СРПСКИ ГЕНЕРАЛ НА ЛЕЧЕЊУ У МОСКВИ: Руси гарантују за Младића

SRPSKI GENERAL NA LEČENJU U MOSKVI: Rusi garantuju za Mladića

21 marta 2017

mladic-ratko 45z

Ruska država dala je zvaničnu garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje generala Ratka Mladića na lečenje u Moskvu. Kako „Novosti“ saznaju, odbrana je u ponedeljak podnela zahtev Tribunalu da dozvoli da se Mladić prebaci u Rusiju, zbog neophodog lečenja u kliničkim uslovima.

Prema našim nezvaničnim informacijama Rusija se obavezala da će garantovati da Mladić neće nestati ili pobeći i da će ga vratiti nazad u Hag kada to Tribunal bude tražio. Prihvatiće i sve uslove koje u takvim situacijama inače Haški tribunal zahteva.

Odbrana je podnesak o puštanju Mladića na privremeno lečenje podnela kao hitan i nada se da će Hag što pre o tome doneti odluku.

General Mladić imao je početkom marta ozbiljnu zdravstvenu krizu.

– Ličilo je na blagi prolazni moždani udar. To je za njega moglo biti fatalno – kaže nam sagovornik upućen u zdravstveno stanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske. – Sada je bolje, stanje se malo popravilo, ali je pre petnaestak dana Mladić sve ozbiljno zabrinuo.

Inače, odbrana je posle tri godine podnošenja zahteva, tek nedavno od Tribunala dobila kompletnu generalovu zdravstvenu dokumentaciju. Onoj koja im je dostavljena prošlog leta nedostajala je svaka druga strana. Uvidom u sve nalaze i lekarske izveštaje, kako smo saznali, uočeni su propusti u lečenju. Specijalisti koji su ih analizirali, ocenili su da je Mladić mogao biti mnogo kvalitetnije lečen.

Upravo na osnovu tog medicinskog materijala ruski stručnjaci, koji su prošle godine i pregledali Mladića, predložili su da mu je neophodno lečenje u bolnici, a ne u zatvorskoj ćeliji.

SRCE I MOŽDANI UDARI

Mladić ima problema sa srcem, a u Hagu je imao i infarkt. Takođe je imao i nekoliko moždanih udara. Njihove posledice su samo ublažene, ali nisu potpuno nestale. Tokom suđenja, Mladić se dosta zamarao, često u sudnici nije mogao do kraja ni da prati suđenje. Od umora kada dođe u ćeliju odmah bi zaspao, a često nije imao snage ni da jede.

KOMENTARI2 komentara

  1. zoki says:

    Možda je vreme da se bombarduje Hag.

    • Batina says:

      Zasigurno se sa tim zakasnilo, ali sto se treba treba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *