СРПСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ БИЛИ СПРЕМНИ да крену на Косово! ЕВО ШТА СЕ ДЕСИЛО

SRPSKI SPECIJALCI BILI SPREMNI da krenu na Kosovo! EVO ŠTA SE DESILO

4 aprila 2019

(foto: mod.gov.rs / Dimitrije Ostojić)

Srpska vojska bila je spremna da se vrati na KiM, na šta po Rezoluciji 1244 SB UN ima pravo, formiran je i do zuba naoružan kosmetski odred, ali je ipak 2001. godine rasformiran, a njen general smenjen pod sloganom da je to bila privatna vojska Slobodana Miloševića.

Od tada sudbina jedinice i specijalaca koji su bili u njoj nije poznata, niti se o njoj priča.– Pripadnici kosmetskog odreda žive i rade u okviru Treće armije VJ u iščekivanju odluke da se vrate na Kosovo u misiju mira i zaštite kulturne baštine. Neka današnji dan uđe u istoriju kao dan povratka na svetu srpsku zemlju – rekao je 1. septembra 2000. godine komandant Treće armije general Vladimir Lazarević povodom formiranja ovog odreda.

Za komandanta kosmetskog odreda imenovan je general-pukovnik Momir Vukadinović, kome je general-pukovnik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba VJ, u ime predsednika SRJ Slobodana Miloševića predao zastavu odreda.

VJ je tako javno predstavila odred koji će prvi da se vrati na prostor KiM. Kršteno ime ove jedinice jeste Treći odred specijalne namene i većinom su ga činili pripadnici VJ, kao i jedan broj obučenih pripadnika u uniformama MUP-a Srbije.

U Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, u dodatku 2, stav 6, se navodi:

„Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi ovavljali sledeće funkcije: vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti, obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima, održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima. Zatim se u napomenama navodi da će „povratak osoblja biti pod nadzorom međunarodnih snaga bezbednosti (KFOR) i biće ograničeni na mali dogovoreni broj ( stotine, ne hiljade)“. Dakle, svaki povratak osoblja bi trebalo da bude dogovoren i dozvoljen, i samo u cilju obavljanja četiri navedene funkcije ( veza, obeležavanje/ čišćenje minskih polja i prisustvo na istorijskim lokalitetima i ključnim graničnim prelazima). U skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ne postoji mogućnost slanja 1000 vojnika iz bilo kojeg drugog razloga osim gore pomenuta četiri ili bez prethodnog dogovora. Štaviše, sve četiri navedene funkcije bez problema garantuju ili KFOR ili (tzv.) Kosovske bezbednosne organizacije, i takva odluka bi u ovom trenutku bila anti-istorijska.

Kako saznajemo, odred je samo godinu dana nakon formiranja raspušten, a general-pukovnik Momir Vukadinović je u okviru velike NATO akcije čišćenja nepodobnih oficira smenjen 2001. godine.

Pokušali smo da vratimo generala Treće armije Vladimira Lazarevića u prošlost i da ga pitamo za odred koji je, kako je 2000. godine rekao, trebalo da se vrati na svetu srpsku zemlju, ali nismo imali velikog uspeha:

– Svi su zaboravili na taj junački odred, nažalost. Nisam u prilici i teško mi je o tome da pričam. Bio je to skup profesionalaca koji su dobrovoljno došli u sastav te jedinice… Nemojte… Ne mogu.

Podsetimo predaji zastave jedinice prisustvovali su potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, republički ministar policije Vlajko Stojiljković, Zoran Anđelković Baki, savezni ministar odbrane general armije Dragoljub Ojdanić, kao i vojni atašei 12 zemalja i predstavnik beogradske kancelarije Ujedinjenih nacija.

I 19. godina posle formiranja jedinice o njoj se i dalje ćuti…

SNAGE KOSMETSKOG ODREDA:

1.000 vojnika i policajaca
53 BVP-a M80 i M80A
17 BOV-1
4 BRDM-2
19 specijalnih vozila
108 neborbenih vozila

(Srbija Danas)

KOMENTARI7 komentara

 1. Cp6a says:

  Stradali su od epidemije žutice. Iskorenjivanje te opake bolesti nam je navažniji zadatak ako hoćemo da opstanemo.

  • Ivana says:

   Izdajnici od tada do danas nesmetano uništavaju Srbiju i izdaju Kosovo.

 2. test01 says:

  Ne shvatam zasto pisete ove gluposti kada je ocigledno da izdajnicka vlada Srbije radi na otcepljenju Srpskog KiM, ili prostim recima na komadanju Srbije! Albanski teroristi i kriminalci su vucicevikoalicioni partneri. Uopste ne zelim vise da komentarisem 30% naroda Srbije i penzionere. Oni su u stvari ti koji koce Srbiju. bez ljutnje ali to je istina. To je vucicev "narod".

 3. Maximus Decimus says:

  A zasto su napustili Kosovo? Pa zbog kapitulacije.Niko nije planirao niti oformio slicnu formaciju 2001.Cista laz!!!A da nije bili bi pobijeni svi do jednoga.Za 30 minuta.

  • Nikad rat says:

   Nije laž, lično sam bio deo te jedinice 2002 god kao vojnik na redovnom odsluženju. Da 2002 je postojala. Bila je stacionirana u kasarni u Pirotu (tamo su inače graničari). Nisam bio specijalac već vozač borbenog vozila. Sva vozila i naoružanje je bilo konzervirano a mi nismo znali šta ćemo od sebe. Bez postrojavanja, bez ikakvih aktivnosti, gledali tv po ceo dan, nismo ni sopstvene krevete zatezali. Mogli smo u grad svako veče (piroćanke samo kad čuju da si iz Bg, Ns ili nekod manjeg gradića osmeh im ne silazi sa lica). Nosili smo crvene beretke. Na stanju nas nije bilo više od 10-15 sve sa komandirima. Imali smo obavezu da se sakrijemo negde u kasarni ako dođu iz nato-a u posetu i kontrolu kasarne. Nato je kontrolisao brojnost vojske u njihovoj blizini jer smo to prihvatili sporazumom. Najveća ladovina u istoriji vojske a bio sam pre te prekomande i kurir komandanta na drugoj lokaciji. Kad sam stigao komandir me pitao jel znam šta je treći odred i gde treba da ide i da li sam spreman da idem ako zatreba. Ne sećam se šta sam mu odgovorio ali danas bih mu pokazao srednji prst kao odgovor. Dripci su sve prodali i izdali a to idalje traje.

 4. opet ja says:

  Prvo je Sloba potpisao kapitulaciju, a pre toga ušao u rat kojim nam je uništena privreda i infrastruktura. To mu je i bio zadatak. A Vučko i ekipa sarađuju sa Tačijem i njegovom ekipom i on ima zadatak da potpuno otcepi Kosovo od Srbije. Evo šiptarski sudovi preuzeli gonjenje "ratnih zločina" iz rata. Dakle mogu da uhapse bilo koga od Srba što na severu Kosova. Da li vam to nešto govori??!!

 5. ljubi sav says:

  Kapitulirali nismo Nikad,a vrlo dobro se zna zasto je odred vracen i rasformiran!To i vrapci znaju po Srbiji,a Narod ko Narod odrodjen od vere u sebe i Gospoda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *