СРПСКИ ЛЕКАР ПОСТАО МИЛИОНЕР ПРЕКО НОЋИ: Спасава свет од короне

SRPSKI LEKAR POSTAO MILIONER PREKO NOĆI: Spasava svet od korone

26 jula 2020

Profesor Ratko Đukanović (65), jedan od najboljih svetskih stručnjaka za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, zajedno je sa dvoje svojih kolega sa Univerziteta u Sauthemptonu došao do velikog otkrića u lečenju pacijenata zaraženih virusom korona.

Srpski stručnjak i profesori Stiven Hojgejt i Dona Dejvis su pre 20 godina otkrili da protein interferon beta koji pomaže kod prehlade nedostaje onima koji boluju od astme i hroničnih bolesti pluća. Na osnovu toga njihova firma „Synairgen“ razvila je njegovu zamenu koja pomaže pacijentima sa virusnim oboljenjima, piše „Gardijan“.Klinička studija njihovog leka SNG001, baziranog na interferonu beta, završena je pre nekoliko dana i pokazala je da pacijenti zaraženi virusom korona imaju dva do tri puta veće šanse za oporavak uz ovu terapiju nego uz placebo. Na uzorku od 101 obolelog utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 odsto dok je osećaj gubitka daha takođe drastično smanjen.

Direktor kompanije „Synairgen“ Ričard Marsden presrećan je zbog rezultata.

„Za njih nema ničega boljeg nego kada vide da njihov lek leči prave pacijente, a pritom zarađuju pare“, rekao je Marsden nakon što su akcije njegovog preduzeća skočile za 540 procenata nekoliko sati posle objavljivanja rezultata studije 21. jula.
Od početka godine vrednost ovih akcija porasla je za neverovatnih 3.000 procenata.

Pošto svo troje naučnika ima udeo u kompaniji, oni su praktično preko noći postali milioneri, pa tako 0,56 odsto akcija doktora Đukanovića sada vredi 1,6 miliona funti (oko 1,75 miliona evra).

Klinička studija proširena je na pacijente sa blažim oblikom bolesti, dok je farmaceutskoj kompaniji „Rentschler“ naloženo da proizvede milion doza pred sledeći talas epidemije koji se u Velikoj Britaniji očekuje na zimu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Ispravite to mudrovanje i lepo napišite "BIVŠI" srpski lekar. On sigurno više nije srpski lekar. A što se tiče miliona, ima on tamo debelu platu.

  2. Crni Petak says:

    Ne može srpski lekar toliko da popravi, koliko billy može da pokvari. Možda će zbog ovog lekara da nađu načina da nas osude kako smo mi i zbog ovoga neki genocidni narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *