Srpski političari dovode strane savetnike

Srpski političari dovode strane savetnike

21 јула 2013

POL-STRANCI_SAVETUJU_N_620x01340067774Odluka Ivice Dačića da angažuje kao svoju savetnicu bivšu hrvatsku funkcionerku Tamaru Obradović Mazal samo je nastavak prakse koju je uvela aktuelna vlada da naši političari za svoje najbliže saradnike biraju i strance. Već na početku mandata, ministar finansija Mlađan Dinkić pojačao je svoj tim „transferom“ iz Slovenije. Kako bi modernizovao rad poreske uprave, on je za svog savetnika odabrao Slovenca Ivana Simiča, koji je već u svojoj zemlji reformisao poreski aparat.

Tim putem je krenula i vicepremijerka za evropske integracije Suzana Grubješić, koja je za savetnika odabrala bivšeg premijera i šefa diplomatije Slovačke Mikulaša Dzurindu. On svoje sugestije daje bez nadoknade.

Simič, inače, nije jedini Slovenac koji bi mogao da se nađe u našem državnom aparatu. Ime Andreja Horvata ovih dana se pominjalo čak i u kontekstu mogućeg savetnika šefa našeg pregovaračkog tima sa EU. On trenutno predvodi projekat Nemačkog udruženja za međunarodnu saradnju, vredan 2,2 miliona evra, kako bi se Srbiji pomoglo da se pripremi za pregovore sa EU u poljoprivredi, ekonomiji, finansijskim uslugama i regionalnom razvoju.

Horvat za „Novosti“ kaže da do sada nije dobio ponudu da bude pomoćnik šefa pregovaračkog tima Srbije:

– Iskreno, takav zadatak ne bih ni prihvatio. Uostalom, teško bi bilo objasniti zašto se za tako važnu poziciju angažuje strani državljanin, a ne neki stručnjak iz Srbije.

Jovan Teokarević, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za „Novosti“ da su inostrane savetodavace imale i druge zemlje koje su pristupale EU:

– Te prakse se ne treba odricati, već je i podsticati u realnim ekonomskim granicama. Pogotovo su nam dragoceni hrvatsko i slovačko iskustvo, jer su to nama slične zemlje, a i skorije su prošle kroz posao koji nama predstoji.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kobra says:

    Sad mi je jasno zasto se u srbiji ovako zivi i zasto je Srbija sve uza i kraca. Pored zutokljunca Ruzica Nikolic bi trebao da angazuje Estonovu za savetnika "kako da ocuvamo i vratimo Kosovo i metohiju u sastav srbije" a Vucicu za savetnika o naoruzavanji i usavrsavanju vojske srbije angazovati Ceku-a ili Karadinaja jer imaju veoma dobra iskustva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u