Српски министар одбране у Русији, док Американци вршљају по „административној линији“!

Srpski ministar odbrane u Rusiji, dok Amerikanci vršljaju po „administrativnoj liniji“!

26 aprila 2017

Šesta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti otvorena je danas, a srpsku delegaciju predvodi ministar odbrane Zoran Đorđević koji je u ime predsednika Vlade i budućeg predsednika Republike Aleksandra Vučića pozdravio učesnike konferencije.

U obraćanju na jeziku domaćina, Đorđević je potvrdio celovitu opredeljenost Srbije za regionalnu i globalnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, a posebno imajući u vidu da je međunarodna pozicija Srbije značajno unapređena proteklih godina.

Kako je dodao, Srbija je ključni faktor u regionu za održavanje mira i stabilnosti, pre svega u borbi protiv globalnog terorizma koji je postao glavni svetski bezbednosni izazov i rizik, rekao je ministar Đorđević.

– Srbija se pokazuje kao uspešna u rešavanju posledica migrantske krize, sprečavajući potencijalne pretnje, među kojima je terorizam. Iz tih razloga sam posebno ponosan na odličnu saradnju u okviru Mešovitih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, koje na human i profesionalan način nastoje da ublaže posledice migrantske krize – naglasio je ministar odbrane.

On je istakao da je Srbija odgovoran, pouzdan i predvidljiv partner, koji kao kandidat za EU želi da deli odgovornost sa evropskim partnerima, ali i da sa svim činiocima međunarodne bezbednosti razvija saradnju i time doprinese globalnoj bezbednosti.

– Stoga će Ministarstvo odbrane nastojati da, uvažavajući spoljnopolitičke prioritete, u narednom periodu dodatno ojača saradnju sa svim strateškim partnerima, posebno u oblasti izvođenja zajedničkih vežbi – naveo je on.

Đorđević je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za politiku vojne neutralnosti, štiteći i promovišući svoje nacionalne interese.

Pri tome, rekao je, imamo intenzivne odnose sa Rusijom, uključujući vojnu i bezbednosnu saradnju, a upravo je podrška zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ od neprocenjivog značaja u odbrani naših nacionalnih interesa.

– Naime, pored migrantske krize, Kosovo i Metohija je i dalje glavni bezbednosni izazov za našu zemlju – ocenio je Đorđević.

Jačajući svoju ekonomiju i perspektive svojih građana, Srbija nastavlja svoju politiku saradnje u regionu, naglasio je Đorđević ali i podvukao da nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“.

– Put do trajnog i održivog rešenja moguć je jedino kroz pregovore, u skladu sa međunarodnim pravom – naglašava on.

Đorđević je upozorio i na proces intenzivnog globalnog razilaženja, umesto globalnog zbližavanja i naglasio da je danas, više nego ikada, potrebno da se svet ujedini u borbi protiv terorizma.

Šesta Moskovske konferencije otpočela je obraćanjem ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, a tema ovogodišnje konferencije je „Globalna bezbednost: Izazovi 21. veka“.

U radu konferencije učestvuje više od 750 gostiju, među kojima su ministri odbrane i delegacije, vojni eksperti i predstavnici akademskih krugova iz 86 zemalja, a takođe i rukovodstva međunarodnih organizacija UN, OEBS-a, SOS-a, ZND, ODKB i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Amerikanci na jugu Srbije

U isto vreme dok je ministar odbrane govorio na ruskom jeziku prisutnima na Konferenciji, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević i pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Heris, obišli su danas pripadnike Vojske Srbije i KFOR-a angažovane u jednovremenoj patroli u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Prema rečima generala Herisa, zajedničke patrole ukazuju na to koliko je bitno izgraditi poverenje, a poznato je da Ohajo i Srbija već dugi niz godina imaju izuzetno partnerstvo, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Patrole duž administrativne linije održavaju se, između ostalog, kako bi bile uklonjene bilo kakve kriminalne radnje i kako bi saradnja između KFOR-a i Vojske Srbije bila podignuta na još viši nivo, rekao je general Heris.

General Janićijević ukazao je na to da Vojska Srbije pridaje izuzetan značaj saradnji sa međunarodnim bezbednosnim snagama na prostoru Kosova i Metohije, posebno sa pripadnicima KFOR-a, i da je ta saradnja veoma značajna.

Ona je sadržajna, odlikuju je poverenje i unapređenje u svakom pogledu, pre svega opšte bezbednosne situacije duž administrativne linije, odnosno u zonama odgovornosti i međunarodnih bezbednosnih snaga i Vojske Srbije, naglasio je Janićijević.

Današnja aktivnost je, prema rečima zamenika komandanta Združene operativne komande, jedna u nizu oblika saradnje između KFOR-a i Vojske Srbije i usmerena je pre svega na realizaciju zajedničke namere sagledavanja bezbednosnih izazova koji mogu da se registruju u ovom rejonu.

Ključni bezbednosni izazov u ovom delu svakako su ilegalne aktivnosti , a ono što predstavlja posebnu pretnju duž administrativne linije za pripadnike Vojske Srbije je bespravna seča šuma, u kojima učestvuju naoružana lica sa prostora Kosova i Metohije, pojasnio je general Janićijević.

Zajedničke jednovremene patrole Vojske Srbije i KFOR-a u Kopnenoj zoni bezbednosti realizuju se od 2005. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    "Ohajo i Srbija već dugi niz godina imaju izuzetno partnerstvo" ha ha ha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *