Srpski i ruski tenkovi u borbi za pobedu

Srpski i ruski tenkovi u borbi za pobedu

26 maja 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Ako je još početkom godine bilo nekakve nedoumice oko toga da li će zabrujati srpski tenkovi i krenuti u svoj pobednički pohod, onda je sada sasvim jasno da hoće.

Dakle, ovog leta će se teške borbene mašine pod znamenjem Vojske Srbije priključiti ruskim i drugim tenkovima da bi se borili za isti cilj – za pobedu nad protivnicima. Međutim, koliko god takav scenario možda za nekoga sadrži u sebi prizvuk ratnog vihora i u prvi mah budi asocijacije na scene apokalipse, ipak se na svu sreću ne radi ni o čemu sličnom, nego o pravom prijateljskom takmičenju u duhu najboljih sportskih tradicija.

Naime, srpska strana je prihvatila poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, kog je on uputio tokom svoje posete Beogradu, da i Srbija učestvuje u takmičenju u novoj sportskoj disciplini – tenkovskom biatlonu. Dakle, ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je ovih dana, tokom svog zvaničnog boravka u Moskvi, prisustvovao „baletu ruskih tenkova“ uz muziku, odnosno pokaznoj vežbi elitne Tamanske motorizovane divizije, čija se oklopna vozila na taj način pripremaju za predstojeći tenkovski biatlon. Gašić je tom prilikom izjavio u okruženju novinara da će Vojska Srbije poslati četiri tenkovske ekipe, ali njihov broj će izgleda biti dupliran, što znači da će Srbija najverovatnije biti zastupljena sa osam tenkova na tom takmičenju koje će ove godine biti održano u okolini Moskve, na vojnom poligonu u mestu Alabino, od 28. jula do 16. avgusta.

Podsetimo, tenkovski biatlon je vojni sport kome se u Rusiji poklanja sve veća pažnja, a njegova precizna pravila kažu da se taj vid sporta sastoji iz trke teških oklopnih vozila i iz takmičenja u preciznosti njihovog naoružanja. To konkretno podrazumeva gađanje meta koje se iznenada i vremenski ograničeno pojavljuju, a posada sama odlučuje koja od njih predstavlja najveću pretnju i koju prvo treba uništiti, a za to su im na raspolaganju top, tenkovski mitraljez i protivavionski mitraljez na kupoli tenka. I naposletku, predviđeno je i to da video-kamere i bespilotne letilice pomno prate ovo spektakularno takmičenje, kako bi omogućile sudijama tačno i fer suđenje.

Inače, da se radi o okupljanju sa izrazito međunarodnim karakterom, najbolje govori činjenica da je do sada svoje učešće potvrdilo čak 13 zemalja, a kako vidimo, ovaj put će svoj doprinos razvoju te sportske discipline dati i srpski tenkisti, s obzirom da je ministar Gašić nakon prve impresije da mu se veoma dopalo ono što je prikazano na poligonu Alabino, saopštio da se srpske tenkovske ekipe već uveliko spremaju za predstojeće odmeravanje snaga, i štaviše da se nadaju pobedi, jer po njegovim rečima – „srpska vojska može da bude svakome pandan“. On je još dodao da je Vojska Srbije tokom poplava pokazala svoju sposobnost jer je zajedno sa policijom i žandarmerijom, praktično „iznela“ tu veliku katastrofu.

A da je isključivo takav timski rad osnova svakog uspeha, svojevremeno je govorio i najveći vojskovođa iz Drugog svetskog rata, ruski maršal Georgij Žukov, koji je rekao da je „uništenje protivnika u borbi – kolektivni, zajednički posao“. Stoga, nema sumnje da će i predstojeći tenkovski biatlon ovog leta u Podmoskovlju predstavljati jedan od načina da se svi učesnici okušaju u timskom radu, i kako reče ministar Gašić, da vide gde se u ovom trenutku nalaze u tehničkom i operativnom smislu.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ARTILJERAC says:

    LEPA VEST . ŽIVELA RUSIJA ŽIVELA SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *