SRPSKI JUNAK – Stepa Stepanović bio skroman čovek

SRPSKI JUNAK – Stepa Stepanović bio skroman čovek

19 avgusta 2014

General_Stepa_StepanovicPraunuka Stepe Stepanovića, Ivana Lučić navodi da je njen pradeda, koji je sa svojim vojnicima potukao austrougarsku vojsku na Ceru, bio skroman čovek.

On se nikada nije odvajao od svoje vojske i njegov jedini zahtev po penzionisanju bio je da na poklon dobije kobilu Vilu.

“Pradeda je bio skroman, narodski čovek. Znate onu njegovu čuvenu izreku – ‘iz naroda sam potekao, sa narodom sam stalno“’, rekla je Lučić (67), lekar u penziji iz Beograda.

Ona je, uoči svečanosti obeležavanja 100 godina od Cerske bitke u Tekerišu, istakla da se Stepanović nije odvajao od svoje vojske, u nekim specijalnim šatorima, već da je uvek bio uz narod.

“Kada je otišao u penziju najviše je voleo da ode u Čačak, gde je u miru i tišini radio u svojoj baštici i šetao. Voleo je Moravu i bedem na reci i to se kroz naše generacije prenosilo“, istakla je Lučić.

Ona podseća i da Stepa Stepanović nije dozvolio da se ubije njegova kobila Vila. Kako kaže, iako je oslepela, Vila je nadživela Stepanovića, koga je ispratila u u pogrobnoj povorci na večni počinak. Da mu poklone konja bio je jedini zahtev Stepanovića kada je otišao u penziju, kaže njegova praunuka.

Govoreći o pradedinoj skromnosti, ona je podsetila da je Stepa, kada je dobio penziju rekao: to je za mene previše, šta će meni ovoliko.

Upitana sa kakvim se emocijama danas suočava uoči obeležavanja 100. godišnjice bitke na Ceru, Lučić je navela da se oseća ponosno i da joj je čast što je u Tekerišu.

“Uzbudjena sam, znam koliko to znači za ceo srpski narod, za mene i moju porodicu posebno. Svakako da sam presrećna što se sve ovde obeležava na jedan lep način“, rekla je Lučić.

Ona na današnji dan nije želela da komentariše to što je pre dve godine u Čačku oskrnavljen spomenik Stepe Stepanovića, rekavši da će o tome drugom prilikom, a da danas treba da se slavi bitka, njegova pobeda i veliki uspeh ne samo za za malu Srbiju nego i za sve druge saveznike.

Na pitanje da li neko od Stepanovićevih potomaka nosi ime Stepa, Lučić je navela da se prezime Stepanović izgubilo, ali da ga i dalje prenose braća Stepe Stepanovića.

“Na žalost ili na sreću, imao je dve ćerke. U to vreme, prezime Stepanović nije moglo da se uzme kao dodatno prezime, tako da nijedna ćerka nije zadržala prezime Stepanović“, rekla je Lučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *