SRPSKI SELJACI TRAŽE: Hoćemo na rusko tržište

SRPSKI SELJACI TRAŽE: Hoćemo na rusko tržište

4 septembra 2014

pune_ruke_pseniceŠtete u poljoprivredi od poplava ali i stalnih kiša mere se milijardama maraka! Najveće štete se odnose na uništenu mehanizaciju i stočni fond, zaključeno je u utorak u Modriči, na sednici Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS.

Osim ovog katastrofalnog bilansa, čulo se i upozorenje da će članovi ovog udruženja blokirati uvoz proizvoda životinjskog porekla iz EU u BiH, ako oni ne budu mogli da plasiraju svoje proizvode na inostrano tržište. Naime, posle ogromne štete koju su poljoprivrednici pretrpeli zbog zabrane izvoza u Hrvatsku otkad je ona postala članica EU, kod ovdašnjih poljoprivrednika dodatnu ogorčenost i bojazan je prouzrokovala preporuke EU da se ignoriše tržište Rusije!

– Ako ne možemo mi izvoziti, neće se moći ni uvoziti u BiH. Ići ćemo na blokadu carinskih terminala gde se uvozi roba životinjskog porekla. Samo za tu robu ćemo napraviti blokadu, ostalo će moći da ulazi u BiH. Nećemo dozvoliti da Evropa svoje problem sa Rusijom prevali na Bosnu i Hercegovinu – najavio je Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlekara RS.

Poljoprivrednici i mlekari Republike Srpske zadovoljni su odnosom Vlade prema njima.

– Isplaćene su nam sve premije i subvencije do maja, ispoštovani svi rokovi koje je Vlada obećala. Đubrivo je otpisano, a biće otpisane i koncesije i zakup poljoprivrednog zemljišta. Vlada je najavila da će obeštetiti sve stočare koji su pretrpeli štetu u poplavama – rekao je Usorac.

Poljoprivrednici-mlekari Srpske posetili su domaćinstvo Čedomira Borojevića iz Tišine kod Šamca, kome su majske poplave pričinile štetu od blizu pet miliona maraka. Borojević je u majskim poplavama ostao bez 340 muznih krava, pogona za proizvodnju stočne hrane i useva sa 150 hektara zasnovanih kultura. Polako se oporavlja.

– Obezbedio sam dovoljno hrane za preostali stočni fond, a očekujem da će mi odlukom Vlade RS biti nadoknađeno uginulih 340 grla – kaže Borojević.

RAD I BRIGA

Godina je nepovoljna i za modričkog farmera Ristu Kuzmanovića koji na svojoj farmi ima 250 grla.

– Zavisimo od svih faktora, od klime, gospoda boga, sistema, države, od stotinu čuda. Puno je brige i rada, međutim šta je tu je, mi moramo dalje nadajući se boljem – zaključio Kuzmanović.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Zeljko says:

    ovo je jedinstvena prilika da se sa velikim izvozom izadje na trziste Rusije. Ako to sada uradimo mi vise necemo imati problema sa plasiranjem nasih proizvoda za sledecih 100 godina. EU nemoze da nas u tome sprijeci jer sankcije koja nam oni mogu sada nametnuti u poredjenju sa dobiti koju mozemo ostvariti sa izvozom u Rusiju ne predstavljaju nista znacajno. Izvozom u Rusiju dobijamo novac koji ce biti cisti profit a EU nam mogu zaustaviti kredite koj enam daju sa astronomskim kamatama i uz to nas jos obavezuje da vecinu kapitalnih investicija rade njihove kompanije koje kasnije sa malim novcem plate nase kompanije da urade posao za koji EU kompanije pokupe glavninu novca. Ovdje se radi o jednom paradoksu gdje smo natjerani da posudimo novac od EU a onda taj isti novac damo njima vracajuci ga opet njima sa debelim kamatama. Tako je bilo u projektu cistih voda u Gacku, ima jos mnogo primjera. Nadam se da ce neko ko sebe naziva vlast skupiti hrabrosti i reci da je "car go". Vrijeme je da nasa vlast jednom uradi nesto za svoj narod a ne da slijepo slusa okupatorsku EU ispunjavajuci interese EU a ne naroda koji je bira i placa.

  2. Spasoje says:

    Tako je Željko.Ako vlast RS i BiH uvede sankcije Rusiji,ili na drugi perfidniji način onemogući izvoz naših proizvoda u Rusiju,onda će biti ne samo blokade granica,već i svih nivoa vlasti,pa do dizanja kuke i motike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *