Srpski maturant o Rusiji

Srpski maturant o Rusiji

28 juna 2014

srpski maturaSedam učenika iz Srbije, zajedno sa predstavnicima više od dvadeset država, učestvovali su na Olimpijadi ruskog jezika, koja je bila održana nedavno u Institutu Puškin u Moskvi. Među onima koji su se kući vratili sa diplomom je i maturant gimnazije iz Užica- Nikola Janković.

Dostojevski je pisao da „ruski momci“, gde god da se sretnu, oni počinju da diskutuju o večnim filozofskim pitanjima u vezi sa nastankom sveta. Sa tim u vezi, i novinar „Glasa Rusije“ Timur Blohin je ukratko prozborio sa Nikolom ne samo o njegovoj budućoj profesiji i utiscima koje će poneti iz Moskve, već i o preporodu srpskih zemalja.

Prvi susret sa ruskim jezikom, desio se u gimnaziji…

Na matematičkom smeru u mojoj gimnaziji se predaje ruski jezik. To je bio prvi susret sa tim jezikom. Međutim, prve dve godine, iskreno govoreći, nisam bio posebno zainteresovan da naučim ruski. Ali 2012, negde u maju sam imao dosta slobodnog vremena pa sam rešio da ga posvetim nečemu korisnom i počeo da učim ruski ozbiljno.

Zašto je baš ruski jezik postao ono što prija duši? „Znate i sami, – govori Nikola Janković,- naše narode mnogo toga spaja“. A „azbuka“ ruskog je za Nikolu postao…. Dostojevski.

U školi smo čitali “Zločin i kaznu” Dostojevskog. Meni se ta knjiga svidela i ja sam baš želeo da usavršim ruski jezik da bih mogao da pročitam u originalu. Ja se u velikoj meri slažem sa mišljenjem ovog pisca, njegova dela su izuzetno teška, u psihološkom, u filozofskom smislu, ali meni se to sviđa da čitam. Prva knjiga koju sam kupio na ruskom jeziku jeste “Zločin i kazna”, a posle toga sam kupovao Bulgakova, Jesenjina, Ljermontova.

Kada govorimo o delima Dostojevskog, pretpostavimo da je on živ i da se sad bavi politikom, njegova dela, verovatno bi bila svrstana u kategoriju „desnice“

On bi se borio za rusku, pravoslavnu ideju. Neki njegovi stavovi su, nažalost, tačni. Recimo, on je procenio kako će se ponašati slovenski narodi u poziciji sa Rusijom, da će biti nezahvalni, da će ih Rusija više puta oslobađati, ali da nikada neće dobiti, da tako kažem, bratsku ruku od tih malih slovenskih naroda. Dostojevski je bio i zagovornik srpskog ujedinjenja i zagovornik toga da Srbi treba konačno da se oslobode od Turaka. Kao što vidimo, nisu sve srpske zemlje sada slobodne, tako da se o tome ne može baš puno reći…

Moskovska Olipmijada se sastojala iz tri dela, govori Nikola Janković- unapred pripremljena prezentacija, usmeni ispit i provera znanja ruske istorije. Našem sagovorniku je dopalo pitanje o 20.veku:

O tome sam znao baš dosta. Trebalo je da spomenem sve, od rusko-japanskih ratova 1905. godine pa faktički do Jeljcina.

I dok apsolutni pobednik Olimpijade Mihajlo Ilić, inače Nikolin drug, još nije odlučio da li će povezati svoju buduću profesiju sa ruskim jezikom, naš sagovornik je čvrsto rešen da upiše Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu. Dakle, iako formalno neće biti konkretnih veza, ipak…

Ruski je, barem u našoj zemlji, jedan od jezika tehnike, pored nemačkog i engleskog, koji je obavezan. Tako da ja mislim da na tom fakultetu postoje određeni ljudi koji su povezani sa Rusijom. I ja bih verovatno iskoristio prvu priliku da nastavim studije u Rusiji. U svakom slučaju, ne planiram da prestanem da se bavim ruskim, i dalje ću u slobodno vreme čitati knjige na ruskom jeziku i trudiću se da još produbim znanje. To je jezik moego obщeniя s lюdьmi, imam dosta drugova na internetu iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i tu je prosto ruski jezik neizbežan.

Moskva me je baš prijatno iznenadila,- govori Nikola Janković,- čini mi se kako u našim medijima Rusiju predstavljaju kao nekakvu daleku i ne sasvim prijatnu zemlju za život. Upravo sam se uverio u suprotno, da to nije istina, a Moskva je zaista jedan od najlepših gradova sveta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *