СРПСКИ ИСТОРИЧАР ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Краљица Елизабета потомак Немањића?!

SRPSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO JAVNOST: Kraljica Elizabeta potomak Nemanjića?!

12 marta 2018

Direktna loza se ugasila u 14. veku smrću cara Uroša, a po ženskoj liniji njihovi naslednici su kraljevska porodica Vindzor u Engleskoj, kaže istoričar Dejan Ristić.

Više od dva miliona ljudi svake nedelje u 20 sati gleda seriju „Nemanjići“ na RTS, a verovatno svaki peti gledalac tvrdi da je potomak prvih srpskih vladara. Upravo zbog toga mnogi bi voleli da u svom rodoslovu pronađu vezu s njima, a istoričar Dejan Ristić kaže za Kurir da ona ne postoji.

– Potomaka Nemanjića nema u Srbiji. Dinastija Nemanjića završava se s carem Stefanom Urošem Petim, koji je umro 1371. bez potomaka. Direktna loza se ugasila krajem 14. veka i u Srbiji nema direktnih niti indirektnih potomaka – kaže Ristić i dodaje:

– Nemanjiće treba tražiti u porodici Vindzor u Velikoj Britaniji i među Romanovima, ali i u Turskoj. Princeze iz porodice Nemanjić su se udavale za strane vladare, pa i kraljica Elizabeta ima nemanjićke krvi.

Mit Narodno verovanje u Crnoj Gori

U NOLETU TEČE NEMANJIĆKA KRV

Porodica Vasojević tvrdi da su potomci Nemanjića, a preko njih i najbolji srpski teniser Novak Đoković i pokojni predsednik Slobodan Milošević.

– Vasojevići, kao ni Đokovići, nisu potomci Nemanjića – kratko je rekao Ristić.

I genetičari tvrde da je verovatnoća da se na osnovu upoređivanja zemnih ostataka vladara iz nemanjićke loze i potencijalnog potomka pronađe veza „ogromnih“ 0,00000009 (sedam nula!) procenata.

Ristić naglašava da se krv predaka vratila u Srbiju preko Engleza.

– Gen je stigao preko Karađorđevića i kraljice Marije, koja je unuka britanske kraljice Viktorije. To je više simbolika nego realna priča. Veze s Nemanjićima su samo indirektne – zaključuje Ristić.

Pojedini istoričari nisu sigurni ni u vezu Milice Hrebeljanović, žene kneza Lazara, sa dinastijom Nemanjić.

– O vezi kneginje Milice s porodicom Nemanjić pisano je u kasnijim letopisima, verovatno da bi se održao kontinuitet srpske države. Čak i da je tako, loza Lazarevića završava se 1427. godine smrću despota Stefana, koji je, takođe, umro bez potomaka – tvrdi Bojan Miljković, naučni savetnik u Vizantološkom institutu.

I mladi glumac potomak

MILOŠ JE OD VUKANOVE LOZE

I mladi glumac Miloš Đurović, koji u seriji „Nemanjići“ igra mladog Stefana Prvovenčanog, potomak je Nemanjića.

– To tvrdi moj otac – kaže Đurović, koji bi mogao biti potomak Nemanjića po Vukanovoj liniji, sličnoj liniji kao i Đoković.

(Kurir)

KOMENTARI15 komentara

 1. Lazar says:

  Uopšte ne verujem da je moguća tako drastična degeneracija. Odbacujem svaku mogućnost ikakve veze Nemanjića sa vindzorskim degenericima...

  • Nebeska Srbija says:

   Lazare,svaka vam je na mestu!!!Da ovaj stvor ima bilo kakve veze sa Nemanjicima..pu pu daleko bilo!!

 2. Pastrovic says:

  E pa sad... ko je degenerik a ko nije, siroko je i podugacko pitanje. Ako uzmemo u obzir da smo tek zahvaljujuci raspadu SFRJ i ovoj posljednjoj klanici u nizu po prvi put saznali za sva zla koja su nam u ne tako davnoj proslosti nanosila "braca", onda je pitanje degenerisanosti nasa, srbska "licna karta"!

  • Miraš says:

   Nismo saznali tek sada, nego smo se nekako nadali da se to neće ponoviti posle svih veoma loših dogadjaja. Uzdali smo se najviše u "civilizovanost" savremenog čoveka. Simon Vizental je jednom prilikom naglasio da je ta civilizovanost savremenog čoveka veoma tanka i prilično pod znakom pitanja. Ta "degenerisanost" je dosta u vezi sa upotrebom manjih i slabijih naroda za proxi ratove. Ratovi putem posrednika postoje još od Starog veka. I u ta stara vremena zbog očuvanja drugih koristi carstva su ponekad izbegavala otvorena neprijateljstva i direktne sukobe te su svoje vazale ili tributarne države koristili kao posredničku vojsku za sporna i goruća pitanja... Pravo pitanja su kako se sve vazalstvo nameće i zašto se ono prihvata. Da li se to može izbeći. Ali imali su i Srbi povremeno taj problem. Gde je i za koga je poginuo "junak" Kraljević Marko, kako su naši vazali učestvovali u osvajanju Bosne za račun Turaka, itd. Ipak kroz celu istoriju jesmo se kao narod tome dosta odupirali. I sad je vazalstvo medju narodima na Balkanu postalo hit, nešto kao obavezan uslov bez koga se ne može. Dakle vazalstvo danas znak je ne samo prestiža nego i uspeha, navodno sigurne perspektive za čitavu zajednicu. A ko ne želi da je u tome taj se smatra da je zaostao i još dobija kao "nagradu" realan scenario za zaostale narode.

 3. Nebeska Srbija says:

  Kakav bre Djokovic potomak Nemanjica,ne tripujte bre!!!

 4. M says:

  A možda su Nemanjići krvna loza hrvatskog kralja Tomislava,koji je imao istočnu granicu daleko preko Dunava prema Bugarima,i tamo ratovao i s njima?!?A Tomislav je možda krvna loza Merovinga jer su se i franci tuda motali,a Merovinzi od Isusa.To u boljoj varijanti,a u lošijoj Sv.Gral-krv se zametnula,a među kraljevima preostala samo ona zmijska!Što je vjerovatnije.

 5. Aleksandar says:

  I Leonardo da Vinči je rodom iz Vinče.

  • Ankica says:

   Zar Nemanjići da imaju rodbinske veze sa ovim reptilskim gadovima?Ovaj Intermagazin je postao obično smeće kao i Blic,Kurir itd.

 6. padre says:

  Bogami, baš jih je šokirao!Sto godina će jim trebati, da se oporave!Jadni su ti "istoričari", koji maraju da "šokiraju ceo svet", da bi se u mom selu čula za njih!

 7. Tomislav says:

  Ako je to istina - odma' da se ubijemo!!! ...Da ne postojimo kao rod, ni porod, a kamoli kao narod i nacija!!!

  • Miki says:

   Smešno,Kraljici Engleske,tako daleko se priznaje da je od Nemanjića,a Vasojevićima ne.E,onda ona će neka sa njenim Englezima vratit Kosovo.Ovo je propaganda ,agentura.

 8. Tomislav says:

  Ako je to istina, odmah da se ubijemo! Da ne postojimo kao rod, ni porod - a kamoli kao narod i nacija!!!

 9. Za Srbiju says:

  Srbin se ne rađa. Srbinom se postaje. Srbin je titula. Među nama Srba skoro da nema. Tako da ni svi Nemanjići nisu Srbi. Smešno je govoriti o vezama sa srbstvom preko babe i prababe.

  • Miki says:

   Smešno,Kraljici Engleske,tako daleko se priznaje da je od Nemanjića,a Vasojevićima ne.E,onda ona će neka sa njenim Englezima vratit Kosovo.Ovo je propaganda ,agentura.

 10. Vanja says:

  Britanske obmane iz arsenala hibridnog rata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *