Српски издавачи у Загребу

Српски издавачи у Загребу

11 новембра 2016

kul-srb_620x0-4t54

ЗАЈЕДНИЧКИ штанд српских издавача на загребачком Сајму књига „Интерлибер“ побудио је велику пажњу, иако је реч о малом изложбеном простору смештеном готово на самој периферији Загребачког велесајма. Посебно су посетиоци пријатно изненађени квалитетом наслова које објављују српски издавачи, јер се колико до јуче мислило да су књиге у Хрватској луксузније и квалитетније опремљене од оних које излазе у Србији.

На штанду је изложено више од 500 књига из продукције тридесетак издавачких кућа међу којима су „Лагуна“, „Геопоетика“, „Агора“, „Вулкан“, Матица српска, „Креативни центар“, „Букленд“, „Пчелица“, Народна библиотека Србије, „Академска мисао“, „Академска књига“, „Службени гласник“, ЈРЈ…

У организацији Привредне коморе Србије – Удружења за креативну индустрију, на „Интерлиберу“ је присутно и четворо српских писаца који ће представити своје књиге и разговарати са посетиоцима. Српску књижевност овом приликом представљају Владимир Копицл, Драгослава Барзут, Милета Аћимовић Ивков и Енес Халиловић.

– Читали смо одломке из својих књига, а књижевно вече је било веома посећено. На „Интерлиберу“ се дружимо са читаоцима и писцима, и одлично смо прихваћени – каже нам Халиловић.

Велико интересовање, речено нам је на штанду српских издавача, влада за књигу Момчила Ђорговића „Трагедија једног народа“ у којој су портрети значајних појединаца из српске културе и политике. До сада су српски издавачи продали доста својих књига.

Много читалаца тражи одговор на питање зашто у Хрватској нема српских књига у редовној дистрибуцији.

– Нема ни књига које издају хрватски издавачи, јер је књижарска мрежа потпуно уништена. Сада ће се повећати и ПДВ за књигу, па је тако судбина хрватских издавача крајње неизвесна – кажу нам на „Интерлиберу“.

ЛЕПО ПРЕДСТАВЉЕНИ

Сајам „Интерлибер“ није велики и посећен као београдски, али очигледно привлачи и младо и старо. Наступио сам у библиотеци „Богдан Огризовић“ у самом центру Загреба, на програму наших писаца из СКД-а, које је исцрпно и лепо представио колега из хрватског друштва писаца Мирослав Кирин – каже, за „Новости“, Копицл.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. deda mile says:

    Ako je srpska knjizevnost spala na tog Ivkova, obda bolje i da je nema u svetu. Nisu ni ovi drugi nesto narocito, Kopicl je bio clan grupe G17, a E. Halilovic je radio (mozda jos uvek radi za "Slobodnu Evropu"). Sve podobni tipovi i osrednji autori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u