Srpski patriotizam – predispozicija za progres, i trn u oku veleizdajnicima?!

Srpski patriotizam – predispozicija za progres, i trn u oku veleizdajnicima?!

9 априла 2014

Dragan Đogović 3736Piše: Dragan Đogović

Živimo u svijetu punom izdajnika. Oni izdaju svoje sunarodnike i sarađuju sa neprijateljem. Presudan element za izdaju u biti je uvijek novac…sve što je više jedno društvo vezano za novac, postaje zavisno o njemu, tako sve više izdajnika stvara. Ali ono što je najefikasnija zaštita od izdaje? To je patriotizam, ljubav prema svojoj zemlji. Patriote nisu na prodaju! Patriote ne praktikuju izdaju! Patriotska nacija, optimalna je defanziva protiv spoljnih i unutrašnjih prijetnji.

Svako ko se osjeća emotivno vezan za svoj narod, naziva se patriotom. Patriotizam je više od nacionalnog ponosa. Ljubav prema otadžbini ilustruje vezu jedne osobe prema svom narodu i nacionalnosti. Patriotizam se odnosi i bazira na etičkim, istorijskim, političkim i kulturnim događajima koji karakterišu patriotski orijentisane pripadnike jedne nacije.

Često se pojmovi patriotizam i nacionalizam upoređuju, iako je jezgro patriotizma baš kao i nacionalizma, identifikacija sa svojom zemljom, oni se ipak razlikuju. Ako je patriota neko ko može da se identifikuje sa svojim narodom i sopstvenoj zemlji, ne znači da je protiv osnovnih prava i identiteta drugih naroda. Patriotizam se ne ispoljava u mržnji drugih naroda, nego u ljubavi svog.

Ukoliko pak neki “patriota” forsira npr.formulu : Sve što je srpsko to je dobro, nije srpsko loše je, to zapravo nije patriotizam, već šovinizam. Šovinizam znači druge devalviralti, da bi sebe većim istakao. Takvo razmišljanje je štetno, jer je neprijateljski raspoloženo prema ljudima, i može dovesti do mržnje.

U pozitivnom smislu, savremeni patriotizam može se shvatiti kao posvećenost demokratskim osnovama društva u odbrani osnovnih i ljudskih prava.

Da li je neko patriota ili ne, naravno ne može se prepoznati po nosu. Uglavnom partiotiska osjećanja dolaze do izražaja uvažavanjem tradicije, kulturne i istorijske vrednosti. Posebno izažene emocije se ispoljavaju u nacionalnom sportu. Patriote pjevaju državnu himnu sa žarom, tuguju, i raduju se pobjedama sportista.

Patriotizam je rado viđen u mnogim zemljama i ima političku podršku Tako je u Americi uobičajena praksa da mnoga domaćinstva pokazuju svoj nacionalni ponos, sa američkom zastavom okačenom na ulaznim vratima.

U Srbiji bi takav identičan stav njenih građana, ekspresno zadobio političku etiketu ultranacionalističke nacije.

Zbog toga ne treba nikoga da čudi što neki veleizdajnici, inače politički moćnici, i pojedine nevladine sa strane plaćene organizacije, u pokušajima da sruše glavnu prepreku ka svom zacrtanom izdajničkom cilju, permanentno satanizuju patriotske pokrete individualnih lica, organizacija i medija u Srbiji i dijaspori, kao “ekstremno nacionalističke izvorne tvorevine, koje se ne uklapaju u koncept i vrednosti modernog demokratskog proevropskog društva.“

SRBIJA NIKAD GRANICA PROTESTTakav protagonistčki stav veleizdajnika je naravno apsolutno apsurdan, ali na žalost u njihovom promovisanju počesto efikasan.

Ko želi da opstane u ligi, i bude među dobitnicima nametnute globalizacije, mora biti patriot. Godinama srpska privreda slabi, raspoloženje u zemlji je sve lošije, društvo nesigurno i uplašeno. Zašto? Zato što je produktivni nacionalni identitet intaktan.

Upravo u eri globalizacije, nacionalni identitet, postaje ključna ekonomska prednost. Postoje narodi, koji u globalnom marktu investicije i radna mjesta kvalifikovanih i visoko kvalifikovanih radnika, kolektivno prema sebi vežu. Srbija se tu slabo snalazi, prodaje se loše u konkurenciji , nema snage ni koncepta za velike glavne reforme, da bi se spriječio odliv najproduktivnijih umova.

Dakle, šta onda da se radi? Jednostavno mora se naučiti da u je eri globalizacije patriotizam odlučujući ekonomski faktor, kojim se razvija jedan progresivni, samouvereni i otvoren osjećaj zajedništva.

Naredni vremenski period, pokazaće nam, da li su na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji, građani imali ponovo izbor da glasaju samo između kuge i kolere, ili su ipak svojim glasačkim listićima stvorili novu patriotsku Vladu, koja će zaista svojim primarnim angažovanjem zaštiti vitalne interese nacionalnog državnog sistema.

U ovom surovom vremenu današnjice, u kojem se naša Republika Srbija suočava sa egzistencijalnom pretnjom, koja se oblikuje u neprijateljskim akcijama, pomenutih domaćih i raznih drugih političkih mešetara iz vana …centralno pitanje u kontekstu glasi: Šta to i koji element jednu zemlju čini i održava, produktivnom, suverenom i apsolutno sigurnom?

Odgovor je de-faktno: Patriotizam!

KOMENTARI12 коментара

 1. Nedeljko says:

  Slažem se potpuno sa tekstopiscem. Tekst je super korektno i dostojno napisan i pogodio je pravu današnju problematičnu temu u Srbiji.

 2. Srbin iz Čikaga says:

  Evo nama opet Dragana Đogovića!!! Evo nama opet jedne rečenice, jednog pasusa. Evo nama opet nejasnih misli i fraza. Čemu upotreba reči kao što je intaktan...itd? Šta je autor hteo da kaže ovim tekstom? Izdaja nije uvek vezana za novac! A zemlja opstaje samo na JEDINSTVU, a ne na patriotizmu!

 3. Tamo daleko says:

  Upravo je tako sve tacno kao sto je u clanku opisano. Patriotska zajednica jednog drustva je garant opstanka i napredka. Kinezi to praktikuju stotinama godina zato su i uspesni u svemu.

 4. Србенда says:

  Потпуно се слажем са Србином Из Чикага. Значи прочитао сам текст и на крају немам појма шта сам прочитао, не видим никакву смисао у тексту. Као сто је Србин Из Чикага рекао. Шта вреди патриотизам, када само гледамо како ће ко кога да зај3б3? А исто тако, шта ће нам јединство ако не волимо оно што је наше?

 5. Душан says:

  Један савет за Драгана Ђоговића, остави се ти писања. Ако си из дијаспоре, ради то што си и до сада радио, није за тебе писање! Поздрав браћо Срби

 6. Udruzenje Srbi dijaspore i otadzbine says:

  Za pseudonim @ "Srbin iz Cikaga," gospodine to sto Vi radite ovde na portalu, pod raznim imenima se logujete ( Srbenda, Dusan itd) i privatno kidisete na gosp. Djogovica je van svake pameti. To rade samo paraziti i kompleksasi nize vrednosti kao sto ste Vi. Time gospodine "Srbine iz Cikaga" (odatle sigurno niste vec iz Srbije, to pouzdano znamo tehnickom provjerom) samo jos vise raspirujute Vasu bolest. Branislav Ivkovic Udruzenje Srbi iz dijaspore i otadzbine iz Kelna.

 7. Srbin iz Čikaga says:

  Gospodine Ivković, jel te vaše pretnje i uvrede spadaju u srpski patriotizam? Jel patriotizam zabraniti drugima da kažu svoje mišljenje? Jel zabranjeno reći da neko ne zna da piše i da vam se ne sviđa kako piše? Alal vam vera, lepo se prezentujete! Čemu tolika sujeta, jel mora svima da se svidi Đogovićev tekst ili u suprotnom treba izazvati rat!? Ja sam SVI, i Nedeljko i Dušan i Srbenda i Tamo daleko i Srbin iz Čikaga i sve sam ja, priznajem!

 8. Udruzenje Srbi dijaspore i otadzbine says:

  Gospodine "Srbin iz Cikaga" niko Vam nije zabranio da date Vase misljenje. Misljenje se daje jedan put, kao sto ste vec ucinili u prvom komentaru i gotovo. Ali to sto Vi nastavljate neprestano atakovati vredjanjem mnogo puta, na ovom kao i na proslom tekstu gospodina Djogovica (otvoreno pismo Natasi Kandic) nije vise izraz misljenja, nego klasicni atak nekakvog bolesnika, javnim medijskim sredstvima, na licnost i privatnost gosp. Djogovica. Takav cin ako nastavite tako moze izazvati pravnu odgovornost sa posledicama za Vas. Ovo Vam je prijateljski i ljudski savet, pa Vi kako hocete. - B. Ivkovic

 9. Srbin iz Čikaga says:

  Gospodine Ivković, samo mi recite da se šalite!? Da li ozbiljno mislite da neko može da odgovara zato što je neki tekst komentarisao više puta? Šta je to zbog čega bi mogao da odgovaram? Kad sam napao ličnost i privatnost Dragana Đogovića? Ako gospodin Đogović ne želi da mu se komentarišu tekstovi, ne mora da ih objavljuje! Izneo sam svoje mišljenje na tekst, koji je uzgred JAVNO objavljen, i kao takav je podložan kritici i tuđem mišljenju. Ako ste bar malo mudri, zanli bi da samo činite sa ovakvim komentarima medveđu uslugu gospodinu Đogoviću. Da li ste nekad čuli da su Lazanski, Dmitrović, Cvijanović, Vukadinović i ostali tužili nekoga ko je negativno komentarisao njihov tekst? A što se tiče vređanja i atakovanja, jedino ste gospodine Ivkoviću vi vređali i atakovali. U nekoliko komentara ste mi pretili i nazvali me bolesnikom! Da li to izaziva pravnu odgovornost? Ovde završavam raspravu, a komentarisaću kad god ja hoću i koliko god puta hoću!

 10. Miloš says:

  Mr. Djogović je vjerovatno patriota i to nije sporno, ali Srbin iz Čikaga je u pravu, ne ide mu pisanje !

 11. Udruzenje Srbi dijaspore i otadzbine says:

  Za "Srbina iz Cikaga" znali smo da cete ponovo pod nekim novim imenom da atakujete sa uvek istom frazom. Cak su pale opklade ovde kod nas u klubu udruzenja. Svi ovde crkavamo od smeha, i sve nas bas pravo zabavljate.

 12. Rale 021 says:

  bravo Srbi dijaspore i bravo Srbine iz Čikaga, pravi ste primer lažnih patriota. svađate se i vređate međusobno! A vi "Srbi dijaspore" nemojte da pišete da ste iz otadžbine kad ne živite ovde u Srbiji. ja živim u otadžbini Srbiji i nemam veze sa vama. sram vas bilo sve

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u