Srpski jezik u Crnoj gori je jezik većine, dokaz za to je i popis stanovništva

Srpski jezik u Crnoj gori je jezik većine, dokaz za to je i popis stanovništva

4 maja 2013

Proglas-u-Grblju-pokraj-magistraleŠef Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 26 u oblasti obrazovanja, kulture, mladih i sporta Mubera Kurpejović kazala je da u pogledu pitanja jezičke ravnopravnosti Crna Gora rješenjima prednjači u zemljama regiona.

Univerzitetski profesor Dragan Koprivica ocenio je ovu izjavio kao pretencioznu tvrdeći da se tim negira objektivna realnost u Crnoj Gori, odnosno da srpski jezik predstavlja većinsku jezičku zajednicu.

„To su izjave koje služe u reklamne svrhe i za fingiranje neke ravnopravnosti jezičkog suživota. Međutim, ovom izjavom negira se realnost u Crnoj Gori, odnosno aktuelna dominacija srpskog jezika u praksi“, kazao je Koprivica.

Kurpejovićeva je izjavila da tzv. crnogorski jezik ima stagus službenog jezika, dok su ostali srpski, bosanski, hrvatski i albanski u službenoj upotrebi.

„Ovo u potpunosti zadovoljava potrebe građanskog uređenja Crne Gore i prema tome ćemo se i dalje upravljati rekla je Kurpejović“, dodajući da je pitanje jezika jasno definisano Ustavom.

Koprivica je dodao da se srpski jezik veštačkim i nasilnim putem želi marginalizovati.

„Nezavisno od toga kako je formulisan status tzv. crnogorskog, kako i ostalih jezika u Crnoj Gori, činjenica je da se vještačkim i nasilnim putem srpski jezik stavljaju poziciju koja nije ni blizu njegovog značaja. Danas većinski deo stanovništva u Crnoj Gori govori srpskim jezikom, a pokušava se na svaki način potrijeti njegov značaj“, ističe Koprivica.

Prema rečima univerzitetskog profesora Gorana Radonjića, problem jezika u Crnoj Gori je veštački stvoren nacionalističkom i diskrimicatorskom politikom, koja je usmerena protiv srpskog jezika.

„Najveći cinizam je proglašavati građanskim i demokratskim nešto što je zapravo nametanje manjinskog jezika većini. Većini građana se nameće veštački jezik i besmislen pravopis koji niko i ne koristi“, kazao je Radonjić.

„Prema članu 13 Ustava, službeni jezik u Crnoj Gori je tzv. crnogorski, dok se srpski, bosanski, hrvatski i albanski nalaze u službenoj upotrebi. Koliko je diskrimiiacija nepravedna pokazuje i formulacija u Ustavu koja predstavlja pleonazam“, ističe Radonjić.

„Termini ‘služba’ i ‘upotreba’ su sinonimi. Sama formulacija, odnosno pokušaj odvajanja službenog od jezika koji je u neslužbenoj upotrebi, je besmisleno“, ističe on.

Popis stanovništva najbolji dokaz

Prema podacima sa poslednjeg popiea stanovništva 2011. godine, u Crnoj Gori 42,88 odsto govori sprski jezik, 36,97 odsto crnogorski, bosanski 5,33, albanski 5,27, a hrvatski 0,5 odsto. To je, kako ističe Goran Radonjić, najbolji pokazatelj da je srpski jezik dominantan.

„Pored svih pokušaja da se srpski jezik, kao jezik većine, marginalizuje, on je i dalje dominantan. I svi dalji pokušaji marginalizovanja će biti osuđeni na propast, jer se on predstavlja jezik većine“, ističe on.

(IN4S.NET)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *