отишао број случајева на 8.000, док смо ми имали око 1.000 заражених. Тестирање је важна ствар, али није најважнија. Важно је радити рано откривање болесних. Сви знамо од децембра месеца, посебно у јануару, који су били подлиожни томе.

Он је рекао да је добро истестирати барем 10.000 људи.

– Тражимо безсимптомне, а које откријемо позитивне да их склонимо како би смо склонили опасност од ширења – рекао је Тиодоровић.

KOMENTARI10 коментара

 1. Zdravko says:

  Kod pametnih ljudi svake nevolje ima manje. Ova bolest je ipak samo grip ako se deda od 81 godinu izlečio bez respiratora, koristeći samo kiseonik šta reći. Živeli!

 2. Рамонда Сербика says:

  Поменута особа из Лугана је код нас ТИТУЛИСАНА као ДАМА ИЗ ЛУГАНА - није ми јасно због чега али предпостављам да се хтело да се истакне да је поменута ПЛАВОКРВНА.По Нишу се причало да је некаква оперска певачица.Ако има докумената или неких других валидних доказа поменуту треба СУДИТИ и ОСУДИТИ по законима које за такве случајеве прописује демократска јевропа.

  • Aleks says:

   U Slovenijo testiraju samo 400-500 osoba dnevno. Evo danas 489 od tih 24 zarazenih da su testirali 2-3 hiljade bilo bi mnogo više. Sto se tiče Srbije 9.5mio stanovnistva a a Slovenija 2mio. A koliko njih se vratilo iz inostranstva nazad u Srbiju. I podatak Slovenci kao imaju mnogo manje zarazenih po statistici od Hrvata a duplo više umrlih osoba što znači da nesto nevalja...Skoro svi staracki domovi su ko karantene doktori zarazili starce samo še čeka iz dana u dan je sve više zaraženih u domovima nikog nepremestaju biče horor za 14dana.

 3. ??? says:

  Jel to znaci da ako ustanovi da je pola Srbije pozitivno na prisustvo korona virusa (testovi za čiju se, inače, valjanost iznose ozbiljne sumnje) onda pola Srbije da se skloni na Sajmiste i druge smeštajne kapacitete?

  • Slobodanka says:

   Тестирају само одабране случајеве. Да ли ће укупно тестирати 20.000 особа, док пола Србије је више од 3 милиона људи. Дневно тестирају 800-900 особа. Ако тим темпом наставе за годину дана тестираће око 350.000 особа што је тек двадесети део становништва Србије. Неће толико дуго ни тестирати јер за 2-3 месеца епидемија ће и сама природно стати ( крајем маја и у јуну-јулу).

   • Nik says:

    Масовна тестирањ могу имати смисла после епидемије, да се утврди колико је од нас стекло природни имунитет, и до ће после бити параметар за или против вакцинације

 4. Ranko says:

  Да ли тамо убрзано постављају 5г мрежу којаје у директном односу са погоршасем здравственог стања? Да ли су пробани обични тестови на било коју врсту грипа?

 5. Miraš says:

  Ovo je interesantno i privlačno: "Austrija objavila plan izlaska iz izolacije, prvi koraci već 14. aprila" EVROPA 06.04.2020 Kao prva evropska zemlja Austrija je danas objavila „red vožnje“ za izlazak iz lokdauna: od idućeg utorka, 14. aprila, otvaraju se manje trgovine (do 400 metara kvadratnih), a od 1. maja sve ostale, uključujući i šoping-centre. Hoteli i restorani otvaraju se sredinom maja, sportske i kulturne manifestacije ostaju zabranjene do kraja juna, javlja RTS. Škole ostaju u onlajn modusu do sredine maja, na univerzitetima nema predavanja, ali ima ispita krajem juna. Za pozorišta i opere sezona je završena, nova počinje u septembru. Treći dan zaredom Austrija beleži veći broj izlečenih od novozaraženih. U toku je reprezentativna studija kojom se traži odgovor na dilemu koliko je zaraženih bez simptoma, dakle prirodno imunizovanih. Taj broj se za sada procenjuje na blizu 90.000.

 6. kombijakov says:

  Je li neko razume zbog cega je postavljena slika sahovnice uz naslov ovog clanka?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u