Српски интерес

Srpski interes

25 avgusta 2018

Piše: Vladimir Đukanović

Decenijama unazad svaka od novonastalih država bivše SFRJ imala je puno pravo da svuda afirmiše neki njen interes. Čak i kada se to radilo prema susedima. Jedino je Srbiji bilo zabranjeno da bilo gde prozbori o njenom interesu, pa čak i kada je iznutra bila razjedana. Njoj je bilo zabranjeno i da pokuša da ostrani kancer koji je iznutra jede, sve pod plaštom da kroz taj pokušaj ona nekom krši ljudska prava, a zapravo je mučena želela da odbrani svoje elementarno pravo – da postoji, pa makar i u onim granicama nacrtanim u Jajcu.

„NOŽ U TRBUHU“

Primetno je da su svi drugi svoje interese ostvarivali isključivo nauštrb srpskog etničkog prostora. Satirali su nam jezik i izmišljali novi, palili su nam crkve, asimilovali su nam narod, ubijali nas, stvarali veštačke nacije… Nije bilo zamislivo da se, recimo, stvori nacija Slavonaca ili Zagoraca na prostoru avnojevske Hrvatske, niti da se od inače veštačkog hrvatskog jezika kojim slučajem pokuša sa pravljenjem recimo zagorskog jezika. Međutim, na srpskom etničkom prostoru nicale su nove nacije kao pečurke posle kiše, od makedonske, crnogorske, bošnjačke… Izmišljeni su i jezici poput bošnjačkog i crnogorskog.

Cilj je uvek bio satiranje srpskog identiteta i uništavanje bilo kakve veze srpskih prostora i naroda koji na njemu živi sa maticom. Srbija, uništena od ratova, sankcija i pritisaka, nije imala snage da se tome suprotstavi, a i kada je podizala glavu protiveći se takvom inženjeringu, bila je mučki ugnjetavana. Želeći da zaštiti svoj narod i srpski identitet, Srbija je uvek bila prikazivana kako želi da afirmiše nekakvu velikosrpsku politiku, što je svakako bio povod da joj se udaraju šamari.

Svi drugi su imali pravo da svoje interese ostvaruju tako što će pomalo od Srba čerupati i prikazivati kao svoje. Nije crnogorska nacija stvarana zbog navodne posebnosti Crnogoraca, već zbog ostvarivanja cilja da se srpski korpus oslabi, a da rimokatolički, posebno hrvatski, prevagne na čistom srpskom prostoru. Hrvatska danas bez problema u geopolitičkim raspravama slobodno ističe aspiracije ka Boki i dobrom delu Bosne i Hercegovine na kome žive Hrvati. Njeni stratezi se ne libe da otvoreno govore o tome kako je Republika Srpska „nož u trbuhu“ Hrvatske. Osuda za velikohrvatske težnje ne postoji.

JASNO REĆI ŠTA JE NAŠ INTERES

Krenimo obrnuto – zamislite da Srbija otvoreno kaže kako bi trebalo brisati granicu između Srbije i Republike Srpske. Da li bi joj to bilo omogućeno? Albanija je najavila brisanje granice sa tzv. Kosovom, Hrvatska gotovo i da nema granicu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Zašto bi Srbija imala prema Republici Srpskoj? Zar nije naše pravo, čak po svim Božijim, a i zemaljskim zakonima, da te granice nema?

Vreme je da Srbija počne sa afirmacijom njenih interesa na prostoru koji se naziva „bivša SFRJ“. Ne, granice nisu utvrđene i očito je da se ide na njihovo menjanje. No, to i nije prioritet u početku. Srbija ima pravo, a i dužnost, da se bori za svoj narod, najpre u Republici Srpskoj, a zatim u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, pa i Makedoniji. Srbija ima pravo kao zemlja koja će uskoro definitivno biti ekonomsi najjača da taj svoj ekonomski uticaj širi na druge države.

Zašto ne reći otvoreno da nama jeste cilj da kupujemo određena preduzeća u susednim državama?  Da, imamo želju da utičemo na ekonomske tokove i da, želimo da imamo dominaciju, jer jesmo najveći. To ne znači da drugima nešto želimo da uskraćujemo, ali u buduće će ipak morati da se zna ko ima realnu snagu za određene poduhvate. Samim tim, ne možemo više dozvoliti da nam se nacionalni i kulturni identitet, posebno na prostoru Crne Gore i Hrvatske, tako besomučno satire. Naš interes je da se on razvija. I to moraju da znaju naši susedi koliko god da im to smeta.

Na kraju krajeva, u međunarodnim odnosima sve je u interesima. Otuda, verujem da će im uskoro biti pametnije da se potrude da nekako svoje interese u najvećoj meri usklade sa našim.

(Standard)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *