СРПСКИ ПИСАЦ „ОПЛЕО“: Зоран Ђинђић је био издајица српског народа, као и свака власт после њега!

SRPSKI PISAC „OPLEO“: Zoran Đinđić je bio izdajica srpskog naroda, kao i svaka vlast posle njega!

18 aprila 2016

djindjic 54gNa internetu nabasah na tekst „Đinđić se ne maže na hleb“, Nenada Zorića. Posle kratkog laviranja između prigodne faktografije, suzdržanog odobravanja i divljenja, nešto smuljanih protivrečnosti i još ponekih manjih ispusta zatomljenih osećanja, naiđoh na reč koja Zorana Đinđića uzdiže u rang političkih gromada Evrope.

U uopštenom sagledavanju Đinđićevog lika, uz naglašenu opčinjenost njime, tu je, inače, reč o tome kako i ko sve poseže za njim, tobož ili zaista otimajući se za primat nastavljača onoga šta je mislio a šta radio taj pokojni predsednik vlade Srbije.

Pošto je Zorić sve to tako lepo razvrstao i na primerima pokazao, kao krunski dokaz opčinjenosti njime izgovara reč od koje čoveku zastaje dah: „Kao što je, na primer, general De Gol zadužio Francusku, kao što Nemci sa poštovanjem pominju Bizmarka (…), a Srbi ranije pojedine vladare iz loze Karađorđevića ili Obrenovića – tako će i Đinđićeve zasluge ostati u kolektivnom pamćenju građana ove države. Delom zbog stvarnih pomaka koje je Đinđić napravio, a delom i zbog toga što Srbi prvo ubiju, pa posle žale.“

Sa izostajanjem daha da i pamet čoveku stane, a Zoriću je ovo udarna konkluzija zasluženog oreola Đinđićeve državničke veličine, čak do statusa mučenika.

U najsažetijem smislu sagledano, ovo nije suva odbrana lika i dela – natopljeno dubokom osećajnošću, ovo je nesvakidašnje velika pohvala!

Pre svega pogledajmo izbliza taj pehar apologije i kakvo nam to piće nudi. Bez državničke fame o Đinđiću, s pene ovog pića najuočljivije vidimo „…zbog toga što Srbi prvo ubiju…“. Ne ovo nije pisao Velikobritanac ili Nemac ili Amerikanac u svojim novinama, u svojoj otadžbini. Ovo je ništa manje podmukla i pogana konstrukcija od onog što redovno koristi Blic, među štampanim glasilima najveći trovač srpskog duha, zajedno sa svojim ilegalnim a besplatnim glasilom „24 sata“.

Budući da je nosač ovog pehara apologije Srbin, može se učiniti neobičnim zbog čega u peni sadržaja pehara ne stoji „…zbog toga što mi Srbi prvo ubijemo…“ Ali ne, Zorić, po recepturi Blica i njegovog kopileta „24 sata“ izrazom „…što Srbi prvo ubiju…“ želi da kaže da on ne spada među te Srbe koji prvo ubiju, da je on nešto posebno, izabrano, štaviše. Da on pere ruke od tih Srba koji ubiju, „pa posle žale“. On je, Zorić, nešto drugo. Da je Srbin, kao što nas uverava da nije, on bi rekao „mi Srbi“, ili neku drugu od mnogih varijanti – i neka se to odnosi na njegovu smućalinu pića u peharu apologije.

Kada to bućkuriš piće ispijemo, onda stičemo saznanje da smo mi Srbi jedan veoma krvoločan narod, koji voli da ubija, pa se posle toga kaje. Odnosno, mi Srbi smo krvi za sve zločine od 1991. pa do 1999. godine – i Zapad, pre svega osiona Amerika, sračunata Velika Britanija i gorda Nemačka, kao i napirlitana Francuska, moralno imaju sasvim opravdano i vlastodržačko pravo na nas tako divlje, nekultivisane i genocidu sklone (ali i pravo na našu imovinu, što ćemo mi sami, pod njihovim nadzorom i njihovim nalozima, odgovarjućim zakonima učiniti sasvim legalnim – Briselski sporazumi, npr).

Iz toga sledi da je za Zorića je sasvim nebitno, nepostojeće i od čiste fikcije, da je Amerika genocidom sasvim utamanila Sijukse, Čirokeze, Apače, Šošone, Čejene, Komanče, Seminole…, da je svetski rekorder po izvazvanim rasulima i ratovima po svetu… da je Velika Britanija, svojim časnim lordovstvom, sasvim i do kraja potamanila Abordžine, uveliko tamanila afričke crnce, usput ih onako kraduckala na veliko, kao i Hinduse u Indiji, stigavši da krvoločno seme zla i razdora ubaci među Arape a uvek i u najminornijim prilikama kao poslednje funjare njihovim velikobritanskim lordostvom podmetala druge da za njihovo junaštvo ginu kao što je to u vreme Velikog rata činila sa Australijancima na Galipolju… da je Nemačka protestantska mašina života u gasnim komorama tamanila Jevreje kao komarce, Ruse masovno i varvarski krvoločno sastavljala sa naprasnom smrću, Srbe stavila na protestantski kantar života gde jedna nemačka glava vredi sto srpskih glava, stvorila državu u kojoj je bila velika čast i radost i zadovoljstvo iskaspiti nemoćnog Srbina, njegovo dete i ženu, da baliste koji se više ne zovu Šiptari smatra legalnim vlasnikom srpske zemlje… da je Francuska onako usput jednim potezom satrla preko 700.000 svojih sugrađana, dok je po Parizu, uz kanibalističke orgije, danima tekla krv ljudska, što danas slave i u udžbenike prenose naši ljubitelji Zapada i zapadnih vrednosti…

A ovamo mi smo Srbi krvoločni.

I tek uzgred da se natukne: konstrukcija, tojest piće za brzo ispijanje iz ovog Zorićevog pehara apologije, „…zbog toga što Srbi prvo ubiju, pa posle žale…“, najgnusija je laž. Zorić ju je galanto, kao ekskluzivno piće, sazorilo na Zapadu, izneo, u mehurićima svojih osećanja sastavio i predočio kao opšte pravilo – čime se on sam nama predstavlja kao žrec nekih drugih, Srbima teško dostupnih vrednosti.

Bez okolišenja i velikih i malih objašnjenja da kažemo: za Zorića je vidovdanska etika ravna kvadraturi kruga. Zbog čega – to on sam zna, nadajmo se.

A sad da vidimo koji su to Đinđićevi „stvarni pomaci“ u vladanju Srbijom, koje su to njegove „zasluge (koje će) ostati u kolektivnom pamćenju ove države“ i koja je to njegova demokratska baština, da je rame uz rame sa De Golom i Bizmarkom.

Najpre jedan mali uvod.

Tamo negde devedeset i sedme, ili šeste, dok je Srbija odolevala zapadnim bodljikavim žicama sankcija, od svih beogradskih velikih izdavača, Prosvete, Bigza, Rada, Nolita, Srpske književne zadruge, jedino nisu propadali Stubovi kulture. To je bio sasvim nov izdavač i vodio ga je, kao vlasnik i glavni urednik, Predrag Marković, nama ostao u pamćenju kao postpetooktobarski i demokratski predsednik skupštine Srbije, inače tada lice bez dinara kapitala kao književni kritičar. Tada sam jednom prilikom imao čast i zadovoljstvo da zakoračim u prostorije tog izdavača, i da u pobočnoj prostoriji vidim neka lica koja sa pomenutim Markovićem sede za stolom i vode veoma važne razgovore. Po okolnim redakcijskim stolovima, popriličnog prostora, zabezeknut gledao sam niz kompjutera, tada zlata vrednih u Srbiji. Prosveta, kao najveći srpski izdavač, pa i u vremena Jugoslavije, o samo jednom kompjuteru mogao je da mašta tek sa prilično alkohola. A za onim stolom, u onoj pobočnoj prostoriji, iza dobro zatvorenih vrata, osim jedne televizijske žene, sa Studija B, guste, ravne i crne kose, sa šiškama, markantnog lika, sedeli su oni koje sam posle više godina nalazio na internetu, na fotografijama u veoma prisnim, srdačnim i otvorenim sedeljkama sa velikim filantropom, čovekoljupcem i humanistom Đorđem Sorošem. Tu među njima sedeo je i Zoran Đinđić, ali isto tako on se mogao naći i u daleko intimnijim sedeljkama sa ovim zapadnim čovekoljupcem, da se čovek naprosto zapita: šta jedan visokoobrazovan čovek, sa doktoratom u džepu, stručnjak za pitanja filosofije, radi sa njim, o čemu njih dvojica razgovaraju. Obično ih kamera hvata nasmejane, srdačne, sa neskrivenim međusobnim poverenjem, u koje je utkano ono što danas obično oslovljavamo sa interesom. Dakle, iako je to poziranje za javnost, ipak se ne prikriva podudarnost interesa koji se ne svode na dobar ručak u uglednom restoranu. I sve to dešava se prilično godina pre američkog i zapadnog rata, u hitlerovskom maniru, protiv Srba i Srbije, 1999. godine.

Nek svako zaključi šta hoće, ja ću reći: i kod Predraga Markovića, u izdavačkom preduzeću Stubovi kulture mešale su se karte za 5. oktobar 2000. godine. To je bilo vreme dok Otpor još nije postojao ni kao fikcija. I bez informacija iz obaveštajnih službi, vidi se i sa Meseca da je nesporna uloga Zorana Đinđića u pripremanju puča protiv države Srbije, Srba i predsednika Miloševića. Uostalom i sam on je to javno rekao, kada je pominjao Vojislava Koštunicu, kao lice koje „jedino ima kredibilitet“, da bi jedino za njim mogao da krene narod. Setite se onog plakata: „Ko sme u oči da, vas pogleda“.

Sve nam ovo govori da Zoran Đinđić nije naglo, preko noći, odlučio da ukloni Miloševića i spasi Srbiju, već da je na tome prilično dugo radio, a Đorđ Soroš mu je bio uzdanica i jedna od glavnih veza sa zapadnim nalogodavcima, ali i sa zapadnim novcima. I terazijski vrapci znaju da su Đinđićevi saradnici iz Srbije, i najverovatnije oni koji su ga zapadnim satrapima preporučivali, baš kao što ga sada u zvezde kuje Nenad Zorić, malo, malo pa trčali u Budimpeštu, po pare i na obuku za nasilje nad Srbijom i Srbima.

Ali ne budimo tako strogi. Ko nam brani da kažemo: hajde, malo se zaigrao slavoljubivi i beskrupulozni Habermansov štićenik, pa sklopio pakt sa Mefistom i stupio na put izdaje. Ipak je on uradio i ponešto dobro i ne može mu se poreći šarmantnost, prodornost i okretljivost. Čak je i davao nagoveštaje pokajanja – ali dela, dela njegova kazivahu nešto sasvim drugo. Kola Srbije krenula su nizbrdo, ubrzano, pod njegovom upravom.

A tada je usledio vrhunac Đinđićeve izdaje – isporučivanje predsednika Miloševića ilegalnom zapadnom sudu u Hagu. (A politička ništarija Čedomir Jovanović i dan danas od naših novaca ima plaćeno obezbeđenje.) Time je Đinđić udario pečat na najvišu svoju državničku tekovinu. To ni Orvel ne može utisnuti u novogovor, ali današnja vlast, kao i sve i jedna od Đinđića do danas može. Izdaja je postala najviši moralni nalog u državi Srbiji. I to je krunska Đinđićeva baština.

Đinđić je, dakle, postavio okvire ponašanja sve i jedne vlasti do danas. Ako hoćeš da vladaš u Srbiji, dileme nema, moraš slugeranski da sarađuješ sa istim onim zapadnjacima koji su Đinđiću omogućili da dođe na vlast. Dakle, vlast nije stvar izbora, slobode, slobodne volje u glasanju, nego samo i samo stvar izdaje. I ko ima veći kapacitet izdaje, on će i dobiti vlast u Srbiji.

Tako je Đinđić među Srbima ustanovio duh izdaje kao silu života. U ime toga on danas ima svoj bulevar, u Beogradu, da prošavši njime, srce nam zaigra nad njegovim zaslugama koje čuvamo u našem kolektivnom pamćenju.

U izdaji, međutim, ništa nema smisla. Tamo gde se izdaja odomaći kao način ponašanja među ljudima, sve je moguće – jer više nikakve vrednosti ne usmeravaju život. I to je ključ tajanstvenih kapija života, ključ koji nam je iskovao Zoran Đinđić.

(Vaseljenska)

KOMENTARI90 komentara

 1. Baja says:

  Djindjic je Kralj.

  • Radomir says:

   Kralj izdaica.

   • Uf says:

    Đinđić je jezuitsko govno !!!

   • Aja Vasil says:

    ali pismena, za razliku od vas!

    • DUSKO says:

     PRVI POSAO MU JE BIO NARKODILER !!!

  • Sale says:

   Govnarski kralj ko i ti Baja...

  • Dondon says:

   Jeste kralj. Kralj poganluka. Zabrinjuje to da se posle njega citav politicki milje svodi na to ko ce vise dati, prodati i oteti od naroda. Imamo situaciju gde se veliki birac za Srbiju, grimada veliko srpstva pre neki dan javno postidi sam sebe i svojih stavova tokom svoje politicke karijere. Odjednom je doziveo prosvetljenje stupivsi na tron koji je zadnjih 16 godina rezervisan za izdajnike. Naravno radi se o Vucicu. Coveku koji sw stidi sam sebe. Sta onda mi da osecamo o njemu? Ostale pre njega suvisno je komentarisati. Njihova zaostavstina se vidi. Od tetkinih soba do vila na Dedinju u samo par godina. Dobar napredak.

  • rale says:

   Baja:Đinđić je kralj lopova i izdajnika.

  • Lune says:

   Hm,hmm...Djindjic,Arkan i ostali, su nemacki ulicari, dzeparosi u tramvajima, pa dalje "ravojni put", "patiriote bundestaga".

 2. Nikola says:

  Kralj da nam popusi

 3. Nikola says:

  Sah-Mat

 4. Veca says:

  Svi koji ne vole Srbiju simpatisu Djindjica. Sreca nasa sto ga vise nema! Lopina pokvarena!!!

 5. Baja says:

  A ko to Veco nevoli Srbiju????

  • vlada says:

   Ujani,ovaj izvini pokatoliceni Srbi!

  • Keram says:

   Znas ti znas.

 6. pravdaa says:

  Đinjđić izdajnik Srpskog roda je u paklu i sigurno danas da može nešto reći rekao bi da ni jedan Srbin više ne poželi da izda svoj narod.

 7. Branko Samac says:

  Izdajnik i to velikog kalibra nego šta! Ako neko traži da NATO bombarduje Srbiju nije li to dokaz veličine njegove izdaje!

  • Miroslav says:

   Dokle da budete glupi srbi... to je sve maslo SPS i radikala, da sve ocrni najbolje sto je Srbija imala tada... ej, bre srbi... MI BI DO SADA BILI U EU... jeste bio nemacki djak i miljenik... sta tu fali, gde je sada Nemacka, a budale...

   • Marko says:

    Miroslave, putuj u NACISTIČKU NEMAČKU a možeš i bliže u USTAŠKU HRVATSKU! To ti je jedno=te isto.

    • Lela says:

     BRAVO,BRAVO,Marko ! NAJVEĆI neprijatelji srpskog naroda su - srpski POLITIČARI i drugi neprijatelji mu nisu ni potrebni !

    • Pera says:

     nije isto. isti im je samo cionisticki gazda, ali nemci su im predradnici sa 2-3 hiljade evra plate, a kroacani roblje sa par stotina evra plate.

    • jovo says:

     pa koliko se vidi da sps i dacic ivica i radikali jugosavenski idu u brisel i gone sve presebom u uniju kod merkal hitlorove cerke a ja nisam nikad cuvo od didica da je reko da ide srbija u brisel i srbi kad je progovorijo dindic kosovo nam klizi i branijo srbsku republiku onda je naletijo na led pred skupstinom i slomijo nogu a beba popovic se krije u hrvatskoj niko ga ne trazi u srbiju da dode a ceda jovanovic krije se iza amerike cuvaju ga po srbiju policija i strana i unutosnja beogradska komunisticka milosevic je bojo dok nije rasformira jugoslaviju kad je nestala jugoslavija i srpske ovce u njoj nesto je i milosevic srbija ubi dindica ratka mladica radovana karadzica i generale verne juoslaviji i sad su svi verni srbiji ovi su bili izdajnici tako ti je mala moja kad te ljubi bosanac

  • ilija says:

   vdis da je radikal vucic veci izdajnik taj se pisac ne zove srpski nego komunisticki samo sto pise u beogradu u komunistickoj partiji ima puno SOROSA

 8. Smiljenka says:

  Zoran Đinđić je 2003. godine u radnoj knjižici imao samo dvije godine i šest mjeseci radnog staža! Njegova supruga Ružica ima ga još manje. Njeno bogatstvo je još uvijek tajna za srpsku javnost, a naročito količina novca u kešu, kojom raspolaže ova bogata udovica. Dušan Petrović, omogućio je Ružici da postane suvlasnik Viktorija grupe, koja ima monopole na poljoprivredne proizvode i na sve dotacije Vlade po tom osnovu. Treba se podsjetiti da je Đinđićeva vila na Senjaku izgrađena za samo dva mjeseca, Troškove podizanja platila je Vlada Srbije. Đinđić je i sam priznao da posjeduje dionice u tvrtki Koka-kola, a iz tog razdoblja, vlasnik je i jednog preduzeća u mađarskom gradu Kečkemetu. Kada se početkom devedesetih godina vratio iz Njemačke u Srbiju, Zoran Đinđić je imao reputaciju uglednog agenta njemačke obavještajne službe BND. On je imao tačno definisane zadatke djelovanja. Njemački dnevni list Junge Welt objavio je 2002. godine da je čovjek koji je korumpirao bivšeg vojnog ministra Rudolfa Šarpinga (kancelar Schroeder zbog ovog skandala izbacio ga je iz vlade!) također "sponzorirao" i premijera Srbije Zorana Đinđića. On je bio zapadni poslušnik čije su reforme donijele bjedu Srbiji. U čituljama zapadnih listova Đinđić je skoro uvijek slavljen kao bivši student-agitator, koji je hrabro poveo narodni ustanak protiv okrutnog diktatora i pokušao uvesti svoju zemlju u novu demokratsku eru. Ali izvan CNN-ove verzije svjetske istorije, karijera Zorana Đinđića izgleda prilično drugačije. U svojoj biografiji Miloševića, Adam LeBor otkriva kako su Sjedinjene Države dale 70 miliona dolara u koferima srpskoj opoziciji u njenom naporu da zbaci jugoslovenskog lidera 2000. godine. Po naređenju Madeleine Albright, tajne američke kancelarije za jugoslovenske poslove bile su pripremljene da pomognu organizovanje ustanka koji bi zbrisao Miloševića s vlasti. U cetiri susedne zemlje ce zapoceti temeljito isplaniranu i sinhronizovanu aktivnost "stezanja obavestajnog i propagandnog prstena oko Srbije", sa ciljem "podrivanja legalno izabrane vlade u Jugoslaviji," kaze UPI izvestaj. U svojoj knjizi "Kad ovacije utihnu",americki ambasador William Montgomery { Knjiga započinje osnivanjem njegovog ureda u Budimpešti u ljeto 2000.}kaze:“Ja i Zoran Đinđić smo se sastajali, u njegovom kancelariji ili uveče na čaši vina u njegovoj kući, i u većini slučajeva bili smo nasamo. Ipak, od mene, ali i od mnogih drugih skrivao je svoje kontakte s Miloradom Ulemekom Legijom. Do danas mi nije poznato kakve su konkretne koristi imali Legija i njegovi ljudi od Đinđića, no nesporno je da mu je Legija u više navrata pomagao. “ Knjiga detaljno opisuje načine na koje su pomagali petu kolonu/izdajnike u Srbiji. Kada su S. Milošević i njegova Socijalistička stranka konačno pali, Sjedinjene Države su dobile "reformističku" vladu u Beogradu kakvu su željele. Prvi prioritet je bio uvođenje programa "ekonomskih reformi" - što je izraz novog svjetskog poretka za rasprodaju državne imovine u bescijenje multinacionalnim kompanijama.Đinđićeve toliko hvaljene reforme podigle su cijene komunalnih usluga nebu pod oblake, nezaposlenost je oštro skočila na 30 posto, i skoro dvije trećine Srba živelo ispod linije siromaštva. Kad je prodao imovinu svoje zemlje, Miloševića je prodao za obećanu nagradu od sto miliona dolara, iako je to značilo kidnapiranje u suprotnosti s jugoslavenskim zakonima,kao i svoje političke rivale. Lov na Miloševića se završava u Hagu, kada je pronađen mrtav u svojoj ćeliji 11. Tribunal nije nista drugo nego obican politicki instrument/cirkus, kojim se upravlja iz Vasingtona. Unatoč zapadnim hvalospjevima, za veliku većinu Srba, Đinđić će ostati zapamćen kao kvisling koji se obogatio prodajući svoju zemlju onima koji su tako nemilosrdno vodili rat protiv nje, svega nekoliko godina ranije..... Danas je u Srbiji zabranjeno u javnom nastupu podsjetite na izjavu pokojnog premijera iz 1999. godine, kada je sa sigurne udaljenosti pozvao NATO da nastavi bombardovati Srbiju, "jer Milošević samo što nije pao" ... Najgore je od svega što Đinđićev kult grade isti oni, kojih se pred kraj života Đinđić odrekao. O njegovoj ulozi u srpskom politici, trebalo bi suditi istorija s određene vremenske distance, a ne da se svaki 12. mart u Srbiji pretvori u nekadašnji 4. maj. Pravo je čudo da Demokratska stranka prethodnih godina nije uvela i sirene u vrijeme Đinđićeve smrti ….….Mediji su u Srbiji odavno u rukama pouzdanih Bilderberg saradnika, i u njima se niko nepodoban ne može oglasiti. Izvršni producenti u finansiranju ove globalne politicke predstave bili su Daglas Feit i Ricard Perle (obojica jedno vreme na visokim državnim funkcijama u Pentagonu). Oni su preko Bosanskog Odbrambenog Fonda i Rigs banke u Vašingtonu, gde je bio racun Fonda, prikupljali novac za "oslobodilacku borbu" Muslimana u Bosni i na Kosovu u velikom broju islamskih zemalja. Nekoliko stotina miliona dolara sakupljenih za "oslobodioce" od "Miloševiceve velike Srbije" išao je iz arapskih zemalja i sa dalekog istoka, preko Vašingtona na Balkan. Tako je jedna nezavisna istraga FCEN-a otkrila da on odlazi na racune nekakve Al Kaide (za koju se tada prvi put culo) kao i Iranske Pasdarans Revolucionarne Garde. Tako su placani mudžahedini, najamnicka vojska, koju su sacinjavali uglavnom siroti i ratni veterani iz Avganistana koji su dovoženi u Bosnu i na Kosovo da cine teške zulume nad srpskim civilima i izazivaju Srbe. Tako je perfidno izrežirana i Srebrenica. Znajuci da ce se Srbi osvetiti za izvršen brutalni pokolj nad srpskim stanovništvom. Miloševic je ocito od americkih patriota iz CIA i FBI dobio veliki broj dokumenata koji su ovu bandu mogli da raskrinkaju i to na pravom mestu, u Haškom sudu. Javno prikazivanje ove paklene nameštaljke sa svim DOKAZIMA o njenim akterima i mreži delovanja bila je najverovatnije namera Slobodana Miloševica u njegovoj završnoj reci u Hagu. I to se moralo spreciti. ---- Evo jednog dela sa sudjenja Slobodanu Miloševicu, gde on optužuje Osamu Bin Ladena za pomaganje OVK i njihove akcije na Balkanu. Radi se o unakrsnom ispitivanju svedoka Sabita Kadrijua, vodje OVK gerile, od 7. marta 2002. SM: "Rekli ste da ste culi za KLA 1991." Sabit Kadriju: "Citao sam tada u novinama da se nešto desilo u vezi sa njima". SK: Cuo sam za Bin Ladena te godine, ne pre, ali samo kada su u pitanju zlocini protiv americkih gradjana. S. K. "Nije istina da je na Kosovu bilo Mudžahedina. Izmislili ste to. To je plod vaše mašte". SM: (drži dokument u rukama i pokazuje. Vidi se oznaka FBI u zaglavlju). "Pa ovo je kongresni dokument Federalnog Biroa za Istraživanje".{ Izvod iz Dokumenta 1: Kongresno svedocenje , Decembar 18. 2001.} ---….Svet je danas nesumljivo u najvećoj krizi od početka Drugog svetskog rata, a otpori globalnim centrima moci sve su jaci. Za inteligentne ljude širom sveta, Slobodan Miloševic je bio hrabar i požrtvovani borac protiv ovog zla. U Srbiji, medjutim, o ovome se malo zna, a njeni politicki neobrazovani celnici i korumpirane marionete na vlasti o Americi i "medjunarodnoj zajednici" sude na osnovu igranih filmova, globalnih kontrolisnih medija i placenih agenata od uticaja, koji im sede u kabinetima kao savetnici i ne skidaju se iz medija izigravajuci politicke analiticare.

  • Despot says:

   @Smiljenka, da dodam: u Frankfurtu i okolini druzio se sa Centom i drugim krimosima kao i kasnijem zemunskim klanom. Odatle njegovo bogatstvo a soros je samo nadopunio.

  • ilija says:

   dindic nije ni zagrija fotelju niti je pokupijo bogastvo titino od jugoslavije znase ko je vodijo jugoslaviju i srusijo i prodo sorosu i sad jugosloveni prodaju srbiju jugoslaviju su dali hrvatskoj a dindic ne prodaje srbi su digli glas protiv bracnog para mire i slobe a nije soros sad sami komujare kazu da su ubili dindica nije soros valjda kad je dindic radijo za sorosa zna se ko ubija srbe po beogradu crvena ruka sa .sorosom oni su njegovi i njima soros i skot da pare komunjarama oni vole pare

   • rale says:

    Ilija: NE LUPETAJ KO MAKSIM PO TRNJU.

  • beba says:

   Bravo i hvala za ovako tacan, istinit i iscrpan prilog.

  • DULE ZEMUNAC says:

   OVO TREBA UBACITI JAVNO JEL JE ON BRUKA I JAD ZA SRBIJU ...

 9. miroslav says:

  Slava ti i hvala Zorane,nisi ti bio za ovakav narod.Kratko si vladao,a jos te pominju.Znaci vredeo si!

  • standard says:

   popusi ga budalo i ugusi se

  • Sale says:

   miroslave,pa spominju ga u negativnom svetlu...ha,ha...

  • rale says:

   Miroslav :Ala lupetaš i veličaš kriminalca i izdajnika kao što je bio ĐINĐIĆ.

 10. Nikola says:

  Misoslave i ti ga pusi, konjino glupa

 11. kosovac says:

  Nepotpisani autoru, Mnogo si papira brate potrošio da kažeš nešto prosto: Đinđa Minđa je bio obična pička, a onaj koji je hteo da promeni naziv njegovog bulevara, takođe pička. I dosta više priče.

 12. Apis says:

  Slava Zoranu! Sada je na pravom mestu. Jedino zalim sto nije tamo otisao pre. I sto nije poveo sa sobom bar pola DOSA

 13. maxa says:

  mafijas, izdajnik, djindjic olos!

 14. giga says:

  Otkud on sa tim Sorosem... Sramota Imao je dionice rece Smiljena u Kokakoli Bio je clan nekog masonskog kluba?

 15. giga says:

  Smiljenka Hvala na trudu. Zanimljivo, skoro nista od toga nisam znao.

 16. Sale says:

  On je ubio Srbiju,a ne Nato....Ruzica je danas najbogatija zena u Srbiji,a nikada nije radila,kako i njen pokojni muz/ima samo 2 godine radnog staza/....

 17. ANA says:

  MIROSLAV-e, narod pominje i izdajnike i ostali ološ, duže nego patriote.

 18. Nismo Hrvati već Srbi katolici says:

  Tajnu skriva "Vatikan" o Srbima Katolicima Samo Sveta stolica raspolaže podacima o prevođenju Srba u katolike. U Vukovaru i Jajcu pronađena Arhiva – spiskovi pokatoličenih Srba današnjh „hrvata“ U vezi sa prisilnim katoličenjem Srba ostaju nam dva otvorena pitanja na koja do danas nisu dati tačni odgovori: koliko je za to vreme NDH pokatoličio Srba i koliko se pokatoličenih Srba posle oslobođenja (1945. i kasnije) vratilo svojoj pravoslavnoj crkvi? Na oba ova pitanja tačne odgovore može dati samo Katolička crkva u Hrvatskoj, jer je ona pedantno beležila svaki slučaj preveravanja. Dokaz za ovo naše tvrđenje je i to što su posle oslobođenja Vukovara 1992. godine kao i Jajca u Katoličkoj crkvi nađene desetine kilograma raznih crkvenih knjiga i drugih dokumenata. U Vukovarskoj katoličkoj crkvi pronađene su pedantno obeležene knjige o pokatoličavanju Srba u Hrvatskoj na širem području ovog grada u vreme od 1908. do oslobođenja 1945. godine i posle oslobođenja. Zabeležene su redom 1977, 1978, 1980. i tako sve do 1991. godine. Čak i posle 1945. godine nastavljeno je katoličenje Srba. Fratarskim krasnopisom zapisane su desetine srpskih porodica čiji su članovi prešli u katoličku veru. Nižu se imena i prezimena i drugi podaci – porodice Ružić od šest članova; porodice Ostojić, roditelja i dvoje dece; porodice Popović i mnogih drugih koji su u Vukovaru 1941. godine spasavali glave menjajući veru. Tako sve do porodica Lukić, Vlaškalić, Savić, Jakovljević, Babić, Stojanović, Milovanović, Marjanović, Vukojević, Đorđević, Simeunović, Radovanović i još mnogo drugih. Nižu se i podaci o prekrštenim porodicama Gajić, Marić, Janković, Živanović, Obradović, Đaković i drugih. Teško da će neko od Srba (ili bilo ko drugi) ikada moći doći do knjiga i dokumentacije o katoličenju Srba u Hrvatskoj koje se čuvaju kao najstroža tajna u trezorima katoličke crkve u Zagrebu i trezorima Vatikana, jer je Sveta stolica redovno dobijala izveštaje od Stepinca o katoličenju Srba u Hrvatskoj. Naše procene su različite: broj se kreće: od 240.000 (Izveštaj Stepinca Svetoj stolici koji je on obelodanio), pa preko 250.000 do čak 350.000. Veljko Đurić („Prekrštavanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“) smatra da je u NDH pokatoličeno 350.000 Srba. Da bi se utvrdio tačan broj pokatoličenih Srba u NDH, neophodno je znati tačan broj pravoslavnih Srba na dan osnivanja NDH, tačan broj umorenih u toku njenog postojanja i tačan broj prognanih Srba. U broj pokatoličenih Srba treba uračunati i decu umorenih roditelja, na koju ukazuje i Karlhajnc Dešner („Sa Bogom i fašistima“): „I deca su tamo klana na hiljade. Da, čak su bili stvorili zasebni koncentracioni logor i za njih – u Loboru, Jablancu, Mlaki, Bročici, Ustici, Gradiški, Sisku, Jastrebarskom i Gornjoj Rijeci. Samo 1942. godine tamo su bacili 24.000 dece, od kojih je polovina umorena. S vremenom je, svakako, državnim i crkvenim vlastima izgledalo korisnije da decu sačuvaju. Pošto su roditelji bili u najviše slučajeva mrtvi ili zatvoreni, deca su se lako mogla preobratiti u jedino spasavajuću veru. Katolička „Karitas“, čiji je predsednik bio Stepinac, preuzimala je staranje o deci bez roditelja i njihovo prevaspitanje je išlo tim lakše što mnoga deca nisu uopšte imala srodnike. Mnoga su bila suviše mala kada su pala pod „staranje“ „Karitasa“ da bi znala svoje poreklo, svoje selo ili čak samo ime. Tako ima bezbroj mladih ljudi i danas u Hrvatskoj koji žive kao verni katolici, čak kao njihovi sveštenici, a da ne slute kojim okolnostima imaju da zahvale to što su katolici. Nemali broj tih srpskih dečaka i devojčica je registrovan na teološkim fakultetima Italije, Argentine, Australije i SAD. To je i tragedija ove srpske dece i Srba kao naroda. Oni su danas ortodoksni katolici i zreli ljudi, a ne znaju da su Srbi, ne znaju da su im roditelji bili Srbi, ne znaju za svoje rođake: braću i sestre i njihove potomke srpske nacionalnosti. Njihovi sinovi su bili u Tuđmanovoj fašističkoj soldateski, ubijali svoje rođake, a da to nisu znali. Palili su i rušili njihove kuće, a nisu znali da to čine na zemlji na kojoj su rođeni… Oni koji su postali katolički sveštenici uklopili su se u ortodoksni katolički kler i žarko propovedaju „jedinospasavajuću veru“. Tako je i sa decom pokatoličenih Srba za vreme NDH: i ona, kao ortodoksni Hrvati i katolici, danas čine to isto što čine deca Srba umorenih za vreme NDH.

  • beba says:

   Hvala za ovaj prilog i svedocenje strahota, ali mi se stalno javlja jedno pitanje, prolazeci kroz sve strahote 20-tog vijeka citanjem i licnim dozivljavanjem: ako je toliki br Hrvata porijeklom Srbi, otkud toliko fasista i ubica Srba medju njima? Zasto tolika mrznja iskljucivo prema Srbima? Kako mogu mrziti svoje pretke i danasnje rodjake, ne razumijem?

 19. Neću Žvaku Hoću Kusur says:

  Đinđićev ujak znači majkin brat je bio ustaša u tzv. bosanskom Šamcu danas pripada Republici Srbskoj... dovoljno pametnom... CIA MI5 MI6 MOSAD uvek su imali za cilj da Srbijom vladaju (ne)srbi ustvari englezima je to uvek prijalo kroz istoriju je su oni naši najveći neprijatelji pa Čiča Dražu su izdali a ko drugi nego englezi uzgred nas i bombardovali više nego hitler 1944

 20. Neću Žvaku Hoću Kusur says:

  setite se da je đinđić 1999 iz nemačke pozivao na još žešće bombardovanje naše Otadžbine Srbije đinđić je bio i američki i nemački špijun đinđića je i smakla CIA niko drugi samo ona

 21. Neću Žvaku Hoću Kusur says:

  čovek koji razmišlja svojim mozgom i vidi svojim očima on to zna meni netreba be92 rts studio b prva happy pink blic kurir informer novosti već imam uši oči i mozak i verujem samo sebi a ne globalističkim medijima nažalost mnogo ljudi nisu kao ja ali hvala bogu ima ih koji razmišljaju svojim mozgom mnogi će poverovati i antihristu i pasti na ispitu života

 22. DRAGANešković says:

  Baš tako, gola životna istina. Kad bilo ko, ko je na nekoj javnoj funkciji od opšteg javnog interesa i primi doanciju, poklon, novac ili pak bilo šta od bilo kakve materijalne koristi, on je od tog trenutka pljunuo na sebe, pljunuo na svoje roditelje, pljunuo na svoju decu, pljunuo na svoju suprugu, supruga, pljunuo na Poreskog obaveznika koji ga plaća i koji ga zapošljava, Pljuno na svoj narod i pljunuo na svoju zajednicu, svoju državu, i sve što kaše ili uradi je kompletna laž, lažući manifestuje interes novog gazdu, novog Boga. Rešenje je da postoji istovetan sistem koji se manifestuje kad bilo ko od nas, primera radi, prođe autom kroz crveno svetlo, sistem državnog sankcionisanja nas provuče kroz mere odmazde i tu više nema pardona, Takav istovetan sistem mora da postoji u državi Srbiji koji će bilo kog političara ili javnog službenika od opšteg javnog interesa kad iskoarči van svojih javnih ovlašenja da država Srbija manifestuje sistem snakcionisanja. Država je mahanizam, Država je moćan mehanizam zato svako od nas, tj. Poreski obaveznik Srbije svakog prvog u mesecu izdvajja veći deo svoje zarade da taj mehanizam opstane, funkcioniše i time opravda novac koju svi mi, tj, svi poreski obaveztnici Srbije dajemo. Izlaz posoji, Izlaz uvek postoji. Rešenje je tu ispred nas, samo je pitanje u kojem broju sveg ovog jasno se prepoznajemo i spremni smo da to i aktiviramo, postavimo, ugradimo u naš sistem državnosti Srbije. pozz. DRAGANešković

 23. Parteinkamerad says:

  1996 sam uveliko imao svoj drugi PC, ZARADJEN. posteno, sa svojih 10 prstiju. Verovatno sa piscem nisam ziveo u istoj Srbiji. Nije bilo lako ali se moglo. Tesko da je jedan PC bio tolika investicija da se nije mogla priustiti - osim ako to neko nije zeleo, a to je vec druga prica. Toliko o racunarima u Srbiji krajem XX veka. Vreme *i istorija( ce imati prilike da proceni i oceni Djindjica i njegovo delo. Mi smo jos uvek nekako njeovi savremenici. I ne osecam se odgovornim zbog njegovog ubistva iako sam pripadnik naroda za kog pisac veli da prvo ubija a potom zali. Djindjica nisu ubili Srbi vec Ubice. Policija je trebala da rasvetli ubistvo a ne da dozvoli ekipi da pobije protivnicki klan. Nigde u svetu se tako ne rasvetljava zlocin, vec prikriva. A i o tome ce istorija da sudi. Naravno, kad dovoljno bude bezbedno da se zna.

 24. namćor says:

  Ovako, ovo je, već malo teža tema. Đinđica sam, prvi put video na Austrijskoj televiziji. Bio je gost uz nekoliko vrlo srbofobičnih Austrijanaca. I bio je ubedljiv (naročito, zato što je pričao nemački bolje od svih njih). Da, branio je Srbe i Srbiju. Tada sam ga zavoleo kao političara. Ali, posle toga je napravio toliko gluposti, po meni neoprostivih, da sam (u to vreme) ostajao bez teksta. I shatio sam staru činjenicu: Koliko para, toliko muzike. Ako ne pevaš kako ti je rečeno, obesićemo te! I tu je kraj svake diskusije. On je "odstreljen" za nauk budućima. I vidimo, svaki dan, kuda nas vode....

  • Cachou says:

   Djindjic je svojevremeno cesto bio na austrijskoj televiziji u emisijama koje je vodio Paul Lendvai,da te podsetim. Cesto u drustvu Svetozara Stojanovica,savetnika Dobrice Cosica koji je celo vreme skidao pa stavljao naocare i na svako pitanje se cudio kako on o tome nije obavesten.A Djindjic je samo nesto mrsomudio tako da je i onaj "Velecasni" ostavljao nazalost jaci utisak na prosecnog gledaoca.Sto se tice znanja nemackog,mislim da je tvoje na nivou pocetnog kursa za Gastarbeiter-e, kada mozes da tvrdis da je Djindjic bolje govorio nemacki od svojih sagovornika.Na Lendvai-evu konstataciju: Vi ste velikosrpski nacionalista-odgovorio je : Ko JA,pa ja uopste i nisam srbin!Ja licno to nisam cuo jer nisam sve njegove nastupe gledao ali pricali su ljudi koji su to videli. Svasta je moguce.On i Stojanovic su delovali kao dva obicna Mrsomuda a druga dvojica su bila najobicniji Provokatori.Ali zato honorari su bili O.K.Mozda bi mi sa njim danas vec bili u EU ali bi danas kukali da iz nje izadjemo, kao sto kukaju gradjani Austrije,obican svet.

 25. Raško says:

  Koji majmun je pisao ovaj tekst? Đinđić je bio i ostao gromada, a sitne duše, glupe, bezvredne, mogu samo da spletkare i da ga pljuju.

 26. steva says:

  Bajo kurico te Hajro!Đinđić je kralj hulja!!!

 27. DJORDJE says:

  BAJA VOLI DA GA PRIMA DO JAJA A RUZICA DJINDJIC I PREKO JAJA !!!!!!!

 28. Slobodan Marković says:

  Iako sam svestan da je ova naša Srbija prepuna idiota, ljudi sa niskim IQ, i (ne znam zašto i kako) priprostih ljudi, čiji je blag nazib "osobe sa posebnim potrebama", nije mi jasno kako i zašto ovolika mržnja prema Zoranu Đinđiću, doktoru filozofije, diplomcu univerziteta u Hajdelbergu, čoveku nadasve jako i široko obrazovanim, sa najboljim namerama, i nečuvenom dobrom energijom?!?!?! Verovatno to može da se objasni baš mojom prvom rečenicom o IQ i obrazovanju (većine, na žalost) Srpskog naroda, ali opet, preneražen sam tolikim kretenima i maloumnicima koji ga toliko mrze!!! Bolje bi vam bilo da se bavite zemljanim radovima, i svoju (negativnu, glupu, prostu) energiju trošite na nešto korisno, jer ste (u glavnom) neobrazovani KRETENI!!!

  • Marko says:

   Evo zašto Slobko:"Nasa Borba" - Dzordz Soros u Beogradu; www.yurope.com/nasa-borba/arhiva/Jun97/1206/1206_3.HTM. AUTOŠOVINISTO!

 29. miroslav says:

  Zbog nekih gore potpisanih sa ponekim izuzecima(prepoznace se sami)ti ovakav narod nisi ni zasluzio.Neki bolji jesi.

 30. Kasim says:

  Ko je autor ovog teksta, i zasto se nije potpisao?

 31. miroslav says:

  Kasime,sramota ga da se potpise.Kad vise ne znaju sta ce,onda podmetnu njega mrtvog i igraju po njemu.Cista nemoc!

 32. JA says:

  Djindjic je arhi izdajnik koje je do duse mozda bio malo veci patriota od svih posle njega sem Kostunice, ali ovo sto imamo danas je metastaza onogo sto je on postavio za zivota. Drvo zlo ne moze plodova dobrih radjati, a on je ukorenio naj zlije drvo koje smo ikad imali...

 33. genocid u jugoslaviji says:

  mozda DINDIC izdo i jugoslaviju i srbe u njoj nije milosevic ni mira sve je dindic bijo izdajnik i dindic je izdo komuniste i razbijo ko zvecku i poslo slobu u hag na vidovdan ali sreca pa milosevic nije srbin car ubi murata u boj na kosovu 1389 godine a dindic milosevica 2000,godine ,,,

 34. cojle says:

  Puč protiv Miloševića?! Se*eš bre više od novinara po kome se*erš. Milošević je izgubio izbore...da je bilo sreće da je puč bio 9. marta...Srbija bi sada bila na nivou Mađarske...a na ljude kao ti,bi gledali kao na budale,tj. realno.

  • Marko says:

   Kretenu prvo se predstavi pa komentariši, ali vidim da ne smeš jer si žuto izdajničko govno ili narkomanski čedofil.

  • Lune says:

   Hm,hmm...Dragoljub Micunovic, je, svog bivseg studenta, Djindjica,uhvatio za uvo, i odveo u kabinet prof Habermasa,covekomrsca,slebdenika Maltusa.Puc protiv Milosevica..? smesno, svabizovani Djindjic, je pokrenuo "puc,protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, sa ustupanjem ekonomije,finansija i unutrasnjeg trzista" imperijalistickim interesima zapadnih zemalja, a Srbiju,sveo hna "studentsku zadrugu", "srafciger industriju","turisticki servis", za uklanjanje, fekalija,prezervativa, posle odlaska turista.

 35. zoran says:

  Ko si ti da postavljas norme patriotizma i da sudis ko je izdajnik ko patriota !? Ja sam jedan od ucesnika tih ratova devedesetih, mi vojnici smo ih na terenu dobijali a Milosevic "patriota" i njegova zena su ih gubili iz razloga da se udobre upravo tom zapadu da budu mirotvorci, nisu marili za polozene zivote! I taj sa NATO; NATO nije mogao da udje dok ih on nije pustio da udju! Dali si uopste svestan realnosti; sta pricas!? Milosevica je oterao narod sa vlasti jer je izgubio sve za sta je se navodno borio, rezultat katastrofalan, posledice nesagledive, gubio je ono za sta je narod vekovima krvario i placao najskuplju cenu, i sta, izdajnik neko drugi!? Djindjic jeste napravio neke krupne greske kao predsednik vlade pre svega u vezi ekonomske i privredne buducnosti zemlje ali je bio nesporno demokratski nastrojen drzavnik posvecen izgradnji razvijenog drustva i drzave !

  • Marko says:

   Demokratski nastrojen razgradnji države i društva. Skažem se za Miloševića ali za Đinđića si SKROZ neupućen, a kažeš ratovao su pa mi žao jer sam i ja ratovao, izgleda nizašta. Brate, debelo grešiš u vezi Đinđića (o mrtvima sve najbolje: neka mu je laka zemlja i neka mu Bog oprosti sve grehe, naročito one koje je učinio svom narodu). Ima li opavdanja za reči "Trebali ste još bombardovati Srbiju" na jednoj stranoj televiziji 1999. godine??? Uostalom evo ti pa čitaj pazi 1997. godina : www.yurope.com/nasa-borba/arhiva/Jun97/1206/1206_3.HTM ("Nasa Borba" - Dzordz Soros u Beogradu) U zdravlje!

 36. Lajla says:

  Kako je radio tako je prosao. Sramota majka mu umrla u starackom domu,po tome se vidi koliko su moralni potomci tog legla.A snajka naj bogatija udovica u Evropi. Citajte nesto drugo osim Blica i sorosevih medija.

 37. mijo says:

  mislim da niko nije uspijo pomotiti komunizam nego doktor dindic i vuk draskovic milosevic je naslednik tita a sto je milosevic sacuvo nista dindica je ubila ruka koja je ubila i DRAZU MIHAJLOVICA on je mogo to ocekivati treba se cuvati crvene bande koja i danas hara sa srbijom

  • Lune says:

   Hm,hmm...Milosevic je najzasluzniji,"za vac".. Milosevic je demontirao SK u Srbiji,a, ostali su bili samo lesinari i pacovi, po deviznim i dinarskim "ziro racunima", kao komunjare,bivsi clanovi SK.Sta ste to dobro uradili za narod,drzavu,rusenjem komunista..? zar se demokratizacija lopovluka,krvnih delikata,manijakalnih svojstava, vracanje i gatanje,mahanje kandilom, zove napredak ?razvoj?..??

 38. Medic rade says:

  A sta vi imate od tog dugog staza sem buduce male penzije koliko seselj i slobin marko ima staza i vucic u radu glupaci nasedate na namestaljke zna se ko je bogat ovde bez politicke pomoci niko

 39. micky says:

  Djindjic je Nemacka kurva bio i ostao. Drolja politicka. Njega drze za muda samo izdajice ko sto je i on bio. To jos samo budala ne vidi. Pametni su to znali dok je dzibronja jos bio na vlasti. Ubili su ga njegove gazde. Pisam mu se na grob..."demokratski".

  • soko says:

   a koti sad ide u njemacku i donosi srecu na balkanu crni cojece milosevic je naj pametni sedi i potpisiva uzmi sve sto ti srce pruza hhhhhhhhhhh

 40. Radomir says:

  Izdajnik ,trazio je da se bombarduje Srbija,jedva cekajuci da se docepa vlasti,isti je kao i svi ostali Dupefoteljasi,

 41. sime says:

  bolje bi bilo da srbiju prekopate da vidite desuvam srbi ubijani i ko je ih ubijo crveni ljudi

 42. don says:

  Jescete korenje posle izbora!Ako ga bude.A sto se tice pusenja to nece biti problem.Ja cu da vam otkupljujem dragocenosti u zamenu da pusite.Cigare mislim.To ce biti osveta za Zorana!Kasnije i mnogo gore.Ja sam ,,Zapad''.Zaplenicu vam zemlju,imovinu,sve sto imate i sto pomislite da imate.Dao sam vam sansu vi ste je ubili.Dosta mi je vaseg kurcenja.Uzeo sam vam mlade i pametne,ostavio tupe i glupe.Ja sam,,Zapad''.Sad vam je valjda jasna moja moc!Kurceviti mali narode:))

 43. nikola says:

  Ni najmanje ne zamjeram Milosevicu zbog pada Krajine. Jer veci protivnik od Tudjmana mu je bio ,,demokrata,, Djindjic sa ostalim izdajnicima. Takodjer za ponor Srbije je glavni krivac Djindjic. I mislim da je Milosevic svrgnut silom a ne pobjedom na izborima.

 44. Marko says:

  Cetvrtak, 12. jun 1997. DZORDZ SOROS RAZGOVARAO SA GRADONACELNIKOM BEOGRADA ZORANOM DJINDJICEM Podrska nezavisnim medijima - podrska SRJ Gradonacelnik dao skicu Jugoslavije koja je ohrabrujuca jer je postavio liniju izmedju proslosti i buducnosti, reka je Soros Najavljeni novi zajednicki projekti: DZordz Soros i Zoran Djindjic Beograd. - Uloga gradonacelnika Beograda i lokalnih skupstina je veoma vazna za razvoj demokratizacije. Demokratska vlast otvara sire mogucnost za saradnju sa Fondom za otvoreno drustvo, izjavio je novinarima Dzordz Soros, osnivac Fonda, pred jucerasnji susret sa gradonacelnikom Beograda Zoranom Djindjicem. Podsecajuci da Skupstina grada i Fond vec realizuju zajednicki program za deciju zdravstvenu zastitu, Soros je najavio i novi zajednicki projekat koji je nazvao "obukom organa lokalne vlasti", dodajuci da je to veoma vazno jer je "uloga lokalnih vlasti u demokratiji jako vazna". Gradonacelnik Djindjic je izrazio nadu da ce se saradnja Beograda i Fonda za otvoreno drustvo prosiriti, te da ce se pronaci jos neki projekat u kojem Fond moze da pomogne. Grad ce, najavio je, pruziti organizacione usluge za takve projekte. - U Jugoslaviji sam poslednji put bio 1990. godine. Tada je ova zemlja dozivela vrhunac ekonomske reforme i bila u boljoj poziciji nego Poljska. Danas, te dve zemlje vise se ne mogu ni porediti, jer je Poljska znatno uznapredovala. To je ono sto me cini nesrecnim - naglasio je Soros. Upitan sta misli o slobodnim medijima, Soros je rekao: "Mi podrzavamo nezavisne medije i pokusavamo da poboljsamo profesionalne standarde. To cinimo zato sto drzavna kontrola medija sprecava objektivno informisanje i ne dozvoljava nezavisnim medijima da funkcionisu". - Podrska nezavisnim medijima je podrska Jugoslaviji. Zadovoljan sam sto se situacija nezavisnih medija u poslednje vreme poboljsava i nadam se da ce to biti trajno, rekao je Soros. Imamo snaznu zelju da pomognemo Jugoslaviji zato sto hocemo da se vrati u Medjunarodnu zajednicu. Zoran Djindjic me je zamolio da pomognemo na svaki nacin kako bi se postigao cilj, odnosno demokratizacija u zemlji - rekao je Soros. - Zoran Djindjic je dao skicu Jugoslavije koja je ohrabrujuca, jer je postavio liniju izmedju proslosti i buducnosti. Ova zemlja treba da nadje put za ulazak u modernizaciju - zakljucio je Dzordz Soros, osnivac Fonda za otvoreno drustvo. T. Pekic DZORDZ SOROS O RAZGOVORU SA MILANOM MILUTINOVICEM Opasna iluzija vlasti u Beogradu Ovdasnji rezim ocekuje da medjunarodna zajednica zaboravi na uslove koje je postavila Jugoslaviji Beograd, FoNet. - Americki biznismen i predsednik Fonda za otvoreno drustvo Dzordz Soros izjavio je juce da je, prilikom razgovora sa jugoslovenskim sefom diplomatije Milanom Milutinovicem, stekao "tuzan utisak da ovdasnji rezim ocekuje da medjunarodna zajednica zaboravi na uslove koje je postavila Jugoslaviji". "Ja mislim da je to veoma opasna iluzija", rekao je Soros na improvizovanoj konferenciji za novinare odrzanoj u Skupstini Beograda po zavrsetku razgovora sa gradonacelnikom Zoranom Djindjicem. Osvrcuci se na susret sa Milutinovicem, Soros je istakao da je najvise reci bilo o spoljnom zidu sankcija i uslovima koje Jugoslavija treba da ispuni da bi on bio podignut. U tom kontekstu, kako je rekao, razgovarali su o ratnim zlocinima i problemu Kosova. "On (Milutinovic) me je zamolio da pomognem na svaki nacin da se postigne taj cilj (skidanje sankcija)", rekao je Soros, dodajuci da njegova fondacija vec radi na tome. Po njegovom misljenju tri su glavna uslova cije je ispunjenje neophodno da bi se Jugoslavija vratila u medjunarodnu zajednicu: saradnja sa haskim Tribunalom, resenje problema Kosova i demokratizacija.

 45. milovan says:

  Svaka cast piscu ove kolumne. Otvorio nam je oci za mnoge ljude i desavanja unazad 20-tak i kusur godina.

 46. mila says:

  Ti si sigurno đinđićeva majka,jer mu samo majka može napisati hvalospjev!Ostale je zavio u crno prije smrti.Ko se mača laća od mača i gine!

 47. JA VOLIM SRBIJU says:

  Nije mi jasno da još uvek pojedinci nisu shvatili o kakvom se to ćoveku radi! Izdajnik i plaćenik velikog kalibra, što će istorija pokazati i dokazati! Predaja Miloševića, tada legitimnog predsednika države Srbije, zločincima sa zapada koji su nas besomučno bombardovali i zasipali radioaktivnim bombama, od kojih danas na stotine ljudi umire. je GNUSNO IZDAJNIČKO DELO, koje Srbi nikada neće zaboraviti, jer se radi o jednom Srbinu pa ma kakav on bio. Što Hrvati, Bosanci, Albanci, ne učiniše nešto slično! OVO ĐUBRE izdajničko mora na smetlište Srpske istorije! Žaio mi je njegovih pokolenja koja će ispaštati grehe ovog veleizdajnika, jer nisu krivi za dela što je ovaj počinio. Ali Božja kazna ide do 7. kolena, i tu se ništa ne može promeniti!

 48. Dragutin says:

  Jak mi pisac!!!!! Isprdjujete se nad mrtvim covekom a ne didite slepi kod ociju da nikada vece izdaje nije bilo od ove, sada i danas!! Istorija ce pokazati!!

 49. krcinac says:

  Izdajnik. U to vreme sam pratio nemacku NTV zbog situacije u zemlji i pokusaja da gledajuci vise Televizija dobijem koliko toliko realne vesti o Bombardovanju srbije. Sam nisam mogao da verujem da moze jedan Srbin u tom trenutku u kakvom se srbija nalazila da izgovori te rec. Nemogu doslovno da se setim, Zeleni su nas branili sojble naravno od nas pravio zlikovce a onda stupa Zoran Djindjic na scenu i izmedju ostalog kaze kako Slobodan Milosevic nemoze da se ukloni ako se "Jugoslavija " ne bombarduje. i to su cinjenice kao i to da je BND odradio dobar posao jer danas tog snimka nema na internetu.

 50. uros says:

  tacno komunista i titovci su useli u beograd nemozej niko isterati ali je DINDIC Rasurijo nato pakt darijo po Srbiji radi kosova a ne zbog milosevica milosevic je znao da ce pasti u srbiji kad nestane jugoslavija zato je sve pokupijo pare i odnjo po svetu i mira naslednik para od jugoslavije sto je poktro i prodo srbe i srbsku teretoriju bratu tudmanu i siftarima na kosovu naj veci je ubica srba tito i njegova partija i naslednik mira i slobo miosevic

  • Lune says:

   Hm,hmm...kad je Djelic,Dinkic,..."bio komunista"..? Dozvolite sebi, da vas ercegovci Vuk i Seselj, razvlace i valjaju po krvi i kokainu,pa mudrujete o Djindjicu, koji je,posle Milosevica,razradio "ambijen za male i velike dilere"..preko "meke carinske crte Kertesa"..za, sverc,deficitarne robe, ekstyra profitere i ratne profitere, sa prisustvom, prodaje "ratnog plena", po, u tu svrhu i otvorenim "buvljim pijacama"..krvi i zla,polovnih stvari, zrtava rata !!

  • Lune says:

   Hm,hmm... Tito= 50.godina mira,razvoja,srednje razvijena zemlja,prisutna na planeti, izuzev na Tajvanu,Izraelu,Rodeziji Jana Smita !! Srbi, i ne samo Srbi su, od "devedesetih'.."samopljackasi"..svega i svacega, rusitelji i ubice,sa prebacivanjem krivice na Komuniste,Tita itd..lazete sami sebe i druge, osecate se "mocno",kad mozete da psujete "Titu"..a, slugeranjcite nekom Legiji,Arkanu,mocnim likovima droge i silovanja,svesti i savesti, pinkadzijama i triperasima,ulizujuci se starletama oko vlasti,koje vas lazu kako imaju "mozne veze"..

   • Paštrović says:

    Dragi moj Lune, a jel' moze malo da smanjis dozivljaj i da ne jedes toliko govana, a? Volio bi ti da se oni poklani i u jame zive bacani Srbi nikad nijesu spomenuli, ali, bas zahvaljujuci tvojima, evo te poklane i pomlacene duse dodjose do nas zivih, da ih barem pomenemo i zapalimo im svijecu. A i toliko je MNOGO od ovakvih kakvim nas napravise Tito i partija. No, da su samo Tigto i partija u pitanju, pa prosti jadi. Buzdovanu, slusaj malo Milana Vidojevica, bice ti bolje i lakse ces da RIKNES... jednog dana.

 51. DUSKO says:

  ZABORAVILI SU DA NAPISU DA JE POCETKOM 90-tih BAVIO I DROGOM !!!

 52. jovo says:

  dindic je glavni svercer bijo cigara i rusijo jugoslaviju i pokro pare iz banaka jugoslavije a nije markovic i slobodan milosevic i mira baba jula i marko i mile dukanovic oni su tako cuvali brastvo i jedinstvo jugoslavije i lezali u rovu i u uniformi ojnickoj nisu spavali nikako niti su se kupali i nije bilo ubistava po beogradu toliko su imali policiju jaku da je sve kontrolsala sve je to dindic izdo posle jugoslavije hhhhhhhhhhhhhhhhhh-hhhhhhhhhhhhh--hhhhhhhhhhhh a sto ste ufatili borca koji nije nista oljacko i koji se borijo protiv alkaide u bosni i cuva citavu jugoslaviju od akaide a toje radovan kradzic i ratko mladic I NE UBISEGA Akaida muslimanska beograd ga izdade taj koji je branijo jugoslaviju stvarno sramota dindica bilo sto srusi naseg borca milosevica i njegove surdnika milu i ostale borce koji nisu mogli da tepica milana izvuku od ustasa da ga ne vataju ziva stvarno didicu sram te bilo nes u raj sto si izdo jugoslaviju njemackoj i zapadu

 53. iq12 says:

  Pa čovek kada proda svoje dostojanstvo izgubi svoju postojanost,i onda mu je jedini izlaz da zamrzi sve ono što je bio,kako bi se konstantno pravdao sebi kako je učinio pravu stvar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *