СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ УПОЗОРАВА: „За 5 до 10 дана чека нас прави хаос“

SRPSKI EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: „Za 5 do 10 dana čeka nas pravi haos“

21 novembra 2020

Koronavirus u Srbiji postavlja nove crne rekorde!

Stručnjaci upozoravaju da smo sve bliži najgorim scenarijima, na koje su oni već nedeljama upozoravali i zbog kojih su apelovali da se poštuju mere. Sve su veće šanse da prođemo kao i zemlje iz regiona i da za nekoliko dana broj inficiranih dođe i do 10.000 dnevno!Crno nam se piše

Epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da su najgori dani epidemije tek pred nama.

– Voleo bih da kažem da su ove strašne brojke koje danas imamo sam vrh ovog talasa i da neće ići nagore, ali nažalost, mislim da nam tek sledi dramatičan period! Može se desiti da u narednim danima cifre još skoče. Ako ne budemo poštovali mere i ne budemo nosili maske, možemo doći u situaciju da imamo i po 10.000 obolelih dnevno! Sve one strašne priče o velikom broju obolelih i umrlih u susednim državama kojih smo se pribojavali sada se dešavaju i nama. Najviše me plaši to što se ni tamo situacija još ne smiruje, i dalje su im brojke svakog dana sve gore, i dalje obaraju crne rekorde, iako je kod njih sve krenulo mnogo ranije nego kod nas. Neki od pacijenata koji su sada na respiratoru za pet-deset dana počeće da umiru, tek tada će biti haos! Koliko će sve ovo trajati zavisi samo od nas, koliko ćemo slušati savete struke i poštovati mere koje oni donose – kaže Petrović.

Pomoć za zdravstvo

Koliko je situacija dramatična vidi se po popunjenim bolnicama u kojima gotovo da nema mesta za nove bolesnike, ali i po potrebi za novim zdravstvenim radnicima.

Zato je Klinički centar Srbije (KCS) raspisao konkurs za zapošljavanje čak 1.277 zdravstvenih radnika. To će biti spas za sistem koji je na izdisaju, ali i ogromna pomoć za zaposlene koji već mesecima rade u crvenim zonama. Mnogi od njih su preumorni, iscrpljeni, a više od 1.100 se zarazilo dok su pomagali pacijentima.

Konkurs je raspisan za 267 lekara različitih specijalnosti i 1.010 medicinskih sestara i tehničara.

– U sredu je raspisan konkurs za prijem u radni odnos u trajanju do tri meseca zbog privremeno povećanog obima posla. Najviše posla biće za anesteziologe kojih nam treba čak 80, a zatim i 45 pulmologa, 20 lekara urgentne medicine, 15 kardiologa, 14 radiologa, 12 infektologa… Posla će biti i za 878 medicinskih sestara i tehničara, 60 laboratorijskih tehničara i 31 radiološkog tehničara – kažu u KCS.

Traži se 267 lekara različitih specijalnosti:

– 80 specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom
– 45 specijalista pulmologije
– 15 specijalista kardiologije
– 20 specijalista urgentne medicine
– 14 specijalista radiologije
– 10 specijalista endokrinologije
– 12 specijalista infektologije
– 9 specijalista nefrologije
– 7 specijalista hematologije
– 7 specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije
– 6 specijalista ginekologije i akušerstva
– 6 specijalista opšte hirurgije
– 4 specijaliste transfuziologije
– 3 specijaliste epidemiologije
– 2 specijaliste urologije
– 2 specijaliste grudne hirurgije
– 2 specijaliste vaskularne hirurgije
– 2 specijaliste kardiohirurgije
– 2 specijaliste ORL
– 2 specijaliste neurologije
– 2 specijaliste socijalne medicine
* uslovi: najmanje završen Medicinski fakultet i položen stručni ispit

KOMENTARI6 komentara

 1. uddu says:

  još malo pa čemo imati više zaraženih nego ukupno Srbija što ima stanovnika !Svi će oni stići na red za Likvidatoro-respiratorima.

 2. Zoran says:

  Dok u Portugaliji sud u drugom stepenu presuđuje da je karantin nezakonit i da PCR testovi ne mogu pouzdano detektovati virus i na graničnim vrednostima ciklusa ponavljanja daju više od 97% lažno pozitivnih rezultata, dok mninistarstvo zdravlja Velike Britanije nema saznanja da je iko igde izolovao virus SARS KOV2 iz ljudskog tela, dok se Danska posle 9 dana masovnih protesta izborila protiv obavezne vakcinacije, nama neki nadrilekar, oslanjajući se na nepouzdane testove koji daju lažno pozitivne rezultate, preti zatvaranjem svih stanovnika Srbije. Nadrealno.

  • persida says:

   Nadrealno, ali njega treba uhapsiti i to realno. Zakljucati ga u bajbok.

 3. radmila says:

  Preslo svaku granicu. Ljudi - na ulice!

 4. Rista says:

  Srbija je laboratorija i stim se dičim. Radi se na tome da operacija uspe a da pacijent crkne.

  • persida says:

   Pacijent je vec crko odavno, Srbima je svejedno, tanatos je odradio svoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *