Српски народ је бистрији од његових елита

Srpski narod je bistriji od njegovih elita

30 avgusta 2016

vladimir-kostic 54Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Vladimir Kostić otvorio je u Čačku izložbu radova velikih srpskih slikara, živih i minulih, poručujući u slovu da će posetioci, zapravo, videti čudo o mučnom putu približavanja Srbije Evropi i svetu.

– Bojim se da u Srbiji ovog trenutka postoji neka vrsta radikalnog nepoznavanja sopstvene tradicije i istorijskog nasleđa, ali, dozvolićete, i aktuelnih političkih vrednosti. Nevolja je što mi nemamo kulturnu i civilizacijsku liniju, već se kod nje javljaju tragični prekidi – kazao je predsednik SANU na otvaranju.

Povodi za postavku „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici” jesu 175 godina od osnivanja naše nacionalne Akademije i 64 godine postojanja i rada Narodnog muzeja u Čačku. Izložena su dela članova SANU iz raznih vremena, počev od grafika manastira Hopovo iz sredine XVIII veka do dela aktivnih članova Likovno-muzičkog odeljenja SANU.

Tako se od danas u maloj muzejskoj galeriji nižu velika imena i slike neprolazne: Vlaha Bukovca, Paje Jovanovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića, Ivana Meštrovića, Đorđa Jovanovića, Marka Murata, Ljube Ivanovića, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Jovana Bjelića, Mila Milunovića, Borivoja Stevanovića, Ivana Tabakovića, Olge Jevrić, Ljubice Sokić, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića…

Direktorka Muzeja Delfina Rajić saopštila je da će izložba ostati do 23. septembra.

Odgovarajući na pitanja novinara o našoj društvenoj zbilji, odmah posle otvaranja takođe u Galeriji, profesor Kostić je naveo:

– Bilo kakve ad hok poruke kad bih slao, bilo bi ih puno. SANU stoji na raspolaganju svakoj dobronamernoj srpskoj vlasti kako bi rekla šta o nečemu misli, ali ne da ponovi ono što vlast misli. Istinu govoreći, to se do sada od nas nije ni tražilo.

Dodao je:

– Uskoro će, u novembru, konferencija koju mi spremamo u Akademiji, pod radnim motivom – nesporazumi i neslaganja. Ukoliko ne počnemo da razmišljamo različito, ukoliko insistiramo na toj sabornosti, pri čemu će nam sabornost doneti neko drugi, a mi kao papagaji ponavljati mantre, ukoliko ne budemo stalno jedni drugima oponirali i diskutovali, takođe se bojim da Srbiji nema velikog napretka.

Navodeći da je u jednoj anketi, metodologijom za koju nije siguran da je stopostotno naučna, Srbija bila svrstana među poslednje po sposobnosti naroda da prihvati inovacije – odgovorio je na novinarsko pitanje: kakve su prilike u Srbiji?

– Situacija u društvu je teška, Srbija je decenijama varana, napadana i spolja i iznutra, u jednom trenutnom civilizacijskom sumraku koji nas okružuje. Ali, narod je uvek pokazivao više bistrine nego njegove elite. I dalje se nadam da će on tu bistrinu naći, nisam pesimista. Izgubili smo etiku rada i osećaj da se od rada može živeti, jer su poruke u jednom vremenu bile takve, jer je istina u kojoj su mladi živeli bila takva, ali se moramo vratiti radu, jer je to jedino iz čega može poteći nova Srbija – kazao je predsednik SANU Vladimir Kostić.

KOMENTARI7 komentara

 1. Svetislav says:

  Koje gomno, niti tvrdo niti retko!

  • VUK says:

   Mislim da nisi u pravu ja mogu da te razumem da istina koju ti neko kaze moze da ti se ne svidi al je ona takva kakva je i od nje nemozemo pobeci

   • Svetislav says:

    Vuce, ja sam to rekao za ovoga glavonju koji kao predstavlja "srbsku elitu", a govori i radi sve protiv srbskih interesa. Znam da je nas narod bistar i pametan, ali dok nam ovakvi predstavljaju "elitu", kao i ko vlada nama poslednjih 70 (a mozda i vise godina) onda i nismo nesto pametni i bistri!

 2. tinman19 says:

  Narod je glup, narod nikada ne može biti bistriji od njegovih elita . Elite služe zato da koriste glup narod za svoje ciljeve. Srpski narod je izuzetno glup i primitivan. Nisu ni ostali narodi u okruženju bolji, ali srpski narod prednjači u gluposti i političkim promašajima. Za svoju nesreću je kriv samo srpski narod, nikakva vatikanska urota ili masoni, narod je toliko glup da ni ne vidi prema kojem ponoru ide. Ovaj Vladimir Kostić laže, još jedan falsifikat koji se stavlja srpskom narodu na dušu.

 3. kalimero says:

  Kostic je gluperda i neprijatelj Srba. Sve dok Akademija srpski jezik zove srpskohrvatskim za mene su akademici djubre, vece i od Vucica.

 4. micky says:

  Ne sernjaj dzukelo. Placenik NATO-fasista. Tornjaj se u tri PLM. Je...bo te onaj sto te doveo tu gde jesi. Zatvor je za tebe i vise nista.Ne baljezgaj vise. Mlogo bazdises.

 5. Mojsije sto krade kajsije says:

  Slazedm se, mnogo ovaj Kostic bazdise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *