СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ УПОЗОРАВА: „За 5 до 10 дана чека нас прави хаос“

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ УПОЗОРАВА: „За 5 до 10 дана чека нас прави хаос“

21 новембра 2020

Kоронавирус у Србији поставља нове црне рекорде!

Стручњаци упозоравају да смо све ближи најгорим сценаријима, на које су они већ недељама упозоравали и због којих су апеловали да се поштују мере. Све су веће шансе да прођемо као и земље из региона и да за неколико дана број инфицираних дође и до 10.000 дневно!Црно нам се пише

Епидемиолог др Радмило Петровић упозорава да су најгори дани епидемије тек пред нама.

– Волео бих да кажем да су ове страшне бројке које данас имамо сам врх овог таласа и да неће ићи нагоре, али нажалост, мислим да нам тек следи драматичан период! Може се десити да у наредним данима цифре још скоче. Ако не будемо поштовали мере и не будемо носили маске, можемо доћи у ситуацију да имамо и по 10.000 оболелих дневно! Све оне страшне приче о великом броју оболелих и умрлих у суседним државама којих смо се прибојавали сада се дешавају и нама. Највише ме плаши то што се ни тамо ситуација још не смирује, и даље су им бројке сваког дана све горе, и даље обарају црне рекорде, иако је код њих све кренуло много раније него код нас. Неки од пацијената који су сада на респиратору за пет-десет дана почеће да умиру, тек тада ће бити хаос! Kолико ће све ово трајати зависи само од нас, колико ћемо слушати савете струке и поштовати мере које они доносе – каже Петровић.

Помоћ за здравство

Kолико је ситуација драматична види се по попуњеним болницама у којима готово да нема места за нове болеснике, али и по потреби за новим здравственим радницима.

Зато је Kлинички центар Србије (KЦС) расписао конкурс за запошљавање чак 1.277 здравствених радника. То ће бити спас за систем који је на издисају, али и огромна помоћ за запослене који већ месецима раде у црвеним зонама. Многи од њих су преуморни, исцрпљени, а више од 1.100 се заразило док су помагали пацијентима.

Kонкурс је расписан за 267 лекара различитих специјалности и 1.010 медицинских сестара и техничара.

– У среду је расписан конкурс за пријем у радни однос у трајању до три месеца због привремено повећаног обима посла. Највише посла биће за анестезиологе којих нам треба чак 80, а затим и 45 пулмолога, 20 лекара ургентне медицине, 15 кардиолога, 14 радиолога, 12 инфектолога… Посла ће бити и за 878 медицинских сестара и техничара, 60 лабораторијских техничара и 31 радиолошког техничара – кажу у KЦС.

Тражи се 267 лекара различитих специјалности:

– 80 специјалиста анестезиологије са реаниматологијом и интензивном терапијом
– 45 специјалиста пулмологије
– 15 специјалиста кардиологије
– 20 специјалиста ургентне медицине
– 14 специјалиста радиологије
– 10 специјалиста ендокринологије
– 12 специјалиста инфектологије
– 9 специјалиста нефрологије
– 7 специјалиста хематологије
– 7 специјалиста физикалне медицине и рехабилитације
– 6 специјалиста гинекологије и акушерства
– 6 специјалиста опште хирургије
– 4 специјалисте трансфузиологије
– 3 специјалисте епидемиологије
– 2 специјалисте урологије
– 2 специјалисте грудне хирургије
– 2 специјалисте васкуларне хирургије
– 2 специјалисте кардиохирургије
– 2 специјалисте ОРЛ
– 2 специјалисте неурологије
– 2 специјалисте социјалне медицине
* услови: најмање завршен Медицински факултет и положен стручни испит

KOMENTARI6 коментара

 1. uddu says:

  još malo pa čemo imati više zaraženih nego ukupno Srbija što ima stanovnika !Svi će oni stići na red za Likvidatoro-respiratorima.

 2. Zoran says:

  Dok u Portugaliji sud u drugom stepenu presuđuje da je karantin nezakonit i da PCR testovi ne mogu pouzdano detektovati virus i na graničnim vrednostima ciklusa ponavljanja daju više od 97% lažno pozitivnih rezultata, dok mninistarstvo zdravlja Velike Britanije nema saznanja da je iko igde izolovao virus SARS KOV2 iz ljudskog tela, dok se Danska posle 9 dana masovnih protesta izborila protiv obavezne vakcinacije, nama neki nadrilekar, oslanjajući se na nepouzdane testove koji daju lažno pozitivne rezultate, preti zatvaranjem svih stanovnika Srbije. Nadrealno.

  • persida says:

   Nadrealno, ali njega treba uhapsiti i to realno. Zakljucati ga u bajbok.

 3. Риста says:

  Србија је лабораторија и стим се дичим. Ради се на томе да операција успе а да пацијент цркне.

  • persida says:

   Pacijent je vec crko odavno, Srbima je svejedno, tanatos je odradio svoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u