Српски издавачи у Загребу

Srpski izdavači u Zagrebu

11 novembra 2016

kul-srb_620x0-4t54

ZAJEDNIČKI štand srpskih izdavača na zagrebačkom Sajmu knjiga „Interliber“ pobudio je veliku pažnju, iako je reč o malom izložbenom prostoru smeštenom gotovo na samoj periferiji Zagrebačkog velesajma. Posebno su posetioci prijatno iznenađeni kvalitetom naslova koje objavljuju srpski izdavači, jer se koliko do juče mislilo da su knjige u Hrvatskoj luksuznije i kvalitetnije opremljene od onih koje izlaze u Srbiji.

Na štandu je izloženo više od 500 knjiga iz produkcije tridesetak izdavačkih kuća među kojima su „Laguna“, „Geopoetika“, „Agora“, „Vulkan“, Matica srpska, „Kreativni centar“, „Buklend“, „Pčelica“, Narodna biblioteka Srbije, „Akademska misao“, „Akademska knjiga“, „Službeni glasnik“, JRJ…

U organizaciji Privredne komore Srbije – Udruženja za kreativnu industriju, na „Interliberu“ je prisutno i četvoro srpskih pisaca koji će predstaviti svoje knjige i razgovarati sa posetiocima. Srpsku književnost ovom prilikom predstavljaju Vladimir Kopicl, Dragoslava Barzut, Mileta Aćimović Ivkov i Enes Halilović.

– Čitali smo odlomke iz svojih knjiga, a književno veče je bilo veoma posećeno. Na „Interliberu“ se družimo sa čitaocima i piscima, i odlično smo prihvaćeni – kaže nam Halilović.

Veliko interesovanje, rečeno nam je na štandu srpskih izdavača, vlada za knjigu Momčila Đorgovića „Tragedija jednog naroda“ u kojoj su portreti značajnih pojedinaca iz srpske kulture i politike. Do sada su srpski izdavači prodali dosta svojih knjiga.

Mnogo čitalaca traži odgovor na pitanje zašto u Hrvatskoj nema srpskih knjiga u redovnoj distribuciji.

– Nema ni knjiga koje izdaju hrvatski izdavači, jer je knjižarska mreža potpuno uništena. Sada će se povećati i PDV za knjigu, pa je tako sudbina hrvatskih izdavača krajnje neizvesna – kažu nam na „Interliberu“.

LEPO PREDSTAVLJENI

Sajam „Interliber“ nije veliki i posećen kao beogradski, ali očigledno privlači i mlado i staro. Nastupio sam u biblioteci „Bogdan Ogrizović“ u samom centru Zagreba, na programu naših pisaca iz SKD-a, koje je iscrpno i lepo predstavio kolega iz hrvatskog društva pisaca Miroslav Kirin – kaže, za „Novosti“, Kopicl.

KOMENTARIJedan komentar

  1. deda mile says:

    Ako je srpska knjizevnost spala na tog Ivkova, obda bolje i da je nema u svetu. Nisu ni ovi drugi nesto narocito, Kopicl je bio clan grupe G17, a E. Halilovic je radio (mozda jos uvek radi za "Slobodnu Evropu"). Sve podobni tipovi i osrednji autori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *