Српски научници ће правити сонду за Јупитер

Srpski naučnici će praviti sondu za Jupiter

8 februara 2015

jupiter_and_io_by_rah2005-d33fjaxTim naučnika iz Biosens centra Univerziteta u Novom Sadu dobio je danas poziv Evropske svemirske agencije (ESA) da učestvuju u izgradnji komponenti za svemirsku sondu koja će 2022. godina biti lansirana na Jupiter. Ovu ekskluzivu vest naši naučnici su saznali u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu tokom predstavljanja projekta ANTARES, koji je nedavno dobio vrhunsko priznanje EU.

Na naše pitanje šta će to srpsko biti na Jupiteru, dr Vesna Bengin-Crnojević, jedan od osnivača centra, odgovorila je da će centar verovatno raditi senzore, ali da tek treba da čuje sve informacije. Ovaj centar ima 68 istraživača raznih specijalnosti, uključujući one za nano i mikroelektroniku, robotiku…

Inače, cilj projekta ANTARES je da postojeći Biosens centar pretvori u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti poljoprivrede. Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, podsetila je da je Srbija jedina zemlja van EU koja je dobila projekat u okviru tvining programa koji je deo programa „Horizont 2020”. Predloženi budžet ovog projekta je pola miliona evra u prvoj i 29 miliona evra u drugoj fazi.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *