СРПСКИ ГЕНЕРАЛ: Ко стеже омчу око Србије?

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ: Ко стеже омчу око Србије?

26 јула 2019

Сведоци смо све присутније, често без реалне основе, запаљиве реторике и многих политичко-безбедносних „акробација“, који се медијски спинују како би се у јавности подстакао или одржао осећај несигурности и угрожености.

Преобликовање перцепције постало је део свакодневице на овим просторима и друго је име за пропаганду.Kреатори друштвене „стварности“, селективним представљањем вести, потискивањем њихове суштине, сензационалистичким изјавама о деловању страних обавештајних, али и домаћих (пара)служби безбедности, „шпијунским мистеријама“ и применом обмањујуће тактике, утичу на мишљење и ставове грађана, одвраћајући им пажњу са других, не мање важних невоља. Притом, не саопштавају се ближи подаци о актерима деструктивног деловања и ефектима њиховог ангажовања. Настаје мук, чиме се ствара основ за фабриковање теорија завера.

Протеклих дана, позивајући се на информације из безбедносних структура, поједини медији су објавили да је Запад (водеће државе НАТО), у сарадњи са појединим опозиционим лидерима у Србији, сарадницима страних служби и тајкунима, али и ослонцем на владе држава у окружењу, покренуо финалну фазу тајне операције „Омча“, која за циљ има политички и економски слом наше земље, остварење косовске независности и насилно рушење председника Александра Вучића.

Према расположивим „сазнањима“, план операције обухвата бројне активности – од персоналне компромитације председника, чланова његове породице и најближих сарадника, преко монтираних политичких убистава, врбовања утицајних генерала у војсци и полицији, изазивања сукоба учесника протеста са органима безбедности… све до сценарија егзодуса грађана српске националности са простора Kосова. Да се у наредних неколико месеци могу очекивати притисци (споља и изнутра) навео је и председник државе у више наврата, па и приликом обраћања јавности поводом оставке Рамуша Харадинаја.

Мотив најава тензија и „ужасно тешког периода“ је јасан. Очигледно је да се, изјавама о деловању страних обавештајних служби, заверама против појединих органа власти Србије и покушајима дестабилизације земље у одговарајућим временским раздобљима – јавност доводи у стање заблуде, ишчекивања и неизвесности.

Генерише се перманентан страх. Тешко је присетити се колико је, у последњих пет-шест година, било „кризних“ ситуација и медијских манипулација у којима се на мети нашао и највиши државни званичник. Од прислушкивања, преко афере „Јајинци“, налетања аутомобила на возило у коме се налазио председник Србије, до „покушаја“ упада присталица опозиције у зграду Председништва.Заједничко за сва „дешавања“ је да су, након медијске обраде, остала без очекиваног епилога, односно нису до краја разјашњена. Kао резултат немуштих саопштења, имамо недоумице о томе ко и како води специјални рат против Србије и Вучића, те каква је улога наших безбедносних структура у стварању и отклањању безбедносних ризика.

Није спорно да је Балкан био и остао зона интересовања и сукоба светских моћника и да у региону има појавних облика и метода специјалног рата. Сходно томе, деловање страних обавештајних служби на територији Србије није новост. Њихов посао је, управо, да прикупљају податке у земљи опсервације и да за то стварају и развијају одговарајућу агентурну мрежу и мрежу сарадника, а посао наших органа, посебно контраобавештајних, јесте да откривају и спречавају таква деловања.

И то се ради „испод радара“ јавности. Међутим, симптоматично је „цурење“ података и настојање актуелне власти да те активности обелодани и да их користи у дневнополитичке сврхе, како би се стекао утисак да је наша земља у центру светских збивања и интересовања великих служби – америчке ЦИА, енглеске МИ6, немачке БНД, руске ФСБ…, што не одговара истини.

Са обавештајног аспекта, интересантни смо, првенствено, регионалним службама. Наравно, многима је јасно да се испољени проблеми у друштву и држави, обилато, користе за унутрашње политичке потребе – тачније, за скривање истине, подизање рејтинга и останак на власти. А то захтева манипулацију стварањем криза и осећаја угрожености, како би се узрочници проблема представили као они који га решавају.

Бојазан од губитка власти је перманентна и отуд тако честе приче о тајним операцијама. Међутим, у условима када се сваки протест против локалне или републичке власти проглашава за заверу, а политички опонент за непријатеља, већина грађана Србије пита се и за сопствену безбедност. Интересује их ко њих угрожава, ко њима затеже „омчу“, поготово након недавне „процене“ министра одбране Вулина, једног од мајстора бизарне политике, да највећа претња Србији долази изнутра, од опозиције.

И други званичници, укључујући и председника државе, приликом јавног обраћања, неаргументовано указују на „агентурне мреже“ и прикривену спрегу појединца из редова опозиционих политичких партија, независних медија, грађанског друштва, синдиката… са спољним фактором, тврдећи да угрожавају националну безбедност. Свакодневним нарушавањем заштите тајних и података о личности, злоупотребом службених евиденција и нападима на лични интегритет – „неутралишу“ се они које мисле другачије или се отворено супротстављају наметнутом систему вредности.И процена БИА да посебно деструктивну улогу имају одређене негативне објаве на друштвеним мрежама није за потцењивање, јер грађани једино на њима могу да износе своје ставове и мишљења, с обзиром да су медији, сем ретких изузетака, стављени под контролу. Ово може бити забрињавајући наговештај покушаја да се све друштвене сфере ставе под надзор. Умирујуће изјаве званичника не прате конкретни потези којима би се креирао повољнији безбедносни амбијент. Напротив.

То стално тражење непријатеља и „повезивање“ опозиције са њим, релативизација насиља према политичким противницима и прича о угрожености државних институција и националних интереса, разоткривају технологију владања постојеће власти, којој није приоритет стварање услова за што бољи и безбеднији живот грађана. Без дилеме, олако пласирање неистина и полуистина, зарад манипулација и тензија, не сме да постане манир опхођења политичара на власти.

Петар Радојчић (Данас.рс)

* Аутор је генерал-потпуковник у пензији, заменик председника Савета за стратешке политике

KOMENTARI9 коментара

 1. test01 says:

  Koji dileja i debil... Bize sta je narod skrivio da ovakvi diletanti vladaju drzavom. Pa cak i ako ih je okupator doveo na vlast - mnogo je. Ovakav stepen idiotizma je zaista neprevazidjen, ali izgleda da je to zapad namerno i uradio da od Srbije napravi najcrnju rupu na planeti - da mladi i pametni pobegnu od kretenizma koje vlada drzavom. AMin.

  • Ivana says:

   Ko steže obruč oko Srbije pa Vučić i ostali strani plaćenici.

 2. rajko says:

  Umesto što branite nazovi predsednika od njega samog i bijete bitke protiv duhova i utvara, bolje bi vam bilo da malo osmotrite okolinu u nastojanju da na vreme otkrijete eventualne opasne namere naših neprijatelja. Npr. u americi, tj. na engleskom govornom području se već nekoliko godina razglaba o vanzemaljcima sa planete SERO!?! Zapanjujuća podudarnost, zar ne? Ali to nije sve. Sećate se onog strmoglavljivanja NLO u Novom Meksiku 1947. godine? O njemu se mnogo nagadjalo, ala nasa je ćutala kao zalivena. Sad, pre par godina odjednom se otvorila i saopštila da su to bila bića sa planete Serpo iz sazveždja Zeta retikuli. Posle šezdesetogodišnjeg ćutanja odjednom su jako pričljivi, pa saznajemo mnoge zanimljive detalje o preživelom putniku tog NLO. Ali to nije sve. Uspostavili su neverbalni kontakt sa njim, a zatim sa još nekim njegovim sunarodnicima i uglavili razmenu osoblja. Ameri su poslali 12 ljudi (kaže 10 muškaraca i jedna žena, što meni zajedno iznosi 11, ali sad nema veze), a ne znam koliko čega su poslali Serponi. *** E, sad se nižu pitanje za pitanjem! Otkud toliko podudaranje u nazivu tudje planete i Srba? Zašto su ćutali 60 godina o svemu ovom? Zašto su sad progovorili? Da li oni to pripremaju teren za neku novu propagandu u budućnosti koju će voditi protiv Srba? Da li ćemo mi biti proglašeni uljezima koje treba proterati sa planete ili do poslednjeg uništiti? Neću dalje, vi nastavite niz sami. Ne kažem da se ovde obavezno krije neka opasnost, ali posao državnih organa je da prate sve dogadjaje u svetu koji mogu imati veze sa nama. Naše obaveštajne službe su se stisle da pomognu onom bedniku kom pomoći nema, a zaboravljaju na narod koji ih plaća i zbog kog one postoje.

  • Marko st says:

   Idi bre...ode ti u astralno...

   • rajko says:

    Ne, nisam ja imao nikakvih, da izviniš, astralnih namera. Ali mi je čudno da posle toliko godina tajnovitosti, lagarija, negiranja i umanjivanja svega vezanog za slučaj Rozvel odjednom počinje da se o njemu govori na sav glas, otkrivaju se neki neverovatni, čak smešni i naivni detalji, a zatim kao vrhunac i grom iz vedrog neba izranja ime planete Serpo, a na toj planeti, pretpostavljam, žive Serpi, što je skoro isto što i Serbi, tj. mi. I popalili su mi se neki alarmi. Ali našim službama ništa se ne pali, naše službe se mirno bave kreiranjem minhauzenovskih priča o 560.-om pokušaju ubistva predsednika nam uz pretnju kako bi to izazvalo haos i kolaps Srbije. Ne, naprotiv! Ubistvo predsednika bi sprečilo kolaps Srbije i donelo olakšanje kod većine stanovništva. I NE, NE, NE, kreiranje ovakvih priča smišljenih da unište naš zdrav razum nije posao obaveštajnih službi.

  • marinko says:

   sta zapad rusi vucica kad dacic i vucic oce da podele kosovo vucic nece rat nego mir, komsije napadaju srbe i srbiju uz pomoci crne gore naj starije srbske drzave

 3. Stojko says:

  Kompletna vlast mi liči na jadnu decu ometenu u razvoju, koja pokušavaju da se igraju trgovaca, učitelja,...Ova naša maloumna deca se igraju vlasti.

 4. Miroslav says:

  То је само реализација договора Србије и Нато.

 5. теоретичар says:

  Ако неко напише полудобру анализу као што је ово горе а не определи се шта је и ко је тај кога и сам критикује и тражи да се размисли о њему, онда не знамо јели чаша полупразна или полупуна, осим да ни случајно није пуна. Као и текст. Чист пропагандни текст а може бити уперен против сваког и никог. Зајебавати овако народ није фер. Писац је иначе добро упознат са ситуацијом али је све то мање више злоупотребио не залазећи прецизно ниушта. Могли смо и без њега. Још сам мало добио и утисак да је скривено покушао да уздигне Вучића изнад осталих вазала. Исувише посла да би се схватило да су сви оптужени па ослобођени. Баталите!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u