СРПСКИ ОФИЦИРИ ТВРДЕ: Украјинска морнарица је кренула на Русе… (ВИДЕО)

SRPSKI OFICIRI TVRDE: Ukrajinska mornarica je krenula na Ruse… (VIDEO)

27 novembra 2018

Kriza u Crnom moru, nastala zbog provokacije ukrajinske ratne mornarice u području Kerčkog moreuza, bila je tema ovonedeljnog izdanja emisije „Na nišanu Lazanskog“, a o tome kuda ide Kijev u svojim avanturističkim potezima govorili su gosti Miroslava Lazanskog, mornarički pukovnik Milan Komar i kapetan bojnog broda Milisav Mijović.

Lazanski je podsetio da je ruska strana saopštila da potezom ukrajinske ratne mornarice povređeno međunarodno javno pravo, međunarodno pomorsko pravo, kao i unutrašnje pravo Ruske Federacije.Na pitanje da li su Ukrajinci ovo namerno uradili, kapetan Milisav Mijović kaže da je jasno da je u pitanju osmišljena provokacija, jer je pomorska procedura potpuno jasna.

„Strani brod mora da se najavi, da dobije odobrenje, pa tek onda da uplovi. Ukoliko ne dobije odobrenje, takav ulazak se smatra nasilnim kršenjem pomorske granice. Međutim, postoji međunarodno pomorsko pravo i međunarodna pomorska praksa. Trenutno je praksa tu na Crnom moru, naročito oko Krima, da Ukrajina to smatra svojom teritorijom, pa hoće da pokaže da može tuda da prođe“, objašnjava Mijović.

I mornarički pukovnik Milan Komar se slaže sa ocenom Miroslava Lazanskog da je vrh komande ukrajinske ratne mornarice svesno prihvatio da glumi žrtvu i da su posade ovih brodova gurnute u avanturu bez izgleda na uspeh.

„Nema govora o tome da su oni mogli da misle da nesmetano mogu da prođu kroz ruske teritorijalne vode. Gurnuli su, dakle, tih petnaestak ljudi u to, pa makar se i ne vratili. To je rizik kada se pravi jedna takva akcija, jer vidite, iza ovoga automatski ide sednica NATO-a, proglašenje ratnog stanja, Vrhovna rada zaseda i tako dalje“, napominje Komar.

Na pitanje šta će se dalje dešavati sa ukrajinskim ratnim brodovima koji su povredili ruske teritorijalne vode i koji su privedeni u luku Kerč, odnosno da li su oni zaplenjeni i da li će uslediti neka tužba, kapetan Mijović kaže da će ukrajinska strana verovatno morati da nadoknadi nekakvu štetu zbog ovakvog poteza.

„Oni će se, naravno, pravdati da je to njihova teritorija i pozivati se na međunarodnu pomorsku praksu. Međutim, dok se situacija ne reši, ovi brodovi se neće vratiti u Odesu, čime je praktično petina flote zbrisana sa flotne liste“, slaže se Mijović sa ocenom Miroslava Lazanskog.

Sličnog stava je i pukovnik Komar, koji kaže da u sporovima, kada brodovi uđu na tuđu teritoriju pola milje ili milju, uvek može da se kaže da je brod „zalutao“, da se „vade“ na vremenske prilike i tome slično. Međutim, kako kaže, ovaj potez ukrajinske mornarice predstavlja grubo kršenje pomorskog prava.

„Pitanje je šta će se sad desiti sa tim brodovima… Ja cenim da će Rusi malo da ih drže u ovoj ’natovskoj zapenušanosti‘, nekoliko dana će držati situaciju pod ’naponom‘, a onda će ih pustiti da se vrate kući. To je u svakom slučaju bila suluda akcija, smišljena, dogovorena provokacija“, smatra Komar.

Podsetimo, Ukrajina je uvela ratno stanje nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda i uhapsila 24 mornara zbog nezakonitog presecanja državne granice.

Takođe, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da postoje neosporivi dokazi da je Kijev pripremio i sproveo provokaciju koju je izvršila ukrajinska vojska u akvatoriji Crnog mora.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. opet ja says:

  Porošenko je poslao brodove da bi isprovocirao sukob, uveo ratno stanje i digao sebi rejting zbog izbora u martu. Rusija ništa nije inicirala u ovom slučaju i sukob im sada ne odgovara.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Srbija na kraju krajeva nemora priznati Kosovo.Jer kad se Kosovo i Albanija ujedine priznanje Srbije nece biti potrebno.Jer Albanija je ki drzava clanica UN i sviju drugi organizacija i NATO.Srbi na Kosovu ce tad biti remetilacki faktor u drzavi Albaniji.I oni ce biti procerani silom sa Kosova cim se Kosovo i Albanija ujedine.Eto to ce se desiti.

 2. Karital says:

  Članak 17 i 38 Konvencije UN-a o pravu mora i čl.2. Ugovora između Ukarjine i Ruske Federacije o suradnji i korištenju Azovskog mora i Kerčovog tjesnaca, ukrajinski ratni brodovi uživaju slobodu plovidbe, i stoga mogu proči kroz Kerch tjesnac u bilo koje vrijeme.

  • FSB says:

   Do pripajanja Krima Rusiji polovina Kerčkog moreuza je pripadala Rusiji, a polovina Ukrajini. Pripajanjem Krima taj prolaz pripada samo Rusiji. ... Ranije 23.09.2018. dva ukrajinska broda ratne mornarice „Donbas“ i „Korec“ prolazila su kroz Kerčki moreuz i prošli su ispod Krimskog mosta krećući se iz Crnog mora u Azovsko more. Na put su krenuli iz Odese sa ciljem da stignu u Berdjansk (Azovsko more). Pre toga oba broda zatražila du dozvolu za prolazak kroz Kerčko-jenikalski kanal u sistemu kretanja brodova Kerčkog moreuza „Rosmorporta“. Osim toga, brodovima su trebale usluge sprovodnika broda. Brodove ukrajinske mornarice pratili su brodovi obalske straže Pogranične službe FSB Rusije „u skladu sa normama međunarodnog pomorskog prava i u interesu osiguranja bezbednosti Ruske Federacije“, saopštila je granična uprava regiona. ... Kako su tada znali da treba da traže dozvolu za prolazak kroz Kerčki moreuz i da za to treba da imaju odgovarajuću pratnju obalske straže, a sada odjednom ne treba im ni dozvola ni pratnja.

 3. Miraš says:

  Porošenko je žrtvovao samo jednu petinu inače značajno slabije flote od ruske Crnomorske flote, koliko je slaba ukrajinska flota mogao je da žrtvuje i dve petine. Da vidimo šta je time dobio: Vojno stanje je uvedeno u oblastima koje se graniče sa Rusijom i sa nepriznatim Pridnjestrovljem, navodim ih u pravcu kazaljke na satu idući od severa zemlje, dakle u ovih 10 oblasti: Černigivska, Sumska, Harkovska, Luganska (onaj severniji deo pod ukrajinskom kontrolom), Kramatorska, Zaporoška, Hersonska, Nikolajevska, Odeška i Vinička (ove dve zadnje su u blizini Pridnjestrovlja). Tu su i unutrašnje vode Azovskog mora koje su južno od Kramatorske i Zaporoške oblasti. Žrtvovali su 24 mornara koji su zarobljeni i trojica su ranjeni i to u meka tkiva, a da vrše provokaciju u teritorijalnim vodama Ruske Federacije. Zatim su proglasili ratno stanje kao da je bilo sasvim obrnuto tj. da su Rusi kod njih u Ukrajini izvršili provokaciju. Dakle drsko i bezobrazno pokazuju prstom na Rusiju, a kriju duboku unutrašnju podeljenost u svojoj zemlji i nesposobnost aktuelne vlasti. Prvi cilj je da Ukrajinci ne progledaju i da na predstojećim izborima ne otpišu ovakve vlasti, mada po merenom rejtingu jasno je da Porošenka su već otpisali. Drugi i još važniji cilj biće pokušaji stavljanja pod kontrolu: DNR i LNR (Donjecke i Luganske oblasti) i verovatno i Krima (čemu ratno stanje u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti). Vremenski ratno stanje je oročeno na 30 dana, ali ako sada isprovociraju i pokrenu akcije biće vremenskih produžetaka, pa još ako se stanje zakomplikuje mogu da povećaju i broj oblasti pod ratnim stanjem te na taj način izbori u Ukrajini će se odlagati. Ili će u naredna dva meseca pokušati da izvedu scenario da uplašeni i naivni glasači priljube se uz lažnog spasioca Porošenka. Ispada da Porošenko ovih dana želi da njegovi ljuti protivnici učine mu uslugu tj. želi da budu što aktivniji borci DNR i LNR da bi on ostao na vlasti. Pravi gospodari Ukrajine najverovatnije ni ne žele da Porošenko ponovo osvoji vlast, nego koriste budaline ambicije do poslednjeg daha da bi dobili stanje koje odgovara njihovoj daljoj strategiji. To je opet neko sankcionisanje Rusije, a glavni ciljevi su i dalje u Siriji i na Bliskom Istoku. Nisu dozvolili na SB UN da bude razmatran ruski predlog o incidentu u Kerčkom moreuzu u teritorijalnim vodama Rusije jer time Rusija bi samo dobila, a izgubila bi njihova strategija. Cilj svega je oslabiti aktuelne vlasti u Rusiji. Rusiju jedino tako mogu da pobede - da stalno rade na iscrpljivanju Rusije i povećanju nezadovoljstva i da na kraju nezadovoljno stanovništvo Rusije iznutra odbaci aktuelnu vlast i ovakvu politiku. To im je najpovoljnije rešenje jer u toj varijanti ne bi dobili u glavu ni nuklearne ni nenuklearne rakete Rusije.

 4. Sasha says:

  Kada "velike" zemlje krenu sa povlacenjem priznanja, pratice ih i svi ostali njihovi sateliti.

 5. Kulak says:

  Glumci koje je upotrebio waltzman (tzv. porošenko) loše su obavili posao.Ideja sa provokacijom ispod Krimskog mosta sa banderovske tačke gledanja možda i nije bila tako loša, ali je problem PREJAK CILJ. Naime, kad banderovci udare na RUSIJU siguran im je jedino poraz.I drugima, a ne samo banderovcima.I to je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *