Srpski klubovi se raspadaju, a hrvatski se priključuju ruskoj ligi

Srpski klubovi se raspadaju, a hrvatski se priključuju ruskoj ligi

20 avgusta 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Stanje u srpskom fudbalu se ovih dana u medijima, ali i među običnim posmatračima, opisuje kao – haos i rasulo. Policija zbog sumnje u teški kriminal obilazi sedišta najvećih klubova, a navijači protestuju na ulicama, zbog čega se mnogi glasno pitaju – da li je došao kraj fudbalu u Srbiji?

Međutim, kako god se to završilo, zanimljivo je pogledati kako se razrešila tragična situacija kakva je bila u hrvatskom hokejaškom takmičenju, koje takoreći nije ni postojalo, a onda je tamošnji najveći klub Medveščak pronašao originalno rešenje – i priključio se ruskoj ligi.

Podsetimo, iako je u vreme Jugoslavije zagrebački Medveščak bio jedan od najboljih klubova, s obzirom da je osvojio tri naslova prvaka i četiri Kupa Jugoslavije, nakon raspada zajedničke države hokejaško takmičenje u Hrvatskoj je potpuno zamrlo i dospelo u toliko tešku situaciju, da bi se moglo reći da praktički nije ni postojalo. Ali onda je Medveščak pre samo nekoliko meseci učinio istorijski potez i priključio se prestižnoj ruskoj KHL ligi, koja je najjača svetska hokejaška liga izvan Amerike.

Naime, Kontinentalna hokejaška liga ili skraćeno KHL, je međunarodna profesionalna hokejaška liga Evrope i Azije, koja je nastala pre nekoliko godina, kada se dotadašnja Federacija hokeja Rusije transformisala u novo takmičenje u kome učestvuju klubovi iz Rusije, ali i iz 7 drugih zemalja, u kojima ukupno stanovništvo broji blizu 250 miliona ljudi. Drugim rečima, KHL je sada međunarodna liga, koja je izrasla iz ruskog nacionalnog takmičenja, i u njoj učestvuje 28 klubova iz Rusije, Belorusije, Kazahstana, Letonije, Slovačke, Ukrajine, Hrvatske i Češke.

Glavni trofej te mega-lige je Kup Gagarina, a za njega će se od septembra boriti i hrvatski Medveščak, koji će premijernu utakmicu u prestižnom novom takmičenju odigrati u Zagrebu sa čuvenim klubom CSKA iz Moskve.

Štaviše, priključenje zagrebačkog kluba ruskom ligaškom takmičenju neće predstavljati samo običan sportski događaj, nego će on imati značaja i za hrvatsku ekonomiju i turizam. Radi se o tome da je početkom ovog meseca veliki tamošnji proizvođač hrane „Podravka“, potpisala ugovor o sponzorisanju Medveščaka, a tom prilikom se moglo čuti da kompanija „Podravka“ sa velikim zadovoljstvom sudeluje u tom projektu, jer će joj medijska pažnja u novoj velikoj hokejaškoj ligi, kako su rekli, omogućiti da povećaju prodaju na ruskom tržištu i u ostalim zemljama čiji klubovi igraju u KHL-u, te su naglasili da je učešće Medveščaka u ruskoj ligi „izvrsna prilika za zajedničku promociju hrvatske privrede, turizma i sporta.“

Međutim, da se vratimo ponovo na početak ove priče, a to je aktuelno stanje u srpskom fudbalu. Po saznanju beogradskog portala „Pravda“, UEFA pažljivo prati zbivanja u srpskom fudbalu, koja se tiču optužbi za neregularnost i sudskih istraga u najvećim klubovima. U tom smislu Unija evropskih fudbalskih asocijacija razmišlja da drastično sankcioniše srpske klubove ako se dokažu kriminal i mahinacije u njima, a kao kazna se pominje izbacivanje srpskih klubova iz svih evropskih takmičenja na čak pet godina, što se ocenjuje kao preteća katastrofa za domaći fudbal.

Inače, i svi drugi mediji nazivaju trenutnu situaciju u srpskom fudbalu bukvalno sa rečima – „ludilo, haos i malverzacije“, što zajedno sa nedavnim protestima navijačkih grupa po beogradskim ulicama, predstavlja zaista preloman trenutak u tom najpopularnijem sportu na ovim prostorima. Ostaje samo da se vidi na koji način će se takvo stanje razrešiti – da li će situacija biti samo još gora, ili će klubovi pronaći neko jedinstveno rešenje poput zagrebačkog Medveščaka koji se priključio jakoj međunarodnoj ligi, ili već na neki treći originalni način.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *