СРПСКИ ЛЕКАР ОТКРИВА КАКО СЕ ФИНЦИ БРАНЕ ОД КОРОНЕ: Нема кризног штаба, ни закључавања

СРПСКИ ЛЕКАР ОТКРИВА КАКО СЕ ФИНЦИ БРАНЕ ОД КОРОНЕ: Нема кризног штаба, ни закључавања

6 децембра 2020

Финска има убедљиво најнижу стопу заразе коронавирусом у Европској унији, а др Димитрије Јаковљевић, специјалиста геријатрије и палијативне медицине, који живи и ради у Хелсинкију, открио је за “Пробуди се” како изгледа “фински рецепт” за епидемију.

Према речима др Димитрија Јаковљевића, успех Финске у борби с короном највише се заснива на доброј и рационалној организацији здравствене службе.“Ради се о томе да је ово систем који се заснива превасходно на примарној свеобухватној здравственој заштити и ускоро ће бити 50 година колико је тај систем у функцији. Унапређивао се. Неки ће рећи да је скуп, да је гломазан, међутим он се у протеклих двадесетак година модификовао, врло се рационализовао.

Главни циљ јесте превенција оних болести које се могу превентирати. Проблем у овој земљи нису заразне болести, него незаразне… Међутим, у овом случају имамо заразну болест која има пандемијски карактер и по мени се систем врло брзо адаптирао”, објаснио је др Јаковљевић гостујући на ТВ Нова С.

Занимљиво је да Финска до краја није формирала кризни штаб нити неко друго специјално тело које ће се бавити епидемијом, нити је било мера које су подразумевале да људи буду данима затворени по кућама.

“Постепено се пооштравају мере. Једна је била до колико сати се точи алкохол, било је до 21-22 увече и то је била једна од првих мера у октобру. то практично значи да ће се тај ресторан затворити. Било је ту разних критика од стране угоститеља, међутим влада је била врло стриктна.

Међутим, оно што је битно, дозвољено је окупљање 5-10 људи максимално у оним зонама у којима је опасност од ширења епидемије највећа. Продавнице и шопинг молови су отворени, нема тих ограничења, али кад уђете 90 одсто људи носи маске и држи дистанцу”, прича др Јаковљевић.

(Нова.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. milorad3 says:

    finci nemaju koronu jer je niko ne širi tamo , niko ih ne zaprašuje i niko im nije poslao zaražene ubice.

  2. persida says:

    Finci su nevidjene gluperde, za viruse su nezanimljivi.

  3. Риста says:

    И ДрКон би причао све најлепше о Финској да ради тамо. На жалост, ради у Србији. Само кад дође директорица Берклија у Србију, не прича ништа о Америку. Али подржи Обрадовића а Обрадовић ондак постане посланик. А директорица ондак оде и више је нико никад не спомене. Ја да радим у Изрелу, причао бих све најлепше о Израелу а пошто не радим, ништа и не причам. Шта сад ја треба да напишем? Да је овај др уствари полтрончина тешка? Па нећу то да напишем. Ипак више волем Несторовића него њега. Кад би се Несторовић кандидовао за прецедника, ако на пример полуди, ја бих ипак гласао за Несторовића. Можда боље да имамо лудог прецедника него...шта ја знам шта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u